En bra start


Oj, oj, oj vad varmt det är i solen. Vi landade strax efter midnatt och på morgonen gick vi iväg till den lokala butiken för att köpa frukost.



Inte illa att börja dagen med ett glas färskpressad apelsinjuice där apelsinerna är plockade från ett träd på tomten. Snacka om lyx!


Efter frukosten tog jag en löptur utmed vattnet och sedan blev det en sallad till lunch. 

Nu är det dags för yoga och ett dopp i poolen. Underbar start på semestern.



Mot Torrevieja

 
Idag bär det äntligen av mot Spanien. Jag ska jobba hela dagen med sedan tar vi ett kvällsflyg och landar på natten. Det ser ut att bli fint väder och jag har laddat med böcker, tidningar, bra musik och löparskorna.
 
Jag kommer att ta med kameran och förhoppningsvis har jag lite bilder att visa när jag kommer hem. Tyvärr kommer jag nog inte ha någon uppkoppling och därför skippar jag både padda och dator på denna resa. Förhoppningsvis kanske det finns nät någonstans så att jag kan mobilblogga men annars ses vi på måndag igen.

April månads testagram

 
Nu har nya testagramboxen kommit. Det är alltid lika kul att se vad den är fylld med och jag måste säga att det var lite fler och roligare saker denna månad än månaden innan.
 
Jag har bara hunnit prova två saker från boxen. Fileys dricka citron & fläder var riktigt god och på bion i lördags provade jag grapefrukt & blodapelsin och den var också smarrig. Jag har även ätit Flodins pepper & beef snack som i stort sett smakar som beef jerky och som jag har tyckt om t.o.m sedan jag var liten då pappa köpte med sig dem hem från USA.

Packning pågår

 
Nu börjar det snart närma sig avresedag och det är lite klurigt att vara borta från onsdag till söndag och endast ta med sig handbagage (som sagt, det är inte mitt påhitt). Jag tar alltid med mig för många saker och är usel på att få allt på plats i resväskan.
 
Det är alltid maken som lägger ner våra saker i väskorna när vi ska ut och resa och för några år sedan åkte jag iväg till Bologna tillsammans med min syster och mamma. Maken var snäll som vanligt och packade ner de saker som jag lagt fram. Resväskan var ganska full från start och när det var dags att åka hem var det omöjligt för mig att få ihop väskan trots att jag inte köpt någonting på plats. Det var bara till att pytsa ut saker till mamma och syrran som hade betydligt bättre koll på sin packning (elle kanske större resväskor).
 
Den här gången försöker jag vara smart genom att ta med mig några klänningar som är tunna, skrynkelfria och tar typ ingen plats alls. Dessutom slipper jag fundera på vad de behöver matcha med då jag är färdigklädd på en gång. Annar ska alltid shorts, byxor och toppar matchas vilket betyder att jag tar med alldeles för mycket.
 
Enligt mitt löpschema ska jag hinna med två löpturer nere i Spanien och löparskorna får jag ha på mig när vi flyger för det finns inte en chans att de går ner i min minimala resväska.
 
 

Vilken härlig helg

Vi brukar alltid vara fullbokade på helgerna men vår nya grej är att inte boka in så mycket utan försöka umgås så mycket tillsammans som möjligt utan en massa måsten.
 
 
Helgens inbokade sak var middag i fredags med en fantastisk familj som vi lärt känna från dagis. Jag tycker att helgen känns mycket längre om det faktiskt händer någonting på fredagen. Vi bjöd på en smarrig kycklingrätt och gästerna hade med sig fina blommor från Lidingö GREENHOUSE.
 
 
 
På lördagen tog maken en långpromenad innan jag ens vaknat och när han sedan tog barnen till friidrotten sprang jag en runda och avslutade den på träningsbanan så att jag kunde se när Pyret tränade. Sedan lämnade vi barnen hos farmor, åt charkbricka med ostar till middag och gick ner till den lokala bion för att se Avengers Age of Ultron. Den var riktigt bra och både maken och jag är enade om att vi måste se om den då det var så otroligt mycket som hände och det var svårt att ta in allt.
 
 
 
Idag har vi mest varit inne och fixat. Alla sommarkläder har tagits fram och vinterkläderna lagts undan. Lillebror har även hunnit med ett kalas på Leos lekand och maken och Pyret har flygit drake.

Ny handväska

 
Nästa vecka åker jag till Spanien och då vi bara ska åka med handbagage gäller det att vara smart gällande packningen. Jag kommer att ha ett vanligt handbagage (liten resväska) men sedan är det även tillåtet att ha med en handväska.
 
 
Allla mina sommarväskor är antingen små eller öppna utan möjlighet att stänga. Ska jag springa runt på flygplatser, i affärer och på stranden vill jag absolut ha en med någon form av stänganordning. Vore surt om någon stoppade ner handen och snodde plånboken eller telefonen.
 
Planen har varit att köpa en canvasväska med läderdetaljer från Campomaggi (vilket jag skulle få i påskpresent från maken) men då den kommer i två olika storlekar velar jag fortfarande om vilken jag vill ha.
 
 
Lite bråttom blev det nu att fixa fram en väska att ha med på flyget. När jag och Lillebror var inne på SaraCecilia i Lidingö Centrum tidigare idag hittade jag en hyfsat billig väska från lo-ika som rymmer mycket. Dessutom blir den helt platt när jag viker ihop den. Den kommer att bli toppen att ta med till Spanien och nu ska jag istället för att leta väska fokusera på att försöka hitta mina sommarkläder.

Bipollen

 
Jag har fallit för trenden att äta chiafrön då det ska vara så otroligt nyttigt. Tre dagar i veckan går jag upp 05.30 för att hinna vara på jobbet 06.45 och då är det supersmidigt att ha en chiapudding i kylen som jag äter tillsammans med färsk frukt. Det tar mycket längre tid att stå och göra mackor och annat till frukost.
 
Nu har det även dykt upp någonting annat "supernyttigt" och det är bipollen. Den innehåller kolhydrater, fett, protein, mineraler och vitaminer. Den ger energi, stärker imunförsvaret och håller igång magen.
 
Det räcker tydligen med lite i yoghurten eller smoothien på morgonen. Om det sedan smakar bra vet jag faktist inte men jag ska ta och köpa lite i morgon så får vi se.
 
Det tydligen en liten risk för biverkningar som huvudvärk, illamående och problem med magen som brukar ge med sig efter ett tag. Därför är det viktigt att börja använda bipollen i små mängder i början exempelvis 1/4 tsk.
 
Undra om detta blir nya innegrejen i matväg?

Anmäld till tjejmilen

 
Nu har jag tagit mig i kragen och anmält mig till tjejmilen. För att få lite extra push fram till september har jag skaffat mig ett träningsschema genom Marathon.se som är gjord av Anders Szalkai. Det går att välja bland olika program och jag har valt ett där min sluttid på tjejmilen ska bli runt 55 minuter.
 
Varje vecka kommer jag att köra mellan 3 till 4 pass vilket säkert kommer att bli riktigt tufft. Om jag sedan inte kommer att klara milen på 55 minuter är det inte hela världen men det är i alla fall mitt mål.
 
I morgon är det dags för pass nummer 2 och jag har fördelen att kunna springa på lunchen vilket gör det lättare för mig att faktiskt ha tid för att göra alla veckans pass. Jag använder mig av iSmoothRun för att skapa olika intervaller som jag sedan sätter ihop enligt träningsschemat som gäller för vald dag.
 
Nu är det dags att packa träningsväskan för i morgon är det som sagt dags igen.

En förvaringsanka

 
Om det är någonting vi har ont om då vi bor i lägenhet så är det förvaring. Jag försöker göra allt jag kan för att hitta smarta lösningar på just detta problem och när vi var på IKEA igår passade jag på att köpa en förvaringsanka från serien SPRUTT.
 
 
Den är ganska stor och rymmer alla barnens badleksaker som annars har stått i ett badrumsskåp men nu behöver sakerna ge plats för städprodukter och tvättmedel.
 
 
Ankan (som är ganska stor) får stå på vårt badrumsgolv och se söt ut samt förvara badsaker. Jag har börjat få mina första ekologiska badleksaker (några saker var restnoterade) och ska nu börja rensa bort de i plast.
 
Ankan kan man ha både ute och inne och varför inte ha den som en mini sandlåda.

Ja må han leva....

 
Morgonen började ganska tidigt för mig idag då maken fyller år. Jag tog en promenad till Gateau för att köpa chokladbakelser och makens favoritmacka med kalkon, caesardressing och ruccola.
 
När jag kom hem hade Pyret helt på egen hand gjort ett fruktspett och alla godsaker bar vi in till maken som fortfarande låg i sängen.
 
 
Från mig fick han en gråaktig kavaj och ett armband inköpta på Volt och av barnen fick han varsin teckning.
 
Bra start på dagen som följdes upp med IKEA, Barkarby Outlet, biofilmen HOME, Willys och en tur i parken. Inte undra på att jag känner mig lite trött. Nu är det dags att pussa kudden då det blir en tidig start i morgon.

Nya blommor, igen

 
Undra om det är våren som har gjort mig blomtokig eller om det är någonting annat. Jag har aldrig varit intresserad av blommor och dessutom kan jag inte ha några mer än en vecka innan de dör.
 
 
Sist när jag köpte blommor till varje fönster i hela lägenheten (vet inte riktigt hur det kommer sig) valde jag med omsorg sådana som knappt behöver vatten och jag tänkte lite extra på vilken typ av blommor som passar i vilket vädersträck. Någonting måste jag har gjort rätt då endast en av alla de blommor jag då köpte har dött.
 
 
 
Idag ska vi på middag och då är det Lidingö GREENHOUSE som gäller för att köpa en riktigt fin blomma. De har jättehäftiga uppsättningar och krukor och idag tipsade ägaren mig om att sätta en uppsättning små violer i en ljuslykta. När violerna har vissnat är det bara att ta ut krukan och använde ljuslyktan istället. Mycket fiffigt. Dessutom är det otroligt mysigt att bara gå omkring i affären och titta på inredningen, oljorna och blommorna. Jag vill köpa med mig alldeles för mycket hem.
 
 
Lillebror valde ett olivträd till sig, vita tulpaner i kruka till mig och en lila blomma till storasyster.

Körsbärsblommor

 
På morgonen idag var jag på ett frukostseminarium i närheten av Kungsträdgården. På vägen tillbaka till jobbet stannade jag och tittade på körsbärsträden som börjat blomma. De flesta är fortfarande bara knoppar och om någon eller några veckor kommer det vara som att gå under en rosa himmel.
 
 
 
Det får kanske bli en tur dit igen för att sitta i solen, titta på de rosafärgade träden och äta glass. Sämre kan man faktiskt ha det.

Mammas goda fisksoppa

 
Jag måste bara börja med att be om ursäkt för den otroligt dåliga bilden. Det blev ett snabbfoto när mamma bjöd på denna underbara fisksoppa i påskas. Trots att den inte ser så aptitlig ut på bilden kan jag lova att den smakar super. För den som vill går det även att lägga till musslor vilket tyvärr inte är någon favorit hos mig.
 
Den är jättelätt att laga och aioli till är ett måste.
 
Mammas fisksoppa (4 pers)
 
Ingredienser:
4 vitlöksklyftor (pressade)
1 hackad gul lök
2 msk tomatpuré
2 krm curry
2 krm paprikapulver
1 msk timjan
1 krm svartpeppar
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl krossade tomater
150 g färska champinjoner
400 g fisk i portionsbitar (ex, lax och torsk)
2 dl grädde
2 dl skalade räkor
 
Fräs vitlök, gul lök, tomatpuré, curry, paprikapulver, timjan och svartpeppar i olivolja.
 
Slå på vattten, fiskbuljongtärning, krossade tomater och färska skivade champinjoner. Koka ihop i ca 10 min och ha sedan i fisk , grädde och till sist räkor.
 
Aioli:
 
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
salt
peppar
2 vitlöksklyftor
 
Pressa vitlöken och rör ihop allt, låt stå och dra.
 
 
 
 

Att bli mer och mer flygrädd

 
Vi kom hem från Jämtland redan i fredags och fick en inte allt för skön flight hem. Det blåste något så vansinnigt när vi gick ut till planet och Pyret frågade flera gånger hur det går att starta och landa när det blåser så mycket. Jag som tycker det är riktigt ohehagligt att flyga hade gärna tagit med familjen och gått därifrån men nu fick jag förklara med en vuxens myndiga stämma att piloterna aldrig skulle starta om det vore någon fara.
 
Piloten meddelade innan start att det kommer att vara mycket turbulens och under starten svajade planet fram och tillbaka på startbanan innan det slutligen lyfte. Väl uppe i luften blev det många luftgropar vilket gjorde att planet åkte både upp och ner men det värsta var när det började kränga kraftigt i sidled. Det är verkligen det värsta som finns. Inte blev det bättre av att vi satt i samma flygplansmodell som det som kraschade i Alperna. Pyret blev likblek i ansiktet och vissa passagrerar började hålla varandra i händerna.
 
Mitt hjärta bultade alldeles för snabbt men för att lugna Pyret förklarade jag att piloterna kommer att stiga så snabbt som möjligt så att vi kommer över molnen och sedan kommer det att lugna ner sig. Usch och fy för att flyga. Jag ska flyga redan om mindre än tre veckor och jag ser verkligen fram emot att åka till Spanien med tjejkompisarna men flygresan har jag redan börjat bäva inför. Det blir verkligen värre och värre för varje gång.
 
 
Väl på Arlanda kom svärmor och hämtade och det var riktigt varmt och skönt på ön när vi kom hem. En riktigt stor padda satt på garagenedfarten och välkomnade oss och Pyret sprang senare på dagen iväg till parken för att plocka lite blommor.
 
Åh vad härligt att våren äntligen har kommit.

Fina förvaringsburkar i mörkt glas

 
Jag tycker att H&M Home bara blir bättre och bättre. Ett riktigt kap är dessa förvaringsburkar i mörkgrått glas för tandborstar, tvål och diverse annat. De piffar verkligen upp vilket badrum som helst.
 
 
En annan favorit är dessa söta minivaser som jag har i vardagsrummet. Även dessa är från H&M Home.
 
 
 
 

En snödrake

 
Varför göra en snögubbe när det går att göra en snödrake undrade Pyret idag.
 
 
Idag har det varit fint väder men otroligt blåsigt och innan lunch tog vi en sväng ner till stranden för att se om vattnet var så öppet att vi kunde kasta i lite sten. Isen låg tyvärr kvar men då fick Pyret för sig att hon skulle göra en snödrake. Alla fick olika uppgifter av henne och efter mycket om och men fick hon ihop en drake (jag tycker mer att det ser ut som ett rådjur eller en lama) som var så stor att både hon och Lillebror kunde sitta på den samtidigt.
 
 
Lillebror gjorde en stor marshmallow som vi alla skulle låtsassmaka. När vinden tog i lite för mycket begav vi oss hemåt och väl hemma började det snöa med gigantiska snöflingor. Tyvärr blir det väldigt slaskigt då det är plusgrader utomhus men då är det helt ok att sitta inne och äta godis och läsa böcker.
 
 
 
 
 
 
 
 

Slalom på Landsomberget

 
Det har blivit en tradition att vi varje år åker till Romme några dagar för att barnen ska lära sig att åka slalom. Sedan går det ett år till nästa gång och både jag och maken tycker att det skulle vara bra för dem att hålla igång nu när de börjar få åkandet att fungera ordentligt.
 
 
Därför styrde vi igår bilen till Landsomberget där vi under några timmar roade oss med att åka utför. I början var det en hel del gnäll från Pyret men efter ett åk i backen var det inga som helst problem. Nu klarar hon det galant och jag är inte det minsta rädd för att se henne svischa ner på egen hand.
 
 
Lillebror tyckte att barnbacken var bäst och där åkte han mellan portarna som avslutades med en tunnel. Det var en mycket nöjd och lite mör familj som packade in sig i bilen och åkte hemmåt (till fritidshuset) efter en dag i backen.
 
 
 
Kvällen avslutades med en smarrig mjölkfri lasagne som maken lagade. Sedan satt vi i värmen av vedspisen och åt, drack och lyssnade på Pyrets berättelser om livet. Hon är rolig den ungen då hon kan prata hur länge som helst och med väldigt vuxna ord (min mamma undrade om vi inte brukar få skavsår i öronen ibland).

Åka stjärtlapp

 
Vi har verkligen haft tur med vädret under påsken. Igår tog vi oss över isen för att grilla korv och åka stjärtlapp. Maken och jag promenerade fram och tillbaka vilken blev fyra kilometer och barnen åkte skoter tillsammans med mormor och morfar.
 
 
 
 
Det var ett antal älgar som hade gått omkring runt grillplatsen och det är inte klokt hur stora deras spår är. Jag är tacksam över att det inte var kvar när vi kom.
 
 
Lillebror smaskade i sig priskorvar sittandes på en stubbe med en annan stubbe som matbord. Vi andra gjorde stekte pyttipanna över elden och det smakar lite extra bra ute i det fria.
 
 
 
 
 
 

Kolbullar

 
Traditionsenligt åker hela byn iväg till en sjö här i närheten på påskdagen där det bjuds på kolbullar. Det är tjocka pannkakor med fläsk som steks över öppen eld och här serveras de med lingonsylt.
 
 
Idag kom det 21 skotrar och det var ungefär 60 personer på plats. Vädret var verkligen toppen och det är ett roligt sätt att träffa alla som har kommit till byn för att fira påsk. I vanliga fall finns det inga barn i byn men över påsk och jul kommer det en del hemvändare och nu fanns det flera barn för Pyret och Lillebror att leka med. Idag hade de hela skogen och isen som lekstuga.
 
 
Det säljs även lotter när vi samlas för att äta kolbulle och Lillebror satt med sina i handen och var mycket besviken när det ena numret efter det andra ropades upp och ingen av dem var hans. Sista vinstnumret var tursamt nog hans och han blev överlycklig när han vann en stor plastbytta med sega godisar.
 
 
Nu håller vi på att förbereda en påskmiddag för tolv personer. Jag har bakat en västerbottenpaj och en frozen cheesecake och mamma och pappa har också fixat en mängd andra smaskiga saker.

Att pimpla fisk

 
Dagens utflykt med skotern gick till en lite mindre sjö i närheten av där vi bor. Där brukar det alltid vara lätt att få abborrar på kroken och därför tog vi idag med oss pimpelspön. Knappt hade vi borrat upp hålen och stoppat ner kroken med mask så började det nappa.
 
 
 
 
Lillebror drog upp den ena fisken efter den andra och stackars Pyret fick inte en enda. Snabbt borrade morfar upp ett nytt hål till henne och då började även hon få fisk. De små fick åka tillbaka ner i sjön igen och de stora har nu morfar rensat och de ska rökas senare i veckan.
 
 
 
Vi gick även på en upptäcktsfärd där vi hittade färska älgspår. Den hade gått fram och tillbaka över ett vattendrag i närheten och även gjort en stor bajshög vilket barnen tyckte var mycket roligt. Till lunch blev det korv idag igen och barnen var supernöjda över att det idag blev betydligt mycket mer skoteråkande än igår (Pyret skriker fortare, fortare när vi är ute och åker).
 
 
 
Efter lunchen kom solen fram och när vi kom hem satte jag mig på altanen med en spännande bok. Påsken är faktiskt den bästa tiden här uppe. Mycket sol och förhoppningsvis även mycket snö.
 
 
 

Skidåkande och korvgrillning

 
Planen för idag var att ta skotern på en tur och sedan hitta ett ställe ute i det fria som passar för korvgrillning.
 
 
Efter frukosten (en lång och sen sådan) packade vi ihop oss och stack iväg. Vi var först på plats på det bästa grillstället och sedan kom Pyrets nya kompis med hund, mormor och morfar. Barnen åkte skidor och hittade en jättestor isgrotta. Vattenståndet är väldigt lågt i sjön just nu och det har bildats väldiga hål av is vid stranden som passar perfekt för lek.
 
 
Det är så skönt att sitta i solen och bara vara samtidigt som barnen kan springa runt både på isen och i skogen till dess de blir alldeles trötta. Under tiden vi satt där kom flera skotrar åkande och vi blev som mest 17 personer. I morgon blir det en ny tur och då ska vi även ta med pimpelspön.

Framme


På förmiddagen idag tog vi planet från Arlanda upp till Östersund. Min pappa hämtade oss för vidare färd i några timmar och vädret visade sig från sin bästa sida.

I morgon ska vi ta skotern på en tur och lunch kommer att bli grillad korv över öppen eld. Det är så mysigt att få sitta ute och äta och barnen kan springa omkring och leka till dess de inte orkar längre.

Pyret har redan fått en kompis här i byn som hälsade på oss idag och hon ska troligtvis också möta upp oss för korvgrillning i morgon. Nu ska vi njuta av att ha semester och förhoppningsvis kommer snön att ligga kvar några dagar.



RSS 2.0