Tips på snabbmat

 
Sedan jag fick barn har jag fått någon form av fix idé om att jag ska laga mat från grunden åt mina barn för att veta vad de får i sig. Jag har aldrig brytt mig om det för egen del men jag antar att det har resulterat i att jag äter lite nyttigare nu för tiden. Tyvärr blir det lite jobbigt när det ska gå fort och barnen vägrar äta varken pizza från den mycket närliggande pizzerian eller någonting från McDonald´s.
 
 
Min syster har introducerat mig för kycklingspett som är frysta och som stoppas i ugnen och blir klara på 20 min. Du behöver inte göra någonting förutom att ordna någonting att äta till. Till barnen brukar jag koka ris (okej, maken kokar ris då jag är värdelös på detta) och till mig och maken gör jag en sallad på mozzarella, avocado och röd lök som jag formligen dränker med balsamvinäger. Det är så vansinnigt gott.
 
Kycklingspetten finns i frysdisken på Willys (ett jättepaket) och görs av Sky Food. Barnen brukar tycka om varianten med soyasås och maken och jag tar den starkare med sataysås. Spetten är gjorda på 100% kycklingfilé och inte en massa oidentifierat kött som det brukar vara ibland.
 

Höstblåsor

 
Det är fortfarande en sjukstuga här hemma. Lillebror fick feber i måndags och i morse var jag med honom till doktorn då han har en läskig inflammation i ett finger som inte vill bli bättre. Jag blev aningens förvånad av vad läkaren kom fram till. Han har som sagt inflammationen som måste behandlas med penicillin men sen har han även vatten bakom trummhinnan och höstblåsor. När hon visade mig Lillebrors handflator såg jag att han hade en massa prickar där vilket jag inte såg i morse. Han hade även blåsor i munnen och svalget. Stackars kille. Inte undra på att han varit lite kinkig med maten de senaste dagarna. Det tog sedan halva dagen att leta reda på penicillinet som är slut hos tillverkaren men det fanns en flaska kvar på ett av apoteken här på ön.
 
När vi väl kom hem fick han en glass för det verkar vara en av få saker som han kan få i sig och dessutom var han så duktig hos doktorn att han verkligen var förtjänt av en. Till middagen var han vrålhungrig och slukade tre kycklingspett och en portion pasta. Nu kommer maken att vara hemma med honom i två dagar då han inte får gå på dagis förrän på måndag p.g.a. smittorisken.
 
 

Nytt i köksskåpet

 
Under vår finlandsresa i somras bestämde vi oss för att byta ut våra Höganäs skålar. Egentligen ska vi byta ut allt vårt Höganäs porslin men vi kan inte bestämma oss för vad vi ska ha istället. De nya skålarna som vi fastnat för och som mest ska användas vid frukosten är från Arabia och har olika Mumin motiv. Samtidigt som vi köpte skålarna passade vi på att köpa muggar. Det blir toppen i vinter när vi ska dricka varm choklad.
 
Ett hett tips för att köpa dessa till minst halva priset är att köpa dem på finlandsfärjorna eller ålansfärjan. Det är ruskigt billigt jämfört med vad de kostar här hemma.

Züny - dessa underbara djur

Bilder: www.ommdesign.se
 
Jag har ett antal gånger varit inne på Illums Bolighus och tittat på de fina djuren från Züny. De ska egentligen användas som bokstöd men jag tycker att de är lite för fina och borde få en lite mer central plats. När det väl blir ordning i barnens rum kanske de får välja ett djur var och sätta på någon hylla. Djuren är handgjorda och tillverkas endast i ett visst antal. En nackdel är att de är gjorda i konstläder vilket borde göra att deras livslängd blir alldeles för kort i detta hem. Mina barn har en viss förmåga att leka ordentligt och ganska hårdhänt med sina saker.
 
Apropå det måste jag berätta vad Pyret gjorde i fredags. Vi åkte på födelsedagskalas till makens farbror och det var en massa kusinbarn där som Pyret och Lillebror lekte med. Farbrodern har ett eget företag och jobbar hemifrån och i sitt "kontor" har han därför lite andra saker än vad vi har här hemma. Plötsligt kom makens kusins fru fram till mig och berättade att hennes dotter och Pyret stoppat ner händerna i pappersstrimlaren. Ve och fasa!!! Vilken tur att någon varit smart nog att dra ur sladden. Det var tydligen den andra flickan som var hjärnan bakom operationen men det är precis någon sånt som min lilla dam lätt skulle kunna hittat på.

På klubben

Idag har det varit fullt ös från första minuten. Lillebror började på gymnastik idag och han klarade det galant. Han ville fortsätta när vi var klara men han får ge sig till tåls till nästa söndag.
 
När vi kom hem skulle vi bjuda på lunch för 6 vuxna och 6 barn. Det blev hemmafriterad pommes och korv till barnen och vi vuxna åt libanesisk mat. Det blev en kall potatissallad, marinerad och stekt kyckling samt tabbouli. Alla recept är från den fantastiska kokboken "Mat för gudar". När lunchen var klar hade vi alla bestämt att vi ska åka till Kroatien i september nästa år och att vi ska hyra ett hus i närheten av Makarska. Det kommer verkligen att bli toppen.
 
 
På eftermiddagen tog svärmor hand om barnen och jag och maken åkte till Lidingö Golfklubb för att äta middag. Det är verkligen härligt att få lite "egen tid" och bara sitta och prata samt äta god mat.
 
 

Fina koftor från DAY Birger et Mikkelsen

 
 
I fredags tog jag en sväng till affären Buy us här på ön. Nu har de 70% rabatt på en del kläder och jag hittade två jättefina koftor från DAY till maken. Jag vågade dock inte köpa dem med tanke på att jag inte vet hur de passar och jag inte får lämna tillbaka någonting som är på rea. När han senare efter jobbet provat dem köpte han båda två. Den blå sitter ganska tight men med tanke på att det är bomull kommer den att bli lite lösare med tiden. Istället för drygt 1200 kr styck betalade han nu runt 350 kr per kofta. Att inte jag kan ha sådan tur....

Födelsedagsfest

 
Jag hade helt rätt i att det inte var vattkoppor. Tyvärr kunde inte läkaren säga vad det var men i torsdags var Lillebror tillbaka på dagis. Istället var Pyret hemma då hon fick feber i onsdags kväll. Det känns som om jag inte har gjort någonting annat än vabbat den senaste tiden. Idag är hon dock hemma utan feber men då dagis har regler om att de måste vara feberfria 24 timmar innan de få gå på dagis igen blir det till att komma tillbaka på måndag.
 
 
Ikväll ska vi på födelsedagsfest. Kläderna ovan är det som Pyret kommer att ha på sig. Det var inte min idé att ha jeanskjol då jag hellre hade sett någonting annat men jag orkade inte bråka om det idag. Jag ville i alla fall visa det fina skärpet från Name it som Pyret fick för ett tag sedan.
 
 

Luring?!

 
Lillebrors "koppor" har inte blivit mörkare i färgen och inte har de börjat vattna sig heller. Nu börjar jag fundera på om det verkligen är vattkoppor som han har. Jag har surfat runt lite på nätet och har hittat någonting som heter virusprickar. De liknar verkligen de som Lillebror har på kroppen. Jag ringde till läkaren idag men han ville att jag skulle hålla Lillebror hemma idag och se om de börjar vätska sig under dagen. Annars ville han att vi skulle komma förbi så att han kan se vad det är.
 
Idag har det som vanligt varit full rulle här hemma och Lillebror har ordnat sina bilar, flygplan och tåg i långa rader vilket är en riktig favoritsyssla.

Vattkoppor

 
Jaha, då var det dags. Vattkopporna har flyttat in. Pyret fick sina när hon var 8 mån och nästan alla fanns från halsen uppåt. Fördelen var att hon inte hade en aning om hur hon skulle göra för att klia sig och det blev faktiskt inte ett enda ärr.
 
I morse när jag skulle ta på Lillebror kläderna för att gå till dagis såg jag att han hade ca 25 röda prickar på bålen och runt bak till ryggen. Attans, vattkoppor var min första tanke. Jag tog Pyret till dagis där de tog emot henne vid grinden så att jag inte skulle behöva gå in med Lillebror. Sedan tog jag och lillkillen en promenad och hamnade så småningom i blåbärsskogen. Han älskar verkligen blåbär. I morgon har jag lovat att vi ska spendera en längre tid i skogen och ägna oss åt blåbärsplockning. Vi får hoppas för min skull att det inte kommer att regna då.

På väg hem...

 
Nu är resten av familjen äntligen på väg hem. I torsdags kväll åkte maken och barnen och hälsade på hans moster med man och jag har därför varit solo hela helgen. Planen var att jag skulle hinna fixa en massa saker men det har inte riktigt blivit som jag tänkt mig. I lördags var allt frid och fröjd när jag vaknade men efter en timme fick jag ögonmigrän. Det är lite läskigt men i vanliga fall går det över efter ett tag men denna gång fick jag en fruktansvärd huvudvärk och blev illamående. Tyvärr tog det flera timmar innan jag blev bra igen. Lite har jag i alla fall fått gjort och det är alltid någonting.
 
Igår gick jag förbi min favoritleksaksbutik här på ön som heter Hulteri Bulteri. De har väldigt fina och lite speciella saker i sitt sortiment. Nu hade de dessutom 50% rabatt på en hel del och jag hittade en sak som jag vet att Pyret vill ha. För att inte vara orättvis mot Lillebror fick han också en present. Inte illa när det endast kostar 70kr respektive 60kr per paket. Nu står presenterna här och väntar på att barnen ska komma hem.
 
Ah, nu hör jag bilen som kör upp mot garaget. Måste kila.

Förvaringsvägg

 
Jag har helt glömt bort att visa vår förvaringsvägg som är gjord av moduler från Bestå som vi köpt på IKEA. Den är tre meter lång och nästan tre meter hög. Det är helt makalöst vad mycket det går att stoppa i dem och inte ens hälften av hyllorna är fyllda ännu. Luckan längst upp har vi inte satt fast då gardinskenan är i vägen. Maken har dock tänkt ut en lösning så snart ska det nog se bättre ut.

På terrassen

 
Nu har jag precis kommit hem från en kväll på terrassen med A. Jag bokade bord på Hotell Foresta till kvällen och då blev det utomhus vilket skulle vara helt ok enligt yr.no. En halvtimme innan vi skulle vara på plats öppnade sig himlen och det började ösregan. Det är ju typiskt. Jag tog på mig mina nya stövlar och traskade iväg i regnet. Helt plötsligt slutar det att regna och solen sken och värmde ordentligt. Vi beställde in caesarsallad och pommes med chilibearnaise. Till det blev det en flaska vin och några cider. När regnet väl gett upp blev det en riktigt varm och skön kväll.
 

Flower Mono

Bild: www.swedese.se
 
Nu har jag ÄNTLIGEN hittat vårt soffbord. Som vanligt är det inte billigt men vansinnigt fint och heter Flower Mono. Min mamma har alltid sagt att jag fastnar för dyra saker även om jag inte har en aning om att der är dyrt. Enligt henne går det att släppa loss mig i en affär för att välja ut en sak och jag skulle utan vidare gå fram till den dyraste varianten om det fanns fler att välja på.
 
Fördelen med mig är dock att jag verkligen tycker om det jag köper och att det ofta är klassiska saker som håller hur länge som helst. Det betyder att det nya soffbordet borde stå sig i minst 10 år vilket gör att det inte blir speciellt dyrt om jag räknar ut hur mycket det blir per år. Ok, nu är jag klar med att övertyga mig själv.

Höstförberedelser

 
Det är nog lite konstigt att förbereda sig för hösten och vintern mitt i sommaren men det är precis vad jag gör. Båda barnen växer så att det knakar och jag har insett att ingenting passar i storlek inför hösten. Det mesta har jag redan lyckats köpa på rean men jag insåg att Lillebror inte ens har ett par gymnastikskor i rätt storlek. Det enda han har är sommarskor. Affären Guapos på ön har nu rea på mellan 50-70% och jag fick tag på Gore-Tex skor både till Pyret och Lillebror som kommer att bli toppen till hösten och våren. Det blev ett par Timberland och ett par Superfit och givetvis var det till halva priset.
 

Ursnyggt förkläde

Bild: www.anthropologgie.eu
 
Jag är inte den som springer omkring och ser snygg ut i ett förkläde när det är dags att lag mat eller baka i köket. Tyvärr har jag aldrig sett ett som sitter bra men nu har jag minsann hittat en riktig goding. Den ser ju faktiskt ut som en snygg klänning och jag skulle utan problem kunna strutta omkring i denna hemma och låtsas vara en prydlig hemmafru från 60-talet.

Redfoot regnstövel

 
Jissus vilka härliga stövlar jag har fått tag på. För några månader sedan hade Campadre en kampanj på skor och stövlar från Redfoot. Sedan tidigare har jag deras ballerinaskor i olika modeller som går att vika ihop och stoppa ner även i den minsta av handväskor. Jag har länge tittat på deras hopfällbara regnstövel men inte köpt den förrän nu. Materialet är någon form av våtdräktsliknande variant och därför kallar jag det inte för gummistövel och den är inte hård i materialet som en gummistövel brukar vara. Ett stort plus är att modellen är väldigt slimmad över foten och sitter som en smäck. På insidan finns ett tunt fleecefoder och det går att tvätta stöveln i tvättmaskinen. Det häftiga är sedan att det går att vika ihop stöveln och fästa ihop den med snodden som sitter i skaftet. Mycket bättre än så blir det inte och det är nästan så att jag vill att det ska börja regna för att få en ursäkt att använda dem.
 
 

Voluspa mini

 
 
När jag var uppe i Jämtland såg jag att Drytrend reade ut en del Voluspa ljus. De har så mång olika dofter och jag kunde inte riktigt bestämma mig utan tog tre olika minivarianter. Det blev Truffle White Cocoa, Soleil (ananas, mandarin, kokos och vanilj) samt Makassar Ebony & Peach. Nu kommer det att dofta fantastiskt här hemma.

Ett välbehövligt bad

Värken i ryggen vill inte gå över men jag ser inte längre ut som ringaren i Notre Dame och det är ju tur. Igår när barnen somnat tog jag ett välbehövligt bad och tog med mig diverse favoriter in i badrummet. Det blev ett av de nyköpta miniljusen från Voluspa (truffle white cocoa) samt min favoritchoklad som tyvärr inte finns här i Sverige. Den köpte jag i Finland tillsammans med några smarriga godispåsar från Haribo. Då maken och jag inte äter godis förutom på semestern gäller det att proppa i sig allt sommarsnask nu för på måndag är det andra bullar som gäller.
 
 
 
Ryggen känns lite bättre efter det varma badet och förhoppningsvis kan jag få sova i natt. Det har jag inte kunnat göra på flera nätter och jag börjar bli aningen slutkörd.

Underbart med ärliga människor

Nu är vi tillbaka på ön efter två veckor i Jämtland. Första veckan renoverade vi huset och andra veckan slappade vi tillsammans med familjen S och bara njöt av att vara lediga. Igår blev vi alla bjudna till mina föräldrar för att äta våfflor till lunch. Det är aningen märkligt men jag kom på att Lillebror aldrig ätit våfflor och att Pyret endast gjort det en gång när hon var liten. Båda gillade det i alla fall och det gick i både våfflor, sylt och grädde.
 
Potatisblomma
 
 
Tidigt på morgonen idag åkte vi ner till Östersund för att ta flyget till Stockholm. När vi varit hemma några timmar ringer en dam från SAS och undrar om vi flugit med SAS från Östersund idag. När jag svarade ja undrade hon om vi glömt någonting. Då kom jag på att maken hade Paddan framme under resan och när jag sa att det nog var den som saknades höll hon med mig. Nu är alltså maken och Lillebror på väg ut till Arlanda för att hämta hem den. Vilken tur att det var en ärlig människa som hittade den och inte någon som stoppade på sig den för möjligheten att få en gratis.
 
Det ska bli skönt med en hel helg framför oss innan det är dags för jobb igen på måndag. Jag tycket dock inte att det är allt för illa då vi har en resa inbokad till Österrike i september och för mig blir det även Barcelona i oktober. Mycket härligt att se fram emot med andra ord.

Pinocciotårta

 
Igår blev det som sagt Pinocciotårta när mina föräldrar och deras kompis kom över för en fika. Den är perfekt när det är många som ska bjudas på något smarrigt och den räckte faktiskt till 11 personer. För att göra tårtan lite extra god hackades lite daim och lades i grädden.
 
Pinocciotårta
 
Sockerkakssmet:
3 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
5 msk mjölk
 
Marängsmet:
3 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
3-4 dl grädde
Jordgubbar
Hackad daim (en dubbeldaim)
 
Sätt ugnen på 175 grader och börja med sockerkakssmeten. Vispa äggulorna med smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver och vispa sedan ner i smeten. Bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna.
 
Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till en ganska tjock maräng. Bred ut marängen ovanpå sockerkakssmeten i långpannan.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 min eller till dess att marängen fått färg. Låt sedan svalna.
 
Antingen kan du nu dela kaka på mitten och lägga en del som botten med fyllning på och sedan den andra delen ovanpå eller helt enkelt låta kakan vara som den är och bre fyllningen ovanpå.

Regn och ryggont

 
Idag är det riktigt trist väder. Det regnar och är mulet vilket gör det lite svårare att underhålla barnen. Det får nog bli lite film idag och kanske lite pyssel. Tjejerna har fått lite Friends Lego och det kan de nog leka med en stund. Jag och fru S är nu hos mina föräldrar och bakar en Pinocciotårta till eftermiddagsfikat. Det är ingen höjdare att baka i ugnen i vedspisen hemma hos oss och därför är detta ett bättre alternativ.
 
Efter allt settlerspelande på kvällarna har mitt diskbråck gjort sig påmint och idag går jag frammåtlutad då jag inte kan stå upprätt. Typiskt. Fru S har försökt att böja mig en aning men det blir inte så mycket bättre. Vi får se hur det artar sig under dagen. Vi ska i alla fall basta idag och då kanske jag blir lite mjukar i kroppen.

Före och efter

Före
 
Efter
 
 
Jag har glömt att visa hur det ser ut i vardagsrummet efter att vi renoverat. Det finns en massa kvar att göra och det ser väldigt kalt ut men det får vi som sagt ta senare. Nu går det i alla fall att använda rummet.

Gamla saker

 
Det är kul (men jobbigt) att gå igenom en massa saker i min farmors gamla hus. Det finns några rikigt fina saker som är värda att spara. Vi har bl.a. hittat en Bumling lampa, en Höganäsvas, porslin från Gustavsberg och Rörstrand samt en jättefin spinnrock. Spinnrocken har vi tagit fram och ställt i vardagsrummet där den får lysa upp mot den vita väggen.
 
Ikväll ska vi grilla och bjuda in mina föräldrar och en kompis till dem som är på besök från Spanien.

Pioner

 
 
När vi städade i huset hittade vi en massa olika saker som både ska slängas och sparas. En vas från Höganäs tillhör en av spara sakerna och jag har klippt av några pioner för att ha i den. Nu får vasen stå framme på vardagsrumsbordet istället för att vara undanstoppad i något skåp.

Hjortron

 
Igår var den varmaste och soligaste dagen hittills och vi passade då på att åka till närmsta stad för att barnen skulle få bada i något varmare vatten än här i sjön. Där finns nämligen tre tempererade utomhusbassänger och barnen badade hur mycket som helst. Lillebror är mer vild än tam i vattnet och hade han inte haft armpuffarna på sig vet jag inte hur det skulle gå. Med dem hamnar han i alla fall på rätt köl även om han slänger sig rakt ner i vattnet med huvudet före.
 
 
På vägen hem tog vi en sväng förbi vindkraftparken som ligger här i närheten. Det är mäktigt att stå under en av dessa bjässar och höra hur vingarna låter varje gång de passerar ovanför huvudet. I närheten hittade vi även hjortron men bara ett moget. Däremot tycker både jag och barnen bättre om att äta karten.

Härliga tekoppar

 
I fredags kom familjen S hit på besök och med sig hade de en present. Det var två superfina koppar från Lexington som nu har blivit mina favoriter på frukostbordet.

Soligt väder

 
Idag har äntligen solen kommit och barnen har varit ute större delen av dagen. Först började de med att måla om i lekstugan och efter det blev det pannkakslunch i den gröna. Maken fick sedan den galna idén om att gå och bada i sjön. Den är en stor sjö och vattnet kommer från fjällen runt omkring vilket gör att det är ruskigt kallt även på sommaren. Barnen blev som galna och sprang runt i vattnet, doppade sig hur många gånger som helst och Pyret ville inte gå upp även om hon skakade av kylan. Det är garanterat inte mer än 15 grader i vattnet. Jag och fru S satt och tittade på och skakade på huvudet.

Renovering

 
 
Nu är vi klara med renoveringen förutom att golvlisterna ska målas och taklister inhandlas. Nu får det dock vara nog med renovering för den här sommaren och resten får vi spara till dess vi kommer nästa gång. Här kommer i alla fall några bilder på hur det såg ut i måndags när vi började. Snart ska ni få lite "efter" bilder också.

Jämtländska jordgubbar

 
Nu är vi vid fritidshuset i Jämtland och det fixas för fulla muggar. Vi började i måndags och nu är vi nästan klara. Ikväll blir det till att bära in möblerna för i morgon kommer familjen S på besök.
 
Igår satt vi ute på altanen efter middagen och njöt av solen. Pappa hade köpt gigantiska jämtlänska jordgubbar som vi smaskade i oss.

Snygg salladsslunga från Rig-Tig

Bilder: www.frapp.se
 
Jag har hittat en så vansinnigt snygg salladsslunga. Den vi har här hemma är från IKEA och fungerar "tyvärr" alldeles utmärkt. Ruskigt billig var den också och kommer att få tjäna oss till den dag den dör. Nästa generation som flyttar in kan jag dock tänka mig vara av märket Rig-Tig från Stelton. Visst är den snygg?!

RSS 2.0