Taxitraktor


Lillebror var en riktig sömntuta i morse och gick upp strax innan tio (då jag fick väcka honom). Dagen började vi sedan med fika hos mina föräldrar och barnen passade på att åka skidor trots att det är -17 grader ute. 


När vi kom hem gick vi ner till grannen dit Pyret går nästan varje dag  (inte konstigt då han har två katter, sex hundar, en häst och en kanin). Vi gick in i stallet för att mata hästen med morot och träffade där också den gigantiska kaninen som väger tio kilo. Jag och Lillebror lämnade sedan Pyret hos hundarna och tog en promenad hem.


Efter någon timme kom en traktor och släppte av en mycket stolt Pyret. Grannen hade nämligen frågat om hon inte ville åka taxitraktor hem? Och det ville hon förstås. Lillebror stod i fönstret för att titta på traktorn och önskade nog att det var han som fick åka i den.


Nu håller vi på att packa då vi åker hem i morgon men först blir det taco hos föräldrarna.

Kallt men vackert


Efter middagen igår såg vi ett riktigt fint norrsken. Hela himlen böljade fram och tillbaka och det enda som saknades var den riktigt kraftiga färgen men lite grönt var det i alla fall.



Idag åkte jag med mina föräldrar till närmsta "stad" (fyra mil enkel resa) för att handla mat och köpa några presenter. På vägen dit var det som mest -26 grader. Ruskigt kallt men otroligt fint då solen får snön att gnistra. Vi såg även ett stort antal renar som stod vid vägen och åt.



Friterade chevrebollar med hjortrondipp


Här kommer ett riktigt smarrigt tips på tilltugg till nyårsafton. Jag gjorde dessa i veckan och jag kan lätt säga att de hade en strykande åtgång. Väldigt gott att doppa bollarna i hjortrondippen som får lite hetta av chilin. 

Jag kommer att göra dessa på nyår och jag kan tänka mig att själva bollarna och dippen kan göras några timmar innan de ska ätas (eventuellt till och med dagen innan) och sedan fixas bara paneringen innan friteringen. Här kommer receptet:

Till ca 8 pers på buffe:
300 g chevreost (med kanterna borttagna)
1 vitlöksklyfta
2 tsk creme fraiche
2 tsk finhackad persilja

Panering:
Vetemjöl (ca 2 dl)
1 ägg
Panko (eller ströbröd, ca 3 dl)

Fritering:
Ca 5 dl rapsolja

Hjortrondipp:
150 g hjortron
1/2 röd chili
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
1 krm salt

Gör så här:
1, Skala och pressa vitlöken. Mosa ihop chevre, vitlök, creme fraiche och persilja. Rulla smeten till bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg bollarna i kylen ca 30 min.

2, Dipp: Kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla ingredienser till dippen i en kastrull. Låt koka upp och koka sedan ca 5 min. Mixa till en slät sås med mixerstav. Låt svalna.

3, Doppa ostbollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko. Doppa dem återigen i ägg och panko.

4, Hetta upp oljan till 170 grader i en fritös eller gryta. Fritera bollarna (några i taget) i oljan 2-3 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. 

5, Servera de nyfriterade bollarna med hjortrondippen. 





Slappardag


Det blev tidig uppstigning i morse då vi skulle iväg på julotta. Vi går aldrig i kyrkan i vanliga fall men just julottan tycker jag är riktigt mysig. Enligt "traditionen" blir det sedan risgrynsgröt till frukost.



Resten av dagen har vi vuxna slappat och barnen har lekt med sina julklappar. Tyvärr måste de skiljas från några julklappar redan i morgon då min syster med familj åker hem. De är nämligen snälla och tar med de mest skrymmande klapparna hem då vi inte får plats med allt på flyget.

God Jul


Vädret har varit otroligt fint idag. Riktigt kallt och soligt (nu har vi -22,5 grader). Till lunch grillade vi korv vid stranden och solen gnistrade riktigt fint i snön omkring oss.



Sedan blev det som vanligt Kalle Anka, julmat och julklappar. Det blev många och fina klappar som jag får visa lite senare.


När vi kom hem ställde vi oss på gårdsplanen och tittade på stjärnhimlen. Jag tror aldrig att jag sett så många stjärnor i hela mitt liv. Vi såg till och med Jupiter. Maken tog fram appen SkyWiew och då blev det plötsligt ännu roligare att titta då den pekar ut de olika stjärnbilderna.


Nu är det dags att sova. I morgon blir det julotta.





Så kan det gå


När vi åkte upp till Jämtland för några dagar sedan tyckte vi att det var lite snålt med snö och önskade att det kunde komma lite till innan julafton.

Så här i efterhand förstod vi nog inte riktigt vad det var vi önskade. Nu har det nämligen snöat i två hela dagar och blåst så att det viner runt knutarna.


Därför har det mest blivit inomhusaktiviteter idag. Det har gjorts mjölkfri rocky road (chokladen har jag köpt hos Goodstore) och sedan har vi klätt granen. Nu ska allt vara klart inför julafton.


På kvällen skulle vi ta bilen hem från mina föräldrar vilket visade sig vara att mission impossible. Snön hade drivit så kraftigt att det på vissa ställen på vägen var ca 50 cm djupt. Det gick inte heller att se var vägrenen började eller slutade och rätt som det var hade jag (bilen) kanat ner mot diket och kunde inte komma upp.

Vi fick kliva ur bilen och gå hem i snöovädret ( stackars Lillebror hade snö upp till magen). Maken gick sedan till grannen som drog loss bilen med sin traktor. Han var dessutom snäll och plogade upp vägen hem till oss men den är nog översnöad i morgon igen.

Lillebror tyckte att grannen var jättesnäll och påpekade att han nog kommer att få många julklappar av tomten i morgon. 

Knäcktratt


Nu har vi börjat med julgodiset och igår blev det en variant på risbräck, smörkola och knäck. Jag måste tipsa om knäcktratten. Nu är det slut på kladd och spill när knäckformarna ska fyllas. 


Idag ska vi göra godis till Lillebror som inte kan äta de ovan då han är allergisk mot mjölkprotein. Det kommer att bli marmeladrutor och fransk nougat.




Att få en vit jul


Igår kom vi fram till mina föräldrar i Jämtland och min syster med familj kom hit precis innan oss. Pappa och mamma bjöd på pulled älg till middag och sedan satt vi och pratade till dess att ögonen började falla ihop.


Innan tio på kvällen hade jag somnat och jag och Lillebror sov länge idag. Vi var inte klara med frukosten förrän vid 11 tiden och nu vid tre tiden är det snart dags för lunch.


På dagen idag tog vi en promenad till stranden där barnen lekte med isblocken och sedan blev det lite åkande med snowracern. Ett sväng till grannen för att klappa hästen blev det också.


Ikväll ska vi göra julgodis.




Finaste julgranspyntet

 
Jag har tidigare inte varit speciellt förtjust i produkter från Indiska då jag inte riktigt gillat deras stil men jag måste säga att de verkligen har blivit en förändring sedan jag var där senast. När jag av en händelse gick in i en av deras butiker för några veckor sedan blev jag riktigt imponerad och hittade mängder av saker som jag helt klart skulle kunna tänka mig att ha hemma.
 
 
Förutom julstjärnorna som jag skrivit om tidigare fick två fina julgransprydnader följa med hem. De är hjärtan som är gjorda av små bjällror. Otroligt söta måste jag säga. Pris 29 kr styck.

Nya jackan

 
De senaste klädfynden har jag gjort i Gallerian när jag bara gått in i en affär på lunchen utan att egentligen leta efter någonting. Dessutom har jag bara haft några minuter på mig innan jag måste gå tillbaka till jobbet igen.
 
 
Senaste fyndet var jackan ovan från Vila. Den var nedsatt med 50% och kostade nu 245 kr. Första bruna jackan för min del och den passar perfekt nu när det inte är för kallt ute.

Julkort

 
Insåg att idag är det sista dagen att posta julkorten för att vara säker på att de kommer fram innan jul. Tror ni att jag har hunnit att skriva dem ännu? Nej, givevis inte men jag var i alla fall och köpte ett antal idag och nu har jag suttit så att jag nästan fått kramp i fingrarna. Tjugosex stycken fick jag ihop och Lillebror ville givetvis skicka ett till sin "flickvän" på dagis. Gulligt att han valde det med två björnar som pussar varandra. Det brukar vi också göra på dagis säger han glatt. Hoppsan, det ska minsann börjas i tid.
 
 

Smarriga saffransbullar

 
På våra glöggmingel bjöd jag på saffransbullar med mandelmassa och receptet är gjort av Roy Fares. Jag är kass på att baka bullar men jag måste medge att dessa blev riktigt goda och gästerna tyckte det samma. Receptet nedan är till ca 40 bullar.
 
Fördeg

5 dl    mjölk
50 g   jäst för söt deg
1 g    saffran
8,5 dl vetemjöl
 
Deg

150 g  smör, rumstempererat
2,5 dl  strösocker
2 krm  salt
5,5 dl  vetemjöl
 
Mandelfyllning

250 g   mandelmassa
2 msk  strösocker
1 msk  vaniljsocker
120 g   smör, rumstempererat
 
Pensling och garnering

1 ägg
pärlsocker
 
Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda degen med en köksassistent (använd kroken) i ca 5 min. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
 
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansing och börjar släppa från kanterna.
 
Låt degen vila under duk i ca 20-30 minuter.
 
Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
 
Kavla ut degen (ca 45x70 cm) på ett lätt mjölat bord. Bred ut fyllningen jämt över degen.
 
Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar till ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 1-2 timmar.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills dina saffransbullar har fått en fin och gyllenbrun färg.
 

Balettavslutning

 
Efter glöggminglet igår ville Lillebror att hans kompis skulle sova över och därför hade vi tre barn till frukosten i morse. Sedan blev det ganska snart snabba ryck då Pyret skulle in till stan för att ha dansuppvisning då det var sista gången på baletten idag.
 
 
Tyvärr vill hon inte fortsätta nästa säsong vilket jag tycker är synd då hon är riktigt duktig men vill hon inte så behöver hon inte. I februari börjar friidrotten och vi får se vad hon tycker om det.
 
 
På eftermiddagen var det dags för glöggmingel nr.2. Alltid trevligt att få sitta ner i lugn och ro och prata med kompisarna. Snart är det ju jul och då är alla upptagna på sitt håll och det är skönt med en lite sammankomst innan det nya året drar igång.

Glöggmingel

 
Trots att vi har haft lite för mycket den senaste tiden ville jag gärna ha våra årliga glöggmingel nu i helgen. Efter detta är det bara en hektisk jobbvecka kvar och sedan är det SEMESTER. Det är inte klokt vad jag längtar.
 
 
Idag var det dags för några dagisfamiljer att komma för att fira lucia med glögg och lite olika godsaker. Det blev lite stökigare än vanligt när det gäller bakandet då Lillebror inte tål mjölkprotein och en av gästerna är äggallergiker. Jag ordnade så att de kunde äta allt (gjorde mjölk och äggfria lussebullar) utom de runda saffransbullarna med mandelmassa som blev väldigt uppskattade. Måste säga att de var riktigt goda och jag ska lägga upp receptet på bloggen i morgon.
 
Som present av gästerna fick vi Vinfabrikens Äppelglögg som vi alla testade och den kan jag verkligen rekommendera.

Julstjärna från Indiska

 
På lunchen igår tog jag en sväng in på Indiska. Det visade sig att de säljer ut alla sina julstjärnor till 50% rabatt och jag köpte en i guld och turkos. I vanliga fall brukar jag inte gilla saker som är guldfärgade utan går hellre på silverfärgat men tillsammans med den turkosa färgen tycker jag att den är riktigt fin.
 
 
Indiska har just nu flera olika varianter som även går att köpa med rabatten på nätet, pris för modellen jag köpt är 65 kr.
 
 

Att dagen kan gå så fort

 
Dagen har jag spenderat hemma med barnen men i morgon blir det dagis och skola igen. Nu håller jag tummarna för att vi slipper fler sjukdomar här hemma. Jag förstår inte vad som hände med alla dagens timmar idag. Plötsligt är det nästan dags för middag och det känns som om det precis var dags för frukost.
 
Jag har i alla fall varit produktiv då jag bakat saffransbiscotti, stekt ett lass med pannkakor, satt upp min nya julstjärna i fönstret och tvättat fler maskiner tvätt. Dessutom har jag hunnit med att pyssla om barnen och plocka undan i största allmänhet.
 
 
Barnens favorit har idag varit att leka med Lillebrors Legoslott där hans playmobilgubbar tydligen blev anfallna av en drake och några dinosaurier.

Som ett dåligt skämt

 
I morse vaknade Lillebror med 38,4 graders feber. Vad är det som händer egentligen?! Det är sjätte veckan i rad som antingen någon av barnen eller jag är sjuka. Idag har även maken feber och jag hoppas att alla är på benen till helgen då vi ska ha glöggmingel här hemma både på lördag och söndag.
 
I morgon ska jag ta och baka saffransbiscotti då jag inte hinner fixa så mycket i helgen (det är både kalas och Pyrets avslutning på baletten som ska avverkas innan gästerna kommer vid 14 tiden).
 
 

Önskelista

1, Boken Superlicious av Julia Fors och Sofi Fahrman
2, Enjoy Candles
3, Glasbox Elise L
4, Sportarmband till iPhone 6
5, Vitt marmorfat med kant
 
Min man blir nästan tokig när vi varje år ska skriva önskelista. Han kan inte riktigt förstå varför vi vuxna ska ge varandra julklappar men jag tycker precis tvärt om. Kan kanske bero på att jag är som ett stort barn när det gäller just julklappar.
 
Jag klämmer och känner på julklapparna under granen och maken himlar med ögonen åt mig. På min önskelista finns saker som jag verkligen önskar mig men som jag inte unnat mig (förutom träningsbandet till min nya mobil som jag måste köpa själv om jag inte får det i julklapp). Hoppas att tomten tycker att jag varit snäll i år.
 
 
 

Årets pepparkakshus

 
Idag har vi haft en riktigt härlig dag. Vi kom inte upp ur sängen förrän 10.30 vilket är riktigt lyxigt men sedan blev det bråttom då Pyret skulle på kalas en timme senare.
 
 
När hon kom hem bakade vi mjölkfria lussebullar och precis när vi tog ut dem ur ugnen kom dagens middagsgäster. Planen var att baka två pepparkakshus (ett till varje familj) och sedan göra vanliga pepparkakor av degen som blev över. Barnen var jätteduktiga och gick all in med strössel, non stop, geléhallon, glasyr och minimarshmallows.
 
 
 
 
 

Svarte Petter

 
När jag var liten spelades det mycket Svarte Petter hemma. Igår tog jag en sväng till Bok & Bild på Drottninggatan för att köpa en julklapp då Pyret ska ha med sig en till skolan för max 40 kr.
 
Jag köpte en pysselbok med klistermärken och när jag skulle betala såg jag att de hade Svarte Petter liggandes på disken. Då Lillebror älskar att spela köpte jag med mig det hem och sedan blev det några omgångar spelade igår kväll.
 
Det är ett perfekt spel då det inte tar någon plats och det blir nog några omgångar spelade på planet när vi åker upp till mina föräldrar över jul.

Ätpinnar för barn

 
Barnens favoritmat är wokade nudlar med kyckling från Miyabi här på ön. De vill gärna äta maten med pinnar men tröttnar efter ett tag då pinnarna far åt olika håll och det blir svårt för dem att få maten i munnen.
 
 
Idag var jag på Nonni och åt lunch och där sålde de dessa fina pinnar som jag köpte med mig hem. Jag anar att det kommer att blir deras favoriträtt nu i helgen så att de kan testa dem. Priset på pinnarna är 49 kr styck.
 
 

Bästa salladen

 
I morgon blir det till att kamma till sig och gå till jobbet trots att min förkylning är långt ifrån bra. Hur länge kan det egentligen hålla i sig?!
 
Halsen är i alla fall bättre men näsan och huvudvärken är fortfarande inte bra. Nåja, det är bara två dagars jobb innan det blir helg och då får jag kurera mig igen.
 
I kväll är maken och barnen iväg på en middag som jag också gärna skulle vilja vara med på men jag får sitta här hemma med näsdukar och Idomin för att smörja in näsan med. Jag blir fullständigt skinnflådd av att snyta mig så mycket. För att få i mig lite middag gjorde jag favoritsalladen bestående av isbergssallad, tomater, rödlök och stekt halloumi. Sedan ringlar jag över olivolja smaksatt med citron. Så otroligt enkelt och smarrigt.
 
 

Sjukstuga för 5:e veckan i rad

 
Idag var Lillebror tillbaka på dagis efter fyra veckor hemma. Någon strödag har han varit frisk och tillbaka på dagis men redan dagen efter har han fått ögoninfektion eller feber. Min förhoppning var nu att det var slut på sjukstugan här hemma men nu har tyvärr jag trillat dit.
 
Det började lite smått i torsdags men nu är det riktigt illa. Halsen svider och bihålorna är igentäppta samtidigt som näsan konstant rinner. Jag har kräkts två gånger idag då jag hostat så mycket och huvudet värker så att jag tror att det håller på att trilla av. Antar att det är bihålorna som spökar.
 
Kompisarna på bilden har hållit mig sällskap idag och jag har legat i soffan med en mängd kuddar under huvudet. Det är ett elände att försöka ligga ner och sova då det inte går att andas genom näsan och halsen svider vid varenda andetag. Det kan bara gå frammåt från här och jag hoppas att det snart kommer att vända.

RSS 2.0