Vinterlandskap

 
Nu har det snart snöat i ett helt dygn och det är ett riktigt fint vinterlandskap vi har utanför dörren. Trots förkylningar och snö har jag och barnen varit till frisören med Pyret för att klippa av lite slitna toppar. Lillebror och jag satt i soffan på salongen under tiden och läste Kalle Anka.
 
Efter det gick vi till mataffären för att handla pepparkaksdeg. Vi ska baka pepparkakor med kompisar nästa vecka men min plan är att eventuellt baka ett pepparkakshus på söndag. Sista stoppet innan vi kom hem var till blomsteraffären för att hitta några fina blommor. Tyvärr tycker jag att utbudet var dåligt men Pyret hittade en liten julstjärna med en tomte i som nu står i hennes fönster. Jag köpte även grön mossa för att kunna göra i ordning adventsljustaken i helgen. Denna gång blir det grön mossa istället för vit som jag annars brukar ha.

Essie leading lady

 
Nu när mina naglar vuxit ut ordentligt är det kul att måla dem igen. Jag brukar normalt ha ganska neutrala färger på naglarna men när jag var inne på Kicks kunde jag inte låta bli att köpa nagellacket Leading Lady från Essie. Det är ett riktigt jullack men jag kan tänka mig att ha det på kräftskivan också. Lillebror har även han blivit riktigt förtjust i denna färg och jag kan inte måla naglarna på mig själv utan att han sätter fram sina händer och ber mig måla hans naglar också.

Vilket väder

 
Fy bubblan vilket väder vi har haft idag. Det blåser något vansinnigt och snöar vilket bara blir slask på marken. Hoppas att det inte fryser på i natt för då kommer det att bli snorhalt på vägarna. Nu är båda barnen sjuka och enda fördelen med det är att vi inte behöver gå ut i detta urtrista väder.
 
Pyret är verkligen ledsen över att hon har blivit sjuk då vi har fullt upp på lördag och är bl.a. är bjudna på ett barnkalas som barnen verkligen sett fram emot men jag tror det är tveksamt om Pyret hinner krya på sig till dess. Hon har jätteont i halsen och är hes på rösten. Det blir nog mycket glass mot halsontet i morgon.

Sjukstuga

 
Nu har stackars Lillebror åkt på en riktig dunderförkylning. Han har feber, snorar, har en ögoninfektion och hostar så att jag tror att lungorna snart ska komma upp. Det gör inte saken bättre av att han har förkylningsastma men nu inhalerar vi honom några gånger per dag och förhoppningsvis ska det snart bli bättre. Jag hoppas bara att han ska få sova en hel natt för nu har han hostat sig igenom två nätter på rad. Jag var uppe fem gånger i natt och maken en gång då Lillebror hostar slem som han inte får upp och det låter nästan som om han håller på att kvävas.
 
På förmiddagen idag var vi hos läkaren och det visade sig att han även har en öroninflammation stackars killen och det är tydligen därför han har feber. Innan vi gick dit idag skrämde Pyret upp honom med att han nog behöver få ett stick i fingret och att det kommer att göra jätteont. Jag berättade att det inte alls är så farlig och lovade honom bullar från konditoriet när vi var klara hos doktorn. Det blev en massa smask därifrån men jag kan inte säga att Lillebror åt så mycket mer än blåbären på bakelsen och chokladen på biskvien.
 
 

Laksa med kyckling

Laksa på kyckling serverad i mina fina skålar från Mateus.
 
Idag har vi haft en riktigt aktiv dag. Veckohandling av mat, gymnastik för Lillebror, bad i simhallen för Pyret och en familjetimme på gymmet för oss alla fyra. Efter allt detta är vi helt slut och Lillebror somnade som en stock. Nu är det snart dags för Pyret att sova och maken och jag ska bänka oss framför Arne Dahlserien som är så otroligt spännande. Sedan har vi givetvis även bandat in Solsidan.
 
Till middag gjorde jag en hot och supersmarrig Laksa med kyckling. Pyret tyckte att soppan var för stark men åt massor av nudlar medan lillebror vräkte i sig kycklingen trots att den var ganska stark.
 
Här kommer receptet till fyra personer:
 
200 g smala asiatiska äggnudlar
4 scharlottenlökar
100 gr färska böngroddar
1 lime
 
3 kycklingfiléer
3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 1/2 msk fisksås
 
Skala och skär scharlottenlökarna i tunna skivor. Gör det samma med vitlöken. Skala ingefäran med en potatisskalare och skär även den i lövtunna skivor. Skär limen i sex delar och skölj böngroddarna under rinnande vatten. Lägg upp scharlottenlökarna, limen och böngroddarna i var sin skål.
 
Skär kycklingen i tunna skivor. Fräs vitlöken i olja och blanda sedan ner ingefäran. Ha i currypastan och mosa ut den i kastrullen med en träsked eller liknande. Det är viktigt att currypastan "bubblar" för att smaken ska komma fram ordentligt. Späd i omgångar med kokosmjölken och rör om. Häll sedan i vattnet och smula ner  buljongtärningen. Koka upp och ha sedan i fisksåsen. Lägg i kycklingbitarna och låt koka ca 7 minuter.
 
Koka under tiden nudlarna. Fördela nudlarna i skålar. Jag brukar klippa dem med en sax för att enklare få upp dem på skeden när soppan ska ätas. Lägg sedan på scharlottenlök, böngroddar och limesaft. Höll över soppan.
 
Hoppas att ni tycker om den lika mycket som jag gör.
 
 
 
 

Nytt hos Tehuset Java

 
Jag har länge letat efter en springform som är lite mindre (den jag har idag är 24 cm) men inte hittat någon. Idag var det dags att åter igen baka en kladdkaka då ett syskonpar från dagis och deras pappa kom på fika och middag. Syskonparets favorit är just kladdkaka. Jag sprang därför runt på Lidingö Centrum för att försöka hitta en springform som är max 22 cm men det var verkligen lönlöst. När jag letade hamnade jag på Tehuset Java och blev glatt överraskad när jag insåg att de nu säljer saker för att göra specialtårtor och cup cakes. De säljer färger till sockerpasta, utstickare, cake pops pinnar, färgad cholad och massa annat bra att ha till just detta.
 
 
Jag hittade formar för att göra egna chokladdklubbor och då var jag ju även tvungen att köpa pinnar till. Dessa kommer jag att göra till barnens lördagsgodis nästa vecka. Sedan hittade jag även ett jättefint strössel som ser ut som järnek. Det kommer att passa toppenbra som dekoration till cup cakes i jul. Jag stod även och höll i en burk med rosa chokladknappar men det får jag ta nästa gång.

Restaurang Supper

I onsdags var jag ute med några kompisar och åt fantastiskt god mat. Vi träffades på Supper där jag aldrig varit tidigare. Däremot har jag bara hört bra saker om maten men när jag gick in på nätet för att läsa menyn blev jag aningen skeptisk. Restaurangen serverar nämligen sydamerikansk mat och blandningar som choklad och chilikryddat långkok på högrev fick mig att rynka på näsan.
 
 
 
Väl på plats beställde vi dock in en massa olika rätter och då även den ovan. Allting var så otroligt gott och smakar inte som någonting annat jag tidigare provat. Jag måste absolut ta med mig maken hit så att han också får prova. Kvällens höjdare var marängsvissen med kletig italiensk maräng på toppen. Det var som att äta en bit av himmelriket.
 
 
Tyvärr blev bilderna med mobilen urdåliga då det var så dunkel belysning i restaurangen att det inte gick att få dem bättre.

Dekorationer till pepparkakshuset

 
Mitt jobb ligger väldigt nära Lagerhaus, alldeles för nära. Jag brukar dock vara för stressad på lunchen för att hinna gå in men idag hade jag några minuter över och ville se vad de har i julväg. Barnen har redan börjat prata om att vi ska göra ett pepparkakshus som de ska få dekorera varsin halva av. Därför var det kanon när jag idag hittade små chokladlinser och minigeléhallon som kommer att passa perfekt. Även några fina muffinsformar fick det bli. Jag gillar verkligen saker som är mini. Apropå det så hade en dagismamma med sig sin sin lilla goldenretriver valp till dagis idag. Han är bara 12 veckor gammal och är såååååå söt. Jag kan nästan inte sluta gosa med honom.

Att göra tryck med hjälp av potatisar

 
Pyret har bestämt att hon vill bjuda in två dagiskompisar och deras familjer på julfika. Vi brukar bjuda in kompisar till oss antingen genom att ringa eller att maila. Nu vet jag att det bästa barnen vet är att få inbjudningskort med posten och därför bestämde vi oss för att göra egna inbjudningskort. När affärerna öppnade nere i Centrum tog vi oss dit och gick in på Akademibokhandeln. Tyvärr tycker jag att de har fått sämre utbud och de höga priserna gör inte saken bättre. Vi hittade i alla fall lite fint papper och röda kuvert. Väl hemma insåg jag att jag inte hade några julstämplar och då kom jag på den gamla idén om att göra tryck med hjälp av potatisar. Pyret trodde att jag blivit fullständigt knäpp när jag förklarade detta för henne. Hon trodde att jag skulle koka dem och sedan smeta ner papperet med dem.
 
 
 

Spela spel

 
Lillebror älskar att spela spel. Favoriten heter Bamse 4 i rad och är ett spel i trä som tål små pilliga fingrar. Det gäller att slå två tärningar och sedan lägga honungsburkarna på rätt färg och rätt figur. Ibland finns inte rätt figur eller färg på spelplanen men han accepterar att det är någon annans tur och av någon konstig anledning vinner han nästan jämt. Det är inte så att vi låter honom vinna utan han klarar det på egen hand. Ibland tryter dock koncentrationen och då går det som på bilden ovan att göra andra roliga saker med spelpjäserna.

Finaste ängeln

 
Nu börjar det bli lite julstämning här hemma trots att det inte ens är december. Vi har inte plockat fram julsakerna ännu men Pyret tjatar varje dag om att det är dags och kan inte förstå varför vi inte har någon julgran i vardagsrummet som hon kan få hänga fina saker i. Det som däremot börjar likna julstämning är att barnen igår skrev sina önskelistor till tomten och nu är det min uppgift att leta fram kuvert och sätta på frimärken så att tomten får dem innan julafton. Det sjungs även en massa julsånger då barnen tränar inför luciafirandet på dagis. Pyret har bestämt att hon ska vara lucia och Lillebror vill vara pepparkaksgubbe. Vi har även börjat planera inför olika typer att julfika som vi kommer att ha här hemma hoss oss några helger i december. Full fart framåt med andra ord.
 
Igår när jag var på Stadsmissionen passade jag även på att köpa ytterligare en Fair Trade produkt. Det blev en liten ängel som fungerar som ljushållare. En liten söt sak som får flytta runt mellan rummen här hemma vartefter vi flyttar på oss. Det är så mysigt att ha brinnande ljus runt omkring sig nu när det har blivit så mörkt.

Nya muffins i tyg

 
Jag tycker att det är så fint med leksaker till barnens kök i trä eller tyg. Dessutom är det ruskigt hållbart och ser mer naturtroget ut än plast. Idag gick jag förbi Stadsmissionen på lunchen och såg de ursöta tygmuffinsen och var tvungen att köpa en till Pyret och en till Lillebror. Själva muffinsformen går att ta av och de har lekt med dem redan ikväll. Själva muffinsarna är Fair Trade märkta och tillverkade på Sri Lanka.
 
Fatet som godsakerna står på, hushållsmaskinen i bakgrunden, småmuffinsarna och kakan är i trä och kommer från Le Toy Van. Pyret fick hela setet plus några till delar i födelsedagspresent av moster med familj för några år sedan. De är fortfarande lika fina och används lika mycket som när hon fick dem. Kanelbullen i tyg är från Bombadill.
 
 

Funky Kidz och Danny Saucedo

Idag har vi haft en riktigt mysig dag i simhallen. Vi åkte dit med ett annat par från dagis och deras två barn. Pyret har aldrig velat bada i den stora poolen men Lillebror är precis tvärt om. Han ställer sig på kanten och kastar sig rakt ut i vattnet (tack och lov med armpuffar). Idag simmade Pyret (med alla tänkbara flythjälpmedel) själv i stora bassängen och hoppade från kanten utan att någon tog emot henne. Framsteg med andra ord. Sedan dukade vi upp en fika på melon, mackor, chokladbollar, kladdkaka och festisar.
 
 
På kvällen var det dags för mig och Pyret att åka till Älvsjömässan där hon skulle ha avslutningsdans för Funky Kidz. Förra gången var Eric Saade gästartist och idag var det Danny Saucedo. Jag måste säga att Pyret inte direkt bryr sig om någon av dem men om jag får välja blir nog Eric Saade mitt val. Pyret och hennes kompisar stod på sidan av scenen och gjorde rörelser till alla de andra danserna som de inte deltog i. Jag antar att det inte tyckte att det räckte att stå på scen och dansa bara en gång.
 
 

Smarrig ostsås till tacos

 
Jag har länge haft en ostkrydda från Borgeby Kryddgård liggandes i skafferiet. Inte förrän idag när familjen S kom förbi för lite middag och lek insåg jag att sonen i familjen fullständigt älskar att ha denna sås till taco (vilket det blev ikväll). Pulvret blandas med grädde och kokas ihop till en tjock sås. Riktigt smarrigt blev det trots att det kanske inte ser så roligt ut på bilden.
 
 
 
 

Äntligen fredagsmys

 
Åh vad jag har längtat efter att det ska bli fredag. Jag är dock inte den enda i familjen som har räknat ner dagarna tills idag. Pyret fick nämligen följa med en dagiskompis och hans mamma hem efter dagis idag. Det var första gången som hon blev hämtad av någon annans mamma eller pappa utan att jag eller maken var med. Hon har haft det jättebra och de har lekt och bakat sockerkaka.
 
 
När maken hämtat henne hos sin kompis åkte de till Mariannes Saluhall här på ön och köpte en massa smask. Middagen bestod helt enkelt av tre olika typer av salami, grönmögelost, brieost, och en ost som var en blandning mellan getost, fårost och vanlig ost. Till det nybakat surdegsbröd och potatischips från Tyrrel´s med smak av worcestershire sås och soltorkade tomater. Barnen fick även prins- och wienerkorvar.
 
 
Nu sover barnen och jag och maken ska titta på filmen The Men Who Stare At Goats. Nu ska vi luta oss tillbaka och bara slappa. Härligt!

Fler Converse blir det

 
Min samling av Converse skor har ökat. När svärmor åkte till USA för ett tag sedan köpte hon ett par nya till mig. Tidigare har jag bara den höga varianten men dessa låga är riktigt fina. Materialet liknar jeanstyg och jag verkligen älskar de orangea detaljerna. Full pott enligt mig. Tusen tack svärmor för din fina present.
 

Nu är det jul.....

 
Ja det är i alla fall vad jag börjar tro när jag ser allt juligt runt omkring mig. Igår i Illums Bolighus affär var det julpyntat så att det stod härliga till. Oj vad mycket fint det finns i den affären. Helt klart en av mina favoriter när det gäller småinredning.
 
När jag sedan gick till mataffären sålde de både glögg och julpynt. När jag börjar tänka på det är det ju faktiskt bara några veckor till 1:a advent och med tanke på hur fort tiden går är det väl lika bra att börja nu.

Min nya ring

 
Efter jobbet idag mötte jag upp min kompis A för en yoghurtglass (igen). Efteråt tittade vi i några affärer och gick sedan till Royal Design. För två veckor sedan var jag där och beställde en ny ring. På vänster hand har jag mina vigselringar men det är helt tomt på höger hand. Jag fastnade för en snygg variant från Pandora som heter Dew Ring. Den är i silver med grå pärlor. En hyfsat klassisk variant enligt mig och kommer förhoppningsvis att följa mig under många år.

Dancing Queen Pendants från Efva Attling

 
Jag har aldrig varit speciellt intresserad av smycken designade av Efva Attling förut men nu har jag blivit omvänd. Jag har fallit pladask för hennes halsband Dancing Queen Pendants som känns både graciös men ändå maffig på samma gång. Längst fram på varje pendel sitter en slipad bit svart onyx. I like!
 
Bilder: www.efvaattling.com

Halloween

 
Jag vet att halloween egentligen ska firas den 31 oktober men då det är mitt i veckan sparade vi vårt firande tills igår. Barnen ville gå runt och göra bus eller godis men Lillebror är lite för liten och de fick istället köra bus eller godis med oss här hemma. De skulle klä ut sig och då vi inte har några läskiga maskeradkläder bestämde de sig för att klä ut sig till tomtar. Lillebror var ruskigt söt i en tomteklänning samt en tomteluva med isydda vita flätor.
 
 
Det blev i alla fall godis och sedan gjorde vi pumporna som har stått ute på balkongen med ljus i även idag. Vi satte även upp girlanger med spöken, pumpor och fladdermöss. Pyret ville ha spökena i sitt rum men efter ett tag ångrade hon sig då hon tyckte att det skulle vara lite väl läskigt på natten och då fick det bli fladdermöss istället.
 
 

Tjejmiddag

Igår var jag hos Hemma på ön tillsammans med några andra tjejer för att ha en tjejmiddag. Som vanligt lagar värdinnan jättegod mat där vi började med kallskuret. Till huvudrätt blev det kött, klyftpotatis, grönsaker, fetaost och en jättegod kall sås. Till efterrätt blev det min favvis pavlova med daim, grädde och jordgubbar. Till allt detta blev det bubbel och vitt vin.
 
 
 
Jag kom inte hem förrän 01.30 i morse och har verkligen varit seg hela dagen. Jag gick upp vid 9 i morse och sedan gick jag och lade mig när Lilllebror sov på förmiddagen och vaknade inte förrän klockan 13. Efter det tog vi en tur till kyrkogården för att tända ljus och nu ska maken och Pyret åka iväg för att köpa thaimat. En riktigt härlig slappardag med andra ord.

Efter jobbet

Det är verkligen härligt att jobbveckan är slut och helgen har börjat. Igår tog jag en snabb yoghurtglass i Gallerian tillsammans med min kompis A innan jag begav mig hemmåt. Det var ett väldigt snabbt möte men bättre det än inget alls.
 
 
När jag kom hem stod den här fina pumpan och lös tillsammans med blomsteruppsättningen utanför porten. Lite mysigt med grannar som fixar och pysslar. Det var till att snabbt byta om för senare på kvällen nalkades det tjejmiddag hemma hos Hemma på ön.
 

Dropit krokar

 
Jag verkligen älskar design som är enkel och stilren. Vad passar mig då bättre än dessa krokar Dropit av Asshoff & Brogård för Normann Copenhagen. De är gjorda i trä och finns i flera olika färger. Jag är sugen på att hänga upp några ljusblå på Lillebrors vägg. Hur snygga som helst.
 
Bilder: www.normann-copenhagen.com

RSS 2.0