Förberedelser inför nyår

 
I morgon kommer vi att vara tolv personer som firar in det nya året här hemma hos oss. Om jag vetat att jag skulle bli så här sjuk hade vi firat hemma hos någon av de andra familjerna men nu är det bara att bita ihop och köra på. Tyvärr blir det mycket för maken att göra då jag får så otroligt ont när jag försöker städa och fixa.
 
Idag åkte maken förbi Papilles här på ön för att köpa råvaror inför morgondagens middag. Tack och lov blir det knytis och vi ska stå för huvudrätten. Till den har vi köpt tryffel för första gången någonsin och ni får se senare vad vi ska använda den till. Det roliga med knytis är att vi inte har någon aning om vad det blir för förrätt eller efterrätt förrän den serveras.
 
 
Hos Anderssons blomsterhandel har vi inhandlat lite dekorationer till dukningen. Det blev riktiga äpplen doppade i vit stearin och sedan i glitter. Även några små stjärnor och hjärtan i silverglitterfärg fick följa med hem. I morgon ska tre små buketter hämtas och även lite murgröna som ska sitta runt servetterna.
 
Snart är vi redo inför 2016.

Rea hos Zara

 
Jag gillar verkligen barntröjorna på Zara som är av absolut mjukaste bomull. När de har rea passar jag på att köpa på mig en storlek större till barnen för att ha kläder när de helt plötsligt byter storlek vilket känns som om det händer från en dag till en annan.
 
 
Till en riktigt bra penning köpte jag en blus till mig, ett par byxor och fem långärmade tröjor till Lillebror och två kortärmade och tre långärmade tröjor till Pyret. Favoriten är den tunna rosa tröjan med vingar av paljetter på ryggen.
 
 
Ett stort plus är att jag köpte allt på nätet och fick de hemskickade direkt till dörren av DHL. Passar mig perfekt nu när jag är sjuk och inte kan springa runt i butiken och handla.
 
 

Så tråkigt

 
Jag känner mig lika trött och sliten som Furbacca ser ut att vara på bilden ovan. Bilen är tagen på Statoil där vi gick in för att ta en korv efter att vi åkt tåg från Östersund till Stockholm i lördags. Efter att ha skött sig exemplariskt på hela resan somnade han på Statoil och sov sedan ordentligt hela natten.
 
Idag har jag varit hos läkaren igen och blev skickat till sjukhuset för att göra en lungröntgen. Precis som läkaren anade har jag vatten i lungsäcken vilket förklarar varför jag har så otroligt ont när jag andas eller hostar. Det gör också att jag är väldigt anfådd och orkar knappt med någonting. Med tanke på det och att jag har svårt att röra på mig då det gör så ont har jag blivit sjukskriven till mitten av januari.
 
Jobbmässigt passar det väldigt dåligt men då jag varit sjuk i en månad nu måste jag fokusera på att ta det lugnt och bli frisk. Jag tar fem olika mediciner och känner mig som ett vandrande apotek men förhoppningsvis ska det göra susen.
 
Nu är det bara till att hålla tummarna för att jag ska få sova en hel natt i natt vilket inte har hänt på väldigt länge.

Akvarellpennor

 
Jag visste att Pyret önskade sig akvarellfärger i julklapp men det var hopplöst att få tag på det både på nätet och i affären. På Akademiebokhandeln blev jag tipsat om att köpa akvarellpennor istället.
 
 
Jag köpte även extra penslar och ett speciellt block med papper för just akvarellmålning. Hon tycker att det är jättekul att först måla och sedan sudda ut fägerna med vatten. Jag måste säga att det blir riktigt fint med tanke på att det är första gången hon provar.
 
 
Kaninmålningen är min favorit och idag gjorde hon en jättefin med ett rådjur på. Hon säger själv att när hon blir en känd konstnär kan vi sälja hennes gamla tavlor för mycket pengar. Det är inte någon fel på självförtroendet här inte.

Mina små älsklingar

 
Vad jag är glad att mina barn har varandra. För det mesta är de hur snälla som helst mot varandra och igår kväll när vi var hemma hos mormor och morfar satt de i soffan med var sin padda och spelade Mincraft samtidigt som de tillsammans sjöng julmusik för full hals.
 
 
De tar också hand om varandra och älskar att göra saker tillsammans. Det är toppen här upp i Jämtland där vi kan släppa ut dem och Pyret drar runt pulkan med Lillebror i och sedan blir det snöbollskastning mot varandra och de tjuter av lycka. Syskonkärlek när den är som bäst.

Dagen efter

 
Redan vid 8 i morse satt vi i kyrkan där det var dags för julotta. Ingen i familjen är troende men just julottan är lite av en tradition att gå på. Barnen tycker att det är lite långrandigt ibland men samtidigt mysigt med tända ljus och sång.
 
 
Sedan har vi fikat hos grannar här i byn och börjat packa då vi åker hem i morgon (hoppas att tågen går som vanligt då det ska bli storm här ikväll).
 
 
Barnen har lekt med sina julklappar under dagen och Lillebror är supernöjd men Pyret tycker att tomten borde läsa hennes önskelista lite bättre då det enligt henne var lite för många saker i paketen som hon inte önskat sig. Det märks att hon har blivit större och inte har samma intressen som förra året.
 
 
 
 
 
 
 

Tips på mjölkfri choklad

 
Förra året försökte jag få tag på mjölkfri ljus choklad och det slutade med att jag köpte jättedyr choklad på nätet och frakten var nästan lika dyr som de två chokladkakorna jag beställde. I år fick jag tips från en kollega på jobbet att Hemköp har mjölkfri choklad från Plamil i hyllan där de säljer glutenfria produkter.
 
Här uppe i Jämtland såg jag också att ICA hade samma fabrikat men som mörk choklad. Så smidigt att slippa betala frakt och att inte behöva vänta flera dagar för att få hem dem.
 
Ett stort plus är även att Lillebror tycker att chokladen smakar toppen och han är verkligen kräsen.

Chokladdoppade marshmallows

 
Då Lillebror är mjölkproteinallergisk är det lite svårare att göra julgodis. I vanliga fall är det grädde och smör i de flesta recept och jag tycker inte att jag har hittat en riktigt bra ersättning till just grädde.
 
 
 
Vi kom då på idén att vi kunde göra chokladdoppade marshmallows. Vi hade några i storlek XXL i skafferiet (givetvis mjölkfria) som vi delade på mitten. Morfar hade några grillspett i trä som Lillebror spetsade dem på och sedan smälte vi chokladen (mjölkfri) och han doppade dem för att sedan rulla dem i strössel.
 
 
 
Vi visste inte vad vi skulle ställa dem i när de skulle stelna men då kom pappa på att vi kunde ställa dem i hinken där vi förvarar gruset som vi lägger ut för att göra det mer framkomligt utomhus. Man tager vad man haver, eller hur.
 
 

Supersmarrig lakritskola med chokladöverdrag

 
Igår gjordes det en mängd olika julgodisar här hos mamma och pappa. Syrran gjorde rocky road och skumtomtefudge. Jag gjorde lakritskola med chokladöverdrag och Lillebror gjorde chokladdoppade jättemarshmallows. Lakritskolan gjorde succe hos alla utom pappa då han inte är jätteförtjust i lakrits.
 
Recept till ca 40 bitar
 
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
0,75 dl turkisk peppar
200 g mörk choklad
Flingsalt
 
Ta fram en vid kastrull och häll i grädde, socker, ljus sirap, kakao och turkisk peppar (lägg i dem som de är utan att mortla dem). Koka till dess att temperaturen är 120 grader eller det går att göra kulprovet.
 
Ta fram en form ungefär 20 x 20 cm och klä den med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt stelna några timmar. Smält 200 g mörk choklad (jag gör det alltid i micron). Stjälp upp kolan och skär den i bitar. Doppa sedan bitarna i chokladen och innan den stelnar strö över lite flingsalt.
 
 
 
 
Min mamma gillar inte choklad och då går det lika bra att trycka fast flingsalt direkt på kolan och skippa chokladen.
 
 
 

Dan före dan

 
När jag skulle gå och lägga mig igår såg jag att det hade börjat snöa. Stora tunga flingor singlade ner från himlen och i morse hade vi över en decimeter nysnö på marken. Hur mysigt som helst och efter frukost gick barnen och jag ut för att leka (mest barnen eftersom jag blir anfådd bara jag rör på mig nu när jag är sjuk).
 
 
 
 
Det blev snöänglar, pulkaåkande och allmänt bus i snön. Vi hängde också upp talgbollar i träden så att fåglarna kan få lite smask över jul.
 
 
Nu ska vi snart klä granen, äta älgstek med gelé till middag (Lillebrors favorit) och prova de olika godissorterna som vi gjorde igår kväll och på förmiddagen idag. I morgon är det tydligen årets bästa dag, i alla fall enligt Pyret.
 
 

En gammal kälke

 
Igår tog sig maken och Pyret ut en sväng för att testa om det gick att åka pulka. Jag är fortfarande dålig och Lillebror har feber så vi fick snällt stanna inne.
 
 
 
Natten innan regnade det så jag kan säga att det var fullkomligt snorhalt på tomten. Det gick inte att gå någonstans utan att slå på rumpan. Pyret satte sig på pulkan och åkte ner för åkern utanför vårt hus och det gick med en himla fart. Min pappa hittade kälken som jag använde som barn men jag tror att den är betydligt äldre än jag (och då har jag ändå hunnit fylla över 40 år) och den testades också.
 
 
Sedan var det dags för Pyret att hälsa på grannens hundar vilket hon har längtat efter sedan vi åkte härifrån i somras och vi fick låna hem den minsta till oss en stund. Sedan tog jag och Pyret en liten promenad men den lilla sötisen hem till pappa där vi lånade broddar för annars hade vi inte kunnat ta oss hem igen.
 
 
 

Att nästan ha kört på en älg

 
Nu har vi kommit fram till Jämtland efter en hel dags åkande igår. Först var det tåg till Östersund i lite mer än fem timmar som både vi vuxna och barnen tyckte var riktigt kul. Det är som att skaffa nya vänner för en stund innan vi alla speds åt var sitt håll. En av mammorna i vagnen hade till och med sin släkt begravd på kyrkogården i den lilla by där min mamma och pappa bor. Världen är allt bra liten ibland.
 
Pappa kom och hämtade oss vid stationen för vidare färd i bilen under två timmar. Efter drygt en timme höjdes pulsen markant då de i mörkret visade sig att det stod en stor älg till höger uppe vid vägkanten. Pappa som körde i 80 km/h försökte styra åt motsatta håll (tack och lov kom inte något fordon i mötande fil) och det var omöjligt att tvärbromsa då vägarna är riktigt hala.
 
Efter att ha tagit några kliv ut i vägen bestämde sig älgen för att ta sig tillbaka samma väg som den kom. Om inte så hade vi tyvärr fått den rakt upp på motorhuven vilket inte hade varit så trevligt. Pappa har erfarenhet sedan tidigare då han kört på en älg som kom springandes från ingenstans. Alla i bilen klarade sig tack och lov men det var värre för bilen då älgen träffade rutan och sedan studsade upp på taket och ner bakom bilen.
 
Nu håller jag tummarna för att allt går bra då min syster med familj sitter i bilen på väg hit. Idag är det ishalt på vägarna och jag vill verklligen att de kommer fram säkert.

Rea hos Massimo Dutti

Nu har rean börjat hos Massimo Dutti både på nätet och i butikerna. Jag passade  på att köpa några julklappar till mig själv då vi i år har betstämt oss för att inte köpa julklappar till de vuxna utan bara till barnen.
 
Jag har i två års tid letat efter ett par fina bruna stövletter och när jag nu hittat dessa hoppas jag att mitt letande är över. Det blev även två stickade tröjor i bl.a. ull och cashmere. En tunnare långärmad tröja till sommaren och en kortärmad grå. Det är verkligen snyggt med gråa tröjor till vita byxor.
 
Det är supersmidigt att hämta paketet i butiken och sedan lämna tillbaka de saker som inte passar på samma ställe.

Så kan det tydligen gå

 
Min nätta lilla förkylning blev tydligen någonting mycket mer än vad jag trodde. Efter att ha hosta ihjäl mig i över en vecka gick jag idag till läkaren och förväntade mig att jag skulle bli hemskickad med en hostmedecin. Där hade jag tyvärr helt fel.
 
Det visade sig att min andning inte var bra och jag fick i två omgångar inhalera luftrörsvidgande medicin från en tub ståendes på golvet. Det blev inte bra efterråt men tydligen bättre än innan. Förutom att ha problem med luftvägarna var det tydligen problem med bihålorna.
 
Nu måste jag vara hemma från jobbet för att vila och hoppas att allt går över och under tiden ska jag ta nässpray för bihålorna och jag ska också inhalera astmamedicin med sex puffar per dag. Nu får vi hoppas att det snart blir bättre.
 
Det är inte bara jag som har haft en jobbig dag idag. Lillebror kom hem från dagis med en gigantisk bula i pannan då han tydligen hade fått en dörr i ansiktet.

Den blommar

 
En av mammas favoritblommor är orkidén. Själv får jag nöja mig med gröna växter som garderobsblomman för allt annat dör då jag är urusel på att ta hand om dem. Ibland faller jag för frestelsen och köper en orkidé bara för att de är så vackra att titta på men några veckor senare har blommorna trillat av och sedan finns det bara några stänglar som står upp som pinnar ur krukan.
 
 
När mamma var här och hälsade på i oktober stod hon och granskade mina två orkidéer som står i köksfönstret och pekade på en liten grön utväxt och berättade att det kommer en ny stängel som kommer att bära nya blommor. Jag trodde nästan att det var ett skämt men tro det eller ej men nu har de nya blommorna slagit ut.
 
 
Tidigare har min mamma vattnat sina orkidéer i timmar då hon doppat krukorna i vatten och sedan låtit dem rinna av innan hon stoppat tillbaka blomman i krukan. Nu verkar det vara helt nya rön då hon har sagt åt mig att vattna lite uppe på krukan då och då men det får tydligen inte komma vatten i mitten av plantan, då kan den tydligen dö.

Luciafika

 
Varje år i december brukar jag och familjen ha luciafika här hemma. Ena dagen bjuder vi in våra kompisar och andra dagen bjuder vi in några familjer från dagis. I år har vi inte riktigt orkat göra som vi brukar då vi är helt slut efter otroligt mycket på jobbet och dessutom tre veckor med sjuka barn. Jag känner mig själv långt ifrån bra med min envisa hosta och tycker att varenda andetag jag tar är jobbigt.
 
 
Därför tog vi det lugnt idag och hade bara ett kompispar över på fika. Det blev inte så mycket hemlagat men det gjorde ingenting för huvudsaken var att vi hade möjlighet att sitta ner och prata en stund. Jag hade i alla fall gjort barnens favorit kladdkaka och min specialare vid juletider nämligen en saffranskrans.
 
 
I morgon blir det en tidig uppgång då Pyret ska lussa i skolan redan 07.15.
 
 

Luciafirande på hemmaplan

 
De senaste tre veckorna har någon av barnen varit sjuka och i onsdags nådde det sin kulmen då Lillebror fick över 40 graders feber och Pyret låg på en god andraplats med 39 grader. Det blev till att försöka få i dem vatten och alvedon och nu har de fortfarande feber men inte lika mycket.
 
Jag har också varit dålig men jobbat förutom de dagar jag varit hemma med barnen. För min del har det varit halsont och en riktigt jobbit hosta som hållt mig vaken om nätterna. I onsdags hostade jag så mycket att jag spräckte ett blodkärl i ena ögat så nu ser jag riktigt läskig ut. Jag höll nästan på att svimma när jag såg ögat i spegeln och fick sätta mig ner med huvudet mot marken. Blod är verkligen ingenting för mig.
 
 
Idag skulle det vara luciafirande på Lillerbrors dagis men då vi missade det fick barnen lussa för mig här hemma istället. Sedan fikade vi med lussebullar, pepparkakor och wiener nougat.
 
 

Förhoppningsvis varm om händerna

 
Det värsta med vintern tycker jag är att frysa. Därför har jag under åren införskaffat det som bäst står emot kylan vilket är allt från underställ till skor (älskar mina muklukar från Timberland). Någonting som jag däremot aldrig har lyckats med är att hitta ett par vantar som garanterat håller mig varm.
 
Varför i hela friden ska det vara så svårt? Alla timmar i slaombackarna och i pulkabacken pinar jag mig igenom med stelfrusna fingrar. Det finns nog inte ett märke jag inte har testat och när vi var i Romme Alpin i januari i år gick jag in i shopen för att hitta några varma modeller men det blev inte bra den här gången heller.
 
Häromdagen kom maken hem med ett par tunna vantar i merinoull från Hestra. Dessa ska jag nu ha inuti mina tjocka tumvantar och förhoppningsvis gör det timmarna utomhus (om det nu blir kallt och snö i vinter) lite mindre kalla. Nu är det bara att invänta snön och hålla tummarna för att det fungerar.

Doppresenter till pojkar

 
Kompisar till mig och maken fick enäggstvillingar i augusti (två månader för tidigt). Igår var vi bjudna på namngivningsfest och det var jättekul att se dem för första gången.
 
Då de föddes så tidigt har de legat ganska länge på sjukhus och nu är de två och en halv månad om man räknar från när de egentligen skulle ha fötts.
 
För min del slutade det med att jag hamnade i soffan med den ena tvillingen. Jag har glömt bort hur underbara dessa små knyten är. Hur de tittar på en som om man är den enda viktiga personen i hela världen och att sedan få ett riktigt stort leende är helt fantastiskt. När det var matdags fick jag mata min lilla favvistvilling med flaska men han ville titta och skratta mer än vad han ville äta.
 
Det var lite konstigt att takterna med småbarn fortfarande sitter i. Hur man håller dem, tröstar dem, matar dem och allt annat. I doppresent fick båda pojkarna manchettknapparna tre kronor från Skultuna. Superfina, stilrena och de kommer aldrig att bli omoderna.
 

Furby och Furbacca

 
Hur söta är inte det här gänget? Det är en ny familj som kommer att flytta hem till oss på julafton då barnen kommer att få dessa som julklappar. Pyret har länge önskat sin en Furby men de är riktigt dyra här hemma så maken passade på att köpa några när han var i USA.
 
 
Det har även kommit furblings som ska vara barn till de stora och barnen kommer att få en stor och en liten var. Lillebror har också varit lite sugen på en Furby men han vill tydligen ha en som är lite killaktig (vad det nu betyder).
 
 
Snacka om jackpot när maken hittade denna Furbacca vilket passar Lillebror perfekt då han är helt galen i Star Wars. Däremot måste jag ha förträngt hur mycket dessa låter och vi kommer nog att få skavsår i öronen när dessa fyra sätter fart under jullovet.
 
 

Clinique smart SPF 15 med 50% rabatt

 
Idag sprang jag iväg till Åhléns på lunchen för att göra ett riktigt kap på den hudkräm som jag använder från Clinique.
 
Tidigare har jag använt serien dark spot correction men då smart har dykt upp och gör samma som den tidigare men lite mer har jag börjat fasa över till den nya. Fram till på söndag säljer Åhléns krämen Clinique smart SPF 15 med 50% rabatt och den kostar nu 188 kr istället för 375 kr.
 
Jag passade faktiskt på att köpa två för säkerhets skull.
 
 

Mjölkfria lussebullar

 
Tyvärr är barnen fortfande sjuka här hemma. Lillebror är feberfri idag men Pyret har fortfarande lite feber. För att göra dagen lite roligare bestämde vi oss för att baka mjölkfria lussebullar.
 
Mjölkfria lussebullar (ca 40 st)

5 dl havremjölk
1 paket jäst för söta degar
150 gram mjölkfritt margarin
2 paket saffran
2 dl socker
1 tsk salt
15 -17 dl vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
 
Smula ner jästen i en degbunke och smält margarinet i en kastrull. Mortla saffranet med lite av sockret. Häll havremjölken samt saffranet i det smälta smöret och värm till  fingervarmt. Häll vätskan över jästen. Rör runt så att jästen löses upp. Tillsätt socker och salt. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till lussebullar. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ytterligare 20 minuter. Dekorera med russin och tryck ner dem så att de inte lossnar under gräddningen. Grädda i 200 grader i ca 8 minuter.
 
För att få dem riktigt blanka och fina brukar jag pensla dem med uppvispat ägg när de kommer ut från ugnen istället för när de åker in i ugnen.
 
 
 
 
 
Lillebror hjälper alltid till med maten eller bakandet här hemma vilket Pyret tycker är supertråkigt. Hon är istället den konstnärliga och idag gjorde hon fina formationer av degen som Lillebror fixat. Det blev både klassiska lussebullar, blommor, katter och Lillebror gjorde en gubbe med stora muskler.
 
 
 
I morgon blir det dagis för Lillebror och svärmor ska passa Pyret. Nu kan de i alla fall smaska på nybakade lussebullar.
 
 

RSS 2.0