Absolut smarrigaste lussebullarna

 
Jag kan inte ens räkna alla gånger som jag bakat saffransbullar och de blir stenhårda. Så otroligt trist då det tar lite tid att fixa dem om man räknar med tid för jäsning.
 
 
 
Nu hittade jag ett recept på matplatsen och den här gången blev de helt fantastiska. Jag gjorde precis enligt receptet och bullarna blev de smarrigaste jag någonsin gjort. Dessutom blev de lätta och luftiga som små moln. Barnen fick fria händer att baka ut dem och vi använde nästan inte något extra mjöl alls.
 
Tyvärr blev bilderna inte så bra då det inte riktigt fanns tid utan det enda jag hade tid för var att äta dem. Det slank ner tre stycken och efter det fick jag hejda mig. Annars hade det lätt kunna bli några till.
 


ca 30 bullar

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin

mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.

Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.

Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.

Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen.

Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Vår söta inneboende

 
I lördags kom den här sötnosen hem till oss. Han är verkligen hur gosig som helst och idag när Pyret satt på golvet i sitt rum för att läsa läxan satt han bredvid och tittade på henne ungefär som om han lyssnade.
 
 
Rasen är lejonhuvad kanin och han är så gullig med sin man runt huvudet. Den måste borstas med jämna mellanrum men när jag skulle göra det idag vägrade han. Han rymde ifrån mig hela tiden så jag gav upp till slut.
 
Idag har han också blivit lite mer modig här hemma och har skuttat ut till både köket och vardagsrummet. Annars huserar han i Pyrets rum.

Salmiakki

 
Det har varit en riktigt avslappnad dag idag. Pyret och jag åkte som vanligt iväg till Moderna Museet och under de två timmarna hon var där tog jag en promenad med en kompis och vi hade även tid för en fika på NK.
 
På eftermiddagen var det dags för någonting som Pyret längtat efter i veckor. Makens kusin med familj kom över med sin lejonmanade kanin som ska bo här i en vecka. Det blev fika med min smarriga frozen cheesecake och sedan har maken och jag kört några avsnitt av Elementary på Netflix.
 
Hittade min favoritglass Salmiakki som bägaren på Coop vilket var en mycket smaskig överaskning. Oj,oj vilken skön dag vi har haft idag. Nu är det dags för ett till avsnitt.

Disktrasor av bambu och bomull

 
Vilket otroligt snölandskap det är här på Lidingö idag. Nu börjar jag verkligen få julkänsla och barnen stod länge och tittade på snöflingorna i fönstret i morse innan vi gick till skolan. Nu är det bara att hålla tummarna för att det blir några grader kallt så att den får ligga kvar till helgen.
 
 
I lördags strosade jag och Lillebror på stan under tiden Pyret var på Moderna Museet. Vi gick förbi Lagerhaus där jag köpte disktrasor som tyvärr har varit slutsålda under en längre period. Nu passade jag på att köpa ett 2-pack vilket känns mycket bättre än att köpa de där läskiga varianterna på mataffären som börjar lukta äckligt efter ett tag och som måste kastas.
 
Jag förstår att de här inte heller kommer att lukta rosor varenda dag direkt men då får de åka in med resten att tvätten i tvättmaskinen och då blir de som nya igen. Värt ett försök i alla fall.

En chokladtårta på fars dag

 
Det gick inte att fira maken i morse på fars dag då han och Pyret var iväg på friidrottsläger och de sov över från lördag till söndag. Lillebror och jag hämtade dem ute på Bosön vid lunchtid och sedan åkte vi hem för att fira tillsammans.
 
 
Svärmor kom också över och vi smaskade i oss en chokladtårta som Lillebror valde ut på Coop. Den var väldigt god men otroligt mastig. Det speciella med tårtan var lagret av chokkladtryffel i mitten som verkligen var gott.
 
Det har varit full fart hela helgen och trist nog har jag åkt på en riktigt rejäl förkylning. Det är så typiskt. Idag är första dagen sedan i onsdags som det börjar kännas bättre. Lagom till dess det är dags att börja jobba igen med andra ord.

Sista dagen på höstlovet

Nu är det sista dagen på höstlovet och vi är tillbaka på ön igen. Vi åkte hem från Jämtland igår vilket var bra timing då det idag tydligen har varit riktigt halt på vägarna.
 
En vecka har gått fort men vi har hunnit med mycket. Vi har träffat mina föräldrar och ätit goda middagar. Barnen har träffat kompisar och gått på disco i en by i närheten.
 
Vi har gosat med fåren.
 
 
 
Vi har gosat med hunden som mamma och pappa tar hand om.
 
 
Lillebror har huggit ved.
 
 
Maken har eldat gammal dålig ved som legat på åkern i flera år.
 
 
Vi har satt upp talgbollar så att fåglarna inte behöver svälta.
 
 
 
Lillebror har studerat sitt projekt inför sommaren. Att bygga om lekstugan.
 
 
Vi har njutit av naturen.
 
 
Vi har tittat på vad jägarna gör med älghuvudet efter slakt.
 
 
Nu kommer vi inte tillbaka förrän till påsk men det är den bästa tiden i Jämtland så den ser vi alla fram emot. Om vi har tur kanske det till och med blir lite snö den här gången.
 
 

Brickbordet Gladom

 
På vägen upp hit stannade vi på IKEA i Sundsvall för att köpa ett litet soffbord till tv-rummet. Det blev brickbordet Gladom som bara kostade 149kr. Ett riktigt kap som fungerar hur bra som helst.
 
 
I somras köpte vi en stor soffa med två divaner till tv-rummet och då blir det inte så mycket utrymme mellan divanerna och därför passar detta bord toppen. Ett plus är att det går att ta bort brickan och ställa på sakerna i köket för att sedan bära tillbaka den igen. På så sätt blir det mindre spring.
 
 
 

RSS 2.0