Läskande vit sangria

 
När mina föräldrar kom på middag igår började vi med att dricka en härligt läskande vit sangria. Perfekt också med låg alkoholhalt på fördrinken.
 
 
Jag tycker inte om vanlig sangria vilket inte är så konstigt då jag inte är så förtjust i rödvin. Den vita däremot blir helt klart en sommarfavorit.
 
Till 4 glas
 
1/2 citron
1 lime
1/2  apelsin
isbitar (ca 15 bitar)
0,5 liter vitt vin (av en torr sort)
0,5 liter Sprite
 
Tvätta frukterna och skiva dem tunt. Lägg dem i en tillbringare och fyll på med is. Häll på vin och Sprite och rör om. Servera.

Hjortron

 
Trots att det skulle regna idag vaknade vi till strålande solsken. Vi skippade de innesaker som vi skulle göra och tog oss istället ut på myrarna för att plocka hjortron.
 
 
Pyret knorrade innan vi åkte iväg men väl på plats blev hon värsta plockmaskinen och sprang från ställe till ställe och skrek av glädje när hon hittade gulfärgade mogna bär. Det är verkligen lyx att kunna äta saftiga hjortron under tiden vi plockar.
 
 
Lillebror orkade en stund men sedan var han mer intresserad av att stoppa i sig blåbär. Vi såg många spår på myrarna av älgar som gått fram och tillbaka. Tyvärr såg vi inte någon på plats vilket brukar kunna hända mellan varven.
 
 
Nu är maken iväg och bastar och sedan kommer mina föräldrar hit på middag.

Dunderhallens lekland

 
Igår utlovades det regn och därför beslöt vi oss för att åka in till närmsta "stad" för att hitta på någonting roligt. Där har nämligen hockeyhallen förvandlats till ett lekland över sommaren.
 
 
 
Det är ingenting jämfört med vad barnen är vana vid hemma i Stockholm men det fungerar perfekt här uppe och de lekte ordentligt i flera timmar. Lillebrors favorit var pingis och air hockey och Pyret gick loss på hinderbanan som avslutades med en riktigt brant rutschkana.
 
 
 
 
När klockan blev 15 släcktes hela hallen ner och det var dags för discoljus och musik som barnen gärna sjöng med till. Som vanligt träffade Pyret en tjej som hon blev kompis med och det var lite sorgligt att skiljas åt efter några timmar med de hade jätteroligt tillsammans så länge det varade.
 
 
 
Efterråt gav vi oss ut på Pokémonjakt och det hittades både ägg, pokémon, pokestops och gym. En helt klart lyckad dag. På vår jakt träffade vi både Dunderklumpen och Jätten Jorm.
 
 
 

Viket oväder

 
Vi har haft riktigt fint väder här upp i Jämtland under de 2 1/2 veckor som vi varit här. Förr eller senare måste det ju bli dåligt och i natt brakade det loss.
 
 
Det började med regn och muller i fjärran till att börja ösregna och rätt som det var kom en blixt följd av en knall som fick fönterrutorna att skaka. Totalt kom det 14 mm regn i natt och jag kunde inte somna förrän klockan tre på morgonen då ovädret drog vidare.
 
 
Jag kan inte säga att jag gillar det direkt och jag tänker på när min farmor och farfar bodde här i huset och blixten slog ner. Huset är beläget uppe på en kulle och är verkligen den högsta punkten. Farfar satt och tittade på tv när han hörde åskan och reste sig upp för att stänga av tv:n. Då small det till och farfar flög baklänges i rummet samtidigt som en kulblixt kom ut från väggen och for upp för trappan. Den fortsatte upp på vinden där lampan exploderade och det blev svart på en av takstolarna.
 
Vilken otrolig tur att de inte gjorde illa sig eller att huset började brinna. Det blev ett stort hål i innerväggen där blixten hade gått in.
 
 

Ärtquiche

 
Min nya craving när det gäller mat är denna ärtquiche. Det är inte klokt vad god den är. Jag äter den gärna till lunch utan någonting till eller så går det givetvis att ha den till grillat.
 
Här uppe i Jämtland är det svårt att få tag på alla ingredienser och därför har jag gjort den på torkad oregano och då det har varit slut på mascarpone i affären tog jag 200 g philadelphiaost och 50 g creme fraiche men det gick lika bra även om receptet nedan är lite annorlunda.
 
4 pers
 
Pajdeg:
3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
2 krm salt
1 ägg
1 msk vatten
 
Fyllning:
250 g färska eller frysta ärter
1 bit purjolök (ca 10 cm)
3 ägg
250 g mascarponeost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk hackad färsk oregano
2 dl riven parmesanost
 
Hacka ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt ägg och vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm) och ställ in i kylen ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 200 grader och picka pajbotten. Förgrädda i ugnen ca 15 min.
 
Förväll ärtorna i vatten 1-2 min och låt rinna av. Frysta ärter kokas enligt anvisningar på förpackningen. Finhacka purjolöken. Vispa ägg, mascarpone, salt och peppar. Blanda ärter, purjolök och oregano.
 
Lägg ärtblandningen i pajskalet och häll över äggblandningen. Strö över den rivna parmesanosten och grädda mitt i ugnen ca 40 min. Pajen kan ätas varm eller kall.

En dag på stranden

 
Det fantastiska vädret håller i sig men enligt väderprognosen ska det bli sämre i morgon. Därför passade vi på att sätta på motorn på båten idag och åkte ut till en av öarna i sjön. Där finns det några fina sandstränder och det går alltid att hitta en som vi får ha alldeles för oss själva.
 
 
På den ö vi valde såg vi två stora renar och tre små vilket var en riktig överraskning. När vi klev av båten såg vi att hela sandstranden utmed vattnet var fullt med märken av renarnas klövar. Det är garanterat ingenting vi skulle se hemma i Stockholm.
 
 
Sedan softade vi hela dagen och läste, ritade och gick på upptäcksfärd. Vi hittade även mogna blåbär på ön och om vi åker dit igen innan semestern är slut ska vi ta med oss hinkar att lägga dem i så kan det nog bli en blåbärspaj.
 
 
 
 
 
 

Sommar

 
Det är inte klokt vilket fint väder vi har. Dagarna är stekheta och kvällarna är ljuvliga. På kvällen när det är svalare passar vi på att spela lite spel utomhus med barnen. Igår blev det boccia och idag kubb.
 
 
Jag håller på med mitt projekt under dagarna och idag tog jag mig tid att lägga mig en timme i solstolen. Som sällskap hade jag tidningar, godis och ett glas med iskall Cola Zero. När vi åkte till Skärvången i veckan passerade vi en affär och gick in och handlade. De hade lagt ut en mängd olika inredningstidningar som var gamla (nåja, några var från juni i år) och jag fick ta med så många jag ville utan att betala.
 
Även om de är något år gamla tycker jag att jag kan hitta bra inspiration så några av dessa tittade jag igenom idag.
 
 

Pokémon GO

 
Nu har vi också fastnat för Pokémon Go (eller i alla fall barnen). De har tagit alla som finns här i byn men när vi var iväg till närmsta stad igår för att bada vid ett utomhusbad med pooler hittade barnen en mängd nya pokémons.
 
 
Inne i själva stan hittade de sedan både gym och PokéStops. Jag har lovat att vi ska åka dit igen och gå runt och leta då det finns mängder kvar som vi inte hade tid att fånga. Då ska vi också passa på att ta en fika tillsammans på ett café.
 
 

Plantera i zinkbaljor

 
I våras planterade jag och Lillebror frön för att odla tomater. De hade växt till sig ganska bra innan vi åkte upp till Jämtland och hade precis börjat blomma. Vi ville inte lämna dem hemma utan tog med dem och väl här uppe har jag insett att de behöver planteras om då krukorna börjar bli lite väl små.
 
 
På Dollarstore köpte jag två zinkbaljor för 70 kr styck som jag gjorde hål i för att vattnet ska kunna rinna ut. Jag vände baljorna upp och ner när jag gjorde hålen så att undersidan fortfarande blir slät. Sedan fyllde jag bara på med jord och satte i plantorna.
 
 
 
 
 
 
Nu har det kommit små gröna tomater men frågan är om de kommer att vara ätmogna innan vi åker hem. Annars får de helt enkelt åka med hem igen.

Skärvångens bymejeri

 
Utflykten igår gick till Skärvångens bymejeri. Vi brukar besöka dem en gång varje sommar men förra året var det fullt fokus på att lägga lagugårdstak och därför är det extra kul att komma dit i år. Vi tog med mamma och pappa samt grannens hund som de är hundvakter åt i några veckor. Hon satt bak i bilen och hade ett säkerhetsbälte för hundar.
 
 
Lillebror är laktosintolerant men vi fick lära oss på plats att han faktiskt kan äta en hel del av deras ostar. För att vara säkra på att han skulle få lunch hade vi med oss laktosfria plättar som jag gjort dagen innan.
 
 
Personalen var jättesnäll och värmde dem och gav honom en jättegod hallonsylt trots att jag hade egen med mig. Enligt Lillebror var deras mycket godare så det var ju bra.
 
 
Pyrets favoriter var Get-Brie och get Chevre och jag måste hålla med om att getostarna var lite godare än koostarna.
 
 
För 150 kr per person får du äta så mycket du vill från ostbuffén och då ingår även kaffe, vatten, rabarbersaft, tunnbröd och kex. Värt varenda krona om ni frågar mig. Måndag till lördag på sommaren (klockan 13) är det även visning i mejeriet. 
 
 
På vägen hem stannade vi vid älven Hårkan.
 
 
Lillebror stoppade ner ett kort som jag fått från AMF för många år sedan som visar temperaturen i vatten, luften och även UV strålningen. Enligt den var det 18 grader i vattnet vilket är helt okey med tanke på att det är en fjällälv.
 
 
Det är väldigt vackra vyer här uppe och vi hade en riktigt mysig dag.
 
 
 
 
 
 
 

Hallongrottor

 
Nu ska vi snart iväg på utflykt hela gänget. Tur att vi har en 7-sitsig bil då även mamma och pappa kan hänga med och slipper köra en egen. Det är ganska långa avstång här uppe och det känns onödigt att behöva betala bensin för två bilar.
 
 
I veckan bakade jag och Lillebror riktigt smaskiga hallongrottor. Han är en jätteduktig hjälpreda och älskar att både laga mat och baka.
 
ca 20 kakor
 
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl hallonsylt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Blanda mjölet med bakpulver och arbeta in det i socker- och smörblandningen.
 
Forma degen till en rulle ca 20 cm lång och låt den vila ca 15 min. Ställ ut pappersformar på en plåt. Skär rullen i 20 bitar och rulla till små bollar som läggs i formarna.
 
Gör en liten fördjupning i varje boll och fyll hålet med ungefär 1 tsk hallonsylt. Grädda kakorna 12-15 minuter i mitten av ugnen.
 
 
 
 

Snaps på rabarber och jordgubbar

 
Det är härligt att ha en tomt där det går att odla saker. Då vi i vanliga fall bor i lägenhet är det lyxigt att kunna gå ut och plocka rabarber för att kunna göra en paj eller som i detta fall göra snaps.
 
 
Receptet hittade jag hos matplatsen och det är verkligen busenkelt. Inte illa heller när den är riktigt god och jag ska spara det mesta till julafton för att få en riktigt sommarkänsla mitt i vintern.
 

70 cl renat brännvin
ca 5 dl finskuren rabarber
ca 3 dl skurna jordgubbar
2 sockerbitar
1 vaniljstång

 

Skär rabarber och jordgubbar i bitar och lägg i en bunke. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg även fröna och stången i bunken. Häll på spriten och lägg i sockerbitarna. Låt stå ca 3-4 dagar (rör om i bland) och sila sedan av det och häll upp i flaska. Serveras kall.

 

 

 

 
 

Frukost i solen

 
 
Nu har vi avklarat en semestervecka av sex och nu märks det att lunket börjar infinna sig. Jag har inte haft en klocka på mig under hela veckan vilket är helt fantastiskt och det behövs faktiskt inte då vi oftast inte har några tider att passa. Vi har haft besök från Lidingö i två omgångar och första familjen åkte hem i fredags och den andra familjen fortsatte norrut igår.
 
Jag och barnen sover gärna till tio på morgonen och maken får lite egen tid då han alltid går upp tidigt. När vädret tillåter blir det frukost ute och dagarna rullar på.
 
Idag var jag och pappa i närmsta stad för att köpa saker till mitt nästa projekt här uppe. Det finns alltid någonting att göra men då vi lagt om ladugårdstaket under de senaste två somrarna har vi lovat varandra att ta tag i lite mindre projekt i år.
 
Nu ska jag och Lillebror ta en sväng på byn för att hälsa på några hundar som vi ska ta hand om senare i veckan.

Badtider

 
Jag kan inte säga att det är speciellt varmt i vattnet här uppe men det hindrar inte barnen från att bada. När de får med sig några uppblåsbara badleksaker kastar de sig glatt i vattnet.
 
 
Det kommer att bli riktigt bra väder under närmsta veckan om det nu går att lita på väderprognoserna och förhoppningsvis stiger temperaturen några grader så att även jag vågar mig i.
 
 
 
 

Våra söta grannar

 
Här uppe i Jämtland har våra grannar ett antal hundar och Pyret hänger hos dem varje dag där hon sitter och klappar och gosar med hela gänget.
 
 
Även Lillebror har blivit lite mer vågad när det gäller hundar så han hänger på ibland. För några dagar sedan träffade vi det här blöta gänget när de varit nere vid sjön och badat.
 
 

En tur till Kvällknäppen

 
Idag var det dags för en utflykt tillsammans med mina föräldrar och våra kompisar som är här på besök. Vi tog bilarna upp till vindkraftverken och tog en liten promenad genom skogen till en stuga som heter Kvällknäppen. Senaste gången min pappa var här var 1961 så det var verkligen på tiden att han kom hit igen.
 
 
Den ligger på 654 meter över havet och högst upp finns ett åttkantigt hus med ett trädäck runt om. Det går att se både Åreskutan och norska fjällen härifrån och det är ett perfekt utflyktsmål för att visa våra gäster hur fint Jämtland är.
 
 
Barnen sprang runt och lekte utomhus och sedan grillade vi korvar och marshmallows i kaminen inne i huset. Vädret blev bara bättre och bättre under dagen och vi kan lägga ytterligare en härlig dag till minnesbanken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att lägga nät

 
Vilket härligt väder vi har haft idag. Killarna har gått lös på en stor grushög vi har här på gården som ska tas bort och jag har räddat smultron som växer i högen och som jag sedan planterat i blomlådor.
 
 
Igår var jag, pappa och tjejerna ute i båten för att lägga nät och när vi tog upp dem idag blev det totalt 20 fiskar (abborre, harr och sik). Tjejerna hängde med min pappa hem för att se när han rensade dem.
 
 
Barnen har hoppat studsmatta och lekt på tomten samt spelat spel inne när värmen blivit för mycket. På eftermiddagen gick vi till stranden för att bada och nu är det middag och bastu på agendan.
 
 
Imorgon ska vi på utflykt.

Air Hogs Hyper Disc

 
En riktigt rolig leksak till barn att använda utomhus är Air Hogs Hyper Disc. Pyret fick en på sin födelsedag för två år sedan och barnen har lekt jättemycket med den och när den gick sönder för några veckor sedan (fyra barn som lekte med den samtidigt kan bara sluta på ett sätt) köpte jag två nya.
 
 
De är som uppblåsbara ufon som det går att kasta upp i luften och de svävar iväg och far genom luften för att sedan landa en bra bit bort. 
 
 
Nu har de var sin och kan dela med sig till sina kompisar då de brukar turas om att kasta. Det är toppen nu när bonden här uppe har slagit åkrarna för helt plötsligt blir lekytan så mycket större. Dessa "ufon" finns att köpa på BR för 80 kr styck.
 
 

Play-Doh Crazy Cuts

 
På kvällen idag har det regnat och det gäller att ha lite inomhuspyssel att sysselsätta sig med. Vi har med oss pärlor till pärlplattor, plastelina lera och även lite andra saker.
 
 
Innan vi åkte hit fick barnen sommarpresenter av barnens farmor och de har redan hunnit testa Play-Doh crazy cuts som var riktigt rolig. Till och med jag var med på ett hörn och kunde inte riktigt sluta.
 
 
Det är en riktigt rolig sak att roa sig med en regnig sommardag.
 
 
 

Jämtland

 
Igår kom vi upp till Jämtland efter en riktigt bra bilresa. Idag har det varit mulet på förmiddgen med sedan har det spruckit upp och vi har en helt vindstilla solklar kväll. Det är så härligt här uppe när det är ljust hela natten.
 
 
Dagen har gått åt till att rensa huset då min farmor bodde här för många år sedan och i morgon är återvinningscentralen öppen och en del saker kommer vi att rensa bort. Det har också hunnits med fotbollsspel utomhus, bastubad och en födelsedagsmiddag hos mamma och pappa där vi firade inte mindre än sex födelsedagsbarn.
 
 
Till dessert fick vi en jättegod hallon och rabarberpaj och irish coffee. Nu ska jag sätta mig och göra matlistan för veckan då vi får gäster både på tisdag och fredag som ska sova över. Kommer att bli hur mysgit som helst.

Superrea på jeans

 
Nu har jag börjat packa kläder här hemma då vi snart ska åka upp till Jämtland. Det är ett evigt packande med tanke på att vi åker dit några gånger om året och nu börjar jag sakta men säkert se till att vissa kläder stannar där uppe och inte kommer med hem. Målet är att nästan bara ta med handbagage i framtiden men om jag känner mig själv kommer det nog att blir svårt.
 
 
En kollega till mig tipsade mig om att Cubus har superrea på jeans och jag tänkte att det skulle vara kanon att köpa på mig några byxor som sedan kan stanna kvar på landet när jag åker hem. Jag hittade två tighta byxor (de blåa) och de som har en vanlig jeanstvätt kostade tidigare 399 kr och de andra blå 299 kr. De svarta och mintgröna är av lite rakare modell och kostar i vanliga fall 299 kr styck.
 
Nu kostade byxorna 49 kr styck och det är helt sjukt att jag fick alla fyra för 196 kr. Det blir superbra att ha byxor som väntar på mig nästa gång jag kommer upp.

Nytt överkast

 
Det går sakta men säkert framåt i Pyrets rum. Våningssängen är borta och en ny säng har flyttat in. Sängens fötter är extra höga så att sänglådorna från våningssängen får plats och jag har köpt en hög sängkappa som är 52 cm hög från Sovtex.
 
 
För några veckor sedan fick jag ett mail från Ellos där jag är medlem och det visade sig att jag fick 50% på en produkt hos Jotex. Då passade jag på att köpa överkastet Johanna och jag är hur nöjd som helst. Det är lite rustikt och inte så gullig som det annars lätt kan bli i ett tjejrum. Planen är att resten av inredningen ska blir vitt och grått och troligtvis kommer väggarna att målas puderrosa.
 
 
Först ska vi njuta av semestern som börjar nästa vecka och i höst sätter vi fart med piffandet igen.

Enkel och god blåbärspaj

 
Mellan regnskurarna i lördags tog jag och barnen på oss regnkläder och gav oss ut på blåbärsjakt. Det blev en liter vilket räckte alldeles utmärkt att göra blåbärspaj på. Jag verkligen älskar enkla recept och speciellt sådana där allt görs i en kastrull då det blir väldigt lite disk.
 
 
Det är precis så den här blåbärspajen är gjord. En enkel och god variant på smulpaj som räcker till fyra personer. 
 
 
Smulpaj med blåbär 4 portioner
 
1 liter blåbär
1 dl socker
2 msk vetemjöl
 
Smuldeg
 
100 g smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
 
Värm ugnen till 200°C. Skölj och rensa bären. Blanda dem med socker och mjöl.
Smält smöret till smuldegen. Rör ner socker och mjöl. Rör tills det blivit en deg. Låt svalna något.
Bottna en pajform med blåbären. Smula över degen. Grädda pajen 15-20 minuter i ugnen.
 
Servera med marsansås, vispad grädde eller glass.
 
 
 

Blue Hotel och Spa

 
För två veckor sedan när vädret var ungefär som idag (varmt men med regnskurar titt som tätt) packade jag och maken in oss i bilen för att åka iväg på dagspa. När han fyllde år i våras var presenten att göra någonting med mig under en dag men han visste inte vad vi skulle göra.
 
Jag ville åka någonstans i närheten av Stockholm då jag kom hem från New York samma vecka som vi åkte iväg och jag ville då inte vara borta från barnen för länge.
 
 
 
Strax innan nio på morgonen körde vi iväg längst ut på Lidingö och målet var Blue Hotel och Spa. Vi började med en långfrukost och sedan bytte vi om till morgonrockar och tofflor. Först kom vi in i ett rum med soffor och en bar där det serverades nötter, frukt och dricka. Där fanns även jättehärliga vita fåtöljer som gungade och spelade musik. Där låg vi länge och läste böcker och bara njöt av att komma ner i varv.
 
 
Sedan blev det poolbad utomhus, bastu precis bredvid och efter en stund gick vi ner till bastun vid vattnet där maken faktiskt tog sig ett dopp.
 
 
Därefter gick vi upp till hamamet där vi testade en mycket varm och skön ångbastu och sedan lade i oss på de varma marmorhällarna och hällde varmt vatten på varandra. 
 
 
 
Så otroligt skönt att bara glida runt, njuta, slappa och inte göra någonting under flera timmar. Underbart nöje en grå och lite trist dag som idag.

RSS 2.0