Ett gammalt hockeyspel

 
När vi åkte hit i lördags stannade vi till vid Birsta i Sundsvall för att köpa vinterkläder till barnen på XXL. Inne i butiken hittade de ett hockeyspel som de blev väldigt intresserade av och då kom jag på att det fanns ett sådant hemma när jag var liten.
 
 
 
Väl här frågade jag pappa och han hittade det i ett av uthusen de har på tomten. Efter att ha torkat av det är det nästan som nytt och Lillebror har spelat några matcher mot maken varje dag. Ibland bestämmer sig Lillebror för att vissa spelare får matchstraff och då plockar han helt enkelt av dem från spelet.
 
Vilken tur att både mina föräldrar och svärmor har sparat en mängd leksaker och spel sedan jag och maken var små. Det är så roligt att våra barn kan använda dem precis som vi en gång gjorde.

Att valla får

 
Nu är vi i Jämtland för att ha höstlov. Det är första gången vi är här på hösten tillsammans och det är riktigt mysigt. Mina föräldrar har tidigare berättat att det går får och betar utanför huset men att de skulle tas hem inför vintern vilken dag som helst.
 
 
 
Barnen blev överlyckliga när vi kom hit igår och fåren var kvar. De är väldigt tama och nyfikna och gillar verkligen att bli kliade på halsen.
 
 
 
Under dagen idag kom ägarna för att hämta hem dem och det var riktigt kul att se hunden valla fåren. Jissus vad snabb han var. Det är bra för barnen att se hur det går till på landet och då Pyret älskar djur tycker hon att det är toppen att vara här. Nu ska fåren klippas och få det lite mer vinterbonat inför vintern.
 
 
 
 
 

Doktor Proktors pruttpulver

 
Ett kompispar till oss har talat så väl om böckerna om Doktor Proktor som är skrivna av Jo Nesbo. De är tydligen helt skruvade på ett roligt och barnsligt sätt och när jag förra veckan var på Drottninggatans Bok & Bild hittade jag boken för bara 65 kr. Det var bara att slå till. Det finns tre böcker till och jag har en känsla av att jag kommer att få gå tillbaka till bokaffären och köpa de andra också.
 
 
Igår läste vi kapitel 7 som var det mest spännande hittills. Barnen låg bredvid och lyssnade med skräckblandad förtjusning när jag lästa om vad som rör sig i kloakerna under Oslo.
 
Därför var det lite extra roligt idag när vi gick hem från skolan och vi såg en man som tagit upp några brunnslock och kikade ner med en ficklampa. Jag började prata med honom om vad vi läst igår och han sa att det var ok för oss att komma fram till kanten av hålen och titta.
 
Barnen tyckte det var jättespännande och i det ena röret berättade mannen att avloppsvattnet och allt bajs kommer flytande. Just det tyckte barnen var väldigt kul. I det andra röret visade han att regnvattnet kommer rinnande men just idag var det nästan torrt.

Soppa med vitkål och köttfärs

 
Det är inte klokt vad trött jag blir när hösten kommer. Det är som om hela kroppen får andnöd och jag fryser nästan hela tiden oavett hur mycket kläder jag än tar på mig. Tänk att få göra som björnarna och sova ett antal månader när det är som kallast.
 
 
För att hålla värmen är det toppen med varm mat och kalla sallader och liknande får vänta till sommaren. Här hemma fortsätter vi med konceptet "minst en soppa till middag varje vecka" och denna vecka blev det en variant med vitkål och köttfärs.
 
Den är god, matig och räcker till hur många som helst.
 
Recept för 4-6 personer
 
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 400 g vitkål eller spetskål
ca 400 g nötfärs
1 burk krossade tomater, 400 g
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond
2 lagerblad
1/2-1 tsk chilipulver
smör till stekning
salt och peppar
1 dl hackad persilja
 
Skala och hacka löken, finhacka eller pressa vitlöken. Skala morötterna och skär dem i halvmånar. Ansa vitkålen, ta bort rotstocken och skär den i strimlor.
 
Bryn köttfärsen i smör i en gjutjärnsgryta, salta och peppra. Tillsätt löken, vitlöken, morötterna och vitkålen. Låt allt fräsa med köttfärsen ett par minuter.
 
Häll i tomaterna, vattnet, buljongtärningarna och låt soppan koka upp. Tillsätt lagerblad och chilipulver efter önskad smak och styrka, låt soppan sjuda under lock tills vitkålen känns mjuk, ca 20 minuter.
 
Smaka av med salt och peppar. Blanda i den hackade persiljan precis innan serveringen.
 
 
 
 
 

Hatchimals

 
Idag har jag inte gjort många knop då jag var borta på middag igår och inte kom hem förrän halv två i morse. Lite seg idag med andra ord.
 
Lillebror hade en kompis som sov över igår och på eftermiddagen har Pyret haft en killkompis från klassen över på besök. Det har varit fullt ös och de har lekt zombies och jagat varandra i hela lägenheten.
 
 
I veckan fick Pyret ett mycket efterlängtat paket. Hon har för egna pengara köpt en Hatchimals som jag betställde åt henne via nätet. Hon hoppade och studsade hela vägen till utlämningsstället och väl hemma åkte ägget upp och pysslades om till dess att den lilla fågeln inuti började hacka sig ut.
 
 
 
Sedan var det slut på det roliga. Det blev någonting fel mitt i allt och när toppet på ägget var borta gick det inte att få upp fågeln ur ägget. Den satt bara där och lös med ögonen och Pyret blev så orolig att hon började gråta.
 
Det kändes som om hon tyckte att det var ett riktigt djur som inte mådde så bra. Det blev till att packa ihop allt och maken åkte till affären och fick pengarna tillbaka. Pyret tyckte inte att det var värt att gå igenom allt igen om det inte skulle fungera nästa gång heller.
 
Men jag måste erkänna att det var lite gulligt när fågeln skulle hacka sig igenom skalen och det är en liten överraskning då man inte från början vet vilken färg det kommer att vara på fågeln.

Potatis och purjolöksoppa med parmachips

 
Nu när hösten har kommit har jag bestämt mig för att laga soppa en gång i veckan. Barnen rynkar på näsan åt mitt förslag men de kommer nog att hitta sin favorit och har redan börjat komma med förslag på vilken soppa de vill ha.
 
Häromdagen gjorde jag pappas smarriga och enkla potatis och purjolökssoppa. Istället för att ha stekt bacon till blev det torkad parmaskinka.
 
Recept för 4 personer
 
300 g potatis
0,5 st pujolök
1 st hönsbuljongtärning
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
Några skivor parmaskinka
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ut parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper. Torka skinkan i 5 till 15   
    minuter beroende på skivornas tjocklek. Låt svalna på plåten.
 
2. Skala och skiva potatisen och purjolöken tunt. Låt koka mjuka tillsammans med vattnet och
     buljontärningen.Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 5 till 7 minuter.
 
3. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller kör i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd med
    lite vatten om soppan blir för tjock. Bryt den torkade skinkan i bitar och strö över soppan.
 
 

Jag och Pyret

 
Efter att ha varit sjuk i några dagar var Lillebror äntligen tillräckligt frisk för att gå till skolan idag. Han följde även med en kompis hem efterråt och då maken jobbade sent fick jag och Pyret en eftermiddag/kväll på egen hand.
 
Vi började med att gå till konditoriet för att köpa smask som vi sedan åt hemma och sköljde ner med lemonad.
 
Sedan hängde vi tillsammans i hennes rum och hon läste ett kapitel ur boken Gyllene Skålen Drakens dom av Peter Gotthardt som vi lånat på biblioteket. Riktigt mysigt att bara hänga tillsammans på hennes rum och jag var inte det minsta sugen på att vara förälder och börja laga middag.
 
Jag frågade på skoj om hon kunde gå ut i köket och fixa middagen men då upplyste hon mig att hon minsann inte har den blekaste aning om hur man gör och att jag måste ta mitt ansvar som förälder och se till att hon får mat.

Svarta skinpumps

 
När min kompis gick igenom min garderob i våras (och tog bort mer än hälften av vad jag hade) tyckte hon att jag skulle investera i ett par svarta pumps. Jag har ett par från Tiger med tofsar fram (ungefär som på ett par lofers) och jag tycker de är riktigt fina men hon ville att jag skulle ha ett par lite mer klassiska.
 
 
Därför slog jag till när La Redoute nu har rea och dessa godingar från Soft Grey fick jag för 400 kr vilket är en rabatt på 50%. De är riktigt sköna att gå i och jag beställde en storlek större enligt anvisningar och det stämde faktiskt. Foder och sula i skinn och ovandel i kalvskinn.
 
 
Dessa kommer att få vara med om mycket roligt det kan jag lova. Kanske dags att ha dem redan på jobbet i morgon.

Barnfritt

 
Igår ville svärmor ta barnen och maken och jag fick helt plötsligen en barnfri kväll. Händer inte ofta men det är skönt ibland att släppa alla måsten och bara få vara vi två ibland.
 
 
Vi började med att köpa hem lite gott från delikatessen. Det blev kungskrabba att doppa i smält smör, vanlig krabba och ett antal ostar. Maken gjorde även en riktigt god vodka sour men en saltkant runt glaset.
 
 
När vi åt tittade vi på filmen Burnt med Bradley Cooper. Han är en av mina favoritskådisar och att den handlar om mat gör inte saken sämre. Helt ok film om mat är mattokig som jag.
 
 
Efter en lång sovmorgon åkte vi till Lidingö bröd och patisserie där vi åt frukost och köpte med oss godsaker hem till svärmor som vi åt tillsammans innan vi tog med barnen hem.
 
Otroligt skönt att verkligen ha laddat batterierna i helgen.

Brasserie Godot

 
Igår var det dags för en middag med en kompis. Han bokade bord på Brasserie Godot på Östermalm och när jag gick in och läste menyn (gör alltid det innan för att kunna få längta lite) fick jag lite panik.
 
Det var sniglar, gåslever och råbiff vilket inte riktigt är min grej. Men jag behövde inte oroa mig för väl på plats hittade jag en hel del smarrigt.
 
 
Det blev chévre chaud till förrätt.
 
 
Lättrökt röding med Karl-johansvamp, löjrom, kålrot och pressad potatis till huvudrätt.
 
 
Sedan avslutade vi med fantastiska churros med vaniljglass och chokladsås.
 
 
De små flaskorna som vårt vin serverades i var verkligen supersöta.
 
När vi sitter där och äter blir det full fart utanför med polisbilar och blåljus. Helt plötsligt är det poliser med hjälmar på gatan och vi fattar ingenting. Förra gången vi var på Prinsen och åt exploderade det i närheten så vi började undra varför det blir så här när vi träffas.
 
Den här gången var det tydligen bråk vi en U21 match på stadion och bråkstakarna hade börjat ta sig ner mot Östermalm.
 
 
 
 
 

Lampor i höstmörkret

När höstmörket började komma för några helger sedan åkte vi ut till IKEA för att köpa lampor till barnen. Planen var att båda skulle få men nu köpte vi fyra olika varianter som alla hamnade i Lillebrors rum.
 
 
Först blev det en jättefin lampa som heter Ranarp och som kan sättas på väggen eller klämmas fast i ett hyllplan. Den sitter nu i hans hylla och lyser upp hans LEGO.
 
 
Sedan blev det en ny skrivbordslampa och Pyret har fått tillbaka sin rosa som hon lånat ut.
 
 
Lillebror valda också en vit taklampa. Till den köpte han löv i svart stål som går att ta av om han tröttnar på dem.
 
 
 
För att han ska kunna se när han tittar i böcker i sängen blev det också en enkel vit sänglampa.

Stackars Lillebror (varning för blodig bild)

 
I fredags ringde skolan mig på jobbet och sedan maken. Lillebror hade sprungit in i en kantig järnstolpe som står på skolgården och fått ett ordentligt jack i pannan och behövde åka till sjukhus.
 
Jag släppte allt jag höll på med och åkte mot skolan samtidigt som maken gjorde det samma. Jag ville inte att vi skulle behöva sitta på akuten i flera timmar med en ledsen Lillebror och därför ringde jag vårdcentralen här på ön där vi har vår läkare.
 
De var toppen och sa åt oss att komma in så skulle de antingen kunna tejpa, limma eller sy. Lillebror är en riktig kämpe och när vi kom insåg de på en gång att jacket var för stort och för djupt och måste sys. Att få bedövning var ingen höjdare men jag förstår att det gjorde rejält ont. Han skrek så jag tror att hela ön hörde men sedan lugnade han ner sig och när läkaren började sy kände han ingenting.
 
Efter det har han inte klagat en enda gång och på fredag ska stygnen tas bort. Jag ska dessutom prata med skolan om att de måste sätta någonting runt stolparna så att detta inte händer någon annan.
 
 

En ny favorittröja

 
När jag och syrran gick runt på söder igår gick vi in på Vila för att se om de hade något fint till hösten. Efter att min kompis gått igenom min garderob i våras skänktes de flesta av mina höstkläder bort och det blev inte mycket kvar för mig att ha på mig.
 
 
Därför var jag riktigt nöjd när jag hittade både en blå blus och en riktigt fin beige stickad tröja som jag köpte. Jag älskar stickade tröjor till höst och vinter men de jag har idag är väldigt enkla i ull eller kashmir. Nu är jag sugen på några nya med lite roliga mönster på och den jag köpte idag kommer att bli en riktig favorit.

Brunch på Hotel Rival

 
Idag bjöd min syster mig på brunch på Hotel Rival. Jag fick det i födelsedagspresent när jag fyllde år förra året och nu var det äntligen dags.
 
 
Först tog vi en promenad på söder och jag passade på att köpa lite nytt till min garderob. Sedan tog vi oss till hotellet där vi satt i lobbyn och pratade en stund innan det var dags för brunch.
 
 
Vi beställde in två glas prosecco med hallon och sedan gick vi loss på allt kallskuret som stod uppdukat. Det var riktigt gott och några favoriter var de rökta räkorna med någon form av wasabiaioli och parmaskinkan som jag åt med stora bitar parmesanost.
 
 
Det var alldeles för länge sedan jag och syrran var ute på tu man hand och bara hade tid att prata med varandra. När vi träffas med familjerna är det alltid annat att tänka på och speciellt mina barn som är bra på att dra till sig min uppmärksamhet.
 
 
Nu har vi lovat varandra att vi ska ta oss tid att träffas lite oftare på tu man hand. Nästa gång blir det en shoppingdag tillsammans innan jul för att handla julklappar.

RSS 2.0