Glasstårta med choklad, pecannötter och maräng

 
Igår hade vi en familj över på middag som vi inte har träffat på flera månader. Tiden räcker inte till att hinna umgås med alla men nu fick vi i alla fall ihop en middag tillsammans.
 
Till efterrätt hade jag gjort en glasstårta med choklad, pecannötter och maräng. Marängbottnarna gjorde jag redan i fredags vilket gjorde att det inte blev så mycket att göra samma dag som gästerna skulle komma.
 
Den manliga gästern gav den ett betyg mellan 8 och 9 till dess han fick en bit med nötter på och då blev det tydligen en klar 10:a. Jag tyckte att den helt klart var god men ganska söt.
 
12 portioner
 
Marängbottnar
 
4 ägg, endast vitan
1 tsk pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
2,5 dl florsocker
 
Kanderade pecannötter
 
2 dl pecannötter
3 msk strösocker
1 msk vatten
 
Chokladglassfyllning
 
6 msk strösocker
200 g mörk choklad
2 ägg, endast vitan
4 dl vispgrädde
4 ägg, endast gulan
 
Chokladsås
 
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde
 
Marängbottnar. Vispa äggvitor, citronsaft och hälften av sockret till ett vitt, fast skum. Vispa ännu en stund och tillsätt resten av sockret, lite i taget, och vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att marängen åker ur. Sikta i florsockret och vänd ner med en slickepott.
 
Rita två cirklar med 22 cm i diameter på 2 bakplåtspapper och fördela marängsmeten i cirklarna. Grädda i varmluftsugn på strax under 100 grader i 1,5 timme. Låt svalna på galler.
 
Kanderade nötter. Torrosta nötterna i en stekpanna och lägg åt sidan. Smält 3 msk socker och vattnet i en stekpanna på svag värme tills det blir gyllenbrunt. Ta bort från värmen. Vänd ner nötterna. Låt svalna på ett bakplåtspapper och hacka sedan grovt.
 
Chokladglassfyllning.
 
1. Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
 
2.  Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2 msk socker och vispa ett par minuter till.
 
3. Vispa grädden lätt fluffig. Vispa äggulor och 4 msk socker fluffigt. Häll ner chokladen i äggulorna och rör om. 
    Vänd ner grädden, äggvitorna och pecannötterna (spara några till garnering) i chokladen.
 
4. Fodra en springform , 24 cm i diameter, med plastfolie. Lägg i en marängbotten och häll på glassfyllningen. 
    Lägg den andra marängbotten överst och tryck försiktigt ner i glassen. Låt stå i frysen minst 6 timmar.
 
5.  Chokladsås. Smält smöret och vispa i kakaon. Tillsätt socker, sirap och sist grädde. Låt koka ihop.
 
Ta fram tårtan ur frysen ca 20 minuter innan servering. Ringla över chokladsåsen och strö över de sparade nötterna.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0