Lidingöloppet 2016

 
Förra helgen handlade helt och hållet om Lidingöloppet för vår del. På lördagen stod hela familjen vid målet och utfodrade hungriga och törstiga löpare som precis tagit sig runt 3 mil ute på ön.
 
 
Allt lades upp snyggt och prydligt innan löparna började komma in. Först kom vinnarna och sedan byggdes det på med mer löpare till dess det formligen vällde in folk i mål.
 
 
Det var verkligen jätteroligt och jag stod och hällde upp Pepsi i glas som sedan delades ut. Många var överlyckliga över colan och en löpare berättade att han drömt om att få dricka den under hela den sista milen. Många glada miner där jag stod med andra ord.
 
 
Barnen var duktiga och hjälpte till. Lillebror öppnade bullpaket och lade fram bullar samtidigt som Pyret hjälpte till med dricka.
 
 
På söndagen var det dags för barnen att springa och för Pyret gick det så bra att hon inte bara fick en medalj utan också ett pris bestående av en huvtröja med lidingöloppet printat på bröstet. Lillebror gjorde också bra ifrån sig och sprang på så bra att jag faktiskt inte hängde med.
 
Då han gått ut lite väl hårt i början kom jag ikapp och vi kunde spring in tillsammans över mållinjen.
 

Nya sängbord

Bild från Svenska Hem
 
Jag har länge letat nya sängbord då de vi har idag från maze är för små och jag har även tröttnat på att de är i trä. De kommer att få åka med upp till Jämtland där de kommer att passa och här hemma blir det nya i vitt.
 
De jag har hittat är i stål och vitmålade med en väldigt enkel design. Jag vill att de ska vara luftiga och utan lådor. De som jag nu beställt (dessutom på rea) kommer från Svenska Hem och heter Mood. Förhoppningsvis kommer de till helgen och nu är det bara att hålla tummarna för att de kommer att passa in i sovrummet.
 
Det finns även fina avlastningsbord i samma serie som också är på rea.

Supersmarriga minicupcakes

 
Förra fredagen slutade en kollega på jobbet och då bjöds det på minicupcakes från Cupcake Sthlm. De var så vansinnigt goda att när vi hade middag i fredags med en kompis från Pyrets klass och hans mamma kunde jag inte låta bli att köpa några till efterrätt.
 
 
I vanliga fall tycker jag att cupcakes eller muffins blir ganska torra men då dessa är så små blir det lika mycket fosting som kaka.
 
 
Jag är den som i vanliga fall aldrig skulle bjuda på någonting som jag själv inte har bakat (älskar att baka och gärna lite mer avancerade saker) men jag har insett att jag inte hinner göra allt själv hela tiden. I fredags prioriterade jag att få tid för familjen och gästern och inte stressa med att fixa en mängd grejer själv.
 
Maten gjorde jag men det blev taco vilket jag heller inte skulle bjudit på i vanliga fall. Då brukar det ofta bli något som tar långt tid att göra och som innehåller en mängd olika ingredienser. Nu fick jag istället tid för att sitta och prata och bara vara vilket är guld värt. Dag för mig att lära mig att allt inte behöver vara 120% hela tiden.
 
Dessutom är det inget fel i att bjuda på saker som är köpta och som smakar gott. Dessa minicupcakes blev en riktigt hit hos alla här hemma och dessutom är de så fina att titta på.

Lite nytt på sidobordet

 
På lunchen i veckan gick jag till H&M Homes nya pop up butik på Drottninggatan och även till Hemtex som ligger i närheten. Det är nämligen dags för lite nya saker att fylla mitt nya IKEA hack med.
 
 
På Hemtex köpte jag två jättefina skålar och på H&M blev det ett doftljus i en ananasform och en fin bricka i stål och glas.
 
 
Nu ska jag leta efter boxar på Lagerhaus och även en korg att ha på bottenhyllan där jag kan lägga filtar som annars ligger i soffan.

Maison Belle

 
Det var dags att fylla på städförådet och då passade det utmärkt att Agnes Amelia hade 30% rabatt på just Maison Belle som jag tycker om att använda.
 
Jag tycker att det blir rent av sprayerna och dessutom luktar det gott. Ett litet plus också för de fina förpackningarna.
 
Jag har signat upp för att få nyhetsbrev från Agnes Amelia och då får jag ofta information om olika kampanjer vilka brukar vara kanon. Det kan gälla Maison Belle, Voluspa eller någonting annat.

Träning på Stockholms Stadion

 
Efter jobbet idag tog jag och en kompis oss till Stockholms Stadion. Det är nämligen dags för mig att börja träna igen och vi har tänkt att köra en gång i veckan tillsammans.
 
Det är helt fantastiskt att ett ställe som detta är öppet för allmänheten och det är bara att gå dit om det inte är bokat. Vi började med löpning och sedan trappträning. Någon brist på trappor är det inte här och någon gång skulle jag vilja köra alla trappor i alla sektioner ett helt varv runt..
 
Efter trapporna blev det löpning med intervaller och till sist tabata med armhävningar, plankan och situps. Passet avslutade vi med en löprunda i lugn takt och stretchövningar.
 
Det var riktigt jobbigt ett tag men nu känns det hur bra som helst.

IKEA hack, hylla vittsjö och dekorplast med marmormönster

 
I lördags tog vi en tur till IKEA då jag ville prova att göra mitt första IKEA hack. Vi har länge letat efter ett sideboard med marmorskivor men det är så ruskigt dyrt (speciellt den modell som jag vill ha) och då tänkte jag fixa en billigare variant bara för att se om ett sideboard ens passar så bra på platsen vi har tänk oss.
 
 
Jag hade tittat på hyllan Vittsjö från IKEA och dekorplast med marmormönster på Panduro och tänkte att det kan faktiskt bli ganska bra. Tyvärr tycker jag att hyllan är lite för hög då jag skulle vilja sänka den med 20 cm. Men med tanke på hur billig den är får det duga till dess vi har bestämt oss för hur vi vill ha det.
 
 
Efter att ha monterat ihop hyllan satte maken och jag på dekorplasten och det blev en väldig skillnad. Nu står den på plats men det behövs en del piffande innan allt är klart.
 
 

Nostalgi

 
Lillebror älskar att spela spel och de är så kul att ta fram spelen som jag och maken har kvar från när vi var små. Fyra i rad var en favorit för min del och jag hittade även barn-alfapet när jag letade igenom spelen här hemma.
 
 
Båda tycker Lillebror är jättekul och det är roligt att se hur han lär sig gällande fyra i rad. I början vann jag hela tiden men nu är vi jämlika och det avgörs ofta på de sista brickorna.

Star Wars-fantast

 
Här hemma har vi en riktig star wars-fantast (eller kanske två om jag räknar in maken). Lillebro vill nämligen att allt i hans rum ska ha med star wars att göra vilket skulle bli för mycket men i lagom mängd är det ok.
 
 
När han skulle ta på sig sin pyjmas igår morse insåg jag att den är alldeles för lite. Det är ju lite konstigt med tanke på att han hade den förra veckan och kan inte ha vuxit 5 cm på några dagar. Det var bara att gå till H&M för att försöka hitta en ny och han jublade när det fanns en blå star wars variant med BB-8 på.
 
 
Varenda peng han tjänar genom att panta flaskor och burkar, veckopeng och födelsedagspengar går åt till att köpa star wars lego. Han har en lista med de varianter han vill köpa och bockar av dem allt efter som. De flesta ytor i hans rum är fyllda med färdigbyggda modeller och fler lär det bli.
 
 
 
Han har även två fina filmaffischer där den ena är köpt av maken i USA för många år sedan och den andra beställde jag genom min svägerska i USA och svärmor tog med den hem.

Smask

 
Nu är det andra dagen hemma med Lillebror då han kräktes en gång igår. Dock tror jag inte att det är magsjukan utan har nog med hans allergi att göra.
 
Han är i alla fall pigg som en mört idag men då han måste vara hemma i 48 timmar enligt regler från skolan är det bara att gilla läget. Med tanke på att vädret är underbart idag ska vi ut och leta Pokémons så att han får lite frisk luft.
 
 
När vi kommer hem kanske det blir en liten grön kula trots att det inte är lördag. Ibland måste man få fuska. Svärmor har nämligen varit på Åland och köpt de gröna kulorna som är barnens favoriter och chokladkakorna från Fazer (Red Berries) som jag älskar. De innehåller torkade hallon och tranbär och är både söt och syrlig. Smask.

Böckerna om Tam

 
När barnen var små läste vi mycket böcker för dem men nu när Pyret kan läsa själv har vi helt glömt bort det. För några veckor sedan bestämde jag mig för att låna en bok på biblioteket och läsa högt för dem varje kväll innan de somnar. Det smarta är att jag lånar böckerna via nätet och laddar enkelt ner dem till bluefire reader i paddan. Supersmidigt.
 
Boken jag valde var Tam tiggarpojken. För ganska länge sedan köpte maken den boken till en klasskompis till Pyret i födelsedagspresent och klasskompisens mamma har berättat för oss hur bra den är. Det finns flera böcker om Tam och då det handlar om drakar är den som gjord för Pyret.
 
Nu är vi inne på den fjärde boken då det går ganska fort att läsa ut dem. Det är perfekt att läsa två kapitel varje kväll och barnen ber alltid om ett tredje kapitel vilket det ibland blir beroende på vad klockan är.
 
Böckerna är väldigt lättlästa vilket gör att barn som precis läst sig läsa även kan läsa dem på egen hand.

Fantastiska tilltugg

 
När våra kompisar var över i helgen bjöd jag på helt underbart smaskiga tilltugg och maken serverade mango bellini. Riktigt lyxigt om jag får säga det själv.
 
Tilltuggen är superenkla och tar bara några minuter att få till. Använd gärna spritspåse och tyll för att få till fina klickar av smetana. Receptet hittade jag för ett tag sedan hos matplasen. De fick toppbetyg av gästerna och jag måste erkänna att jag gjorde några idag också och smaskade i mig framför tv:n när barnen somnat.
 
Detta behövs:
 
En påse OLW stjärnor sourcream & onion
Smetana
Löjrom
Rödlök
 
Lägg ut stjärnorna och spritsa smetana på dem. Toppa med löjrom och rödlök. Supersmarrigt och busenkelt.
 
 

Glasstårta med choklad, pecannötter och maräng

 
Igår hade vi en familj över på middag som vi inte har träffat på flera månader. Tiden räcker inte till att hinna umgås med alla men nu fick vi i alla fall ihop en middag tillsammans.
 
Till efterrätt hade jag gjort en glasstårta med choklad, pecannötter och maräng. Marängbottnarna gjorde jag redan i fredags vilket gjorde att det inte blev så mycket att göra samma dag som gästerna skulle komma.
 
Den manliga gästern gav den ett betyg mellan 8 och 9 till dess han fick en bit med nötter på och då blev det tydligen en klar 10:a. Jag tyckte att den helt klart var god men ganska söt.
 
12 portioner
 
Marängbottnar
 
4 ägg, endast vitan
1 tsk pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
2,5 dl florsocker
 
Kanderade pecannötter
 
2 dl pecannötter
3 msk strösocker
1 msk vatten
 
Chokladglassfyllning
 
6 msk strösocker
200 g mörk choklad
2 ägg, endast vitan
4 dl vispgrädde
4 ägg, endast gulan
 
Chokladsås
 
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde
 
Marängbottnar. Vispa äggvitor, citronsaft och hälften av sockret till ett vitt, fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget, och vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att marängen åker ur. Sikta i florsockret och vänd ner med en slickepott.
 
Rita två cirklar med 22 cm i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda i varmluftsugn på strax under 100 grader i 1,5 timme. Låt svalna på galler.
 
Kanderade nötter. Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vattnet i en stekpanna på svag värme tills det blir gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt.
 
Chokladglassfyllning.
 
1. Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
 
2.  Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till.
 
3. Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. 
    Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna (spara några till garnering) i chokladen.
 
4. Fodra en springform , 24 cm i diameter, med plastfolie. Lägg i en marängbotten och häll på glassfyllningen. 
    Lägg den andra marängbotten överst och tryck försiktigt ner i glassen. Låt stå i frysen minst 6 timmar.
 
5.  Chokladsås. Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt socker, sirap och sist grädde. Låt koka ihop.
 
Ta fram tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsåsen och strö över de sparade nötterna.
 
 
 
 
 
 

Sommarvärme

 
Redan klockan sex i morse var det 18 grader ute. Rena rama sommarvärmen med andra ord och jag passade på att klä mig i kjol för inom kort är det nog höstkläder som gäller.
 
 
Jag fick verkligen sommarfeeling och drömde mig tillbaka till utflykten vi gjorde till Stekenjokk tillsammans med mina föräldrar i somras. Insåg att jag tidigare bara visat någon enstaka bild från dagsturen.
 
 
 
 
 
Det var riktigt mysigt att strosa omkring på vidderna och vi hade med oss fika som vi intog vid en liten bäck.
 
 
 
 
 
 
 

Tomater på G

 
Lillebror och jag planterade tomater i april som jag trodde att vi skulle kunna äta redan i juli. När vi åkte till landet i Jämtland i mitten av juli hade plantorna blivit någon decimeter höga och de små krukorna fick åkta med upp i bilen.
 
 
Jag har tidigare visat de fina zinkbaljorna som jag planterade om plantorna i när vi var uppe i Jämtlad och jag trodde i min enfald att de skulle bli röda och mogna på några veckor där uppe men icke. Det var bara att ta med hela härligheten med zinkbaljor och allt hem i bilen igen och dessutom med en övernattning i Sundsvall. Vi kan i alla fall säga att vi har väldigt beresta tomater här på balkongen.
 
 
I veckan hittade Lillebror två röda tomater på buskarna och nu har vi ett antal som pendlar mellan orange och rött vilket gör att vi förhoppningsvis kan äta fler senare i veckan.

Min utsikt idag

 
Nu när hösten har börjat smyga sig på och barnen börjat skolan har bacillerna kommit som ett brev på posten. Pyret blev förkyld förra veckan och är fortfarande inte riktigt bra och i tisdags började jag känna att det kliade i halsen.
 
Så, på bilden ovan kan ni se min utsikt idag. Roligare än så blir det inte men det är bättre än igår då jag låg i sängen och sov sedan jag gick hem från jobbet efter lunch. Nu ligger jag i soffan med ett helt apotek på vardagsrumsbordet och sappar runt mellan olika kanaler.
 
Det känns fortfarande som om jag har taggtråd i halsen och bihålorna är igensvullna men nu har jag börjat med kortisonspray för att försöka bli bättre.
 
Helgens roligheter har jag tyvärr fått ställa in men det är bara att gilla läget. Idag skulle vi få middagsgäster från Sundsvall men det är inställt och i morgon skulle jag springa Tjejmilen med följande middag på stan men det är också inställt.
 
 
 
 

RSS 2.0