Ryggsäck från Sagaform

Nu har Pyret börjat på dagis. Jag kan inte förstå att hon har blivit 18 månader och är stora tjejen. Hennes pappa har skolat in henne och jag har faktiskt varit lite avis att jag inte får vara med. Det skulle vara kul att se vad hon tycker och hur hon beter sig på dagis. Jag får ta ledigt någon dag från jobbet senare i höst för att vara med en dag. Hon har fått en jättefin ryggsäck av mormor och morfar att ha med till dagis men den är lurvig och kommer att bli förstörd om hon tar med den på utflykter. En dag i veckan är det utflyktsdag och de ska ha med sin massäck. Därför köpte jag denna ryggsäck på Dollarstore. Den är från Sagaform och kostade 40 kr och är helt ok tycker jag. Skulle den gå sönder redan efter en vecka så skulle ändå 40 kr vara ok. Senare kommer vi att köpa en minikånken men denna duger för tillfället.

 

Jättesöt röd ryggsäck från Sagaform

 

Foto: Privat


OS-planscher

Det känns som om min stackars man inte har så mycket att säga till om här hemma när det gäller inredning. Jag tror inte att han lider av detta och han tycker att det jag gör inredningsmässigt är bra. Däremot skulle han nog inte märka om jag tex bytte gardiner eller liknande. Nu har i alla fall maken fått någonting att säga till om, eller rättare sagt jag har gett med mig. Vi har nu nämligen satt upp en stor STAR WARS poster på väggen i gästrummet. Den är faktiskt riktigt cool måste jag säga men ramen måste ändras. När vi höll på att fixa hittade vi även en massa planscher från de olika OS tävlingarna från 1912 fram till 1968. Jag som är så nojjig om vad som ska upp på väggarna fick för mig att det skulle vara snyggt att rama in alla planscherna med svarta ramar och sätta upp alla 12 st som en installation på väggen. Jag hoppades hitta några billiga ramar på IKEA men de hade inte några i rätt storlek. Vi får leta vidare.


OS-planscher från 1912 till 1968

Foto: Privat

Outlet barnkläder och barnskor

Jag har blivit tipsad om en outlet för barnkläder och barnskor som håller på mellan tisdag 25 aug till torsd 27 aug. Om ni håller till i närheten av Stockholm vore detta kanske någonting. Öppettiderna är mellan 10-18 och de tar kort. Adressen är Outletbutiken Öregrundsgatan 3 på Gärdet.

Märkena är Vincent, Nanook, Arctic Kid, Rollabout och Elodie Details. De säljer massor av vintergrejer vilket kan vara bra att bunkra upp med inför hösten och vintern. Maken var där idag och köpte Vincent vinterkängor för 200 kr och ett par Moomin höstskor för 200 kr. Det blev även några mössor.

Outlet barnkläder och barnskor på Gärdet i Stockholm

Foto: Privat

Nespresso Citiz & Milk

Nu har min man skaffat sig en ny leksak, nämligen en Nespressomaskin. Vi har en manuellt espressomaskin sedan tidigare men den börjar att ge upp och dessutom är det öken att stå och fixa flera koppar när vi har vänner på besök. Nu behövs det bara fyllas på med kapslar och sedan trycka på knappen. Det är ungefär lika avancerat att skumma mjölk, nämligen att även där trycka på knappen. Maken har sålt in idén och både min mamma och svärmor har köpt varsin Citiz & Milk. När min man köpen en ny pryl är han knappt kontaktbar på en vecka utan sitter och lusläser instruktionsboken från pärm till pärm för att lära sig alla knep gällande sin nya leksak.

Nespresso Citiz & Milk

Foto: Privat

Sideboardet är klart

Nu kan jag äntligen skriva att sideboardet i köket  är klart. Vi har gjord den av skåp från IKEA och även bänkskivan är från dem. Mycket plats för alla våra saker blev det och dessutom finns det utrymme på bänkskivan att ställa lite saker. Problemet har tidigare varit utrymme i de befintliga köksskåpen och avlastningsytor. Nu kan vi få in allt som vi vill ha i ett kök. Trots att vi gjorde om köket redan i januari har byggfirman inte gjort någonting åt ekgolvet som vi inte är nöjda med (vi har dock inte betalat ännu). Nästa steg är nu att försöka få ordning på golvet för att sedan bygga in kyl och frys och sätta lite överskåp på dem för att få lite mer utrymme. Hur mycket skåp jag än har så tycker jag att jag har för lite.

Sideboardet är färdigbyggt med skåp från IKEA

Foto: Privat

Hembakat tunnbröd

När vi var hos mina föräldrar fick vi höra att det var tunnbrödsbakning på gång i byn. Jag och maken tog med oss Pyret och mammas hund på en promenad för att titta på baket. De hade eldat i bakugnen från klockan 07.00 på morgonen och nu var klockan närmare 13.00 när det var dags att börja. Tyvärr hann vi inte se slutresultatet då vi var tvugna att gå hem efter ett tag. Brödet blev av sorten hårt tunnbröd och det är tydligen degen som bestämmer och inte gräddningstiden vilket bagarna trodde.

Bakat tunnbröd Bakat tunnbröd
Bakat tunnbröd Bakat tunnbröd

Foton: Privata

Vad skogen har att ge

Vilket fantastiskt svampår det är i år. För att inte tala om blåbär. När vi var i Finland räckte det med att vi gick utmed vår lilla skogsväg för att hitta kantareller. De fanns verkligen överallt. Pyret är lite rolig och äter svampen direkt i skogen. Ingen rensning där inte. En av grannarna hade varit ute och plockat 100 liter kantareller på 3 timmar. Det är inte illa. Vi fick 5 liter av allt detta och det var verkligen massor. Tyvärr är det inte lika roligt att rensa dem men det kommer att vara värt allt slit när vi kan sitta och äta en risotto med kantareller i höst eller varför inte en utskuren biff med bakad potatis och svampstuvning. Jissus vad hungrig jag blir.

Pyret var även med ute och plockade blåbär, smultron och hallon. Blåbär är verkligen hennes favorit och hon tjatar om dem nästan varje dag.

Massor av kantareller Blåbär
Smultron Massor av kantareller

Foton: Privata

Pentik

Det blir inte mycket shoppande när vi är i Finland med tanke på att vi bor långt ute i skärgården och affärer är sällsynta. Under våra två veckor på landet brukar vi åka in en dag till en större stad ett antal mil därifrån vi bor. Främst för att storhandla mat men även för att titta i affärer. Det är nästan dumt att säga affärer som plural med tanke på att det finns en inredningsaffär (Pentik), två klädaffärer och en skoaffär. Trots detta brukar jag alltid hitta någonting att köpa. Denna gång blev det dessa två vaser från Pentik som jag tycker är jättefina. Och givetvis var de på rea. Ett reamonster som jag kan leta upp en rea på flera mils avstånd. De blir fina att ha i fönstret i gästrummet.

Glasvas från Pentik

Foto: Privat

Skorstenständare

Detta är verkligen en riktig höjdargrej för alla som tycker om att grilla. När semestern närmade sig i slutet av juli började jag längta till alla grillmiddagar vi skulle äta. Vi får inte grilla på balkongen hemma men på sommarstället går vi lös på grillen och grillar nästan varje dag om vädret tillåter. På jobbet hade många pratat om en grilltändare som skulle var helt fantastiskt bra. Jag är lite mot att använda tändvätska och pappa har en eltändare som jag tycker osar alldeles för mycekt och luktar lite illa. Tipset jag nu fick var att köpa en skorstenständare. Sista dagen innan vi skulle åka med båten till Finland skickade jag iväg mamma och pappa för att leta efter denna pryl. Vi hade printat ut en bild från nätet för att de skulle kunna se vad de letade efter. Det tog några affärer innan de äntligen hittade en på Jula som kostade 99 kr. Både min man och min pappa var lite skeptiska men när vi sedan använde den på landet visade det sig att den var helt fantastisk. Om man har en lite större grill skulle jag rekomendera skorstenständaren från Weber som rymmer fler bricketer eller mer grillkol än den mindre varianten men den kostar inte mer än 200 kr.

Ställ tändaren på det nedersta gallret i grillen. Det enda man behöver göra är att sätta en bit tidningspapper i botten (behövs inte så mycket). Lägg bricketterna eller kolen ovanpå. Tänd sedan eld på pappret. Nu kommer elden att sprida sig uppåt och inom 10 till 15 minuter är det en jämn glöd. Ta då tändaren och vänd den upp och ner så att alla bricketter eller all kol hamnar i grillen. Sedan är det bara att börja grilla.

Skorstenständare för att få bra glöd till grillen Skorstenständare för att få bra glöd till grillen
Skorstenständare för att få bra glöd till grillen Skorstenständare för att få bra glöd till grillen

Foton: Privata

Första kräftorna för i år

Nu när vi är uppe hos mina föräldrar i Jämtland finns det inte så många mataffärer att välja på och därför blev valet av vilken typ av kräftor vi skulle köpa inte så svår. Vi fick tag på en variant som inte fått toppenbetyg i tidningarna men det skulle nog duga för oss. Pyret har aldrig ätit kräftor förut (inte så konstigt med tanke på att hon är 18 mån). Jag började leka lite med en kräfta och hon fick ta på den för att se vad det var vi skulle sätta i oss. Jag trodde nog att hon skulle tycka att det var en inte allt för god rätt men som vanligt fick jag och min man snällt dela med oss. Hon är rolig den ungen. Hon äter allt från lagrade ostar till pilgrimsmusslor. Riktigt smarrigt tyckte vi i alla fall att det var oavsett vad kritikerna hade sagt. Dessutom var även klorna matiga och fina vilket gjorde att det blev lite mer mat än att bara äta stjärtarna.

Hela kvällen har Pyret tjatat om att basta vilket hon har gjort två gånger under den vecka som vi varit här. Hon sitter i en badbalja nere vid golvet och trivs som fisken i vattnet. När vi går ut för att svalka oss drar hon i dörren och säger bastu och vill gå in igen. Synd att vi inte har någon bastu hemma men hon får nöja sig med badkaret. Däremot har hon en kompis som har både bastu och bubbelpool och vi får helt enkelt ta och bjuda hem oss till en spa-kväll hos dem. Se upp familjen E för snart kommer vi.

Kräftor

Foto: Privat

Färskpotatis

Oj vad vi har ätit färskpotatis i sommar. Vi har till och med provat potatisen från mamma och pappas eget potatisland. Tyvärr är jag en liten kinkis när det gäller potatisskal. Min man kan gladeligen äta skalet men jag skalar (är dock allergisk mot att skala potatis och nyser och snorar som en galning). Problemet är då färskpotatis. Den är för fin för att skala men för grov för att låta skalet sitta på (enligt mig). Därför har dessa skrubbhandskar hjälp mig i sommar. De är av den typ som var populära för ett antal år sedan och som användes för att skrubba sig med i duschen. Potatisen blir kanon och det grövsta lagret av skalet faller bort. En roligt liten pryl som faktiskt fungerar.

Skrubbhandskar för färkpotatis

Foto: Privat

Marimekko - plastglas och nya färger

Jag måste bara tipsa om plastglasen från Marimekko med den berömda blomman tryckt på glaset. Generellt tycker jag inte om bestick, glas eller tallrikar i plast men ibland är de väldigt praktiska. Jag tänker då på vårt sommarställe i finska skärgården. Det är bara klippor och det är hopplöst att sitta där och dricka någonting ur ett vanligt glas. Så fort någon av oss ställer ifrån oss ett glas välter det. Det blir betydligt mindre glassplitter att ta reda på efter det att vi införskaffat dessa glas. Dessutom är de toppen att ta med när vi ska på picknick. Det är ju inte heller en nackdel att de faktiskt är snygga. Förra året hade vi mellanglasen (3 dl) med den blå blomman på (jag älskar ju blått). I år köpte svärmor dessutom några i rött och grönt. Vi har även kannan som är fin till.

Marimekko plastglas med blå blomma Marimekko plastglas med röd blomma

Jag har även hittat några produkter med lite nya färger inför hösten. Lattemuggen är riktigt snygg.

Marimekko lattemugg i nya höstfärger Marimekko grytlapp i höstens färger
Marimekko grytvante i höstens färger Marimekko tallriksunderlägg i höstens nya färger
Foton: www.forr.se

Temuggslampa

Nu är jag tillbaka i Sverige efter två veckor i finska skärgården. Vi har haft ett underbart väder och det har blivit mycket bastubad och dopp i havet. Pyret har knallat omkring på klipporna utanför huset och det har inte blivit en avkopplande semester med tanke på att jag eller mannen har fått vakta henne hela tiden så att hon inte går för nära vattnet. Vi har faktiskt haft en hjälm på henne när hon har gått på klipporna och det var tur för en gång trillade hon med pannan före och började blöda näsblod och blöda ur munnen. Det var då en himlans tur att hjälmen tog emot och skyddade pannan. Sista dagen när vi skulle åka hem var också händelserik då Pyret i ett obevakad ögonblick åt råttgift som vi lagt ut 10 min innan vi skulle sätta oss i bilen och åka till färjan i Åbo. Det blev till att ringa 112 och åka till akuten där vi fick stanna för observation och hon fick dricka kol och hon var alldeles svart runt munnen och på kläderna. Tur i oturen gick det bra och vi fick senarelägga vår hemresa. Men som sagt nu är vi hemma igen men har fortfarande lite semester kvar.

Jag börjar faktiskt längta lite till vintern redan då jag kan sitta hemma och mysa i soffan med en kopp varm choklad med lite vispad grädde i. Den här lite söta temuggslampan passar till hösten och skulle vara söt att ha hemma någonstans men jag vet inte riktigt vart den skulle passa in.

Temuggslampa från Das rote Paket Temuggslampa från Das rote Paket

Foto: Das rote Paket

RSS 2.0