Jitterbuggare

 
Solen sken när vi vaknade i morse och då det varit minusgrader under natten och fallit ett tunt lager snö bestämde vi oss för att ta en skidtur på isen efter frukost. Idag var det full fart på båda barnen och jag provade mina nya längdskidor och pjäxor som jag köpte igår.
 
När vi kom hem satte vi igång att baka jitterbuggar. Det är en av mina absoluta favoritkakor och jag vill gärna att marängen ska vara lagom seg. Tyvärr orkade jag inte vänta på att degen skulle ligga i kylskåpet vilket gjorde att de blev svåra att skära den och därför ser de inte speciellt snygga ut men de smakade destå bättre. Fantastiskt goda enligt maken.
 
Recept jitterbuggare (ca 30 st)
100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 äggula
 
Maräng
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Arbeta ihop tärnat kallt smör med mjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 10 min.
 
3. Vispa äggvitor och socker tills du har en fast blank maräng.
 
4. Rulla ut mördegen till en 30 cm lång rulle på mjölat bakbord. Kavla ut degen så att den är 15 cm bred. Bred ut marängen ovanpå och rulla ihop från långsidan. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 
5. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. Låt svalna på plåten.
 
 
 
 
 
 
 
 

Tårta med choklad och björnbär

 
Till påskafton gjorde jag och Lillebror en riktigt god tårta med smak av choklad och björnbär. Enligt maken var det en av de bästa tårtor jag någonsin gjort. En fördel är att det mesta går att göra dagen innan den ska serveras vilket gör att det bara är såsen på toppen och dekorationerna som ska på samma dag som den ska ätas. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
 
 
Björnbärstårta med choklad (10-12 bitar)
 
Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
 
Chokladmousse
400 g vispgrädde
150 g choklad, 55 procent
120 g äggulor (ca 6 st)
 
Björnbärsmousse
4 gelatinblad
250 g björnbär, frysta
2 msk vatten
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
 
Björnbärssås
250 g björnbär, frysta
1/2 dl vatten
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse
1/2 tsk vaniljsocker
 
Rostad vit choklad
100 g vit choklad
 
Garnering
björnbär, färska
maränger
citronmeliss eller mynta
rostad vit choklad
 
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och  ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.
 
2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner vetemjölet.
 
3. Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant, 25-26 cm i diameter. Smöra kanten på formen.
 
4. Häll smeten i formen och grädda botten i mitten av ugnen i 25-30 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt botten igen.
 
5. Chokladmousse: Vispa grädden ganska fast. Finhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad och ta bort den när ungefär 2/3 har smält. Låt resten smälta under omrörning. Låt chokladen svalna lite. Vänd ner en äggula i taget, chokladen får inte vara för varm när äggulorna vänds ner, för då stelnar gulan. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll moussen i formen och ställ tårtan i frysen i ca 3 timmar.
 
6. Björnbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp björnbär, vatten, strösocker och vaniljsocker, Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i björnbärspurén. Låt den svalna en aning och mixa därefter. Sila purén genom en finmaskig sil.
 
7. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. Häll ner björnbärspurén i gräddyoghurten och rör till en jämn smet. Häll moussen i formen och frys tårtan i ca 3 timmar.
 
8. Sås: Koka upp björnbär och vatten i en kastrull. Mosa bären lite och låt det puttra i några minuter. Vispa i florsocker, maizena, vaniljsocker och låt det koka upp.
 
9. Sila såsen genom en finmaskig sil och ställ såsen i kylen tills den svalnat. Häll såsen över den frysta tårtan.
 
10. Rostad vit choklad: Sätt ugnen på 125 grader. Grovhacka den vita chokladen och bred ut den tätt på en bakplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen. När chokladen har smält lite och fått färg i kanterna höj värmen till 150 grader. Vänd runt chokladen med en stekspade och platta ut den. Fortsätt rosta chokladen tills den är ljusbrun, vänd runt ett par gånger under tiden.
 
11. Garnera tårtan med björnbär, maränger, mynta eller citronmeliss och rostad vit choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korvgrillning

 
En favorit när vi är här på påsken är att hitta ett bra ställe någonstans runt sjön där vi gör upp en eld och grillar korv till lunch. Det blåste en hel del runt huset (ligger högst uppe på en kulle) idag men nere vid vattnet var det lugnt och skönt och vi passade på att njuta av solen.
 
 
 
Vi hade tagit med oss ved, mat och givetvis marshmallows som är toppen att grilla över den öppna elden. Snön på isen har börjat smälta och barnen åkte skridskor på isen men med skor på fötterna istället för skridskor. Efter ett tag dök några vänner upp på längdskidor och de passade på att stanna till en stund för att prata och smaska varma marshmallows.
 
 
Det är härligt att se hur mycket barnen njuter av att vara ute i fridska luften, gå på upptäcksfärd i skogen och leka i snön. Det har verkligen längtat efter att få åka hit. Vi har flera dagar kvar innan vi åker hem vilket är jätteskönt.
 
 
 
 
 
 

Kolbullar

 
Igår gjorde vi det som vi alltid göra på påskafton. Då åker nämligen hela byn iväg till en sjö i närheten där vi eldar, köper lotter och steker kolbullar. Det är pannkakssmet med fläsk som steks över öppen eld och smakar riktigt smaskigt där ute i skogen nere vid vattnet.
 
 
Det var ett 50-tal personer som slöt upp och både jag, mamma och Pyret passade på att gosa med vår favorithund. Han är väldigt liten och när han började frysa stoppade hans matte in honom i ärmen på en ulltröja och bara huvudet stack fram. Där satt han sedan inlindad och gosade i mammas famn.
 
 

Förberedelser pågår

 
Om några timmar ska vi hem till mina föräldrar för att äta påskmiddag tillsammans med en annan familj och deras dotter. Det är en tradition som vi har hållit igång i många år. Varje år brukar jag baka en tårta och i år är det jag och Lillebror som har ordnat den tillsammans.
 
 
I vanliga fall brukar jag göra en "vanlig" tårta som jag modellerar med sockerpasta men i år blir det en helt annan variant och faktiskt inget påsktema alls. Huvudingredienserna är choklad och björnbär. Om några timmar får vi se om vi har lyckats skapa någonting gott. Fortsättning följer.....

En tur på längdskidor

 
När vi vaknade i morse var det alldeles disigt ute men solen försökte tappert att ta sig igenom. Vi bestämde oss för att ge oss ut på en tur med längdskidorna när det passande nog var -5 grader på förmiddagen för efter lunch går det över till att bli plusgrader och då blir snön lite geggig.
 
 
Lillebror som vägrade åka förra året stack iväg i en väldig fart och stod och skrek - Kommer ni inte någon gång.
Vi andra hade fullt sjå att få på oss skidorna och stackars Pyrets bindningar satt inte så bra och hon tappade skidan hela tiden. På backen från huset ner till vattnet gjorde maken en riktig vurpa och skidorna stack iväg och där låg han kvar med ryggen mot marken.
 
 
 
Väl framme vid stranden gav Pyret upp och lämnade skidorna för att gå istället. Det var supermysigt att ta en sväng på isen där vi mötte grannarna och lånade med oss två av deras jättegulliga små hundar. Lägligt nog avslutade vi turen utanför mamma och pappas hus där vi stannade för en fika.
 
 
 
Inte illa med snö och sol första dagen här uppe. Nu får vi hoppas att det håller i sig men enligt väderleksrapporten kommer det tyvärr att bli mildare vilket betyder att det kommer att börja töa.
 
 

På tåget


Nu har vi börjat påsklovet och sitter just nu på tåget upp till Östersund. Det är andra gången vi tar tåget upp och det fungerar hur bra som helst.

Pyret tittar på film och äter popcorn och Lillebror leker med Lego och pysslar med en klisterbok.

Själv har jag laddad med min favoritsmoothie, en tidning och en bra bok.

Utanför tågfönstret skiner solen och det är vitt på marken. Härligt, nu är det äntligen semester.


Fina presentpåsar till påsk

 
Nu börjar påsken närma sig och jag har för en gångs skull varit ute i god tid när det gäller att hitta fina presentpåsar till maken och barnens presenter. Påsarna hittade jag på Lagerhaus och den stora innehåller nu makens present. De små påsarna ska barnen få med lite godsaker i.
 
 
De fina äggen hittade jag på Gateau. Det är riktiga äggskal som man rengjort och sedan fyllt med choklad. Det bästa är att chokladen inte innehåller mjölkprotein vilket gör att även Lillebror kan äta dem. Det roliga är att ägget skalas precis som ett riktigt ägg och jag funderar på om jag ska ge det till barnen till frukost och säga att de är kokta ägg. När de sedan skalar dem kommer förhoppningsvis ett stort julbel att höras.
 
 

Det ena kalaset efter det andra

 
Det är inte klokt vad många barnkalas det blir med två barn. I Pyrets klass har det blivit så att alla barn bjuder in alla i klassen till kalas vilket gör att det blir ungefär 21 kalas på ett år. Ibland är det några som har kalas tillsammans men oftast är det ett barn i taget.
 
 
Jag tycker det är jättekul att alla blir bjudna istället för att dela på pojkar och flickor men det blir många kalas och många presenter. Dessutom har Lillebror en hel del kalas som han går på. Den här helgen var Pyret på kalas i lördags och Lillebror i söndags.
 
 
Nu börjar jag få slut på idéer när det gäller presenter. Vår lilla leksaksbutik här på ön har vi dammsugit på presenter genom årens lopp och nu när Pyret och hennes kompisar börjar bli äldre är det svårare att hitta på någonting. På senare tid har vi handlat på bokhandeln och i lördags var det dags för Pyrets bästa kompisar att ha ett gemensamt kalas. Till den en tjejen köpte jag en bok med en mängd spel i pappersform som bl.a. innehåller min favorit från när jag var liten nämligen sänka skepp.
 
Den andra tjejen fick en målarbok men då den är gjord med pixlar ska hon använda den som mall för att göra pärlplattor vilket är hennes passion för tillfället. Sedan köpte jag även en stor burk med suddigum som jag delade på två.
 
Mission accomplished även denna gång. Nu får jag hoppas att det tar någon vecka eller två innan det är dags igen.
 
 
 

Supersköna ballerinor

 
När jag var i Mall of Scandinavia gick jag in på en skobutik och strosade runt lite. Min kompis som var med köper nästan inga andra skor än Rockport och därför drog vi oss till den avdelningen i butiken. Det har gått mig helt förbi att Rockport har en del skor (både högklackat, ballerina och stövletter) där innersulan är specialgjord med mjuka kuddar på olika ställen för att det ska vara riktigt skönt att gå i skorna en hel dag.
 
Det heter Total Motion och när jag åker till New York ska jag se om jag kan få tag på några för ett lite bättre pris än här hemma. Ett par högklackade skulle inte heller sitta fel med tanke på att fötterna i just denna typ av sko brukar må lite sådär.
 
 

Himmelriket

 
Det finns många saker jag saknar från Finland där svärmor hade ett fantastiskt sommarställe precis vid vattnet. Pyret kommer ihåg det hur väl som helst och tjatar varje sommar om att hon vill åka tillbaka. Jag förstår henne då huset bara låg några meter från vattnet och vi hade både klippor och en sandstrand att leka på. Maken var där varje sommar under sin uppväxt och det har varit toppen att barnen har fått göra samma sak.
 
Förutom det fantastiska stället saknar jag även en del matnyttigt. Nåja, nyttigt och nyttigt kanske det inte är men väldigt gott i alla fall. En av favoriterna är chokladen Red Berries in milk chocolate från Fazer. Den är verkligen galet god med krisp, hallon och syrliga tranbär. Tyvärr går den inte att köpa i Sverige men maken bunkrade några när han, barnen och svärmor var på Åland över sportlovet.

Planscherna är snart uppe

Vi håller på att fixa barnens rum här hemma och det går framåt lite i taget. Lillebror älskar verkligen star wars och maken har sedan tidigare en bioplansch från filmen Episode 1 The phantom menace. Den har hängt i Lillebrors rum i något år och jag ville överraska honom med bioplanschen från den senaste filmen The force awakens.
 
 
Tyvärr får SF inte dela ut dem även om jag betalar för den och därför fixade vi en från USA istället som svärmor var snäll att frakta hit. När vi var på IKEA i söndags köpte vi två nya ramar för att de ska se likadana ut och nu ska vi bara sätta upp dem på väggen. Jag kan tillägga att vi har en mycket nöjd Lillebror här hemma. Igår kunde han knappt somna på kvällen då han låg och tittade på planscherna och log med hela ansiktet.

Vårblommor

 
Nu när våren börjar visa sig vill jag gärna ta in vårblommor här hemma. Våra gäster i fredags hade med sig en fantastisk korg med blommor (givetvis från min favorit Lidingö GREENHOUSE). Jag har inte koll på de söta små rosa bollarna men de andra är pärlhyasinter och penséer.
 
 
De är perenner vilket är toppen och jag ska ta och ha dem ute på balkongen när det inte längre är så kallt på nätterna.
 
 
I fredags köpte jag också några påskliljor för att även få in lite påsk. Den gula färgen piggar verkligen upp.
 
 

Tårta med chokladbotten och hallonmarängsmörkräm

 
Igår hade vi världens bästa dagisfamilj över på middag. Jag passade på att ta ut en dags flexledigt och gjorde ärenden ner till centrum på dagen och njöt av solen och värmen. Nu är det bara att hålla tummarna för att våren är på gång på riktigt.
 
 
Det var väldigt länge sedan jag gjorde en tårta så jag passade på nu är jag ändå var hemma. Det blev inte någon avancerad variant utan en liten med chokladbotten och hallonmarängsmörkräm. Jag toppade den med choklad som fick rinna ut med kanten. Receptet hittade jag i tårtboken Lomelinos tårtor. Maken hade gjort en hallonglass några dagar innan och allt blev uppskattat av gästerna tack och lov.
 
 
 
Idag har båda barnen smaskat i sig av det som blev kvar av tårtan vilket inte är så vanligt. Ofta brukar jag använda gräddbaserade fyllningar men det går inte hem lika mycker som denna smörkräm.
 
Chokladglasyren är superenkel att göra och kan användas till mycket. Nästa gång ska jag toppa min kladdkaka med chokladen och sätta i en mängd olika bär.
 
Recept på chokladglasyr:
 
100 g 70% choklad
50 g smör
 
Skär smöret i tärningar och bryt chokladen i bitar. Smät på låg värme i en kastrull. Låt svalna, den ska tjockna något men fortfarande vara rinnande nog för att dekorera med.

En vitlöksrivare

 
Här hemma använder vi en hel del vitlök i maten och jag blir lika irriterad varenda gång jag ska använda någon av våra vitlökspressar (har tre stycken men ingen fungerar riktigt som den ska).
 
 
När vi höll på att rensa sist hittade jag en liten vitlöksrivare som jag fått av min syster för flera år sedan. Först ska vitlöken skalas och sedan gnuggas den bara på keramikplattan. Då förvandlas vitlöken till en vitlökspasta och det blir nästan ingen disk alls. Det lilla keramikfatet stoppar jag sedan i diskmaskinen så den är verkligen toppen. Vilken skillnad mot att försöka få vitlökspressen ren vilket ibland kan vara ett rent elände.
 
Foto: Lagerhaus
 
Nu såg jag att Lagerhaus har en variant som de kallar för vitlöksjärn men som tyvärr är slut på nätet. Däremot finns den att en köpa i butik.

När du tycker att det är jobbigt att rensa hemma

 
Så här såg det ut i köket igår när vi hade en skärmfri kväll här hemma (inte titta på tv, padda eller mobil).
 
Min man och jag är ganska olika när det gäller att rensa bland våra saker. Jag vill ha ordning och reda på allting och tycker att saker vi inte använt på flera år säkert kan glädja någon annan istället för att samla damm hemma hos oss. Maken har inte samma inställning och får hjärtklappning bara av att höra mig säga ordet rensa och sortera.
 
Nu har vi i alla fall besämt oss för att gå igenom ett rum i taget och verkligen spara det vi behöver och använder och skänka, sälja eller slänga resten. Igår var det dags att börja med köket. För att göra det lättare för maken (och se till att han inte får panik) har vi bestämt en regel för hur vi ska fixa det här.
 
Hela familjen kör skärmfritt två vardagar i veckan och då sätter vi en timer på en timme och sedan börjar vi röja och rensa. När tiden är slut är det slutfixat och så tar vi nya tag nästa gång.
 
På helgen sätter vi timern på två timmar antingen på lördagen eller söndagen och kör samma koncept igen. Annars är det lätt så att jag kan hålla på och fixa en hel helg och det är inte så kul varken för mig eller resten av familjen. Det kommer attt ta ett tag men sedan är det ordning och reda här hemma.

Fler böcker

 
Förra veckan beställde jag fler böcker på bokrea och denna gång via Adlibris. Det var perfekt timing då jag precis läst ut boken Per Holknekt 1960-2014.
 
Den här gången köpte jag När klockan slår fem av Denise Rudberg, Tid av Alex Schulman och Sigge Eklund, Det är något som inte stämmer av Martina Haag och självbiografin Min hemlighet berättad av Petter Stordalen.
 
Nu är jag sugen på lite spänning och därför har boken av av Denise Rudberg fått ta plats på mitt sängbord.

Mall of Scandinavia

 
Mall of Scandinavia ligger lite fel för att jag ska åka dit ofta och dessutom jobbar jag mitt inne i stan och har många affärer runt knuten. Däremot är jag och min kompis (som jag åkte dit med) riktiga inredningsnördar och vi älskar att strosa runt i inredningsbutiker.
 
 
Då är Mall of Scandinavia super då det där finns både Habitat (min personliga favorit), Room, Zara Home, H&M Home, Royal Design och Illums Bolighus. När vi gått igenom alla affärer tog vi oss in till stan och efter en lunch på The crooked leg gick vi genom stan och slank in i Mood Gallerian för att gå in på Posh Living. Det blev även en tur till Scandinavian Photo som har flyttat in på Sveavägen. Där testade vi några favoritkameror då vi båda är inne på att byta upp oss till nya kamerahus.
 
 
Min favorit just nu är Nikon D750 och min kompis sneglar åt en Nikon D500. De kostar en hel del så det gäller att göra ett bra val. Idag har jag en Nikon D80 och jag behöver en som är snabbare och som tar bättre bilder när det är dåligt ljus. Problemet om jag köper en D750 är att jag inte kan använda alla mina objektiv vilket gör att det ännu dyrare än att bara köpa kamerahuset.
 
 
 
 
 
 
 

Brunch på The crooked leg

 
Vilket uselt väder vi har här i Stockholm. Snöblandat regn och några plusgrader ute är inte speciellt trevligt och därför styrde jag och en kompis våra steg till Mall of Scandinavia på förmiddagen idag. Det är verkligen toppen att vara i en helt annan värld och glömma rusket utanför.
 
 
När det blev dags för lunch tog vi pendeln tillbaka till stan och åt brunch på The crooked leg. Jag tycker det är svårt att hitta bra brunchställen i stan men det här är riktigt bra. Först blev det kallskuret och rökta räkor som jag doppade i en fantastisk kimchi aioli.
 
 
Sedan blev det varm mat och de hade dukat upp med äggröra, bacon, majskolvar, amerikanska pannkakor, revbenspjäll, heta kycklingvingar, klyftpotatis och mycket mer.
 
 
Till dessert blev det chèvre som de värmt och sedan låtit svalna. Den var jättegod och jag ringlade rikligt med honung över. Dessertbordet var också toppen, men vi var så mätta att vi knappt orkade äta mer. Det fanns bl.a. flera olika typer av cheescake, munkar, godis, chokladpannacotta och brownies.
 
 
Jag åt så mycket att jag till och med fick håll i sidan när vi tog en sväng genom stan till tunnelbanan när vi skulle hem.
 
 
 
 

Lo Scudetto på Östermalm

 
Efter jobbet igår gick jag och en kompis iväg till Nordic Wellness för att köra ett löppass på löpbandet. Sedan blev det middag på Lo Scudetto. Jag har aldrig varit där men maten och personalen var super. Till varmrätt åt jag en Fiori di pasta gratinati (gratinerad pasta fylld med höstsvamp, ricotta, tryffelolja och pumpakärnor) som var jättegod.
 
Efterråt tog jag glass och min kompis tog en varm chokladfondant med nougatkärna som tydligen var hur god som helst. Vi var nästan ensamma på stället då det är sportlov här hemma och många har lämnat stan och vi satt kvar till dess de stängde.
 
Istället för att åka hem sov jag i stan och det var riktigt mysigt att promenera till jobbet trots att vädret i morse tyvärr inte var det bästa. På vägen köpte jag en macka på Vete-katten och en juice på Åhléns (de ligger bredvid varandra i Åhléns vid plattan) bestående av rödbetor, citron, apelsin och ingefära.
 
Nu blir det en kopp varmt te innan sängläggning. Jag har fått jätteont i halsen igen (vilket jag får efter varenda löppass) vilket är riktigt konstigt. Det slår aldrig fel och samma sak händer varje gång.

RSS 2.0