Rånäs slott - dag 1

Rånäs slott
Rånäs slott.

I fredags åkte som sagt jag, mamma och syrran till Rånäs slott för att rå om varandra och bara ta det lugnt. Det var även min 40-års present från dem. Vi checkade in vid 14.00 tiden och gav oss sedan i kast med deras afternoon tea. Det fanns mängder av smaskiga saker. Allt från kallskuret och ostar till smarriga bakverk. Dessutom hade de ett fantastiskt te som var smaksatt med champagne och grädde.

Vi tog sedan en promenad ner till sjöbastun och slappade lite på rummet med lite vitt vin innan det blev dags för mat igen. Den här gången var det en 5-rätters middag som var fantastiskt god och mycket fint presenterad. Senare på kvällen tog vi oss ner till sjöbastun igen för att bada i utomhuspoolerna. Tyvärr hade någon stängt av dem vilket inte var så smart. Det var dock ingen panik med tanke på att vi hade en dag och en natt till på oss innan vi skulle åka hem igen.

Fina ljusstakar i badrummet Rånäs slott
Fina ljusstakar i badrummet.

Hotellrummet
Ett av våra rum. Vi hade även ett bredvid där dörren kunde stå öppen mellan rummen.

Rånäs slott kan ses från vårt fönster
Rånäs slott kan ses från vårt fönster.

Sjöbastun
Sjöbastun med utomhuspoolerna.

Byggnad på tomten Rånäs slott
Byggnad i slottsparken.

Afternoon tea på Rånäs slott
Afternoon tea.

Rånäs slott

Tyvärr är internet ruskigt dåligt här på slottet och därför kan inte ladda upp några bilder. Det får bli en uppdatering när jag kommer hem i morgon. Min mamma, syster och jag har det riktig t bra här på slottet. Vi badar bubbelpool och äter fantastisk mat. Det är frukostbuff'eer, luncher, afternoon tea och 5-rätters middagar. Hur lyxigt som helst med andra ord.

Inför helgen

I morgon bär det av till ett slott för att njuta av god mat, drinkar och lugn och ro. När jag fyllde 40 år fick jag en långweekend på ett slott i present av min familj. Min mamma och syster följer med mig och det ska bli så kul. Jag har laddat upp med olika spaprodukter som vi ska använda och på rummet finns en bubbelpool som jag har tänkt att använda flitigt. Om jag kan lära mig att göra inlägg med bilder från min iPad kommer jag att uppdatera bloggen under helgen.


Choco Moment

Marabou choco moment
Foto:Privat

När jag var och hälsade på mina föräldrar över påsk hade min syster köpt en nyhet från Marabou som heter Choco Moment. Det är små kex fyllda med choklad. Ruskigt likt en kexchoklad men med lite mer choklad och mindre kex. De är lagom i storlek för att smaska i sig en till fikat.

I vanliga fall äter inte jag och maken godis men jag gör undantag på julen, påsken och under semestern i Finland (går inte att undvika i tax-freebutiken på båten). Nu har jag däremot svårt att bli av med mitt godissug efter påsken. Tur att sommaren börjar närma sig så att jag får köpa mina favoriter på båten till Åbo.

Städning av balkongen

Vissna växter på balkongen
Foto: Privat

Idag har jag varit hemma med en sjuk Lillebror. Han är feberfri idag men hostar som bara den. Stackarn har svårt att sova på natten och har knappt ätit någonting de senaste dagarna vilket inte är likt honom.

När han sov på förmiddagen passade jag på att städa balkongen. Vi har vita heltäckande räcken på kortsidorna och ett mer öppet på långsidan där vi har satt upp ett mörkblått vindskydd. Det vita räcket blir så ruskigt smutsigt på utsidan och ser mer grönt ut än vitt på våren. Jag försökte att ta bort det värsta genom att halvt hänga över kanten med en golvmopp i handen och rengöra. Det kittlade lite i tårna kan jag säga då vi bor på tredje våningen och halva kroppen hängde mer utanför balkongen än innanför.

Jag sopade även undan på balkonggolvet och insåg att en matta som är 180 cm lång inte kommer att fungera. Förra året hade vi en som var 2 meter och det blir perfekt. Jag ska börja titta efter en ny matta istället för den som vi köpte på Rusta.

Jag undrar vad jag och maken tänkte när vintern kom förra året. Vi har helt glömt bort allt på balkongen och tack och lov har krukorna klarat sig utan problem trots att de stått ute hela vintern. Det fantastiska är att även innehållet i två av tre krukor har börjat växa igen. Snacka om återvinning. Det är kryddorna som klarat sig och nu ska jag bara försöka luska ut vad det var vi satte förra året. Tyvärr tog lyktorna lite stryk och den ena har börjat rosta och måste slängas.

När blommorna vissnat

Blommor i vaser

Blommor i vaser
Foton: Privata

När jag får blomsterbuketter brukar de hålla i några dagar och sedan åker de i soporna. Nu har jag blivit lite smartare och tänkt om. Alla blommor vissnar sällan samtidigt och det gröna som oftast finns med håller otroligt mycket längre än blommorna. När jag kom hem från sjukhuset i slutet av mars fick jag en hel del buketter och då började jag spara de blommor som höll sig längre än sina kompisar. Jag klippte ner dem och satte dem i små vaser. De gröna bladen från en av buketterna står fortfarande i sin gråa vas från PENTIK och förgyller vårt vardagsrum.

Ny plastmatta till balkongen

Randig plastmatta från Rusta
Foto: Privat

Förra året köpte jag en jättefin randig plastmatta till balkongen från Indiska. Tyvärr hade de inte några fina denna gång med de mått som jag vill ha. Jag surfade runt lite på nätet och hittade en på Rusta. När jag och maken åkte dit i helgen fanns inte den som jag ville ha men vi fick med oss en som gick i olika gröna toner. Den blir nog också bra och får påminna lite om gräs. Mattan brukar hålla i en eller två säsonger och sedan blir den förstörd av solens starka strålar. Men vad gör det när den kostar 149 kr.

Kaffekapselhållare

Brabantia kaffekapselhållare för Nespresso kapslar

Brabantia kaffekapselhållare för Nespresso kapslar

Brabantia kaffekapselhållare för Nespresso kapslar
Foton: Privata

För över en månad sedan köpte jag en kaffekapselhållare från Dalani. Tyvärr tar det tid att få hem varorna från både Campadre och Dalani men det gör inte så mycket med tanke på att priserna är riktigt bra och att de meddelar redan vid köpet att det kommer att ta runt en månad. Nu har jag i alla fall fått min kapselhållare från Brabantia. Den fungerar på kapslar från Nespresso och det är egentligen lite konstigt att just jag köper den med tanke på att jag inte ens dricker kaffe. Däremot vill jag ha ordning och reda runt kaffemaskinen och tidigare har vi haft kapslarna i en glasburk vilket är ruskigt opraktiskt när man vill åt någonting som ligger i botten.

Det får plats 30 kapslar i hållaren och i mitten sitter en löstagbar skål i stål. Den kan användas till skedar, socker eller något annat bra.

Att glömma en födelsedag

Chokladbakelse från Gateau
Foto: Privat

Jaha, nu har jag gjort det igen. Jag missade att maken fyller år idag.

Det började i morse med att jag gick upp riktigt tidigt för att vara på jobbet i tid. När makens väckarklocka ringde klev han inte upp och jag börjde undra om han sovit dåligt på natten och var trött. Efter en stund kom han upp och jag frågade om han var trött men han bara svarade att han inte var särskilt trött. Jag slängde sedan på mig jackan och stressar iväg till bussen.

På eftermiddagen får jag ett mail i mobilen som talar om att maken fyller år idag. Åh, vilken ångest. Hur sjutton kan jag glömma det?! Jag kastade mig på telefonen för att gratta men maken var inte direkt överlycklig. Resten av dagen har jag gått omkring och skämts över mig själv. Jag är inte känd för att komma ihåg födelsedagar men detta tar nästan priset.

Jag gick lite tidigare från jobbet för att hinna in på Systembolaget. En tidigare jobbarkompis jobbar nu där och är utbildad sommelier och tipsade mig om ett gott vitt vin. Det blev ett vin som heter Keller Riesling von der Fels från 2010. Vinet är torrt och har en smak av gröna äpplen, päron, mineral, citrus och örter. När jag hämtat barnen från dagis gick vi till Gateau för att köpa varsin chokladbakelse vilka är våra absoulta favoriter. Maken ska givetvis få en present också men det återstår att se vad det blir. Idag fick presenterna bli vinet och bakverken.

Min nya diskborste

Superbra diskborste från OXO
Foto: Privat

Om det är någonting som jag verkligen tycker illa om att göra här hemma så är det att handdiska. Det är helt klart makens avdelningen och jag är djupt tacksam över att diskmaskinen finns. Här hemma körs den minst en gång om dagen och min mamma tycker att vi är helt galna som stoppar allt i maskinen då hon själv handdiskar lika mycket som hon diskar i maskin.

I påskpresent fick maken och jag en diskborste av mina föräldrar. Mamma använder alltid denna variant och om jag inte minns helt fel fick hon den av mig för ett antal år sedan. Den är suverän att hålla i handen och gör sitt jobb hundra gånger bättre än en vanlig diskborste.

Snyggaste duktyngderna i stan

Jag är löjligt förtjust i allt som glänser av rostfritt stål. Min absoluta favorit hemma är min ljusstake av Arne Jacobsen. Den står på den vita bänken i vardagsrummet och bara glänser. Dessutom tycker jag om den runda och lite bulliga formen på den.

Duktyngder i rostfritt stål från Nuance
Bild: www.nuance-scandinavia.dk

Nu har jag fått syn på några duktyngder från danska Nuance som skulle passa till i sommar. Helt plötsligt slog det mig att jag inte använder duk speciellt ofta men det kanske är dags att börja. Dessa snyggingar skulle förgylla vilken duk som helst. Dessutom såg jag att de finns på rea hos Dalani fram till 22 april om de inte blir slutsålda förstås.

Eva Solo kylskåpskaraff med lock

Eva Solo kylskåpskaraff med lock
Bild: www.royaldesign.se

Min kollega på jobbet blev sugen på att köpa en kylskåpskaraff från Eva Solo och hittade några på rea hos royaldesign. Jag var inte sen att hänga på då jag länge velat ha en men tyckt att det varit lite dyrt med 449 kr. Nu har de ett antal 1 liters med lock i flera färger för 275 kr. Enligt mig är det ett riktigt kap. Jag valde en ljusblå (älskar allt som är i ljusblått) och den kommer att göra sig fint på balkongbordet. Fördelen med lock är att isbitarna inte smiter ut när man häller upp. Det finns även några 1,4 liters till bara priser.

Fika på NK

Fika på NK
Foto: Privat

Idag var det första dagen på jobbet efter 1 mån sjukskrivning. Det gick bra men jag måste säga att jag är ganska trött. Efter jobbet blev det en spontanfika med en kompis på NK. Tyvärr måste jag säga att jag blev besviken på bakverken. Jag är helt hopplös när jag ska välja och det slutar alltid med att jag väljer två varianter. Idag blev det en chokladfondant med passionsfruktsfyllning och en biskvi. Fondanten var jättehård och fyllningen i biskvien likaså. I vanliga fall ska båda dessa vara mjuka .

Nåja, det var i alla fall trevligt att sitta ner en stund och prata.

Superenkel sås till grillat

Sallad med sparris, tomater, gurka, paprika och sallad

Fetaostgratinerade rödbetor

Sås till grillad kyckling gjord av turkisk yoghurt och sweet chili sås
Foton: Privata

Idag blev det en riktigt smarrig och nyttig middag. Det är sista kvällen hemma hos mamma och pappa och i morgon åker vi hem igen. Då både maken och mamma kör den slanka linjen festade vi loss med kokta majskolvar, grillad kyckling, fetaostgratinerade rödbetor och en sallad med bl.a sparris. Jag gjorde en sås till kycklingen som är jättegod och enkel.

Gör såsen genom att blanda crème fraiche eller turkisk yoghurt med sweet chilisås. Ju mer chilisås desto starkare sås. Det smarriga är att den blir både söt och stark och dessutom är den verkligen superenkel att göra.

Snögubbe

Snögubbe

Snögubbe
Foto: Privata

Idag har det varit fint väder och när Lillebror sov passade jag, maken och Pyret på att gå ut. Vi började med att leka kurragömma, tog en liten promenad och avslutade med att göra en snögubbe. Det var på gränsen till för blaskig snö men det gick i alla fall att få ihop en halvhyfsad gubbe. Den fick en keps som morfar bidrog med och sedan blev det en morot till näsa, stenar till ögon och mun samt grenar till armar.

På kvällen började min mamma och jag smida planer inför vår hemlisresa till en storstad i maj. Det är en resa som min syster fick av oss i 50-års present. Tyvärr är det inte längre någon hemlis för henne då jag råkade försäga mig efter att ha hållig mig i månader. Typiskt mig men hon kommer i alla fall inte veta vad vi ska göra där förutom shoppa förstås. För er andra får det bli hemligt ett tag till men i maj får ni se var vi åker.

Banana split

Banana split
Foto: Privat

Idag har vi hunnit med en bastu i bybastun och den här gången var båda barnen med. De satt i var sin balja på golvet och för en gångs skull fick de plaska och hälla vatten så mycket de orkade. Efteråt var det två glada barn som åt upp all sin middagsmat och som sedan gick lös på var sin banana split. Det är nog första gången barnen har ätit just det och allt tog slut förutom bananerna.

Regnet det bara öser ner......

Regn på rutan
Foto: Privat

Idag har det varit ett riktigt tråkigt väder. Snöblandat regn och några plusgrader. All snö som kom igår har blivit till stora pölar på marken. På förmiddagen var maken och barnen ute och gjorde en snögrotta. En av de stora snöhögarna gröptes ur och sedan hade barnen fika där inne med kakor och saft. Det var ganska blöta när de kom in igen och nu hänger kläderna på elementen för att torka. Annars har det varit en lugn dag.

Nu har min pappa ordnat kvällsfika bestående av te, skorpor med smör på och några macarons med smörkräm smaksatt med passionsfrukt som jag bakade i går.

I morgon ska jag åka iväg till min fantastiska massör för att mjuka upp ryggen och nacken.

Utflykt med korvgrillning

Fin vy över sjö i Jämtland

Korvgrillning

Hål efter pimpling

Fin vy över sjö i Jämtland
Foton: Privata

Idag har det återigen varit fint väder. Vi bestämde oss för att göra en utflykt och äta lunch ute. Det blev korvgrillning nere vid stranden. Isen är fortfarande ganska tjock inne mot stranden men vi tog oss ut en bit för att borra några hål och sedan pimpla. Det går inte att gå för långt ut men där vi höll till var det nog i alla fall några decimeter. Tyvärr blev det ingen fångst idag men vi kanske har mer tur någon annan dag. Fiskarna kommer då gå till att mata hermelinerna som finns på mina föräldrars tomt.

Påskafton

Idag kastade sig Pyret ur sängen för att se om påskharen kommit under natten. Mycket riktigt hade han varit här med paket och påskägg . Det blev både leksaker och godis och vi har även gömda påskägg som de inte fått hitta ännu då det ändå har blivit så mycket. Vi sparar dem till senare i veckan.

Kolbullar vid sjön

En tradition som finns i byn där mina föräldrar bor är att åka iväg till en sjö och äta kolbulle på påskafton. I vanliga fall brukar vi åka skoter men det är dåligt med snö i år och många tog bilen för att sedan gå genom skogen. En snörik påsk brukar det vara mängder med skotrar på isen men idag var det bara några stycken. Vi smaskade kolbullar som är en typ av tjockpannkaka med fläsk som grillas i en murika över öppen eld. Till den serveras lingonsylt, saft och kaffe. Pyret och jag gick till en källa i närheten för att dricka vatten och såg några fina isformationer.

Isformationer

Isformationer
Foton: Privata

Ikväll ska vi ha middag för totalt 16 personer. Det kommer att bli fullt ös och mängder med mat. Om jag känner gästerna rätt kommer det komma ett och annat påskägg också.

Glad påsk på er!

Färgglada äggkoppar

Äggkoppar i akryl från Åhléns i fina färger

Äggkoppar i akryl från Åhléns i fina färger
Bilder: www.ahlens.se

Påsken för mig betyder mycket färg. Allt från fjädrarna i riset till påskäggen är fullpackade med färg. Varför inte också starta dagen med lite extra färg när äggen skall ätas. Pyret älskar ägg och vill gärna ha kokade till frukost. Dessa fina äggkoppar i akryl som finns på Åhléns skulle göra susen för att starta dagen lite färgglatt.

Påskfjädrar

Påskfjädrar i björkruskan

Pyret kastar snö

Lillebror på promenad i snön
Foton: Privata

Varje påsk brukar jag klä en björkruska med fjädrar som vi ställer på infarten till mina föräldrars hus. I år fick jag hjälp av Pyret och efter en stund kom även Lillebror och gjorde oss sällskap. Vädret har idag varit kanon med mycket sol och någon grad kallt. Jag ska nu ta och bege mig till närmsta stad (det är kanske lite att ta i och kalla det stad) där det finns en mataffär. Det behövs lite saker till tårtan jag ska göra i morgon och då blir det till att åka 8 mil tur och retur för att köpa det. De andra ska sätta sig på verandan i solen och vispa en äggtoddy. Det blir inga fräknar i ansiktet idag för mig med andra ord.

Resa

Flygresa med SAS
Foto: Privat

Nu har jag blivit så pass bra att jag kan åka upp till mina föräldrar för att fira påsk. Om jag känner dem rätt kommer de att stoppa i mig en massa grädde, godis, smör och annat smarrigt vilket nog är vad jag behöver för att gå upp lite i vikt. I förmiddags lämnade vi ett soligt Stockholm för att landa i ett snöigt Jämtland. Vad jag förstår ska vädret bli skrutt i Stockholm i morgon och vi ska få strålande sol. Då gäller det att sitta på verandan en stund och få lite fräknar i ansiktet. Pyret och jag ska hänga fjädrar i en björkruska och sedan ska hon göra en grotta av den stora snöhögen som ligger utanför huset.

Ny köksblandare

Köksblandare FMM 9000E
Gamla blandaren

Köksblandare FMM 9000E
Nya blandaren

Köket som vi har renoverades 2005 av de tidigare ägarna och är verkligen i min och makens smak. Tyvärr har köksblandaren varit det svarta fåret i köket och är varken praktisk eller snygg. Dessutom håller håller den inte heller tätt. Jag har tidigare försökt att få tag i en rörmokare som ska komma och byta den samt fixa blandaren i badrummet men ingen är intresserad. Nu fick jag tag i rörmokaren som föreningen brukar använda sig av och idag har han varit här och installerat den nya. Vår tidigare variant var tydligen inköpt på IKEA och det finns inga reservdelar och därför fick det bli en ny. Kanske inte den vackraste men jag vägrar lägga 5000 kr på någonting så simpelt som en vattenkran.

Lugn lunch?

Lund på sushi, snapple
Foto: Privat

Igår fick jag sitta ner i lugn och ro inför lunchen med sushi, en snapple och nya numret av Plaza. Samtidigt tittade jag på Gok´s Fashion Fix som jag verkligen tycker är bra. Gok är en stylist från England som försöker få kvinnor att klä sig bättre än de gör. Med små medel och kläder från de vanliga kedjorna formligen förvandlar han dem. Jag skulle gärna vilja ha en fashon fix för att få lite ordning på mig. Enligt Gok räcker det med att ha 24 "items" i garderoben vilket inkluderar skor och väskor. Lite snålt kan tyckas men de saker han tar fram går verkligen att kombinera på en mängd olika sätt vilket gör att den ena outfiten inte är den andra lik.

Idag har jag två sjuka barn här hemma. Lillebror har fått en ögoninfektion (sprids tydligen som en löpeld på dagis) och Pyret är hostig och har sin förkylningsastma. Hon skulle nog kunna gå på dagis men har jag Lillebror hemma kan jag lika gärna ha Pyret hemma.

Frågan om en lugn lunch kan jag besvara utan betänketid. Svaret är nej. Jag får nog vara glad om det blir någon lunch till mig. Barnen går alltid först och sedan brukar det inte bli så mycket varken mat eller tid kvar till mig. Snart ska vi i alla fall upp till mamma och pappa och då har mamma lovat att föda mig med en massa mat så att jag kan gå upp de kilon som jag tappade när jag låg på sjukhuset.

Chokladkaka med kolakräm

Chokladkaka med kolakräm

Chokladkaka med kolakräm
Foton: Privata

Till fika igår gjode jag en variant av kladdkaka med kolakräm. Den toppades sedan med färska frukter och såg faktiskt riktigt smaskig ut och smakade gott. Basen är vilken typ av chokladkaka som helt (exempelvis denna). Sedan ska en kolakräm kokas enligt följande:

3 dl grädde
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
150 g smör

Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfett i en kastrull. Koka tills den tjocknat ordentligt vilket tar ca 30-40 minuter. Rör ner matfett och låt det svalna. Lägg tårtan på ett fat och bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.

Toppa med färska bär så ser kakan ännu smarrigare ut.

Premiär för fritösen

Hemmagjord pommes

Hamburgare gjorda på Charolis kött
Foton: Privata

När snön öser ner utanför och vi ska ha kompisar på middag bestämmer jag och maken oss för att fritera på balkongen. Inte så smart kan tyckas men det är helt hopplöst att komma på vilken mat vi ska servera som passar både vuxna och barn. Vi kom på att hamburgare med hemmafriterade pommes kunde fungera. En av mataffärerna på ön hade extrapris på köttfärs gjord på charolais kött vilket är riktigt smarrigt och sedan köpte vi frysta pommes strips att fritera.

Till saken hör att jag och maken har en mängd elektriska hushållsapparater varav vissa aldrig har blivit använda. Detta är helt klart någonting som jag har ärvt av mina föräldrar. Det finns inte en kökspryl som de inte har. Fritösen fick jag av mina föräldrar för cirka 20 år sedan och jag skäms nästan över att säga att den aldrig blivit använd. Jag skyller på att vi bor i lägenhet och att jag inte vill använda den inomhus p.g.a oset. Då vi bor högst upp i vårt hus bestämde vi oss idag (igår med tanke på att klockan nu är 02.00) för att ställa ut fritösen på balkongen vilket fungerade perfekt.

Kompisarnas ena barn sa att det smakade precis som på McDonald´s. Jag får anta att det är ett gott betyg trots att jag själv inte gillar någon av hamburgerkedjorna. Någonting som jag i alla fall är helt övertygad om är att fritösen kommer att användas flitigt hemma hos oss framöver och då kommer det nog inte vara pommes som hamnar i oljan.

RSS 2.0