Sjukstuga

Nu är vi hemma igen efter julfirandet. Tyvärr har vi varit mycket sjuka under december och idag har Pyret 40,1 graders feber och jag har fått en dunderförkylning igen. Middagen ikväll blir inställd för oss två och mannen får åka iväg själv. Hoppas att Pyret blir bra till nyår, bara att hålla tummarna. På bilden nedan visar jag min date för ikväll. Tre härliga tidningar, alvedon och guds gåva till täppta näsor och även rinnsnuva (Otrivin Comp). Vad skulle jag göra utan denna fantastiska nässpray?!

Min date ikväll. Tidningar, alvedon och otrivin comp.

Foto: Privat

Hemmagjorda polkagrisar

Dagen innan julafton varje år är det tradition i vår familj att göra polkagrisar. Detta år var inget undantag. Jag har tagit ett par bilder som jag tänkte visa. "Smeten" till polkagrisarna måste vara uppe i 150 grader innan den tas av plattan och börjar bearbetas. Ni kan tänka er att det blir varmt genom de tunna gummihandskarna som vi har på bilderna.

Polkagrissmeten på spisen 150 grader Hemmagjorda polkagrisar
Hemmagjorda polkagrisar Klippning av polkagrisar
Våra färdiga hemmagjorda polkagrisar

Foton: Privat


Äntligen julafton

Då har dagen äntligen kommit. Den som jag har suktat efter sedan början av november. Snart kommer det att bli full fart på alla i familjen. Innan klockan 15.00 ska alla (vi är många som firar tillsammans) göra i ordning sig och sedan blir det glögg framför Kalle Anka. Sedan följer julbord som i år måste ätas i två omgångar (vi måste öppna julklapparna tidigare än vanligt för att inte Pyret ska hinna somna). När klapparna är öppnade går vi över till att äta det varma på julbordet. Sist men inte minst blir det till att äta allt godis som vi har gjort. HÄRLIGT. GOD JUL till er alla!

Den pyntade julgranen Julklapparna under granen
Smällkaramell i granen Julgranskula i granen

Foton: Privat

Knäck och rocky road

Igår blev det godislagande i köket. Knäcken kokades och hälldes i de söta formarna som jag skrivit om tidigare. Vi provade även på att göra rocky road som Leila är så förtjust i. Hennes recept hittar du på recept.nu. Mycket smarrigt och riktigt enkelt att göra. Ikväll väntar vår årliga jultradition vilket är att göra polkagrisar. Bildbevis kommer.

Julgodis, knäck och rocky road

Foto: Privat

Solsken i Jämtland

Nu är jag på besök i ett riktigt juligt Jämtland. Temperaturen ligger runt -10 grader och solen skiner. Det ligger flera decimeter snö på backen och det kommer garanterat att bli en vit jul. Här är en bild som jag tog utanför huset i går morse. Idag blir det till att åka pulka med pyret och sedan blir det till att göra julgodis ikväll.

Snö på träden en solig decemberdag

Foto: Privat

Läcker kandelaber

En riktigt häftig kandelaber i akryl och glas. Står stadigt på underlaget och finns i färgerna klar och rökfärgad. Skulle inte neka mig hes till att ha denna hemma i vardagsrummet. Jag kan tipsa om att den finns på rea på formodesign.com.

Läcker kandelaber i akryl och glas

Foto: formodesign.com

Marimekko i badrummet

Jag är fortfarande inne på att piffa till badrummet. Vi har tyvärr rosa plastmatta och en rosa kakelbård men det får vara för tillfället då vi kommer att sätta igång och fixa köket i januari. Har funderat på att sätta in en kakeldekor men har inte hittat någon som jag tycker om. Däremot kan jag önska mig lite saker från Marimekko för att göra det lite roligare. Synd att det är långt kvar till min födelsedag. Min önskelista till dess kommer att bli lång.

Marimekko i badrummet
Foto: Eget kollage med bilder från 4her.nu

Snyggaste nattlampan

Måste säga att jag formligen suktar efter denna nattlampa till Pyrets rum. Jag älskar allt som går att använda på fler än ett sett och denna faller mig verkligen i smaken. Lampan lyser i upp till 12 timmar och har en livslängd på upp till 11 år. Den är rund och mjuk och på dagen kan barnet använda den som leksak och på natten kan den stå någonstans i rummet och lysa eller kanske till och med ligga med i sängen. Det finns inget batteri som måste bytas eller några sladdar i själva lampan. Ställ bara ner den på den gröna plattan så laddas lampan. Jag gillar den skarpt.

Barbapappa nattlampa

Foto: formodesign.com

Brandskydd i juletid

När julen börjar närma sig hör man tyvärr en hel del i radio och tidningar att det har börjat brinna i bostäder pga brinnande ljus. Jag började tänka till om att vi inte har någonting hemma för att släcka en brand om olyckan skulle vara framme. Vi har brandvarnare men det är det enda. Hos fireinvent har jag hittat produkter som är användbara men även snygga. Det lilla "ägget" är en brandvarnare som sätts på en lampsladd och finns i vitt, svart, rosa och ljusblått. De har även brandfiltar med snygga motiv och brandsläckare i flera färger. Det går även att köpa en box i olika färger för att få ett fullgott skydd till hemmet. Tål att tänkas på och borde faktiskt finnas i varje hem.

Snapalarm brandvarnare  Snapalarm brandvarnare

Snapalarm brandvarnare  Brandfilt

Brandskydd box  Brandskydd box
Foto: fireinvent.se

Hemmagjorda pepparkakor

Jag kan inte minnas när jag bakade pepparkakor sist. Det måste ha varit när jag var riktigt liten. Nu när jag själv har barn känns det så mycket roligare att börja ta upp alla dessa olika traditioner igen. Därför har vi nu varit och köpt pepparkaksdeg och formar samt lite dekorationer. Här kommer ett litet smakprov av det vi lyckades åstakomma.

Hemmagjord pepparkakshjärta  Hemmagjord pepparkakshund

Hemmagjorda pepparkaksgubbar



Foton: Privat

Anemona lampa

Detta  måste jag säga är en av de coolaste lamporna jag någonsin sett. På utställningen SaloneSattelite i Moskva visade designern Igor Pinigin upp sina häftiga lampor. Det är inte känt hur lampan tänds eller släcks då det inte finns någon strömbrytare. Innuti lampan finns små glaskulor som ändrar läge beroende på hur lampan lutar. Därför går det att ställa den hur som helst vilket är hur läckert som helst. Tyvärr går inte dessa lampor att köpa men jag hoppas att någon kommer att snappa upp idén och börjar serietillverka dessa så att några kan flytta hem till mig.

Anemona lampa

Anemona lampa

Foto: yankodesign.com

Julbord på Sturehof Slott

Första julbordet för i år och troligtvis det sista om jag inte räknar in julafton. Våra kompisar G och F kom på den briljanta idén att vi skulle äta julbord tillsammans och då även ta med våra knottar. De föreslog Sturehof Slott som varken jag eller min man hade hört talas om förut (jag tänker bara på Stureplan när jag hör namnet). Jag kan säga att vi inte blev besvikna. Julbordet serverades i en av flyglarna till slottet och det kändes som att kliva rakt in i filmen Fanny och Alexander. Det var en otrolig julstämning och god mat. Ett stort plus till personalen som var otroligt trevliga och tillmötesgående. Kan även tillägga att Dogge Doggelito gärna tar en sväng till Sturehof slott för att fika på slottscafét.

Julbord på Sturehof Slott

Foton: Privat

Fantastiska paraplyer

Att det inte kan sluta regna. Jag som dessutom är ute med barnvagnen nästan varje dag tycker att det är urtrist och längtar verkligen tillbaka till sommaren då vi kunde gå flera timmar i sträck och bara njuta. Varje dag får paraplyet tas fram. Dessvärre har jag bara tråkiga varianter med tryck och loggor på. Nu har jag hittat en fantastisk sida på nätet där finns massor med härliga paraplyer att välja på. Den som ser ut att vara gjord i svart spets är min absoluta favorit. Titta och njut.

Fantastiska paraplyer  Fantastiska paraplyer

Fantastiska paraplyer  Fantastiska paraplyer

Fantastiska paraplyer  Fantastiska paraplyer



Foto: brolliesgalore.co.uk

Salt och peppar

Mina salt och pepparkar skulle behöva bytas ut. Jag har i och för sig ett par jättefina öppna skålar med små skedar till men om jag ska vara ärlig blir det lite halvsmutsigt om de inte används varje dag och det känns inte så fräscht. Mina absoluta favortier är från Georg Jensen (ser ut som små maracas i stål) men dem kostar ganska mycket. Här kommer ett litet smakprov på några fina kvarnar samt ströare.

Salt och pepparkvarn från Georg Jensen  Salt och pepparkvarn från Georg Jensen
Salt och pepparströare från Georg Jensen  Salt och pepparkvarn

Salt och pepparkvarn  Salt och pepparströare
Foton: danskdesign.nu

Supersmaskig rotfruktsgratäng

Lagade en kanongod rotfruktsgratäng igår. Ibland tycker jag att många recept med rotfrukter blir torra och tråkiga men denna gratäng är kanon. Det känns som en riktig vinterrätt och den passar med massor av tillbehör som t.ex. stekt kött, kyckling eller korv.

Rotfruktsgratäng  Rotfruktsgratäng

Foton: Privat


Till 4 personer

6 potatisar (gärna av en mjölig sort) ca 500 g
2 morötter
1 bit rotselleri ca 100 g
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk örtkryddor, t.ex. oregano, timjan
2 hackade vitlöksklyftor
2 dl riven ost, ex. Arla Herrgård
2 1/2 dl Kelda matlagningsgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Koka dem i vatten i ca 5 min. Häll av vattnet. Rör i salt, peppar, örtkryddor, vitlök och större delen av osten. Häll alltihop i en ugnssäker form. Häll över grädden och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.

Smaklig måltid!

Pepparkaksformar från Willys

Hittade fina pepparkaksformar på Willys när jag var och handlade. De kostade endast 1kr styck. Exakt likadana finns på en järnaffär här i närheten och då kostar de helt plötsligt 19kr styck. Jag tycker att jag har gjort ett riktigt kap. Hoppas bara att min man hinner hem i tid från jobbet någon dag så att hela familjen kan vara med och baka goda pepparkakor. Pyret kommer att gilla pepparkakorna som är formade som en hund. Hon älskar allt i hundväg.

Pepparkaksformar köpta på Willys för 1kr

Pepparkaksdeg


Foton: Privat

Usch vilken helg

Nu har kräksjukan kommit till stan. Stackars lilla Pyret blev dålig i fredags natt och i lördags var det mannens tur.  Det sprider sig verkligen som en löpeld. Alla som var i kontakt med oss i fredags har blivit dåliga. Jag har klarat mig (peppar, peppar) men har åkt på en sanslöst jobbig förkylning. När maken kommer hem ikväll ska jag passa på att ta ett hett bad och tända lite doftljus (dessvärre kommer jag nog inte känna doften pga förkylningen).

Apropå ljus skulle jag gärna vilja ha en fin ljusstake från Georg Jensen. Här kommer ett smakprov på de otroligt fina ljusstakar som Georg Jensen gör. Snacka om stilrent och klassiskt.

Ljusstake från Georg Jensen  Ljusstake från Georg Jensen

Ljusstake från Georg Jensen  Ljusstake från Georg Jensen
Ljusstake från Georg Jensen   Ljusstake från Georg Jensen

Ljusstake från Georg Jensen

Foton: danskdesign.nu

Tävling om Maison Belle

Ytterligare en tävling med fina priser. Hos Villa hemmet kan du vinna två produkter från Maison Belle.

Tävla om Maison Belle


Foto: villa hemmet

Plåt och färg från Dixie

Är inte dessa plåtlådor med sina färgsprakande motiv fina. Jag skulle gärna ha en av dessa hemma. Den som är till för diskmedel skulle passa toppen att lägga alla disktabletter i. Nu ligger dem i kartongen man får med när man köper dem och den är inte speciellt läcker. I samma serie från Dixie finns bla väggur och kassar att packa maten i när man har varit och handlat. Måste säga att medicinskåpet är hur coolt som helst.

Plåtburk  Plåtburk från Dixie

Shoppingväska Dixie  Väggur från Dixie

Medicinskåp från Dixie
Foton: mixin.se

Färgklick i köket

Nu när det är grått och trist ute skulle det passa fint att få in en färgklick i köket. Bagaren och kocken har massor med fina saker till köket. Kvarnen som jag visar nedan är hur fiffig som helst. Välj din egen krydda och mal den som du själv vill ha den. Det går att ställa in flera lägen från finmalet till grovmalet. Dessutom gör den lilla tratten på toppen av kryddkvarnen att du slipper en massa spill när du fyller på dina kryddor.

Espressomaskin

Kryddkvarn  Kavel i silikon

Foto: bagarenochkocken.se

Tävling om en förbandslåda

Denna snygga och stilrena förbandslåda kan du vinna hos Hemma hos Alva med familj. Jag är i alla fall med och tävlar. Gör det du också.

Tävling om en förbandslåda

Foto: Hemma hos Alva med familj

Ett ljus i mörkret

Det finns några månader om året som jag tycker är mörka och ganska trista. November, januari och februari är sådana månader. November är lite ok med tanke på att julen börjar närma sig. I januari har jag min dotters födelsedag att se fram emot men februari är en otroligt trist månad. Någonting som verkligen piggar upp mig i dessa mörka tider är att tända en massa ljus. Sedan är det bara att sitta inne och mysa.

Närbild på ett brinnande ljus

Foto: Privat

Snygga smycken

Jag var ute och promenerade med Pyret igår och gick förbi Helena Berggrens butik på Norrbackagatan. Jag föll pladask för hennes smycken i plexiglas. Tyvärr öppnade hon inte förrän senare på dagen så jag kunde inte gå in och titta utan fick nöja mig med att fönstershoppa. Hon har både bokstäver, hjärtan, olika typer av blommor och andra symboler som är gjorda av plexiglas i flera härliga färger. Dessutom finns det nu ett specialhjärta som kostar 120 kr och 50 kr från försäljningen av varje hjärta går direkt till Rädda Barnen. Du köper alla dessa hängen separat och sätter ihop dem till ett smycke. Jag skulle utan tvekan vilja ha hjärtat samt första bokstaven i mitt namn som halsband eller varför inte ett hjärta samt min mans och Pyrets initialer. Så himlans fint!

Helena Berggren smycken  Helena Berggren smycken
Helena Berggren smycken

Foton: designhelenaberggren.se

Absolut Vodka Masquerade

Snacka om en flaska i lyxförpackning. Den gnistrande röda förpackningen består av 3238 paljetter. På baksidan finns ett blixtlås som går att öppna och ut kommer Absolut Vodka flaskan. Denna flaska är ett måste när det ska blandas läckra drinkar under jul och nyår.

Absolut Vodka Masquerade  Absolut Vodka Masquerade

Foton: Min pappa

Kylskåpskaraff

Mmmmmm, vill ha! Jag älskar allt som är ljusblått och om det dessutom är Eva Solo är det extra bra. Dessa kylskåpskaraffer rear danskdesign ut. Problemet är bara att de endast går att köpa i två pack. SUCK! Fina är dem i alla fall.

Eva Solo Kylskåpskaraffer med ljusblå neopren överdrag
Foto: danskdesign.nu

Dalahästar

Jag vet inte om det är en tidig 40-års kris som väntar runt hörnet men jag har börjat blivit förtjust i dalahästar. Inte att ha en massa hästar som pynt ståendes hemma för det skulle jag aldrig ha men att ha dalahästar som motiv. Jag har verkligen aldrig brytt mig om dessa hästar tidigare men nu tycker jag dem är kanonsnygga. I ett tidigare inlägg har jag visat mina kuddar från Stockhome med dalahästar som motiv. Någonting som jag helt seriöst överväger inför nästa dop jag ska gå på är att köpa ett par träskor i storlek 22 (är de minsta). De ska vara målade med en kurbitsmålning och bebbens namn ska även stå på skon. Är inte det gulligt så säg. Här kommer lite saker med dalahästar på.

Produkter med motivet dalahästar
Foto: Eget kollage med bilder från grannas.com

Adventsljusstake

Äntligen är det tillåtet att ta fram allt julpyssel. Lite trist är det att all snö som föll för några dagar sedan redan är borta och gräsmattorna är gröna igen. Det verkar vara poppis att sätta siffror på adventsljusen i år men jag kör med en lite mer traditionell variant. Vi har haft en liknande ljusstake hemma under alla år och nu när jag inte längre bor hemma blev det en likadan för mig också. Det är lustigt det där med traditioner över jul. Det är svårt att frångå sådant som man alltid har gjort under sin barndom för det är faktiskt det som gör att det är jul. I alla fall för mig.

Adventljusstake i koppar med mossa, svampar och äpplen

Adventljusstake  Adventljusstake

Foto: Privat

RSS 2.0