Los Tacos No.1

 
Mat är verkligen min passion och lite av ett matmåste i New York är att äta på Chelsea Market. Vilket coolt ställe det är. Jag skulle beskriva det som en matmarknad/galleria/saluhall då det finns mängder med smarriga restauranger, caféer, ost och vinbutiker, godisbutiker, brödbutiker och en mängd annat.
 
 
 
Vi hade fått tips om att äta på Los Tacos No.1 som är listad som nr.9 av 10178 restaurangr på Tripadivor för New York och det var verkligen sagolikt gott. Det blev både tacos och quesadillas där bröden formades och bakades under tiden du väntar. Jag valde kyckling och den toppades av en gudomlig guacamole. På disken stod sedan topping som koriander, lime och tomater som vi själva fick lägga på.
 
 
 
 
Det är många som tycker att lobster roll är jättegott och jag tänkte att jag skulle testa nu när jag hade chansen. Tyvärr tyckte jag att det var lite smaklöst och inte så mycket valuta för pengarna.
 
 
 
Inredningen på Chelsea Market är lite ruff och riktigt häftig. Hissarna nedan är riktigt läckra och jag skulle kunna gå omkring här en hel dag om jag bara hade möjlighet till det.
 
 
 
 
 
 

Rostad och het majssallad

 
 
Maken försöker att hålla sig borta från snabba kolhydrater vilket gör att det mest är barnen som äter potatis, pasta och ris. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i grönsaker och vegetarisk mat men nu är det nästan tvärt om. Det finns så mycket gott att göra men det gäller att hitta lite roliga kryddor för annars kan det lätt bli smaklöst.
 
 
I veckan gjorde jag en het majssallad till ungsbakad lax och det blev riktigt gott. Ska göra den till grillat i sommar och här kommer receptet:
 
4 portioner
 
3 majskolvar (förkokta)
2 tsk olivolja
75 g fetaost
1/2 kruka koriander
 
Dressing
 
1 vitlöksklyfta (riven)
2 msk ketchup
1 msk pressad limesaft
1/2 msk chipotlepasta
1 tsk spiskummin
salt och peppar
 
1. Bland alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt och peppar.
 
2. Skär loss majskornen från kolvarna och stek i oljan till dess de får en fin stekt yta. Blanda majsen med    
    dressingen.
 
3. Lägg upp majsen och smula över fetasosten och ha över grovhackad koriander.
 
 
 

Rosa matta i Pyrets rum

 
Jag har länge tänkt att sätta in en heltäckningsmatta i Pyrets rum för att få det lite extra ombonat. Nu har jag dock kommit fram till att det inte är en vidare smart idé då hon dagligen sitter där inne och pysslar vilket ofta betyder att hon gör saker i lera. Små bitar åker sedan ner på golvet och fastnar. Det kommer inte ta lång tid innan heltäckningsmattan är förstörd.
 
 
Istället har jag köpt mattan Ossian i rosa på Hemtex med 50% rabatt. Den är 120x160 cm vilket gör att den blir stor i rummet men ändå inte når i närheten av skrivordet där hon sitter och pysslar. Den är gjord av 100% bomull och kostar 349 kr. Ett riktigt kap.
 
 
 

High Line i New York

 
Här kommer ett till tips från New York som var en av mina måsten inför resan. Det är att gå The High Line.
 
 
Det är en gammal upphöjd järnväg på Manhattans västra sida som var i bruk mellan 1939 till 1980. I juni 2009 öppnade en stor del av banan för allmänheten då den byggts om till ett promenadstråk. Sista biten öppnade 2014 och om man går från ena sidan till den andra blir det totalt ca 2,4 km.
 
 
 
Vilken skillnad det är att promenera ovanför gatorna och njuta av lugnet och grönskan. Jag och min kompis började från norr vid 34th Street och gick sedan söderut för att till slut hamna i Meatpacking District. Där åt vi lunch på Chelsea Market som var helt fantastiskt. Mer om det i ett senare inlägg.
 
 
 
 

Blåbärsplockning

 
 
På väg hem från dagis passerar vi alltid en liten skog och där hittade barnen mängder med stora mogna blåbär. Jag trodde det var lite för tidigt för det men de är verkligen jättegoda och vi ska försöka plocka mycket i helgen så att vi kan baka en smarrig blåbärspaj.
 
 
 
 

En fullspäckad midsommardag

 
Vädret igår var verkligen underbart och vädermässigt kändes det som om vi befann oss runt medelhavet. På förmiddagen våldgästade vi min syster med familj och köpte med oss en princessbakelse för att fira att min ena systerson fyllde år.
 
 
 
 
Barnen passade på att ta sig ett dopp och på vägen hem stannade vi på Leos lekland där barnen fick springa av sig några timmar. Det var en perfekt dag att vara där då vi som mest var fem familjer på plats samtidigt och barnen hade nästan hela stället för sig själva.
 
 
Sedan ville vi njuta av det fina vädret igen och bestämde träffa med en killkompis i Pyrets klass, hans mamma och en kompis för att grilla i parken. Där blev det hamburgare, korv, kyckling, rosévin en massa prat mellan oss vuxna och ytterligare spring i benen för barnen.
 
 
 
 
 
 

Midsommar

 
Underbart att äntligen få en varm midsommar med tanke på hur det har varit under de senaste åren. När vi åkte hem på natten förra året visade termometern -2 grader vilket inte var speciellt behagligt. Igår fick vi bara några enstaka regndroppar på oss och vi satt ute fram till dess klockan var nästan elva på kvällen och vi begav oss hemåt.
 
 
 
 
Vi var hos kompisar där vi började men en jättegod midsommarbuffé som följdes upp av fika med tårtor. Sedan blev det dans runt äppelträdet och vi vuxna hade lite problem med att komma ihåg låtarna som vi sjöng när vi var små. Det gick bra ändå och barnen var mer än nöjda. Sedan kördes det fyrhjuling, studsades i studsmattan och spelades fotboll till dess det var dags för middag.
 
 
 
 
Inte för att någon egentligen var hungrig men det blev beer can burgers, kyckling och korv samt coleslaw och pommes. När värdinnan efter det plockade fram rulltårta med vispgrädde och choklad trodde jag på allvar att jag skulle spricka.
 
 
 
 

Långängens Gård på Lidingö

 
Jag verkligen älskar att bo på den här ön för här finns verkligen allt. En av favoriterna är att fika eller äta lunch på Långängens Gård som verkligen är en liten idyll. När mina föräldrar var här i början av juni tog vi bilen till Stockby och sedan fick vi en fin promenad fram till Långängen.
 
 
 
Den här gången blev det bara fika då vi skulle äta middag på restaurang senare på kvällen. Det slank i alla fall ner en helt ljuvlig citronpaj med italiensk maräng.
 
 
 

Black Seed Bagels

 
Här kommer sista frukosttipset från New York som föresten går lika bra till lunch eller att ta med sig till parken. Det är nämligen supergoda bagels. Just dessa bröd formas för hand och sedan kokas de i honungsvatten för att få lite sötma. De gräddas sedan över öppen eld och blir riktigt krispiga.
 
 
Jag hade svårt att välja fyllning när jag stod och tittade på menyn på väggen men till slut föll jag för en som innehöll avokado, tomater och ett stekt ägg med smält ost inuti. Jag tror nästan att jag skulle kunna äta en varje morgon i all evighet utan att tröttna.
 
 
Nästa gång måste jag testa en med rökt lax och creme cheese.
 
 

SABON

 
När vi promenerade runt i Soho en förmiddag gick vi förbi SABON där kvinnan som jobbade undrade om vi behövde hjälp då vi hade vecklat upp kartan precis utanför affären. När hon insåg att vi inte hade gått vilse bjöd hon istället in oss för att visa produkterna som de säljer.
 
 
Vi fick ställa oss vid en stor brunn av sten och sedan smörjdes vi in med skrubb och diverse andra produkter som luktade fantastiskt gott. Händerna och armarna var sedan lena som små barnrumpor och vi ville absolut köpa med oss några saker hem. 
 
 
För min del köpte jag några badbollar med torkade rosor i och en duschkräm med doft av lavendel och äpple. Min kompis gick dock loss på halva affären och hennes hy kommer att vara babylen en lång tid framöver.
 
 
Tjejen i affären var supergullig och berättade att produktionen en gång i tiden började i ett hem i Tel Aviv av två personer som fått tag på ett gammalt aboriginrecept om hur man tillverkade tvål.
 
 
 
 

Jack´s Wife Freda

 
Frukost nummer två i New York intog vi på restaurangen Jack´s Wife Freda i Soho. Maten är lite annorlunda här än på de andra ställen som vi testat då det här finns starka influenser från både USA, Israel och Afrika. Väldigt fräscht och gott.
 
 
 
Tänkt att få börja alla mornar med att sitta på en livlig restaurang tillsammans med en kompis och äta en god frukost i lugn och ro.
 
 
 
 

Lower Manhattan

 
En av dagarna i New York promenerade vi från Chinatown/Little Italy där vi bodde och gick söderut på Manhattan. Det är fullt av lummiga gator och mysiga små butiker och första stoppet var Ground Zero. Nu är det två fyrkantiga stora hål i marken där husen en gång stod och det rinner vatten från kanterna ner i ett fyrkantigt hål i botten.
 
 
 
 
Runt kanten finns namnen på de omkomna ingraverade. Det går inte ens att förstå när vi står där att två gigantiska hus kollapsade på platsen och att så många människor dog. Det är fullständigt ofattbart.
 
 
Sedan gick vi till Brooklyn Bridge som är den första bron i världen som var konstruerad av stål och den stod klar redan 1881. Bron designades av John August Roebling som dog under en olyckshändelse under brons bygge och hans son tog över arbetet men även han skadades i samband med byggandet.
 
 
 
Några dagar efter att bron öppnat för allmänheten 1883 började det ryktas om att den var instabil och att den skulle kollapsa. För att visa att det inte var sant gick cirkusmannen P.T Barnum över bron tillsammans med 21 elefanter.
 
 
 
 
 

Hamburgare på Ruby´s

 
En av kvällarna i New York promenerade vi iväg till restaurangen Ruby´s för att äta hamburgare. Det var en kille i receptionen på hotellet som tipsade om detta ställe och när han berättade om det var han så exalterad att han hoppade på stället.
 
 
Vi blev inte det minsta besvikna och jag måste säga att det var hur gott som helst. Min kompis åt en jättegod hamburgare (Bronte) med fantastiska pommes och jag tog en helt gudomlig kycklingburgare (Blueys) med marinerat kycklingbröst, sallad, ost, sweet chili, tomat och majonnäs. Den kommer jag att leva på länge. Själva restaurangen var jätteliten med stora öppna fönster ut mot gatan och personalen var supertrevlig.
 
 
När vi kom vid sjutiden på kvällen fick vi vänta i 15 minuter på att få bord men det blev lite mer kö under kvällen. Om ni åker till New York kan jag verkligen rekommendera detta ställe och det är bara några minuters promenad från hotellet NobleDEN. Adressen är 219 Mulberry Street.
 
 

Two Hands Cafe i New York

 
Jag måste tipsa om ett riktigt bra frukostställe i New York som heter Two Hands Cafe. Här åt vi första frukosten efter att vi kommit fram och den var supersmarrig och kändes riktigt nyttig.
 
 
Jag tog en macka med äggröra och avokado samt en acai bowl som jag blev rekommenderad. Den sistnämnda är en skål fylld med mixade kalla blåbär, banan, mandelmjölk, acai pulver och kakao som toppas med granola, kokos, chokladbitar, hemp- och chiapulver samt färska bär. Den är fullkomligt gudomlig och jag vet precis var jag ska äta frukost nästa gång jag åker tillbaka.
 
 
Stället ligger på 154 Mott Street vilket är ungefär 3 min gångväg från hotellet vi bodde på.

NobleDEN i New York

 
När vi var i New York bodde vi på hotellet NobleDEN som ligger mitt emellan Chinatown och Little Italy. Hotellet är ganska litet, nytt och därmed riktigt fräscht och personalen är super. Dessutom finns det en mängd bra restauranger i närheten och tunnelbanestationen ligger bara två kvarter bort.
 
 
Första dagen när vi kom var vi riktigt trötta då vi varit igång nästan ett helt dygn. Vi gjorde inte så mycket mer än installerade oss på rummet och sedan gick vi ett kvartet bort och åt en italiensk middag på De Genarro.
 
 
Efter middagen gick vi till Ferrara bakery och köpte godsaker som vi åt upp i ett nafs. Så gott och lite farligt för figuren att bageriet ligger precis över gatan från hotellet.
 
 
 
 

New York



Tyvärr har det varit lite teknikstrul och därför har jag inte kunnat visa några bilder. Å andra sidan har jag knappt fotat då schemat har varit fullspäckat. Problemet är inte löst och troligtvis får jag börja lägga upp bilder när jag kommer hem.

Igår började vi med att springa ett lopp i Central Park och sedan blev det shopping för hela slanten. På kvällen blev det middag på en restaurang i en gammal kyrka.

Efter det åkte vi till The Press Lounge som ligger uppe på Ink 48. Det är en helt fantastisk Roof top bar med jättefin utsikt (bilden ovan har jag tagit från terrassen). Det var fullt med folk och en trevlig stämning men tyvärr var deras drinkar ruskigt äckliga.

Nu ligger vi och slappar i sängen efter att vi ätit middag på ett suveränt hamburgerställe som jag ska berätta mer om senare.



New York


Nu är vi här i New York och flighten hit gick bra fram till dess vi skulle landa. Det var starka vindar vilket personalen på flyget varnade för och när piloten satt ner hjulen på landningsbanan började planet kränga från ena sidan till den andra. Jag började på allvar fundera på om vi skulle åka av banan.

Efter att vi lämnat våra saker på hotellet tog vi oss in till midtown för att hämta ut linnen och nummerlappar till loppet på lördag. 

Nu har jag varit vaken i 22 timmar och det är dags att sova. I morgon väntar en hel dags shopping. 

En ny kamera

 
Äntligen har jag gjort slag i saken och köpt mig en ny kamera. Det är en Nikon D750 och jag hämtade ut den i fredags och har hunnit fotografera med den några dagar och jag är supernöjd. Rajala hade ett bra erbjudande och då ingick ett Sigma 1:4 24-105 objektiv.
 
 
Vilken skillnad det är att ta bilder när ljuset är dåligt jämfört med min gamla kamera. Nu är det snart dags för kameran att besöka New York och ta lite fina bilder.
 
Resväskan är packad och jag har aldrig någonsin tagit med mig så få klädesplagg som på denna resa. Nu hoppas jag på bra shopping annars får jag verkligen gå med rumpad bar.

Pier 16 på Lidingö

 
Det har varit en riktig mathelg den här helgen och igår var vi ute vid Gåshaga och restaurangen Pier 16. Barnen älskar att springa runt utomhus under tiden vi väntar på maten (givetvis tillsammans med en vuxen). Maten är bra men igår var det lite förvirrat för vår servitris. Dessutom hade de tappat bort vår bokning men det löste sig snabbt.
 
 
Pappa och jag började med att ta in en tallrik med kallskuret och ostar där Pyret åt upp all serranoskinka. Lillebror smaskade parmesanost och resten fick jag och pappa äta.
 
 
Sedan blev det pastarullar med ricottaost, spenat och mozzarella för mig och mamma. Pappa tog entrecote och maken en hamburgare med tryffelmajonnäs. Båda barnen åt speghetti bolognese och Pyret rensade hela sin tallrik och maten fick tio tummar upp.
 
 
Jag orkade faktiskt ingen efterrätt men alla de andra smaskade i sig någonting extra efter maten.
 
 
 
 
 
 

Tivoliglass

 
Nu är mina föräldrar på besök och igår bjöd vi dem och svärmor på makens lasagne (mammas favoriträtt). Till efterrätt gjorde jag tivoliglass och receptet har jag fått av mamma för länge sedan. Redan när jag var barn på 70-talet kommer jag ihåg att mamma brukade göra den vid speciella tillfällen. Enligt receptet ska den innehålla nötter men då jag inte tål det brukar jag istället ta 50 g extra choklad.
 
 
Tivoliglass (8-10 portioner)
 
4 äggulor
3/4 dl socker
6 dl vispgrädde
75 g valnötskärnor
100 g mörk choklad
100 g röda cocktailbär
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa grädden och blanda med äggsmeten.
Hacka nötter, choklad, cocktailbär och blanda i försiktigt.

Häll smeten i en vattensköljd form, täck med folie.
Frys minst 4-5 timmar.
Ta ut glassen 10-15 minuter innan servering.
 
 

Buffé

 
Min syrra är fantastisk på att laga god mat och är väldigt mån om att alla ska trivas hemma hos henne. I fredags bjöd hon in till en jättegod buffé för att fira att hennes son tog studenten. Två gäster var laktosintolleranta och en glutenintollerant och min syster ordnade så att nästan allt var gluten- och laktosfri.
 
 
Vegetarisk caesarsallad
 
 
Sausage Rolls
 
 
Minimozzarella
 
 
 
 
 
Sjögrässallad
 
 
 
Pizzamuffins
 
 
Choklad och hasselnötsmuffins
 
 
Pinocchiotårta
 
 
Dajmtårta
 
 
 
 

Fjärilar i håret

 
Pyret har längtat länge efter den Crazy Hair Day som de hade i skolan i fredags. Däremot hade hon inte en tanke på att vara lite galen vad gällde håret utan hon ville helt enkelt bara vara fin. För att piffa till det lite extra köpte jag genomskinliga gummisnoddar och någa jättefina fjärilar från Glitter att sätta i hennes går.
 
 
Hon blev överlycklig och när hon direkt efter skolan åkte till studentuppvaktningen var håret redan fixat.
 
 

Student 2016

 
Usch vilken helg vi ha haft hittills. Igår var vi på studentuppvaktning och när vi kommer hem på kvällen tittar maken på min handväska i bagageluckan och säger att det inte är min handväska. Jo den är min, svarar jag och då inser ha att han lagt nycklar och plånbok i någon annans handväska under kvällen.
 
 
När jag sedan skulle backa ut bilen ur garaget i morse (vi har en stor bil och ett väldigt litet garage där vi måste fälla in backspeglarna för att kunna komma in och ut) skrapade jag givetvis lacken på bilen och fick en buckla. Sedan var det dags för Pyrets friidrottsträning och då sträckte hon baksidan av låret så illa att hon nu har svårt att gå. Känns som om vi skulle krypa ner i sängen igen och inte ta oss upp förrän i morgon.
 
 
 
Nåja, vi hade i alla fall mycket trevligt igår då min systerson tog studenten på Åva i Täby. Vi stod i stekande hetta och väntade på att de skulle springa ut och Lillebror satt vid mina fötter för att försöka få lite skugga. Det är lite annorlunda nu än när jag tog studenten för nu ska alla åka flak och hela nöjet är tydligen att spruta ner varandra med öl. Det var väldigt lätt att se var de åkte då vägbanan just där var alldeles våt av all öl som rann av (speciellt i rondeller och backar).
 
 
När studenterna drog iväg på sina flak åkte vi hem till syrran där Lillebror badade i poolen och vi andra hjälpte till med maten. Ska visa i ett eget inlägg gällande vad vi fick. Fantasiskt väder och trevligt sällskap gjorde i alla fall fredagen till en riktigt bra dag.

Jeansshorts med brodyr

 
Pyret har aldrig tidigare velat ha shorts men nu har hon ändrat inställning och tycker det är toppen. Med tanke på att hon röjer ganska friskt på skolgården och gärna klättrar i träd och liknande blir det lite svårt med kjolar som inte riktigt sitter där de ska efter allt bus.
 
På H&M hittade jag de här fina jeansshortsen med brodyr som kommer att bli en riktig sommarfavorit.

Inbakade flätor

 
Efter en sjukt stressig dag på jobbet var jag sen när jag skulle hämta barnen från skola och dagis. När jag väl sitter på bussen och den ska upp på Lidingöbron tar det tvärstopp. Det står en polismotorcykel och stoppar trafiken och jag ser flertalet polismotorcyklar som kommer i riktning från stan.
 
Det börjar verkligen koka i bussen då det är otroligt varmt och efter en ganska lång stund kommer kommer en bilkortege med poliser och ett antal svarta bilar där olika ministrar från Iran sitter. De ska tydligen ut till Irans ambassad på Lidingö.
 
Jag höll på att svettas ihjäl när jag väl kom fram och var nu så trött att jag inte orkade laga mat. Därför gick barnen och jag på restaurang i närheten istället. Mysigt att göra någonting annorlunda en vanlig onsdag.
 
 
Väl hemma ville Pyret att jag skulle testa att fläta hennes hår då de har Crazy Hair Day i skolan på fredag. Tyvärr har Pyret tunt hår och inte så långt. Då jag aldrig har gjort en inbakad fläta förut måste jag säga att det gick riktigt bra. Nu ska jag bara ut och leta genomskinliga hårsnoddar.
 
 

RSS 2.0