Sightseeing i Budapest

 
Sista dagen innan vi åkte hem gjorde vi en sightseeing runt staden. Vi bodde vid Vörösmarty tér vilket är så centralt det bara går. Därifrån tog vi tunnelbanelinje 1 till Hösök tere (Hjältarnas torg). Torget gjordes klart till världsutställningen 1896 och där står statyerna av de sju magyariska stamhövdingarna som grundade Ungern på 800-talet.
 
 
 
 
När vi började bli fikasugna tog vi tunnelbanan till Oktogon och promenerade till New York Café som är klassat som ett av världens vackraste caféer. Salarna består av marmor, guld och sammet. Väldigt fint men jag måste säga att servicen inte var toppen och inte heller bakverken. Däremot är det helt klart värt ett besök för att se interiören.
 
 
Nu var det dags att ta spårvagn och tunnelbana för att åka till saluhallen. Nu var det dags för lunch och vi tog var sin langos uppe på andra våningen. Det finns en mängd matstånd där och vi ville äta langos innan vi åkte hem. Det är så gott men otroligt flottigt.
 
 
 
 
Efter att ha lämnat vår nyinköpta salami i lägenheten tog vi buss 16 upp till fiskebastiljen på Buda sidan. Här har man en underbar utsikt över hela Budapest och Donau. Otroligt fint är parlamentet som ligger på andra sidan floden och som är gigantiskt stort. Vi tog även en sväng runt Mattiaskyrkan.
 
 
 
 

Restaurang Bock Bisztro i Budapest

 
 
Igår var vi på en fantastisk ungersk restaurang här i Budapest. Den heter Bock Bisztro och serverar underbar mat. Ett stort plus även till den trevliga personalen och den mysiga och genuina miljön. 
 
Till förrätt åt vi vitlöksstekt scampi och tog in en flaska chardonnay. Till varmrätt åt mamma och syrran stekt anka och jag tog en kyckling som var himmelsk. Det var fyllda kycklingbröst som panerats och serverades på en bädd av aubergine, mozzarella och paprika. För att göra det ännu smarrigare ingick två såser.
 
 
 
Efterrätten blev enkel (citronsorbet och glass) då vi nästan höll på att spricka. Totalt betalade vi 33 000 HUF för hela kalaset (ca 1 100 kr). Inte illa för en trerätters med en flaska vin på en riktigt fin restaurang. 
 
Ni får verkligen ursäkta de dåliga bilderna men de är tagna utan blixt (glömde den i lägenheten) och de blir suddiga när jag inte har stativ.

Budapest


Nu är vi äntligen framme i Budapest. Det var hit resan gick och mamma fick inte reda på det förrän hon satt på planet.



Tyvärr kom vi hit sent på eftermiddagen då Norwegian flyttade fram vår flight några timmar. Under dagen har vi strosat runt i staden och ätit på en fantastisk restaurang (mer om den senare).



Citronglass från Sänkdalens Gård


Idag hittade jag min nya sommarfavorit. Det är en ekologisk citronglass från Sänkdalens Gård och jag köpte den på Nyfiket vid Elfviks Gård. Supersmarrig och läskande.

Snart semester

 
När semestern börjar närma sig blir jag alltid lite pirrig och får nästan myror i brallan. På tisdag bär det av och då åker jag iväg i sällskap med mamma och syrran. Resmålet är en överraskning för mamma och hon fick resan i födelsedagspresent förra året när hon fyllde 70 år. För tillfället är det 29 grader dit vi ska åka men från i morgon kommer det att åska och regna i flera dagar så jag håller tummarna för att det snabbt kommer att ändra sig.
 
Idag passade jag och Pyret på att njuta av det fina vädret och vi gick ner till Lidingö Centrum som idag firade barnens dag. Det bjöds på ansiktsmålning, ballognprinsessan, skansentåget, popcorn och en massa andra saker. Då Lillebror fortfande har över 39 graders feber kunde han inte följa med men Pyret var jättesnäll och fixade med sig lite saker hem. Det blev ett svärd från ballongprinsessan i guld och silver samt en röd brandmannahjälm som hon fick av brandmännen.
 
Nu ligger Lillebror och sover men vill absolut följa med till Arlanda för att hämta mormor. Jag får stoppa i honom lite Alvedon innan vi åker så får vi se hur det blir.

Sommarvärme

 
Nu har verkligen sommaren kommit. Jag tycker att det är hur skönt som helst men jag kan lova att Lillebror inte håller med mig. Idag har han nämligen haft 39,7 graders feber och det är inte jättekul när värmen i skuggan visar 25 grader. Trots det satt han och huttrade med en kofta på sig när vi åt middag ute på balkongen.
 
 
Då jag varit hemma med sjukt barn idag har jag passat på att bära in en del saker i vardagsrummet som vi nu äntligen får komma in i igen. Jag har även tagit en sväng i lägenheten och på balkongen för att vattna blommor. De torkar ut ruskigt snabbt i den här värmen. Alla växter på balkongen växer så det knakar och jag älskar mina petunior som klarar sig på egen hand utan minsta hjälp från mig (förutom lite vatten då och då). Tyvärr ser de lite smutsiga ut för tillfället men det är bara all pollen som lagt sig på blommorna.
 
 
 

Fotbollsmål

 
 
Lillebror har gått på Knatteskutt under våren där han under tio gånger har prova på tio olika sporter. Det var bl.a. orientering, brottning, fotboll, handboll, basket och friidrott. Maken som länge spelat basket ville att Lillebror skulle fatta lite extra tycke för det men han tyckte att det var supertråkigt. Kan ha att göra med att han var den enda av alla barn som inte träffade basketkorgen en enda gång.
 
 
Bättre gick det tydligen med fotbollen och nu är det fotbollströja och fotbollsshorts som gäller varje dag. För att han ska få spela lite bad jag maken att köpa ett litet behändigt fotbollsmål som vi kan ta med oss till parken när han blir suger på att spela.
 
Med sig hem från affären fick maken ett mål som är två meter brett och väger en hel del att släpa på. Lillebror är överlycklig då det för honom är gigantiskt men jag undrar lite var vi ska ställa det när det inte används.

Härlig lördag

 
I lördags var det verkligen full fart. Frukosten intog vi på Thelins café inne på Fältöversten för att sedan promenera till Base 23 där Pyret hade dansuppvisning. Det är så härligt att promenera på stan när solen skiner och hela kroppen blir varm. På vägen hem stannade vi vid Karlaplan för att titta på fontänen.
 
 
Väl hemma började jag och maken att ta bort alla de väggfasta förvaringar som vi har i vardagsrummet. På måndag är det nämligen dags att slipa och lacka parkettgolvet och då måste vardagsrummet vara tomt.
 
 
På eftermiddagen åkte vi till familjen S och fikade i solskenet. Det blev även middag på deras uteplats och efter att barnen somnat blev det ett parti settlers. Tyvärr gick det väldigt dåligt för min del och fru S tog hem segern (precis som vanligt).
 
Under kvällen läste vi på aftonbladet att det tyvärr skett ett nytt överfall (ofredande) på Lidingö under kvällen men det är osäkert om det är samma man som överföll kvinnor här på ön i höstas. Trist att allt kommer upp till ytan igen då jag tror att många har börjat glömma de tidigare överfallen.

Mycket kaviar blir det

 
Lillebror är väligt intresserad av bokstäver och siffror för tillfället. Varje morgon när vi äter frukost ska jag skriva en bokstav eller ett ord med kaviar på mackan. Tack och lov valde han ett kort ord i går morse då han valde ordet hus. Det är ett ganska roligt sätt att leka fram läran om alfabetet men det går åt väldigt mycket kaviar.

Premiär för balkonghäng

 
Vilket härligt väder det har varit idag. Äntligen har sommarvärmen kommit tillbaka och det firade vi med att inviga balkongen för säsongen och njuta av lite mat i solen. Det blev middag bestående av pulled pork, stekt sparris med flingsalt, kokta majskolvar, mozzarella, avocado och fetaost. Till dessert blev det supergoda chokladstrutar från Mövenpick.
 
 
Jag njuter fortfarande över att lägenheten är så fin vilket gör att jag inte är lika stressad som vanligt. Annars finns det alltid någonting som måste göras men för tillfället är allt redan gjort. Nu har jag tänt lite ljus och jag och maken tittar på ett inspelat avsnitt av Mästarnas Mästare samtidigt som vi dricker rosévin. Inte illa. Inte illa alls.
 
 

Att bara njuta

 
Det är inte klokt vad fin lägenheten har blivit efter allt städande och bortplockande av saker. Vi städade till klockan ett i morse och nu har fotografen varit här så nu är det fritt fram att stöka ner igen.
 
Maken är borta ikväll och jag ligger i soffan och njuter av att inte känna att  jag behöver göra någonting. Allt här hemma är ju redan fixat. På måndag ska vardagsrumsgolvet slipas och sedan är det dags att börja bära upp saker från garaget igen. Jag har dock lovat mig själv att inte bära upp en enda sak som inte behövs. Hälften av det som vi burit ner ska inte komma upp igen. Frågan är bara var jag ska göra av alla saker.

I love Blocket

 
Idag har vi äntligen kastat ut vårt gamla bord Lack från IKEA och stoppat in ett nytt (nytt i alla fall för oss). På det tidigare bordet har det suttit kantskydd för att barnen inte skulle slå sig när de var små och när jag försökte ta loss dem för ett tag sedan följde ytskiktet med och kvar blev bara spånskivan.
 
 
Jag har nu under några veckor surfat runt på Blocket för att hitta en ersättare och i veckan hittade jag ett stort glasbord i Solna som skulle passa. Några dagar senare fick jag även syn på en riktigt stor svart spegel som vi kan ha hallen.
 
På kvällen idag var svärmor barnvakt och jag och maken åkte iväg för att först köpa glasbordet och sedan spegeln. Det är verkligen toppen att hitta fina begagnade saker på Blocket som dessutom är billiga. Nu behöver jag bara surfa runt efter en stor ljus ullmatta vilket verkar vara betydligt svårare att hitta.

Playmobil

 
Det har verkligen varit en fixar helg här hemma. På onsdag är det dags för fotografering av lägenheten och till dess ska allt var tipp topp. Igår satte vi in lister i Lillebrors rum, satte upp tavlor och bar ner halva lägenheten i garaget. Idag tog maken och barnen en sväng till IKEA för att köpa plattor att lägga på balkongen. Själv putsade jag fönster, skurade hela balkongen och planterade kryddor. Jag har även städat barnens rum och gjort lite snyggt i deras hyllo. Hos Pyret står alla hennes Friends lego framme och även hennes Playmobil. I Lillebrors rum har jag också ställt fram Playmobilerna.
 
 
I vanliga fall är det smålego som gäller men då byggena alltid går sönder (speciellt för Lillebror) har barnen börjat gilla Playmobil. De är lite mer lekvänliga. De varianter som de har idag fick de i påskpresent och även i förra årets julkalender.
 
 
 
 
 
 
 

Facet Tine K

 
Jag har länge sneglat på de fina ljuskopparna Facet från Tine K. Det blir ju faktiskt mörkt även på sommarkvällar och då vill jag ha lite ljusare ljusstakar än de mörka i metall från DAY Birger et Mikkelsen som står i vardagsrummet idag.
 
Borett hade rabatt på Tine K passade jag på att köpa tre Facet ljuskoppar som känns betydligt somrigare. Det blev en i klarglas, en i korall och en i grått. De är riktigt fina som de är men ännu finare med brinnande ljus i.
 
Nästa vecka kommer fotografen för att fotografera lägenheten och till dess måste jag ordna fram ett vardagsrumsbord. Det vi har idag är ett gammalt Lack bord från IKEA där själva spånskivan syns i kanterna. Inte speciellt snyggt med andra ord. Jag har ett bord på gång via blocket men problemet är att vi måste fälla sätet bak i bilen för att få in det och då kan inte barnen följa med i bilen. Det blir en ekvation som vi får försöka lösa då de är för små för att vara ensamma hemma när vi är på bordjakt.

En sjöborre

 
För några veckor sedan hade jag och min kompis A en heldag på stan och då blev det givetvis ett besök på R.O.O.M. I ett hörn stod en fantastisk Howardsoffa i blått tyg från Designers Guild. Jag blev alldeles kär men tyvärr svalnade mina känslor en aning när jag såg prislappen.
 
 
Däremot fick jag med mig en annan fin sak hem nämligen en sjöborre. När jag var i Australien på 90-talet blev jag helt fascinerad av de fina skalen som sjöborren har. På stränderna fanns det ett antal döda sjöborrar och skalen tog jag sedan hand om och tog med mig hem till Sverige. Jag var riktigt försiktig med dem men efter hand gick de sönder en efter en och nu har jag ingen kvar. Då är det lite säkrare med en variant i keramik.
 
 

Magiska träd

 
För några veckor sedan var jag inne på leksaksbutiken Krabat för att köpa en present. När jag och min kompis strosade runt i butiken hittade jag en hylla med likadana saker som jag hade på 80-talet. Det var värsta nostalgitrippen. En av sakerna var magiska träd och givetvis köpte jag med mig två stycken hem till barnen.
 
 
Själva träden är i papp som sätts ihop med varandra. De ska sedan sättas ner i små plastskålar och där ska en vätska hällas som kommer med i paketet. Sedan är det bara att vänta och efter ett dygn har träden blivit fluffiga och fina. Pyret och Lillebror var helt fascinerade och hade alla möjliga teorier om hur det egentligen hade gått till.
 
 
 
 
 
 

Min händige make

 
Jag brukar i vanliga fall inte kalla vare sig mig eller maken för händiga men det börjar faktiskt arta sig så smått. I alla fall när det gäller min make. Han har aldrig riktigt fått lära sig att pyssla om ett hus med allt vad det innebär när han var yngre och vad gäller mig borde jag skämmas över att jag inte är bättre än vad jag är.
 
Min pappa är superhändig och jag gjorde faktiskt några tappra försök som började redan vid 5-års ålder. Första gången slutade det med att jag skar upp ett stort jack i tummen med min nya morakniv. Samma sommar skar jag pappa i låret när vi satt bredvid varandra och täljde barkbåtar.
 
Senare gjorde jag en minigolfbana till mina monchichier vilket resulterade i att jag fick ett jack i handen av ett stämjärn och samma stämjärn lyckades även trilla ner från snickarbänken och sätta sig i mitt smalben. Vi kan väl helt enkelt säga att jag ska hålla mig borta från vassa verktyg.
 
Någonting som maken däremot är riktigt bra på är att lära sig nya saker. Om någon säger åt honom vad han ska göra (oftast jag) eller om han läser på om någonting klarar han av att göra det galant. Själv håller jag mig till att måla väggar och lister som jag faktiskt måste säga att jag göra riktigt bra.
 
 
När vi för några månader sedan renoverade Lillebrors rum (vilket nästan slutade i skilsmässa) lade vi in ett parkettgolv. Tyvärr är vi inte klara med listerna och dessutom har det inte gått att sätta tillbaka listen som ska sitta i glappet som blir mellan hallgolvet och golvet i hans rum. Visst, vi kan sätta tillbaka listen men då kan vi inte stänga dörren. Inför fotograferingen av lägenheten måste detta vara fixat så idag åkte vi till syrran vars man är en riktigt händig rackare och där lånade vi en elhyvel och en gersåg.
 
 
Väl hemma gick maken loss på botten av dörren för att göra den lite kortare och nu går den att stänga lätt som en plätt. Han satte även upp nya hängare till handdukarna i badrummet och nu är faktiskt badrummet helt klart. Tidigare hade vi hängare med sugploppar där handdukarna åkte i golvet så fort någon hade använt dem. I morgon ska vi ge oss på golvlisterna i Lillebrors rum och det ser jag inte fram emot det minsta lilla. Det brukar inte gå så bra att få till skarvarna. Nåja, nu blir det till att relaxa och så tar vi nya tag i morgon.
 
 
 
 

Kolapraliner och tempererad choklad

 
Under de två dagarna innan påsk som jag var frisk passade jag och mamma på att göra egna praliner. Ingen av oss har försökt oss på detta förut och jag kan lätt säga att det var en aningen pilligt.
 
Pralinerna skulle sedan avnjutas på påskafton men då låg jag i sängen med feber vilket gjorde att det inte blev någonting för min del. De andra tyckte  i alla fall att de var goda. Som formar använde vi oss av silikonformar som mamma fått i present. Här kommer receptet på de smarriga kolapralinerna.
 
 
Kolapraliner ca 24 stycken

Temperera chokladen ca 300 gram:
 
1, Hacka chokladen och värm hälften av den över vattenbad eller i micron. Mörk choklad ska värmas till 48-50grader, mjölkchoklad till 45 grader och vit choklad till 40-45 grader.
 
2, Ta av chokladen från vattenbadet eller ut ur micron och rör ner resten av den hackade chokladen. Rör hela tiden till dess temperaturen är 27-28 grader för mörk choklad, 25-27 grader för mjölkchoklad och 25-29 grader för vit choklad.
 
3, Värm chokladen igen till 31-32 grader för mörk choklad, 30 grader för mjölkchoklad och 29 grader för vit choklad.
 
Fyll formarna med chokladen och banka formen mot underlaget så att luftbubblor försvinner. Vänd formen upp och ner så att chokladen kan rinna ut och kvar blir bara ett tunt skal. Jag lät min form ligga upp och ner på ett bakgaller för att så mycket som möjligt skulle rinna ut. Använd en skrapa för att ta bort överflödig choklad och kanterna till pralinerna blir då helt raka. Ställ in formen i frysen några minuter för att stelna.
 
Kolafyllning:
 
37 g glykos
100 g strösocker
65 g grädde
35 g rumstempererat smör
2-3 g flingsalt
1/2 tsk vaniljpulver

Koka upp glykos, socker, grädde, smör, salt och vaniljpulver. Koka sakta till 107 grader. Häll över i en bunke och låt svalna i rumstemperatur. Fyllningen får inte vara varm då chokladskalen då smälter. Skeda upp kolan med en sked eller häll kolan i en spritspåse och spritsa fyllning i skalen.
 
Häll på tempererad choklad i formen för att forma botten på pralinen och dra med en palett för att få ett jämt lager. Dra av chokladen med paletten eller liknande så att det bara blir choklad kvar vid botten av pralinerna. Stoppa in i frysen igen för att stelna.

En heldag med bästa syster

 
I tisdags tog jag ledigt från jobbet för att spendera en heldag med min syster. I julklapp fick hon nämligen en biljett till musikalen Sweeney Todd som vi skulle se tillsammans och för att hinna ses ordentligt gjorde vi det till en heldag.
 
 
Vi började med en lunch på Berns Asiatiska. Det blev varsin bentolåda och givetvis deras dessertbuffé. Matens sköljde vi ner med varsitt glas vitt vin. Det blev en härligt god långlunch.
 
 
Sedan tog vi oss till Radison Blu Strand Hotel där vi sjönk ner i de mysiga fåtöljerna i lobbyn. Jag tycker att det är så härlig atmosfär i en hotellobby. Vi sippade på en cosmopolitan samtidigt som vi smidde planer gällande resan som vi ska göra i slutet av maj. Det är en överraskningsresa för vår mamma som hon fick i födelsedagspresent förra året när hon fyllde 70 år.
 
 
Vi blev sittandes i fåtöljerna i flera timmar och på eftermiddagen insåg vi att vi måste få någon mat i magen om vi skulle klara oss till efter musikalen. Vi beställde då in friterad Jämtländs ost, skinka och marinerade oliver.
 
På kvällen tog vi en promenad upp till Stadsteatern för att se Sweeney Todd. Våra platser var på andra raden från scen och vi såg skådespelarna riktigt bra. Det enda var att vi nog hade behövt ett paraply då Peter Jöback spottade något så vansinnigt när han sjöng.
 
Helt klart en toppendag och vi var båda ense om att detta borde vi göra betydligt oftare. Tack kära syster för att jag har dig i mitt liv.
 
 
 
 
 

RSS 2.0