1:a dagen i Kroatien

 
Helt bara sådär har vi faktiskt internet här i huset. Inte illa. Då kan jag faktiskt uppdatera bloggen och visa vad vi har för oss här i Kroatien.
 
Vi landade idag runt 10 på förmiddagen och sedan åkte vi en minibuss för 12 personer och på vägen till vårt hyrda hus fick vi åka söderut från Split ner mot Makarska riviera utmed kusten. Det är helt sanslöst vackert och vattnet är turkost och det ser ut som om båtarna vid stranden nästan svävar i luften då vattnet är så klart.
 
 
 
Då vi alla var uppe väldigt tidigt i morse höll vi oss hemma idag och lekte i poolen och solade. Lunchen intog vi på en restaurang bara någon minuts promenad härifrån och middagen åt vi nere i byn och dit är det ungefär 3 minuter att gå. Tyvärr fick Pyret frispel och hon och jag fick lämna maten och gå hem. Jag fick bära hem ett skrikande barn och folk tittade på mig med lite skräck i blicken och en och annan trodde nog att jag hade snott ett barn som inte ville följa med mig.
 
 
 

Clarion Hotel Arlanda Airport

 
Ni får ursäkta att jag inte har uppdaterat bloggen på några dagar men det har varit bråda dagar både på jobbet och hemma. Det börjar nämligen bli semesterdags för oss och då är det alltid en massa som behöver fixas innan det är dags att ge sig iväg.
 
Efter jobbet idag tog vi in på Clarion Hotel Arlanda. Vi flyger nämligen till Kroatien tidigt i morgon och då kändes det skönt att lyxa till det och åka ut en dag innan. Planen var att bada i poolen men vädret är tyvärr skrutt idag och ingen var speciellt sugen på att traska ut till utomhuspoolen.
 
 
 
Rummet som vi har är jättestort och vi har fått utsikt över flygledartornet, poolen och landningsbanan. Barnen är helt tokiga och springer runt och säger ååååååååh åt allt de ser. Tyvärr var restaurangen på plan 12 fullbokad idag så vi fick gå till Sky City för att äta. På vägen tillbaka gick vi upp till restaurangen för att titta på flygplanen som startade och det gick även att låna små kikare.
 
 
 
 
Det absolut smartaste med övernattningen är att maken nu har tagit med sig allt bagage för att checka in inför morgondagens resa. Då slipper vi stå i köer för att lämna vårt bagage på morgonen och kan fokusera på frukost runt 05.00 snåret och sedan går vi direkt till säkerhetskontrollen.
 
Jag kommer inte att kunna uppdatera så mycket under de kommande dagarna då huset som vi hyrt inte har internet. När vi väl kommer ska jag visa en massa bilder och jag hoppas att det är lika fint i Kroatien som jag har hört att det ska vara.

Ny lampa i fönstret

 
Ikväll har jag varit på restaurang Grill med en kompis och ätit riktigt god mat. Det blev en ganska tidig hemgång då jag inte känner mig helt kry och har ordentligt ont i halsen. Attans om jag börjar bli sjuk nu när det bara är några dagar kvar till semestern.
 
Nu när det börjar mörkna på kvällarna inser jag att vi saknar belysning på några ställen här hemma. I våras var jag faktiskt smart nog att köpa en rosa lampa till Pyret som jag nu har hängt i hennes sovrumsfönster. Den var på rea och kostade under hundralappen vilket gjorde att jag faktiskt inte kunde låta bli. Nu är det Lillebrors tur att få lite lampor i sitt rum. Han behöver en sänglampa och en i fönstret.

Ungsbakad portobellosvamp

 
Igår bestod middagen av en god köttbit, avokado och limesalsa samt ungsbakad portobellosvamp. Det blir mycket sallad nu för tiden och ibland vill jag sätta tänderna i någonting bitigare och då tänkte jag att svamp skulle smaka bra.
 
Det blev därför ett recept ut boken Suveräna Succéer av Sonja Block och Tina Scheftelowitz. De blev riktigt goda men nästa gång vill jag ha lite mer sting och därför ska jag toppa dem med vitlökssmör. Receptet nedan halverade jag då det bara var jag och maken som äter svampar i vår familj. Här kommer receptet:
 
8 portobellosvampar
75 g mjukt smör
1 röd chili
5 vitlöksklyftor
1 1/2 msk färskriven ingefära
salt
hackad persilja eller koriander
 
Borsta svampen försiktigt men skölj den inte. Skär av svampfötterna. Ta ur fröna på chilin och hacka den fint. Hacka vitlöksklyftorna mycket fint eller pressa dem. Blanda smör, chili, vitlök, ingefära och salt.
 
Lägg svampen med lamellerna uppåt på ett bakplåtspapper och fördela smöret på svamparna. Baka dem i ugnen på 165 grader (varmluftsugn) i ca 1 1/2 timme tills de är genombakade och mjuka. När de serveras strö över kryddgrönt (jag blandade i koriander redan i smöret).
 
 

Millesgården

 
Idag var det tänkt att jag och maken skulle städa hela dagen men det går ju bara inte med tanke på vilket fint väder det är ute. Pyret är inte helt frisk ännu men då hon inte varit ute sedan i torsdags beslutade vi oss för att gå till parken och ta en glass.
 
 
 
Barnen hittade inga kompisar i parken idag och för att njuta lite av solen istället för att gå hem kom jag med den smarta idén att vi skulle gå till Millesgården. Alla ville hänga med och det är vekligen toppen att ha gångavstånd dit så att det kan bli en liten spontanutflykt. Väl framme gick vi till Millesgårdens Lanthandel för att äta lunch och sedan gick vi på upptäcktsfärd bland fontäner och skulpturer. Det var Lillebrors premiärtur men för Pyret var det fjärde gången hon besökte Millesgården. En gång har hon faktiskt varit där med dagis.
 
 
 
Nu är det dock slut på det roliga och dammtussarna kallar. Mot dammsugaren.

Bananpannkaka

 
I morse lyxade jag till frukosten och gjorde mig en bananpannkaka med färsk mango, jordgubbar och agavesirap. Mums! Maken var på golfbanan och missade allt det smaskiga och barnen fick äta vanliga pannkakor till sin frukt.
 
 
Varje måndag är det pannkaksmiddag hos oss men nu har maken och jag börjat göra nyttiga bananpannkakor till oss vuxna. De är verkligen superenkla att göra och smakar riktigt gott. Här nedan kommer receptet och ett tips är att mosa bananen och inte använda stavmixern som jag gjorde första gången. Då blir smeten så lös att det inte går att vända pannkakan i stekpannan.
 
Till 1 person:
 
1 banan
1 ägg
1 nypa salt
 
Mosa bananen ordentligt och rör sedan ner ägg och salt. Stek sedan i stekpanna.

Feber och en golfrunda

 
Planen idag var att svärmor skulle hämta barnen på dagis och att de sedan skulle sova över hos henne. Maken och jag skulle då passa på att ge oss ut på golfbanan vilket skulle vara min första gång på flera år. Tyvärr blir inte allt som man tänkt sig och när Pyret vaknade med feber idag var det bara att gilla läget.
 
Nu är det så att min svärmor är en smart kvinna och efter att jag berättat att vi får ställa in alla planer ringde hon tillbaka och föreslog att jag och hon skulle ut och spela och maken stanna hemma med barnen. Jag var inte sen att hänga på och vi fick en riktigt trevligt golfrunda. Vädret var toppen, spelet bra (jag var helt klart nöjd med tanke på att det var år sedan jag spelade sist) och sällskapet toppen. Tack snälla svärmor för en riktigt toppenkväll.
 
Nu är jag riktigt sugen på att ge mig ut på banan igen. Dock måste jag träna puttar innan då det helt klart var den svagaste länken idag.

Birch Nielsen blomvas

 
Idag tog jag en snabb sväng in till IIlums Bolighus för att titta lite på min nya hang-up. Det är en jättehäftig vas designad av Birch Nielsen. Jag antar att man antingen avskyr den eller älskar den och för min del är det helt klart att älska. Däremot har jag inte tänkt att ha blommor i den utan mest ha den som en prydnad. Den finns i tre olika storlekar och det är den mellersta som jag suktar efter.
 
Maken har godkänt den men påpekar att det inte blir någon vas förrän vi köpt både soffbord och matta till vardagsrummet. Suck, men i ärlighetens namn har han helt rätt. I helgen ska vi se om vi kan hitta någon matta men bordet får vi vänta med. Vi har nämligen bestämt oss för att köpa ett bord från House Doctor som har en betongskiva men nu lanserar de samma bord i marmor och det känns helt rätt för vår del. Vi har nämligen länge letat efter just ett sånt bord. Nu väntar vi bara på att det kommer ut i butikerna.

Taco på lite annorlunda sätt

 
Ja hörni, här händer det inte så mycket just nu. Vi är tillbaka i ekorrhjulet och utöver det är det träning och fokus på rätt typ av mat som gäller. Tyvärr går jag alltid "all in" när jag börjar med något nytt och så har det blivit med den nyttigare maten. Om jag tänjer på gränserna redan från början är det dömt att misslyckas men om jag sköter mig i början är min plan att jag kan unna mig lite på helgen och samtidigt äta strikt i veckorna. Visst, det kommer inte att vara tal om någon kakfrossa på helgerna men lite smaskigt ska jag kunna unna mig. Just nu är jag mest nöjd över att jag har fått bort mitt godissug.
 
Idag blev det taco till middag och istället för att lägga alla tillbehör i tacoskal använde jag och maken romansallad. Dock tyckte maken att det blev lite svårt att hantera och han bytte därför till isbergssallad som han gjorde små knyten av.
 
Jag gjorde också en superenkel guacamole som blev riktigt god. Här nedan kommer receptet:
 
2 mogna avocado
2 msk turkisk yoghurt eller créme fraiche
2 msk pressad citron
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk finhackad gul lök eller charlottenlök
 
Mixa ihop alla ingredienser. Jag var lat och använde en stavmixer.
 
 

På golfbanan

 
Idag bestämde vi oss för att åka till Lidingö golfbana och träna lite. Det var flera år sedan jag höll i en klubba sist och nu var det verkligen dags. Barnen har också egna klubbor men har inte slagit förut och det kändes som en lagom liten utflykt. Lillebror var mest intresserad av att äta i restaurangen men ville ändå vara med och slå lite.
 
 
Framme vid driving rangen var barnen sugna på att slå men när det inte gick så bra efter några försök gav Pyret upp (hon vill vara bra på allt med en gång) och Lillebror körde på ett tag till. För min egen del tycker jag att det gick förvånansvärt bra och jag blev riktigt sugen på att gå ut på banan och spela. Förhoppningsvis ska jag nog kunna få till det innan säsongen är slut.
 
 
Efter att vi slagit gick vi ner till putting greenen och barnen tyckte helt klart att det var bättre att putta än att slå. När vi kände oss klara gick vi till restaurangen som bjöd på grillbuffé. Riktigt smaskig mat och efterråt blev det givetvis en glass var till barnen.
 
 
Väl hemma gav jag mig ut på en löprunda och jag har aldrig haft få bra drag i benen som idag. Tyvärr var runkeeper helt ur spår de första kilometerna och det gick inte att få ut någon data men den näst sista kilometern sprang jag på 5:10 och den sista på 5:30. Inte illa för att vara mig.

Restaurang Supper

 
I fredags var jag, maken och ett kompispar på  restaurang Supper och åt en jättegod middag. Maten har influenser från sydamerika och det är mycket chili och koriander vilket jag verkligen gillar. Efter det tog vi klivet över till Grill där vi sippade på smaskiga drinkar. Tydligen blev det lite för mycket för mig då jag inte mådde så bra igår. Jag trodde nästan att mitt huvud skulle explodera och det blev verkligen ingenting gjort för mig i går. Jag är inte den som i vanliga fall älskar alkohol utan det blir max en gång i månaden men nu när jag äter på ett helt annat sätt sedan några veckor tillbaka binder min kropp inte lika mycket vatten som tidigare och jag tror att det är därför jag blev så dålig denna gång. Det är ju så att en baksmälla mest beror på att kroppen blivit uttorkad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Texas Long Horn Ribs

 
När tiden inte riktigt räcker till är det bra att ha lite olika varianter av snabbmat att ta till. Jag har tidigare tipsat om kycklingspetten som finns i frysdisken på Willys och nu har jag hittat en annan favorit. Det är nämligen revbensspjäll från Texas Long Horn och de är helt gudomligt goda. Köttet ligger i en plastförpackning och det läggs helt enkelt i en ungsform och så lägger jag på resterande bbq sås som kommer med i en liten påse. Tio minuter i ugnen är allt som behövs för att få supergoda revbensspjäll. Till det serverar jag gärna en hemmagjord coleslaw.

Glittrigt värre från Monsoon

 
Min absoulta favoritklänning nr.1 köpte jag i London hos Monsoon när jag, mamma och syrran var där förra året. Deras kläder passar mig riktigt bra och jag vet alltid vilken storlek jag ska ha. Därför är det toppen att kunna handla deras kläder och accessoarer på nätet och när jag var i Finland gick jag loss på deras rea.
 
Frakten tar upp till en vecka men vad gör väl det. Denna gång köpte jag ett par svarta ballerinaskor i mocka, ett par sandaler med pärlor, en clutch väska, en blå broderad blus, en blå blus med handsydda broderier och en väska med blommor på till Pyret. Allt detta blev mitt för endast 102 pund. När jag provade allt i dag passade de som handen i handsken, inte illa.

Bästa utomhusblomman - Petunia

 
Min balkong får tyvärr inte den omvårdnad den förtjänar och tyvärr är det samma med blommorna på balkongen. Det blir lite så när vi är borta fyra veckor i streck för att ha semester men innan vi åker och när vi kommer hem vill jag ändå ha någonting fint i blomkrukorna.
 
Min lösning är att köpa olika typer av Petunior och jag lovar att de överlever det mesta. I somras när vi var iväg två veckor stod de i gassande sol när det var 26 grader i skuggan. De fick inte en droppe vatten under hela tiden och när vi kom hem såg de nästan ut som innan vi åkte. Det endas som jag gör när vi varit borta är att ta bort de vissna blommorna då det gör att de blommar ännu mer (och vattnar dem ordentligt förstås).
 
 
 
I år valde Pyret petunian som är lila och har vi kant och Lillebror valde den rosa. Jag lovar att det kommer att bli petunior på balkongen nästa år också. Vi satte dessutom några petuniafrön i våras och jag ser att några av plantorna snart kommer att blomma. Spännande, spännande.

Grillmiddag

 
Igår åkte maken med barnen till Skansen medan jag tog en löparrunda och började städa här hemma. Vi har inte fått ordning efter det att vi kom hem från semestern och nu är det verkligen hög tid att det blir lite ordning och reda.
 
 
På kvällen var vi bjudna till en dagisfamilj på middag. Vi satt på terassen och njöt av det fina vädret samtidigt som vi drack öl, rosévin och rödvin. Till middag blev det grillat kött, lax samt en massa smaskiga grönsaker och halloumi. Efterrätten tog vi inomhus och frun i huset är helt fantastisk när det gäller inredning. Deras hem skulle passa i vilket inredningsmagasin som helst och jag suckar alltid beundrande när jag är där. Tänk om jag skulle kunna få det hälften så fint här hemma men jag vet inte var jag ska börja.

Ny klocka från SEIKO

 
Igår var jag nere i centrum med min Certinaklocka som jag fick i födelsedagspresent av maken 2006. Den hade stannat och jag började ana att det inte var batteriet det var fel på då det inte var allt för länge sedan jag bytte det. Jag lämnade i alla fall in den för att byta batteri men som jag anat var det fel på själva klockan. Att reparera den skulle nästan kosta lika mycket som en ny.
 
Det var bara till att börja titta på klockor för att köpa en ny. Denna gång blev det en från SEIKO som heter Premier och som har en vit urtavla. Det tidigare hade svart och jag kände att jag nu ville jag ändra mig lite. När jag väl kom hem talade maken om att han tror att han har en försäkring på min klocka. Typiskt! Nu har jag redan köpt och använt den nya. Ja, ja om det är så att jag har en försäkring får jag helt enkelt två klockor att använda mig av i framtiden.

Ändrade frukostvanor

 
Nu när jag börjat ändra mina matvanor är det dags att göra någonting åt frukosten. Tidigare har det på vardagarna blivit fruktyoghurt, juice och en macka med ost. Inte det nyttigaste direkt. Nu blir det turkisk yoghurt med linfrön, solroskärnor, cashewnötter, färsk frukt eller torkade tranbär. Mycket nyttigare och faktiskt mycket godare.
 
Det är inte helt fel att ställa fram glasburkarna Opus från Rosendahl med alla nyttigheter i. Jag får nog ta och önska mig några fler av tomten för jag tycker att de är så fina och förvaring kan jag verkligen inte få för mycket av.

Bodylicious av Sofi Fahrman och Julia Fors

 
När jag handlade på Willys i helgen fick jag syn på boken Bodylicious som jag har hört en hel del bra saker om. Nu när jag springer tre gånger i veckan är tanken att lyfta det hela en aning genom att tänka igenom vad jag äter och även börja träna några andra väl valda delar på kroppen. Det jag syftar på då är mage och rumpa.
 
 
Idag var det alltså dags att börja. När barnen badade badkar och jag satt på golvet och passade dem tänkte jag till lite och drog in en yogamatta och började köra magövningar från boken. Jissus vad det sved i musklerna men det är det värt. Senare på kvällen gick jag på rumpövningarna. Nu gäller det bara att köra på så får vi se om det ger resultat.

Citrus Creamy Body Wash från Weleda

 
Jag måste bara tipsa om en duschkräm som doftar fantastiskt. Det var faktiskt min pappa som hade med sig den till bybastun en gång i tiden och sedan dess är jag helt såld. Nu när vi åkte hem från Finland passade jag på att köpa en ny på båten. Den doftar som nypressade citroner och är otroligt somrig och fräsch. Lillebror har minsann talat om för mig att den är hans och ingen annans men när jag frågar snällt får jag faktiskt låna.
 

Pippiglas av Walter Hickman för Kosta

 
För några år sedan hittade jag och pappa en kartong med glas i huset i Jämtland. De är några massiva rackare och kallas för "Pippi" glas och är designade av Walter Hickman för Kosta. Vad jag förstår tillverkades de under 60 talen och jag tycker att de är jättfina men som sagt ruskigt tunga.
 
 
Pappa tog med kartongen till stugan i Finland och där har de nu använts sedan dess. Nu när stugan ska tömmas satte jag mig på en klippa med en hög tidningspapper för att slå in dem. Jag hittade en gammal dynamitlåda som skyddade dem i bilen på vägen hem. Meningen är att de åter ska åka upp till Jämtland där vi kan fortsätta att använda dem. Hemma behöver vi inte fler glas då vi har ett antal glasserier att välja på.

På balkongen

 
Idag åkte vi till utebadet igen. Det finns inte så mycket annat att göra när det är så här varmt och barnen verkligen älskar det. Vi träffade en dagismamma och hennes son och tillsammans röjde barnen i poolen. De simmade i den djupa delen med armpuffar och utmanade varandra hela tiden. Efter bara två dagar i poolen har Pyret blivit mycket modigare. Det kommer att bli toppen med en vecka i Kroatien där vi kommer att ha en egen pool.
 
 
Nu när det nästan är tropisk hetta här hemma intar vi alla måltider på balkongen till barnens glädje. Jag brukar alltid småfrysa när skuggan faller över balkongen på kvällen men nu är det hur skönt som helst. Vi startade morgonen med en riktig kanonfrukost och avslutade kvällen med jordgubbar.
 
I morgon är det jobb igen men det känns helt ok med tanke på att vi har en vecka i Kroatien att se fram emot.

Biotherm Lait Solaire Face & Body SPF15

 
Vi kom in med båter klockan sex i morse och insåg snabbt att vi måste hålla igång under dagen för att inte somna av trötthet. Tyvärr kunde varken jag eller maken sova speciellt bra i natt.
 
Jag tog mig till affären redan klockan åtta för att köpa grillad kyckling och annat smask som vi skulle ha som picknicklunch idag. Redan vid tio tiden var vi vid utomhusbadet och slöt upp med familjen E som vi inte träffat på länge. Det var riktigt skönt att svalka sig i det 27 gradiga vattnet då det var 29 grader i skuggan och stekhett i solen. På badet var det nästan som en kompisträff då vi träffade på en hel del av våra kompisar som vi inte sett sedan semestern började. Med mig hade jag en solskyddsfaktor från Biotherm som heter Lait Solaire som jag verkligen vill tipsa om. Den är min solklara favorit då den går in i huden utan att kladda och luktar citrus. Ett plus är att den går att använda till både ansiktet och kroppen och när vi åker till Kroatien i september kommer den garanterat att få åka med i resväskan.
 
Nu ser hela lägenheten ut som ett bombnedslag då det ligger tvätt från två veckors användande överallt. Fyra tvättar har det blivit idag och det är toppen att det är så varmt då den torkar på nolltid ute på balkongen.
 
 

Finska godsaker

Förutom huset, vatnet, klipporna och allt annat som hör till kommer jag även att sakna några av de alla finska godsaker som jag köper när vi är här.
 
 
En favorit bland barnen och mig är Jaffakakorna som finns i en mängd olika smaker. Det är som en liten sockerkaka med fruktgéle ovanpå som sedan är toppad med choklad. I år köper jag med mig smaken päron och skogsbär. Tupla är en annan favorit som jag även vet att min pappa tycker om. Det är lite som en Japp som är toppad med mjölkchoklad och hackad mandel.
 
 
I matväg har jag helt snöat in på Paltåknappar. Det säljs ett hårt surdegsknäcke som är runt med ett hål i mitten och dessa utstansade hål går att köpa i påse och kallas just Paltåknappar. På dessa har jag gärna lite Koskenlaskija vilket är en lite hårdare form av mjukost. Jag har ätit denna kombination nästan varje dag och har inte tröttnat det minsta.
 
På båten hem idag ska jag även köpa chokladen Salmiakki. Det är en mjölkchoklad som är fylld med en saltlakritsblandning. Den är så ruskigt god.
 
 
 

Sista kvällen i stugan

 
Åh, vilken tur att det har varit soligt och varmt idag. Det är nämligen vår sista kväll i stugan och vi har nog inte förstått att vi aldrig kommer att åka hit mer. I morgon är hemresedag och då ska vi försöka ta så många bilder som möjligt från stugan med omnejd så att barnen kan komma ihåg hur det ser ut. Tyvärr kommer nog Lillebror inte alls att minnas då han är 3 år men Pyret som är 5 kanske kan komma ihåg några saker.
 
 
Dagen har spenderats ute på klipporna och i vattnet. Vi har två gigantiska badringar som Lillebror och sonen i familjen S brukar ligga i. Båten lade vi bredvid dem idag och barnen satt i den med små metspön och lekte (givetvis med flytväst på). Kanoten har också åkt på några turer idag och i morgon ska jag och Lillebror ta en sväng runt en närbelägen ö.
 
 
Vi har även smaskat hemlagad kladdkaka med nyplockade hallon och grädde. Hur gott som helst.
 
 
Jag bara måste visa en rolig skylt som står bredvid ett åldringshem på vägen till närmsta by. Den varnar för att åldringar kan befinna sig på vägen. Gulligt eller hur?!

RSS 2.0