Smarrig granola

 
Fram till förra helgen trodde jag att en granola var en nyttigare variant av müsli (mindre socker). Sedan fick jag höra att skillnaden mellan dem är att granolan bakas i ugnen.
 
Jag har börjat göra min egen granola som jag har i mina smoothie bowls på morgonen. Eller varför inte som idag efter träningen i en smoothie som Pyret ordnat.
 
Det gymet som jag är medlem hos har börjat med träning online som verkligen är super. Ofta är det svårt att komma iväg och då kopplar jag bara upp ett träningspass på tv:n och sedan är det bara att köra på. Hur smidigt som helst. Nu har jag varit duktig och kört ett tabata pass varannan dag i över en vecka.
 
Höll nästan på att glömma receptet på granolan.
 
6 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
1 dl hackade nötter (t.ex. hasselnötter och mandlar)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 msk kardemumma
2 tsk mald ingefära
1,5 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 msk honung
3 msk rapsolja
2,5 dl vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda gryner, frön och nötter i en skål. Tillsätt kanel, kardemumma och mald ingefära med de torra ingredienserna.
 
Blanda vatten, honung, olja och vaniljpulver i en skål. Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
 
Lägg bakplåtspapper på en plåt med kanter och fördela blandningen på plåten. Torka i ugnen ca 45-50 minuter. Rör om blandningen var 10:de minut för att få en fin gyllene färg. Låt svalna.

Tillsätta olika torkade frukter som t.ex dadlar, aprikoser, russin, gojibär, torkade blåbär, olika nötter eller färska bär.


Fjärilshuset

 
Lillebror åkte iväg till Lådbilslandet med tre klasskompisar och Pyret fick välja vad hon ville att vi skulle göra under dagen. Givetvis valde hon sin favorit nämligen Fjärilshuset i Hagaparken.
 
 
Vi spenderade några timmar på hennes favoritplats och tittade på alla de fina fjärilarna, fiskarna och fåglarna.
 
 
 
Hon fick vara med och mata karparna vilket alltid är lika roligt.
 
 
En av höjdpunkterna för Pyret var när en stor fjäril satte sig på hennes hand. Jag har aldrig tidigare träffat en sådan djurälskare som hon.
 
 
 
 
 
 
 

En cykeltur till Långängens Gård

Det gäller verkligen att ta vara på de sista sommardagarna nu när det är höstlikt och bara 10 grader varmt på mornarna.
 
Det är så kul nu när båda barnen kan cykla och då solen sken idag tog vi en tur till Långängens Gård. Det är ungefär 1 mil dit och tillbaka och inte ett enda gnäll från barnen och det trots att Lillebror trillade och skrapade upp både armbågen och knät.
 
 
 
På vägen passerade vi stallet där de idag hade någon form av happening och Pyret fick ta sig en liten ridtur på en fin liten häst. Sedan gick hon omkring och gosade med hästarna innan vi fortsatte turen.
 
 
 
Väl framme på Långängens Gård åt vi lunch och träffade som vanligt personer vi känner. Det är så kul att träffa på bekanta överallt och vi delade bord med en kille som maken känner sedan gymnasiet. Våra döttrar klickade direkt då båda älskar djur och vill bli djurskötare när de blir stora.
 
 
 
 
På vägen hem ville barnen stanna vid utegymet i Stockby för att träna lite.
 
 
 
Vi fick fyra härliga timmar i solen men nu är vi helt slut här hemma då vi vaknade redan 04.30 i morse vilket var helt ofrivilligt måste jag säga. Dags att pussa kudden med andra ord.

Matig mangosmoothie med bovete

 
Jag brukar äta en smoothie bowl eller en omelett till frukost för då är jag mätt mycket längre än om jag äter mackor vilket jag gjorde tidigare. Då blev jag sugen efter en stund och stoppade i mig det ena onyttiga efter det andra.
 
En riktigt matig variant på smoothie är denna med mango och bovete.
 
2 skålar
 
1 dl mangobitar (frysta)
3 msk bovete
1 apelsin
1 msk chiafrön
1/2 dl mandelmjöl
 
Blötlägg bovetet över natten och skölj det sedan noga så att de mindre bra ämnen som finns i skalen spolas bort. Skala och dela apelsinen i bitar. Mixa alla ingredienser i en blender. Späd eventuellt med vatten till önskad konsistens.
 
Toppa med det du tycker om te.x. granola, granatäpple eller något annat gott.

Hyllan Hejlsminde med ny färg

 
Nu har vi så smått börjat planera för att göra om i Pyrets rum. Vi ska måla alla väggar, lägga in heltäckningsmatta eller måla golvet vitt, sätta in nya hyllor m.m.
 
Om Pyret själv får välja kommer rummet att bli rosa från golv till tak men då hon snart kommer tröttna och allt måste göras om igen kompromissar vi och det blir en rosa fondvägg, lampor i rosa och lite annat smått och gott i samma färg.
 
 
Vi har tidigare haft två lackhyllor från IKEA i rummet men i helgen hittade jag hyllan Hejlsminde på Jysk för bara 200 kr styck. Den är gjord av metall och någon form av trä. Påminner om balsaträ som vi hade i träslöjden när jag var liten.
 
 
Jag ville inte ha hyllplanen trärena utan vi tog med en grå kudde från Pyrets rum som scannades i färgaffären och sedan fick vi en färg i samma skala. Nu är de färdigmålade och maken satte upp dem igår. Ett helt ok resultat för 400 kr och lite färg.
 
 

Det växer

 
Kryddorna som jag planterade om när vi kom hem från Jämtland trivs på balkongen och växer som bara den.
 
 
Problemet är bara att våra blomkrukor hängs på balkongräcket med en del utanför balkongen och en del innanför. De ska sedan sättas fast med två plastgrejer per kruka och vi har tappat bort dem. Så typiskt. Utan dem kan vi inte sätta fast dem och det är risk att de trillar ner om det börjar blåsa ordentligt. Därför står de nu på balkonggolvet vilket gör att vi inte får plats att sitta på balkongen längre. Det är i och för sig snart slut på säsongen så det får vara så just nu. Vi har letat igenom hela lägenheten men kan fortfarande inte hitta dem.
 
 
Lillebror odlar ätbara blommor och han har redan fått en liten blomma som han satte uppe på en bakelse som han sedan smaskade i sig. Vi har även bladpersilja, dill, mynta, koriander, basilika, tomater, gräslök, tre morötter och en citronplanta.
 
 
Det är så härligt att gå ut och plocka egenodlade kryddor (vissa har min pappa odlat) när det är dags att laga mat. Hoppas bara att tomaterna hinner bli mogna innan frosten kommer och tar dem. Behöver lite mer sol så att de blir härligt röda.
 
 

Veckans recept - Bästa broccolisoppan

 
För bara något år sedan tyckte jag att broccoli var en ganska otäck grönsak som verkligen inte var god. Det beror nog mest på att jag alltid blivit serverad den kokt som den är och då måste jag säga att den inte är speciellt trevlig.
 
På senare tid har jag gjort en hel del goda rätter med just broccoli och jag måste säga att den här soppan med ädelost och saltrostade mandlar är fantastisk. Den här gången var det Pyret som tog två portioner men Lillebror rynkade mest på näsan.
 
Jag hittade receptet i kokboken "Allt i en gryta" av Lisa Lemke som jag köpte för några veckor sedan och den kommer lagas många gånger framöver i höst.
 
Broccolisoppa för 4 portioner

250 g broccoli
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
matolja
7 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
200 g frysta gröna ärter
2 msk hackad dill
rivet skal av 1 citron
2 tsk pressad citronsaft, (eller lite mer efter smak)
50 g saltrostade mandlar
125 g blåmögelost

Skär broccolin i mindre bitar (både buketter och stock). Skölj purjolöken noga och strimla den. Skala och hacka vitlöken.

Saltrosta mandlarna genom att på svag värme rosta dem i en torr stekpanna med lite fint salt.

Hetta upp en kastrull med olja och fräs purjo och vitlök tillsammans en kort stund. Tillsätt broccoli, buljong och crème fraiche. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda utan lock tills broccolin är mjuk. Tillsätter ärter och dill, låt koka ett par min.

Mixa soppan helt slät, smaka av med skal och saft av citron, ev mer salt och peppar. Servera soppan toppad med grovhackade saltrostade mandlar och mögelost bruten i mindre bitar.

 

Inte bra

 
Det blev ett långt uppehåll här på bloggen men jag kan ju säga att förra veckan gick till historien som en av de sämsta någonsin. Sjukdom, vab, dödsfall och en incident som fick mig att tappa tron på människan. Det var en del av allt elände förra veckan och jag hoppades att den här veckan skulle bli bättre.
 
Riktigt lika illa har det faktiskt inte varit fram till idag och sedan får jag höra om terrordådet i Barcelona. Jag kan inte förstå att det finns så mycket hat i världen att man ger sig på helt oskyldiga människor. Vem har gett någon rätten att avgöra om någon annan ska leva eller dö? Det börjar bli en sjuk värld där ute och jag kan inte förstå att det kan bo så mycket onska i någon, det är helt ofattbart.
 
 

Veckans recept - Kyckling patties

 
 
När vi var och hälsade på mamma och pappa berättade mamma att hon vill hitta ett sätt att äta nyttigt och samtidigt eventuellt kunna gå ner lite i vikt.
 
Jag är verkligen ingen expert på detta men min man har betydligt bättre koll och sedan vi skippade snabba kolhydrater för några år sedan mår vi mycket bättre än tidigare.
 
Därför tipsade jag mamma om att ta bort de snabba kolhydraterna och för att hjälpa henne på traven kommer jag att varje vecka tipsa om veckans recept så att hon efter ett tag kan ha ett antal favoirträtter som är både enkla, goda och förhoppningsvis nyttiga.
 
Igår blev det kyckling patties (recept från ett receptblad jag hittat på Coop) och jissus vad gott det var. Ser inte mycket ut för världen men smakar så gott. Lillebror gillade skarpt men Pyret som bara vill äta pasta fick i sig en men inte mer. Resterna smaskade jag i mig till lunch och det blev inte en enda smula kvar.
 
Kyckling patties i salladsblad 4 portioner
 
400 g kokta kikärtor på burk (bruttovikt), avsköljda
500 g kycklingfärs
1 liten gul lök, grovriven
1 vitlöksklyfta, finriven
2 msk mango chutney
1 tsk gurkmeja
0.5 tsk curry
1 lime, finrivet skal (endast det gröna)
1 tsk salt
2 msk olja, till stekning
1 litet isbergssalladshuvud
0.5 dl kokosflingor
 
Sås
3 msk mango chutney
pressad saft av limen ovan
2 msk vatten
 
Mixa kikärter till ett fint hack. Blanda med färs, lök, vitlök, mango chutney, gurkmeja, curry, finrivet limeskal och salt. Forma till små biffar.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på båda sidor tills de är genomstekta. Plocka bladen av salladshuvudet och skölj i kallt vatten.
 
Blanda mango chutney, limesaft och vatten till en sås. Rosta kokosflingor i torr stekpanna.
 
Servera biffarna i salladsbladen med såsen och rostade kokosflingor.
 

Slut på semestern

 
 
Nu är det slut på semestern men trots allt känns det ok då vi ska iväg till Grekland i september och sedan ska vi upp till Jämtland på höstlovet. Vi har en hel del att se fram emot med andra ord.
 
Vi har hunnit med mycket på semestern och ändå har vi inte gjort mycket av det som vi brukar. Fyra veckor har gått alldeles för fort men vi har fyllt dem med många härliga saker och när jag börjar rabbla allt i huvudet inser jag att vi har gjort hur mycket som helst.
 
 
Näst sista kvällen på landet tog vi båten på en tur vid niotiden på kvällen och dimman kom krypandes över vattnet. Temperaturen ändrades på en gång och det började kännas som höst. Det är bara att inse att sommaren är på väg att ta slut, om den ens började i år. Vädret har varit mycket konstigt och sista veckan var det regn och åskoväder nästan varje dag.
 
 
 

Hemodlade gurkor

 
Det är verkigen roligt att odla egna grönsaker och kryddor men då vi har en liten balkong är det lite svårt att få plats med allt. Då gäller det att passa på när vi är här i Jämtland. Pappa har odlat bladpersilja, dill, koriander och basilika som vi har kunna ha till matlagning och som vi nu tar med oss hem i bilen i helgen.
 
 
Roligast av allt är gurkorna som de har odlat på sin inglasade altan. Det är både slanggurka och druvgurka (västeråsgurka) och de växer så det knakar. Barnen tycker de lite mindre druvgurkorna är roliga att äta men de är lite taggiga och måste skalas innan.
 
 
Slanggurkorna är lika stora och fina som i affären och till nästa år har pappa lovat Lillebror att även odla fram gurkor så att vi kan ha här i huset och plocka när vi behöver.
 
 
Tomaterna som vi tog med hemifrån växer som bara den och jag vet inte riktigt hur vi ska få plats med dem i bilen. Smultronen som vi har på samma plats som tomaterna får vara kvar och klarar sig på egen hand ute över vintern.

RSS 2.0