En cool jacka till en cool kille

 
Lillebror har blivit väldigt intresserad av hur han klär sig. Det gäller tydligen att vara så cool som möjligt. Kepsen ska vara bak och fram, jackan oknäppt och det måste absolut vara höga sneakers (typ Converse). I veckan gick jag in på H&M som likt alla andra affärer har rea just nu. Där fick jag syn på en jacka som jag visste att Lillebror skulle älska. Att den var nedsatt med 100 kr gjorde inte saken sämre.
 
Jag kan säga att den fick full pott i omdöme från Lillebror och nu har han den på sig vart han än går.

Asics GT-2000 2 Lite-Show

 
Efter frukosten idag åkte jag, maken och barnen in till stan. Maken skulle köpa ett träningsredskap och jag skulle lämna tillbaka några skor på Inter Sport. Väl på plats på Inter Sport insåg vi att de har en ordentlig rea och vi köpte på oss en fotboll till Lillebror, en ny ryggsäck till Pyret inför skolstarten och ett par dansskor till dess hos ska börja dansa balett i höst.
 
 
Vi tog även en sväng till Runners Store där jag provade ut ett par nya löparskor (en tidig födelsedagspresent från maken). Det blev ett par Asics GT-2000 2 Lite-Show och jag måste säga att jag är riktigt nöjd. Jag tog en sväng på 9,2 km med dem idag och det kändes riktigt bra. Jag vet att jag ska "springa in dem försiktigt" men jag vill fortsätta med min app mot målet att nå 10 km och då var det bara att köra på.

Tjejmilen - mer än vad jag visste

 
Jag ska tydligen springa tjejmilen vilket jag inte hade den blekaste aning om. En kompis har i smyg anmält mig till loppet vilket hon gjorde när jag låg på sjukhuset i mars och var så dålig. Tur att jag har börjat träna löpning ordentligt de senaste veckorna och det har ju varit med tanke på att jag ska springa Stockholm Tunnel Run den 22 november.
 
Nu måste jag nog sätta lite mer fart med tanke på att jag tydligen också ska springa Tjejmilen (är redan betalt och klart). Jag fick inte reda på detta förrän på midsommarafton men jag har ju sommaren på mig att träna. De senaste veckorna har det blivit tre löprundor i veckan och två av dem passar jag på att göra på luncherna. I torsdags blev det faktiskt 9,1 km men inte på någon supertid dirket. En timme tog det men nu kan det bara bli bättre. Dessutom måste jag hitta en bättre löpslinga för jag fick runda Kastellholmen mer är sju gånger och Skeppsholmen två gånger. Nästa tur blir nog utmed Norrmälarstrand.

Jag och Polly

 
 
Äntligen får jag lite egentid. Maken åkte utomlands för att jobba i tisdags och jag måste säga att det tar på krafterna att fixa allt själv (har dock fått hjälp av svärmor att hämta på dagis några dagar). Dessutom har Lillebror problem med att somna när det är så ljust ute. Tre kvällar i rad har han somnat efter 22 och då blir det inte mycket tid för mig att göra någonting då jag ska upp 05.45 på morgonen. Barnen är även inne i en period då de bråkar alldeles för ofta. Jag tror att vi alla snart behöver lite semester.
 
 
Nu sitter jag i alla fall äntligen i soffan och ska läsa det nya numret av Sköna Hem. Som sällskap har jag en påse Polly. Jag älskar verkligen de som har ett överdrag av saltlakrits. Tänk om det kunde göras en påse med bara sådana.

ISA DORA Gel Nail Lacquer

 
Det har pratats mycket om Isa Doras nya gel nagellack på jobbet sista veckan. H&M har dessutom extrapris på dem just nu och därför slog jag till och köpte några på lunchen idag. Det blev den rosa sommarfärgen Pink Bomb, den neutrala French Nude och den lite gråa varianten Iced Coffee.
 
Det som är speciellt med detta lack är att lacket och topplacket i kombination härdar utan att en uv-lampa behövs. Dock måste topplacken appliceras i vanligt ljus (även dagsljus). Sedan ska lacket hålla sig fint i minst en vecka. För min del blev det färgen Iced Coffe som hamnade på naglarna idag. Passar till detta lite "höstliga" väder.

Pannacotta med passionsfruktsgelé

 
På midsommarafton gjorde jag kladdkaka och pannacotta till dessert. Jag brukar alltid lägga ett lager passionsfruktsgelé på toppen då det ger en liten syrlighet åt den annars ganksa söta pannacottan. Det var riktigt uppskattat måste jag säga och den är faktiskt riktigt enkel att göra.
 
Pannacotta till 16 små bägare

1 liter grädde
2 dl socker
5 gelatinblad
1 tsk vanlijsocker
 
Topping:

2 gelatinblad
2 dl passionsfruktsjuice
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Häll grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Krama vätskan ur gelatinbladen och lägg i kastrullen. Vispa försiktigt så att bladen löses upp. Tillsätt vanlijsockret och rör om. Häll upp gräddblandningen i någon form av bägare (jag brukar använda små glas).
 
När pannacottan har stelnat är det dags att göra gelén. Häll juicen i en kastrull och värm. Den ska inte koka men vara tillräckligt varm så att gelatinbladen smälter. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under 5 min. Krama ur vätskan och lägg bladen i den varma juicen. Rör om. När juicen har svalnat något är det dags att hälla den över pannacottan. Jag brukar försiktigt hälla ner den med hjälp av en sked. Det är viktigt att juicen inte är för varm för då smälter pannacottan och blandar sig med gelén vilket inte ser speciellt fint ut.

Kolmården dag 2

 
Efter första dagen på Kolmården sov vi över på Vildmarkshotellet. Själva hotellet måste jag säga var ingen höjdare och maten tyckte jag var riktigt dålig. Jag älskar hotellfrukostar men denna var verkligen av det sämsta slaget. Ett stort plus är dock att hotellet ligger precis vid djurparken och att de har en riktigt bra badanläggning. Det finns två bubblepooler och fyra bassänger, tre inomhus och en utomhus. En av inomhusbassängerna är formad som en åtta och i den är det strömt vilket gör att alla far runt med en himla fart. Riktigt kul tyckte båda barnen och vi vuxna.
 
 
Andra dagen i djuparken gjorde vi om allt det bästa från dagen innan och vi passade även på att besöka Bamses värld på vägen hem. Nästa år öppnar ett nytt Bamses värd med en massa nya åkattraktioner.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Millesgården

 
På midsommardagen ville jag hitta på någonting att göra istället för att bara sitta inne. Flera av förslagen gick inte att genomföra då det tyvärr var stängt. Några saker vi egentligen ville göra var att åka till Tekniska museet och simhallen. Maken var tvungen att jobba men barnen och jag gick iväg till ett av deras favoritställen nämligen Millesgården.
 
 
När vi kom fram fick vi ett uppdrag från tjejen i kassan. Vi skulle titta på några teckningar hon hade på olika skulpturer och det fattades saker på bilderna som vi skulle rita dit. Om vi hittade alla svar skulle barnen få ett pris. Det är så rofullt att strosa runt i den fina trädgården och titta på alla skulpturer. Tänk att Carl och hans Olga hade detta som hem. Helt fantastiskt. Jag skulle inte ha någonting emot att bo där.
 
 
 
 
 
 
 

Midsommar

 
Enligt traditionen var vi några familjer som samlades här på ön för att fira midsommar. Det är alltid knytis och för varje år har det blivit tillökning med ett litet barn vilket är extra trevligt. I år blev det sju barn i åldrarna nio månder upp till sex år.
 
 
Först började vi med sillunch då vi faktiskt satt ute. Solen kom och gick och emellanåt blev det riktigt kallt. En av familjerna hade gjort fyra olika sillar och den med fiskrom, kräftstjärtar och räkor var min absoluta favorit. Till middagen bidrog jag och maken med en riktigt god potatissallad (recept kommer), marinerade kycklingfiléer, kladdka och pannacotta med passionsfruktsgelé (recept kommer på den också).
 
 
När vi på natten åkte hem var det bara 6 grader ute. Snacka om kallt för att vara på sommaren.
 
 
 

Kolmården dag 1

Det var till Kolmården vi åkte i måndags. Förra året var vi där en fredag och en lördag och efter det bestämde vi oss för att aldrig mer åka dit på en helg. Fredagen var kanon men på lördagen var det galet många besökare.
 
Vi var på plats redan när de öppnade i måndags och sedan körde vi på i två dagar till dess de stängde. Under första dagen tittade vi på delfinshowen, rovfågeluppvisningen, åkte safari och gick runt i parken. Fågeluppvisningen tyckte jag var det absolut häftigaste och fåglarna flög bara några centimeter ovanför våra huvuden.
 
Här kommer en mängd bilder på det vi såg under första dagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lillebror 4 år

 
Idag fyller vår lilla skrutt 4 år. Han har i flera dagar pratat om detta och igår var han så spänd inför den stora dagen att han inte kunde somna på kvällen. Han talade också om för storasyster att hon inte fick väcka honom då hon gick upp på morgonen för han skulle sova när vi kom in och sjöng.
 
Tidigt på morgonen hörde jag tassande steg i vårt sovrum och det var Lillebror som hade vaknat. Varför har ni inte sjungit för mig viskade han i mitt öra. Det var bara till att gå upp och väckar Pyret för att sedan tillsammans med maken sjunga för en Lillebror som låtsades sova.
 
 
Under dagen har vi haft kalas och Lillebror har även lekt med sina presenter. På morgonen fick han spelet Skylanders, en bilstod så att han kan sitta framåtvänd och av mormor och morfar fick han en sopbil i Lego som han önskat sig länge. Tyvärr har jag inte kunnat ta en bild på den då han inte släpper den ifrån sig.
 
 
 
 
På eftermiddagen kom svärmor med en sparkcykel till Lillebror och en störra variant till Pyret. Vi gick ner för att fylla i luft i däcken på Pyrets men apparaten var trasig och hon fick då låna brorsans. Efter några försök fick hon verkligen in snitsen och tyckte att det var hur kul som helst.
 
Just nu håller vi på att packa då vi ska iväg på ett litet äventyr. Med tanke på hur mycket jobb och annat det har varit på sista tiden kommer jag att lämna datorn hemma men vi ses om några dagar. Då hoppas jag även att jag har några fina bilder att visa.

Att förbereda

 
 
Idag har det varit full rulle med förberedelser inför Lillebrors 4-års dag i morgon men ändå har dagen känts lugn på något konstigt sätt. På förmiddagen åkte maken iväg med Pyret och en kompis till henne som skulle på kalas. Därefter var det dags för honom att träffa kompisar och spela krocketturnering.
 
 
Jag började med att baka inför morgondagens kalas. Sedan hämtade jag och Lillebror hem tjejerna som gick lös på såpbubblorna. När de skulle gå in tittade jag ner från balkongen och såg två små duniga fågelungar som spatserade omkring på marken. Det visade sig vara två måsungar som inte är flygfärdiga. De måste ha hoppat ur boet och någon av de stackars föräldrarna flög runt och skrek. Tyvärr har de valt ett inte allt för bra ställe att var på då vägen ligger väldigt nära (ingen jätteväg men den trafikeras av en hel del bilar och även bussen). Dessutom är det många som går förbi vilket gör att mamman eller pappan inte riktigt vågar sig fram.
 
På kvällen såg vi att ena ungen var på väg ut i vägen. Vi sprang mot hallen och fick på oss skorna för att sedan kasta oss ner för trapporna. När vi kom ner var ungen mitt ute i vägen och vi gick emot den från sidan så att den bytte håll och klättrade upp för trottoaren igen. Nu får vi hoppas att den håller sig på rätt sida vägen i fortsättningen.

Gamla spel

 
Min man är en riktig samlare. Han har svårt att slänga eller ge bort saker vilket inte fungerar så bra då vi inte har obegränsat med yta här hemma. Vi har två förråd som tillhör lägenheten men de är verkligen proppfulla och för några helger sedan tog jag i med hårdhandskarna och skickade ner maken för att rensa. Till och med kartongen till den 42-tums tv som han fick av mig och svärmor för fem år sedan finns kvar.
 
När han var klar (i alla fall för den dagen) kom han upp med två flyttkartonger fyllda med barnböcker och spel. Det var lite som att uppleva sin gamla barndom igen när vi började packa upp alla saker. Nu ska vi spela alla spel med barnen som vi själva spelade när vi var små. Nåja, vissa saker är det ok att spara men någon måtta får det ändå vara.

Att göra egna ljus

 
Pyret var rastlös i helgen och ville göra någonting kreativt. Vi letade runt i hennes pyssellåda och hittade gelémassan för att göra ljus. Barnen fick var sitt glas som de sedan fyllde med en massa fina saker som de fått av sin moster.
 
 
Ljusgelén är inköpt på Panduro men tyvärr var jag inte tillräckligt försiktig när jag hällde i den i glasen och därför blev det en hel del bubblor. Lillebror tycker att gelén är jättemysig att gegga med och därför är hans ljus inte riktigt lika intakt idag jämfört hur det ser ut med bilderna ovan.
 
 
 
 
 
 

darda-drom

 
När jag var liten hade jag en riktigt cool bilbana som kom fram mellan varven. Den var dock lite för avancerad för att jag skulle kunna bygga den själv och när den var undanstoppad roade jag mig med att köra bil i min darda-drom.
 
 
I fredags tvingade jag ner maken i källaren för att rensa (han är hopplös på att spara och har till och med kvar kartongen till vår 42-tums tv som är sex är gammal). Då hittade han min gamla darda-drom som nu står uppställd i Lillebrors rum.
 
 
 
 

En söndag i vattnets tecken

 
Idag har det varit en riktigt skön dag. Igår var vi på 40-års fest och lämnade barnen hemma hos syrran och hennes man där vi även sov på natten när vi kom hem.
 
I morse dukade syrran upp en riktigt hotellfrukost vid poolkanten och solen strålade från en klarblå himmel. Åh, vad sugen jag blir på att köpa hus. Det var hur mysigt som helst och vi satt och njöt så länge vi kunde innan det var dags att bege oss hemåt. Pyret skulle nämligen på kalas vid lunchtid och när vi kom hem tog hon på sig finkläderna och jag tog på mig löparkläderna. När jag lämnat henne på kalaset tog jag en löptur utmed vattnet och insåg att jag verkligen älskar den här ön. Maken är sugen på att flytta härifrån så att vi kan köpa oss ett ordentligt hus men jag vill inte flytta på mig. Här finns verkligen allt och jag tror att det är en riktigt bra plats för barnen att växa upp på.
 
Efter löpturen tog jag och Lillebror ett bad för att sedan gå och hämta Pyret på kalaset. Då började det helt plötsligt regna trots att solen sken. Skumt väder.

Hyra semesterboende utomlands

 
När jag, mamma och syrran skulle till Budapest började vi surfa runt på nätet för att hitta ett bra hotell att bo på. Då fick jag tipset av min chef att gå in på sidan www.homeaway.com för att se om det fanns någon bra lägenhet vi kunde bo i. Där hittade vi vår lägenhet som ligger mitt i centrala Budapest och som har allt (plus lite till) som vi önskade och dessutom var den riktigt modern á la väst standard.
 
 
Den ligger i samma hus som Brittiska ambassaden och i huset bodde även Raoul Wallenberg när han var i Budapest och försökte rädda judarna undan nazisterna. Precis utanför porten ligger en stor park och i parken finns ett gigantiskt pariserhjul. Det stod nästan utanför vårt fönster och var jättefint när det var upplyst på natten. Ett stort plus med att hyra lägenheten var också att ägaren kom och hämtade oss på flygplatsen när vi landade.
 
 
Det är även toppen att ha tillgång till kylskåp för att förvara vin, ost och kallskuret som vi smaskade på när vi kom hem på kvällarna. Jag kan helt klart tänka mig att hyra på detta sätt igen istället för att bo på hotell. Vi betalade 270 USD för tre personer för tre nätter. Nedan är länken till lägenheten:
 
http://www.homeaway.com/vacation-rental/p397152
 
 
 
 
 

Snyggaste grytunderlägget City Trivet

Bild: www.artilleriet.se
 
Det här måste helt klart vara det snyggaste grytunderlägget som finns. Otroligt stilrent och snyggt vilket är helt i min smak. Jag vet att mångas favorit är underlägget Skandinavien i mässing från Svenskt Tenn men då jag inte tycker om varken mässing eller guldfärg går det bort för min del.
 
Underlägget på bilden finns även med ordet Göteborg. Ett Stockholm underlägg skulle passa perfekt i ett paket på min födelsedag som börjar närma sig så smått.

Min nya vattenkanna

 
Jag har tidigare bloggat om vattenkannan Botan designad av Kristina Stark. I morsdagspresent fick jag den av min kära man och mina barn. Nu slipper jag ha en ful plastkanna från IKEA som vattenkanna. Botan kan stå framme och många undrar faktiskt vad det egentligen är. Både min mamma och Pyret trodde att det var en oljekanna.

Trattoria Pomo Dóro i Budapest

 
Här kommer ytterligare ett restaurangtips gällande Budapest. Kväll två hade vi bokat bord på den italienska resturangen Trattoria Pomo Dóro. Maten var riktigt god och personalen mycket trevlig. Under kvällen kom en toppdiplomat och satte sig bakom oss medans hans säkerhetsvakter snällt stod utanför restaurangen hela tiden och väntade.
 
 
Min mat för kvällen bestod av Burrata ost på en salladsbädd med hemgjorda soltorkade tomater. Till varmrätt tog jag friterad bläckfisk, friterade räkor, friterade zucchini och friterad rödlök. Väldigt mycket friterat men också väldigt gott. Den friterade zucchinin kommer jag garanterat att göra hemma i sommar som tilltugg och snacks. Till efterrätt blev det en jättefint upplagd dessert med jordgubbsglass, crème brulée med färska jordgubbar och en bakelse med jordgubbar och vaniljkräm.
 
Ett måste till denna restaurang och Bock Bisztro som jag tipsade om tidigare är att boka bord i tid.

RSS 2.0