En slappardag

 
Idag har vi inte gjort många knop. Jag sitter fortfarande i min one piece och det är så skönt att ha en dag då vi gör ingenting.
 
Det blev frukost klockan tolv och middag vid åtta. Däremellan har barnen spelat tv-spel och jag har mest tittat på filmer på tv. Det är så många nu under julen och just nu är det Love Actually som visas.
 
I morgon ska jag skärpa till mig och vi ska iväg till kompisar för att se deras nya hus. Trots att jag bara slöat idag känner jag redan att jag kommer sova som en stock i natt.
 
Som sagt, det blir nya tag i morgon.

Barnens enkla äppelkaka

 
I veckan blev barnen baksugna och jag tog fram de olika receptböckerna jag har som är gjorda för barn. Lillebror började bläddra och fastnade för en äppelkaka.
 
Pyret orkade skala ett äpple och sedan hittade hon på någonting annat. Lillebror däremot körde på som vanligt. Han är den i familjen näst efter mig som gillar att laga mat.
 
 
Jag hade inga större förhoppningar om kakan men den var riktigt god. Så god att barnen ska göra två till efterrätt som vi ska äta idag efter julbordet. Känns lite juligt ändå då det både är kardemumma och kanel i den.
 
Äppelkaka
 
2-3 äpplen
1 dl smält smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl, 150 g
1 krm kardemumma, malen
1 tsk kanel, malen
2 tsk strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnssäker form.
 
Blanda det smälta smöret med 1 1/2 dl strösocker i en bunke och rör om. Knäck 1 ägg och rör ner i bunken med smör och socker.
 
Kärna ur äpplena och skala dem. Skär dem i tunna klyftor.
 
Blanda vetemjöl och kardemumma i en skål. Häll mjölblandningen i smeten och rör om tills det blir en tjock smet. Häll smeten i formen och lägg äppelbitarna över smeten.
 
Blanda kanel och 2 tsk strösocker i en skål och strö över kakan. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda kakan i ca 30 min.
 
Servera gärna kakan med vaniljsås.

Julkänsla

 
Vet inte vad det är i år men jag har verkligen noll julkänsla. Jag har försökt genom att ha en glöggfika hemma för vänner och i helgen hade vi det årliga pepparkaksbaket med pyntande av pepparkakshus med andra kompisar. Det är supermysigt men så fort det är över känns det som vanligt igen.
 
 
Det kanske är snön som saknas, inte vet jag. I kväll har barnen kompisar som sover över och tjejerna ska klä julgranen. Förhoppningsvis får jag lite mer julkänsla i morgon när jag går upp och det luktar julgran här hemma.
 
 
 
 

Kaknästornet

 
När Pyret var på Moderna Museet för sista lektionen för i år ville vi andra i familjen passa på att ta en fika. Tyvärr verkar det som om de flesta roliga ställen inte öppnar förrän klockan 11 på lördagar och Pyrets kurs börjar klockan 10.
 
 
Då kom jag på att vi skulle åka till Kaknästornet. Det är faktiskt ett riktigt roligt ställe att åka till tillsammans med barn och på sommaren passar vi även på att leka på lekplatsen bredvid. Den här gången var vi första gästerna på plats och fick ha hela tornet för oss själva ett tag innan fler gäster dök upp.
 
 
De har ett långt bord fyllt till bredden med fikabröd och de har även en hel del saker för Lillebror som måste äta laktosfritt.
 
 
 
Lite extra roligt att vi kan se huset vi bor i från toppen av tornet.
 
 
 
 
 

Presentpåsar med julmotiv

 
När vi senast var förbi IKEA hittade jag dessa supersöta presentpåsar som passar perfekt i juletid. Jag tycker att det är så smidigt att slippa slå in alla paket utan istället lägga ner något i en fin påse. Sedan brukar jag häfta ihop öppningen eller knyta ihop hantagen med varandra så att det inte går att se vad som är i.
 
 
De små påsarna är perfekt att lägga godis i när det är dags för julgransplundring.

Vår lilla sötnos

 
Pyret fick sin julklapp redan i måndags. Då åkte nämligen jag och barnen till Huddinge för att hämta hem en liten kaninunge. I början var han rädd och låg länge inne i sitt hus i buren. Vi lät honom vara en hel dag och sedan tog Pyret upp honom i famen och gosade.
 
Under de dagar som gått har han blivit jättegosig och busar runt på golvet i Pyrets rum. Favoriten är tunneln som vi köpte i fredags. Han går igenom tunneln och när han kommer ut rusar han utmed tunneln hela vägen tillbaka och börjar om igen.
 
 

En gåva via Unicef

 
För några helger sedan var vi i Täby Centrum där det inhandlades en julklapp till barnen och en klocka till maken på Apple store. När vi tog en sväng runt köpcentret såg vi en monter från Unicef där barnen satte på sig VR glasögon för att ta en tur genom ett flyktingläger.
 
 
Det är så viktigt att mina barn får en förståelse för hur bra de har det och att vi måste hjälpa andra som inte har sammat tur som oss. Vi har fadderbarn som vi betalar pengar till varje månad och via Unicef fick de välja var sitt paket som kan hjälpa någon i nöd.
 
 
 
Lillebror valde ett svältkatastrofpaket och Pyret valde vattenreningtabletter. Nu finns det fina paket att köpa i deras gåvoshop och varför inte välja en av dem som en julklapp.
 
 

RSS 2.0