Pepparkakshus extra allt

 
I lördags var det pepparkaksbak här hemma. Glögg i glasen och julmusik i högtalarna. Barnen var otroligt koncentrerade och jobbade på som bara den med sina små hus. Vi brukar låta våra barn dela på ett hus (var sin långsida, kortsida och var sin sida på taket). Våra kompisar gjorde samma med sitt hus. Det fungerar hur bra som helst och det är så kul att se hur olika de är i sitt skapande.
 
 
 
Lillebror sätter på så mycket godis det bara går men Pyret vill göra mönster och tänker lite mer på hur hon vill att det ska se ut när det är klart. Fint hus blev det i alla fall och det luktar så gott av pepparkaka i vardagsrummet där huset nu står.
 
 
 
 
 

1:a advent

 
Det blev en sen sängläggning vid 01.30 tiden i morse och jag tror att vi alla är lite möra idag. Till frukost blev det risgrynsgröt och amerikanska pannkakor vilket passar bra på 1:a advent.
 
 
Av gårdagens gäster fick vi ett jättefint fat med ljus och dekorationer från Lidingö GREENHOUSE och i morse kom jag på att det passar perkekt som en adventsljusstake. Jag har inte preppat den vi egentligen skulle ha i år och då passar denna perfekt. Nu kan jag stryka en till sak från min att göra listan.
 
Idag ska maken jobba, Pyret gå på kalas och Lillebror ska till en kompis för att leka. Jag får roa mig med att åka till Willys och handla och senare kommer svärmor över på middag.

Redo för pepparkaksbak

 
Om några minuter kommer kvällens gäster och då ska vi gå loss på pepparkaksdegen. Förra året tog det så lång tid att göra egna pepparkashus att barnen nästan somnade innan allt var klart och i år har jag köpt färdiga delar som bara är att sätta ihop. Då kan barnen fokusera på att pynta dem.
 
 
Sedan ska vi givetvis göra egna pepparkakor med krisyr och pynt.
 
 
Inför idag har jag och barnen julpyntat lite för att få till rätt stämning och givetvis blir det även ett glas glögg eller två. Äntligen börjar jag få lite julstämning trots att det blåser och regnar ute. Nu är det dags att sluta då det snart ringer på dörren.

Casall utförsäljning i Stockholm

 
Det var tidig uppstigning i morse då jag hade bestämt träff med en kompis utanför Garnisonen på Karlavägen. Min kompis hade nämligen tipsat om att Casall har utförsäljning några dagar och vi hängde på låser klockan sju för att fynda lite innan jobbet.
 
 
Det fanns ganska dåligt med storlekar i 34-36 och 40-44 men hur mycket som helt i storlek 38. De har även lite träningskläder för män och träningredskap så som kettlebells, yogamattor och liknande.
 
 
Det blev ett par löpartights och två träningströjor för min del vilket kostade 600 kr.
 
 
Utförsäljningen fortsätter under torsdagen och fredagen.

AgnesAmelia 30% rabatt

Min favoritbutik på nätet för att köpa bl.a. Voluspa och Enjoy Candles är AgnesAmelia. Nu har de 30% på hela sortimentet så skynda att fynda innan det bästa tar slut. Skriv in koden November i kassan. Erbjudandet gäller till 30 november.
 
 
 
Själv klickade jag hem min nya favvisdoft från Voluspa nämligen Prosecco Bellini (kan också starkt rekommendera Pink Citron), ett nytt ljus från Enjoy Candles och tvättmedel från Washologi. Tidigare har jag använt tvättmedel från Maison Belle för silke och ull men nu ska jag testa detta märke istället för att se om det är bra. Köpte även tvättmedlet som ska få träningskläderna att bli fräschare och inte lukta även efter tvätt vilket jag tyvärr tycker att de kan göra ibland.

Ballerina pepparkaka

 
Det är inte klokt att det är första advent på söndag. Hösten har varit så mild att jag inte förstår att vi faktiskt har fått vinter men förhoppningsvis kommer snart snön så att det blir lite mer feeling. Pyret därmot har verkligen fått julkänsla och sjunger julsånger hela dagarna. Hon lyssnar även på julsånger på Spotify när hon ska somna på kvällen.
 
I veckan är det dags att ta fram lite julpynt då vi har kompisar som kommer över på lördag för att göra pepparkakshus occh då måste det se lite juligt ut här hemma. Oj, kom just på att det är dags att köpa glögg så att vi kan värma oss lite när vi bakar.
 
 
 
I helgen provade vi Ballerinas nya pepparkakskakor som kommer i den sötaste förpackningen någonsin. Så otroligt fin. Kexen har en ordentlig smaka av pepparkaka men tyvärr känner man inte chokladsmaken det minsta lilla. Det är helt enkelt en lite roligare vairant på den vanliga pepparkakan.
 
Nu ska vi kurera oss lite här hemma. Igår var famor hemma med Lillebror och igår kväll vekarde läget vara bra men i morse började Pyret få feber och Lillebror hostar så illa att han får vara hemma idag också.

Renhorn i miniatyr

 
På vägen hem från centrum i lördags gick jag in på blomsteraffären för att köpa en bukett att sätta på vardagsrumsbordet. Där fick jag syn på några fina renhorn i miniatyr (inte äkta) som jag inte kunde motstå. Troligtvis är det meningen att de ska hänga i julgranen men jag har inte riktigt bestämt var jag vill ha dem ännu. Supersöta är de i alla fall med sina små bjällror.
 
 
På bild är också mössan som jag akutköpte på H&M då jag blev jättekall om öronen efter promenaden.

Picknick i vardagsrummet

 
Maken var tvungen att jobba idag och planen för mig och barnen var att åka till simhallen. Tyvärr har Lillebror hostat hela natten och när jag tog tempen på honom låg han på gränsen att ha feber. Besöket till simhallen fick ställas in.
 
När barnen är hängiga och behöver muntras upp brukar jag göra i ordning picknick på en filt i vardagsrummet. De tycker att det är jättekul och lite busigt. Idag blev det lite fika på filten men annars brukar det bli riktig picknickmat.
 
Farmor är snäll och stannar hemma med Lillebror i morgon. Jag hoppas att det gör att han inte blir sämre och snart kan vara tillbaka på dagis. Det är klart att vi är hemma med barnen om de är sjuka men maken har mycket på jobbet just nu och när min grupp på jobbet delats är vi få och väldigt sårbara när någon är borta. Jag är väldigt medveten om att om jag är borta ökar arbetsbördan för mina kollegor och det känns inte speciellt bra.

Härligt väder

 
Hur underbart är det inte med lite sol efter regnet som varit i några dagar? Igår tog Jag och Lillebror på oss varma kläder och gick ut i skogen för att mata ekorren. I början av hösten gjorde vi nämlligen ett fint fat med saker som vi plockat i skogen och nu började allt vissna och då tyckte Lillebror att ekorren behövde lite extramat i form av ekollon och kastanjer.
 
 
 
Sedan tog vi en promenad till centrum där jag var tvungen att köpa en mössa för jag frös ordentligt om öronen. Annars är vi laddade för vintern och bestämde igår tillsammans med våra middagsgäster att det är dags för en skidresa och som vanligt föll valet på Romme Alpin. Det är hur lyxigt som helst att bo på deras Ski Lodge där allt blir serverat och det enda vi behöver tänka på är att njuta och åka så mycket skidor som möjligt.

Flic

 
 
Tänk att ha en knapp eller två hemma som kan hjälpa dig med en mängd olika saker. Visst, det är höjden av lathet men en riktigt rolig liten pryl. Genom en app går det att ställa in flic så att den gör livet lite enklare.
 
Det första jag skulle göra är att ställa in den så att den kan hitta min mobiltelefon som alltid försvinner. Eller varför inte ställa in den så att den sätter igång musiken hemma när du trycker på den eller bokar en taxi. En flic kan ha tre olika funktioner som kan aktiveras genom ett klick, två klick eller genom att hålla inne knappen.
 
Dessutom går den att fästa på de flesta underlag. Söt är den också.

En söt liten present

 
I lördags var Lillebror på kalas då en av tjejerna på dagis fyllde 5-år. När de gick hem fick de förutom var sin godispåse även en jättefin blomma i en liten gullig kruka. Supersött och roligt att alla barn fick någonting som de kan ta hand om.
 
 
De kommer från favoriten Lidingö GREENHOUSE här på ön.

Asiatisk kycklingsallad

 
I veckan lagade jag och Lillebror (som enligt honom ska bli kock när han blir stor) en supersmarrig asiatisk kycklingsallad. Maken var iväg på träning och jag fick verkligen skärpa mig så att jag inte åt upp allt. Jag ville ju inte att han skulle bli utan mat.
 
 
Receptet hittade jag i kokboken Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren som jag verkligen tycker om att titta i då den innehåller otroligt fina bilder.
 
Asiatisk kycklingsallad med chili och limeblad (4 pers)
 
5 vitlöksklyftor
400g kycklingfärs
1 bit ingefära (ungefärs i storlek av en stor tumme)
2 röda chilifrukter
2 msk asiatisk fisksås
1 msk farinsocker
1-2 lime
6 limeblad
2 huvud isbergssallad (välj lätta exemplar)
1 kruka koriander
1 dl jordnötter eller rostade cashewnötter
100 g sockerärter
Kinesisk soja
 
Hacka vitlöken fint och fräs någon minut, tillsätt kycklingfärsen och stek igenom.
 
Riv ingefäran fint, pressa ut saften med handen och kasta bort det som blir kvar. Kärna ur och hacka chilin fint. Rör ihop ingefärsjuice, chili, fisksås, socker och saften från 1 lime. Rör ner blandningen i kycklingfräset. Strimla limebladen och tillsätt dem också. Låt allt puttra ihop på låg värme. Smaka av med fisksås och pressad lime. Tllsätt lite soja för färgens skull.
 
Ansa salladshuvudena från slappa ytterblad, bryt loss övrig blad och arrangera som skålar. Hacka koriandern (hela plantan inklusive stjälkarna) och nötterna. Strimla sockerärterna på längden.
 
Skeda ner kycklingfärsen i salladsbladen, toppa med strimlade sockerärter, strö på nötter och koriander och servera omedelbart.
 
 
 

Konstverkstaden vid Fullersta Gård

 
I lördags hälsade vi på kompisar som bor i Huddinge och vi började med att mötas upp vid Fullersta Gård. Där har de en konstverkstad där barn kan skapa och på lördagar har de drop in mellan 12-16 (sista dagen för i år är 12/12). Tyvärr var det fullt när vi kom dit vid tretiden och då de stänger vid fyra var det ingen idé att vänta utan vi gick in i huset bredvid där en konstnär hade en utställning med jättfina små tavlor.
 
 
Det roliga var att han hade ritat en färgklick i akvarell och sedan fick besökarna fortsätta att rita på hans målning. Det var ett antal personer som målade och så även Pyret och Lillebror. Pyret gjorde lysfisken längst ner till vänster och Lillebror gjorde färgkluttarna längst upp till vänster.
 
Sedan ska konstnären göra klart tavlan och skicka en bild till de som har varit med och målat. Det ska bli kul att se resultatet. Jag ska även ta och köpa akvarellfärg och penslar då barnen tyckte att det var riktigt roligt att måla och det blir helt annorluda än att måla med vattenfärg.

Önskelista till tomten

 
När leksaksaffärerna börjar skicka ut sina kataloger inför jul sätter sig barnen tillsammans med var sin penna och markerar med sina namn vad de önskar sig. Sedan tar de fram papper och penna och författar en önskelista. Då varken Lillebror eller Pyret är helt hundra på att skriva fick de börja själva med att stava fram orden och skriva ner och när de blev trötta hjälpte jag dem med att göra klart listorna.
 
Nu ska vi hitta ett kuvert och skicka dem till:
 
Tomten
173 00 Tomteboda
 
Varje år som barnen skrivit har de fått svar från tomten vilket de tycker är jättekul.

Juletiketter

 
För bara någon vecka sedan var affärerna fyllda med halloweenprylar och nu är det julsaker som gäller. Det går inte att röra sig på stan utan att inse att det börjar närma sig. Känns dock lite konstigt med tanke på att det är tio grader varmt på dagarna och det är nästan omöjligt att tro att snön kommer att komma i år.
 
De första julklapparna är faktiskt inköpta då maken passade på att shoppa lite när han var i USA. Jag lovar att Lillebror kommer att smälla av när han får sin. Pyret kommer också att jubla men Lillebrors is the best!
 
Nu gäller det bara att slå in dem så att barnen inte luskar ut var gömstället är och öppnar kartongerna. Jag köpte fina juletiketter på Lagerhaus för en billig penning som kommer att passa fint till paketen.
 
 

Egentid

 
I vanliga fall brukar egentid betyda att åka till Willys och veckohandla men idag föll det sig så att jag faktiskt fick några timmar för mig själv här hemma. En kompis till Pyret har sovit här i natt och redan halv åtta i morse var det full fart.
 
 
Jag tog en promenad i regnet till Lidingö bröd och patisserie för att köpa nybakade baguetter till frukosten och sedan ringde en kompis till Lillebror och bjöd med honom till Leos lekland. När Pyret och maken sedan åkte iväg på friidrottsträning blev jag helt plötsligt helt själv.
 
 
Inte mig emot då det inte händer speciellt ofta. Jag tappade upp vatten i badet, tog fram Plaza interiör, cashewnötter och hemmagjord hallonsmoothie. Riktigt skönt sätt att börja söndagen på.

Hattori Sushi Devil

 
Det är svårt att hitta ett bra matställe i Stockholm som inte bara har tvåtimmars sittningar. Om jag går ut med kompisar är det så tråkigt när servitören/servitrisen står och stampar vid bordet och upplyser om att det är dags att betala för att andra vill äta.
 
 
 
Jag måste tipsa om Hattori Sushi Devil på Drottninggatan som är ett toppenställe om man vill sitta i lugn och ro och prata bort några timmar samtidigt som man får äta supergod mat (deras chilimajonäs är helt underbart god). Där går det att sitt länge och näst sista gången jag var där var det bara jag och min kompis kvar på hela stället och ingen stressade på för att få oss att gå därifrån. Förra veckan var jag där med en annan kompis och sedan tog vi en promenad till hotell Anglais och satte oss i baren. Nästa gång väljer vi nog ett lite fräschare alternativ.
 
 
Det är något speciellt med loungebarer på hotell. Det är en riktigt mysig och avslappnad atmosfär och dessutom är det kul att bara titta på folk. Däremot kändes den nyrenoverade baren/lobbyn väldigt gammal då det är som komma in i 60- eller 70-talet vilket inte riktigt är min grej.
 
 
 

Snälla grannar

 
En av Pyrets klasskompisar ville ta med Pyret ut för att göra bus eller godis i lördags och givetvis fick Lillebror hänga med (och maken som stod på avstånd och höll koll på dem). De var riktigt smarta och gick in på pizzerian där de vet att de delar ut klubbor när man handlar.
 
I kompisens trapphus blev det både godis och pengar men i vårt trapphus bor det inte så många och inga var hemma förutom en familj där ingen öppnade dörren. Jag förklarade för barnen att de kanske höll på att byta blöja på deras lille son eller någon annat och därför kunde de inte öppna (de blev ju lite besvikna).
 
Senare på kvällen ringde det på dörren och när barnen öppnade fanns det ingen där men det låg en påse godis på marken med en fin liten lapp på. Det var från grannarna som inte öppnade tidigare på kvällen. Vilka snälla grannar vi har.

En dag var

 
Den här helgen har barnen fått välja var sin sak som de vill att vi alla ska göra tillsammans. I lördags blev det skridskor som var Pyrets alternativ. Svärmor slöt upp efter en stund och lärde Pyret att åka köttbulle och att åka på ett ben. Sedan träffade hon en lite äldre tjej som åkte konståkning och då fick hon lite coachning och nu vill Pyret också börja på konståkning. Hon är riktigt envis och det gick knappt att få av henne från rinken igår.
 
 
Lillebror har det kämpigare med åkandet och vet inte riktigt hur han ska göra för att få fart även om han håller sig i ställningen. Han är ändå så pass taggad att han vill åka dit varje helg för att träna (kan kanske bero på att jag lovade honom 20kr om han lär sig åka själv innan vintern är slut).
 
 
Idag åkte vi till bowlinghallen för lite discobowling viket var Lillebrors val. Det var otroligt länge sedan jag bowlade senast och det var Lillebrors första gång. Pyret blev sur för att hon inte lyckades få till en strike (vilket hon tydlgen brukar göra när det är bowlingkalas) men vi hade i alla fall en riktigt trevlig eftermiddag.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0