Är jag botad nu?

 
När jag var tonåring för trettio år sedan blev jag helt plötsligt pollenallergisk. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att min pappa under hela min uppväxt har haft väldiga problem med den typen av allergi. Det märkliga var att jag ena dagen inte hade några problem och dagen efter när jag köpt en påse körsbär svullnade jag upp i halsen, det började klia och jag blev röd i ögonen.
 
Sedan dess har jag inte kunnat äta kärnfrukter vilket tydligen är ganska vanligt vid pollenallergi och kallas för korsallergi. Jag tror att det var i slutet av 2015 som jag svarade på en annons i Metro där det stod att Karolinska Sjukhuset skulle göra en studie gällande vaccin för pollenallergi.
 
Jag anmälde mig och efter att ha gjort tester som visade att jag är allergisk mot pollen, hund och katt blev jag antagen till studien. Sedan dess har jag fått sprutor med björkpollen vilket kommer att pågå i flera år innan jag är klar. Nu är jag uppe i maxdos och kommer att få sprutor var 6:e vecka. Under tiden görs det en hel del tester på mig och de andra i studien för att i framtiden kunna lista ut om det går att se om en patient blir allergifri eller ej av sprutorna. Det är nämligen så att inte alla blir av med allergin och med tanke på att det tar flera år med sprutor är det bra att kunna avgöra om det kommer att hjälpa innan allt sätts igång.
 
För några veckor sedan bjöd min svärmor på lunch som hade granatäpplen i sig och jag testade några kärnor (har inte kunnat äta dem sedan jag blev allergisk) och till min förvåning fick jag inga allergiska reaktioner. Förra veckan testade jag en liten bit av ett äpple och kände ingenting alls. Jag hade glömt hur goda äpplen är och häromdagen åt jag tre stycken på en dag och det enda som hände var att jag fick ont i magen. Inte så konstigt.
 
Nu håller jag tummarna för att jag ska kunna äta körsbär, persikor och andra kärnfrukter i sommar vilket vore helt fantastiskt.
 
 
 

Lax i ugn med lingon och viltfond

 
För att barnen ska bli lite mer engagerade i den mat vi äter och för att lära sig hur det går till har jag bestämt att de ska hjälpa till att laga mat en gång i veckan. Pyret är den som är minst intresserad men det var hon som var först ut och hon var mäkta stolt över denna laxrätt som blev jättegod. Reeptet hittade jag hos matplatsen.
 
 
 
Lax i ugn med lingon och viltfond 4-6 pers
 
 
700 g laxfilé
2 purjolökar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk torkad timjan
5 dl grädde
4 msk konc viltfond med kantarellsmak
4 msk lingon
ev färsk timjan
 
Sätt ugnen på 225 grader. Dela laxen och purjolöken i stora bitar och lägg i en ungsform. Salta. Blanda grädde, fond, peppar och timjan. Häll såsen över laxen och purjolöken. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Strö sedan över lingon och färsk timjan.
 
Vi åt den med kokt potatis så att vi kunde få upp all den goda såsen men det fungerar även bra med ris.

Sjukstuga

 
Det verkar som om väldigt många i vår närhet är sjuka för tillfället. Då Lillebror blev sjuk i början av månaden trodde jag att vabruari var avklarat men icke.
 
Redan i veckan började han hosta och i fredags kom febern. Igår var den upp i 40,1 grader och han hostade så mycket i natt att han kräktes. Nu är tempen under 39 vilket är skönt men nu har helt plötsligt Pyret fått feber.
 
Nu gäller det att de blir friska då de ska åka med farmor till Åland på tisdag och det vill de inte missa. Det blir mycket vatten och glass här hemma idag. Vi ska även passa på att baka lite.
 
Vi längtar alla till våren och jag och Lillebror har tagit fram mina galma kulor som han har fått av mig. Det verkar som om ju större desto bättre, precis som det var när jag var liten. Nu vill han bara ha en sandsopad skolgård så att de kan spela lite.

Östermalms IP

 
Lillebror ska iväg med klassen och åka skridskor men problemet är att om det är någonting han inte känner att han klarar av till fullo blir han lätt obekväm. Därför tog vi igår en kvällstur till Östermalms IP för att träna lite.
 
 
I mitten av isbanan var det bandyträning men på de båda kortsidorna var det fritt fram att åka. Med klubbor på ena sidan och utan på den andra. När klockan blev 19.30 öppnades rundbanan upp men då var Lillebror så trött av allt åkande och trillande så det var bara maken och Pyret som åkte några varv.
 
Jag får inte åka skridskor förrän efter sportlovet men jag var med och hejade.

Alla hjärtans dag

 
Då det är alla hjärtans dag idag passade jag på att köpa med mig små presenter hem efter jobbet. Till barnen hittade jag små söta presentpåsar på Lagerhaus där jag även hittade hjärtgodiset och klubborna.
 
 
För att hitta någonting till maken gick jag in på Åhléns där jag köpte ett resekit från Clinique och hans favorithandkräm från L'Occatine.
 
 
Maken kom hem med presentkort till oss alla från Akademibokhandeln och en kartong med munkar från Dunkin Donuts. Ett perfekt sätt att fira denna dag på.

Promenad i solen

 
Det är fortfarande mycket att ställa tillbaka efter renoveringen i hallen och köket. Garderobsdörrarna till hallen kommer inte förrän om ungefär 5 veckor och täckskivorna i köket kommer troligtvis upp någon gång nästa vecka.
 
 
För att ta en paus i fixandet tog vi igår en promenad ut på berget i närheten av där vi bor. Det var soligt och fint men det blåste kallt vilket gjorde att vi bara stannade en liten stund på toppen där barnen smaskade i sig sin medhavda matsäck.
 
 
Jag passade på att ha på mig mina nya skor från Walkside som jag köpt genom BestSecret. De är väldigt varma och sköna och jag gillar att de är lite nättare än te.x. UGGs. Det är otroligt skönt att få överblick över alla skor nu när vi har utdragbara skoställ från Elfa i hallgarderoben.

Sista dagen på Romme Alpin

 
Igår hade vi sista dagen på Romme Alpin. Barnen hade avslutning i skidskolan och det sista de gjorde var att ha en uppvisning i backen. Riktigt roligt för både stora och små och någonting helt nytt jämfört med tidigare år. Det blev även lek med Romme Alpins maskot Rommie.
 
 
 
Sedan gav sig familjen och kompisarna ut i backen för att åka mer men jag satte mig i loungen för att läsa en bok och dricka varm choklad med grädde.
 
 
Vid tre packade vi ihop oss och begav oss hemåt. Vi stannade hos svärmor där vi sov över då vi hade lovat hantverkarna att hålla oss borta även på fredagen.
 
Väl hemma var det bara att börja damma diskbänken och badrummet. Maken dammsög även täckpappen på golvet och nu känns det ganska ok. Målaren kommer att slipa och grundmåla på måndag och sedan måla sista lagret på tisdag eller onsdag.
 
Sedan inväntar vi våra måttbeställda täckskivor till kylen och frysen som nu är inlämnade för målning. Det ska bli spännande att se hur allt blir till slut.

Födelsedagar och kräksjukan

 
Det rullar på här i Romme och i måndags kväll firade vi Pyrets kompis som fyllde 9 år. Det blev bubbel till oss vuxna och josdrinkar till barnen.
 
 
Personalen i restaurangen hade dukat fint på vårt bord och det blev även en efterrätt med tomtebloss i. Mycket uppskattat av födelsedagsbarnet.
 
På natten började Lillebror att kräkas vilket inte är det roligaste när man inte är hemma. Nåja, efter att personalen kom mitt i natten fick vi nya sängkläder men Lillebror kände sig så dålig att han inte ville lämna toaletten och till slut somnade han på det uppvärmda golvet.
 
 
I tisdags var det dags för Pyret att fylla år och då upprepades proceduren igen men maken och jag fick gå om varandra då någon alltid var i rummet för att passa vår sjukling.
 
 
Idag har han varit på fötter och ätit och druckit lite. På eftermiddagen tog han på sig skidorna och åkte några timmar. Han har suttit i fönstret och tittat på alla sina kompisar i skidskolan när de åkt utan honom.
 
 

RSS 2.0