Att förbereda en tårta - rosor av flowerpaste

 
På söndag är det dags för kalas och då ska jag vara klar med det två tårtor som Pyret har beställt. Som vanligt blir det en godistårta och nummer två blir en vit tårta med rosa rosor, hjärtan och fjärilar. Ni får se längre fram hur det ser ut.
 
Tidigare i veckan gjorde jag dekorationerna men i morgon är det mycket som ska ordnas. Jag måste göra två tårtfyllningar, rosenblad, kladdkakor, tårtbottnar och chokladbollar. Sedan blir det middag hos svärmor. Det känns som om tiden inte riktigt räcker till då maken ska iväg med Pyret på dans och sedan ska han se musikalen Pricilla senare på eftermiddagen. Hur det ska gå med städningen här hemma vet jag inte.
 
Å, andra sidan kommer inte gästerna förrän 14.00 på söndag vilket gör att vi har ganska lång tid på oss då också att fixa ihop det sista. Det ska i alla fall bli kul att få bjuda hit våra kompisar och deras barn.

Perkutan stenextraktion och Nefrostomi

Bild: Susanne Flodin
 
Idag är verkligen ingen bra dag. Min njure gör så ont att jag har gått omkring och mått illa hela dagen. Att ta ett varmt bad och sitta still hjälper lite men jag mår ändå illa.
 
Tack och lov ska det bli operation på alla hjärtans dag. Min läkare har bedömt att mina stenar som krossades för ett år sedan inte kommer att komma ut av sig själv. Planen är att gå in via urinröret vidare upp till njuren för att sedan komma åt stenarna. Tyvärr har han inte någon större förhoppning om att det kommer att fungera i mitt fall och då jag ändå är nedsövd ska de i sådana fall göra en perkutan stenextraktion vilket leder att jag måste ha nefrostomi.
 
Bild: Susanne Flodin
 
Perkutan stenextraktion betyder att ett hål kommer att göras i sidan strax under revbenen och en slang (nefrostomi) kommer sedan att sättas in i njuren och mynnar ut på utsidan av huden. Sedan kommer jag att få ha slangen ett tag och läkaren kommer senare att gå in genom slangen för att komma åt stenarna.
 
Ni får verkligen hålla tummarna för att den enklare varianten kommer att gå vägen men mina förhoppningar är inte speciellt stora. Huvudsaken är att stenarna kommer ut på ena eller andra sättet för det är verkligen inte skönt att gå omkring och ha njurstensanfall titt som tätt.

Fixat i fönstret

 
Igår var jag hemma med barnen då Lillebror varit sjuk och måste vara frisk i 48 timmar innan han får vara på dagis igen. Vi spelade spel, tittade på film och byggde lego. Jag tvättade även fyra tvättar och rensade och städade. På söndag är det nämligen kalas här hemma för att fira att Pyret fyller 6 år.
 
 
När allt julpynt åkte ner i lådorna igen såg det väldigt tomt ut på vardagsrummets fönsterbräda. Igår passade jag på att piffa till det lite och Pyret blev så inspirerad att hon dammtorkade fönsterbräda i hennes rum och började fixa hon också.
 
 

Min egen lilla ballerina

 
Pyrets högsta önskan just nu är att få dansa balett. På Base 23 där hon dansar showjazz kryllar det av ballerinor i de olika danssalarna och Pyret står med näsan tryckt mot fönstrena in mot lokalerna för att se när flickorna övar innan det är dags för henne att dansa.
 
 
Det fanns inte någon plats för henne att dansa ballett under vårterminen men jag ska ringa dem och se om hon kan få ställa sig i kö till höstterminen. När vi var nere på centrum i helgen gick vi in på H&M där vi köpte en balettdräkt till henne för ynka 150 kr och även ett par skor som är lättare att dansa i än hennes gymnastikskor. Hon ville även ha benvärmare (det har hon minsann sett att ballerinorna på träningarna har) men där satte maken stopp. När hon dansar hemma vill hon alltid ha en krona på huvudet eller kattmasken som hon gjort på dagis.
 
 

Tulpaner

 
Jag är medlem hos Blomsterlandet och de hade en kampanj förra veckan där det gick att köpa billiga svenskodlade tulpaner. Pyret tycker om att pynta här hemma och ville gärna hänga på när jag berättade att vi skulle shoppa lite nya blommor.
 
 
För 149 kr fick vi tjugo tulpaner, en vas till dem (som ingick när man är medlem) och fem primulas. Nu är det betydligt färggladare här hemma än tidigare.
 
Jag fick även tipset från Blomsterlandet att lägga isbitar i blomvattnet varje dag för då håller sig tulpanerna tydligen fina längre.

Smarrig middag från Papilles

 
När maken fyllde 40 år fick han ett presentkort från Papilles i födelsedagspresent. Halva beloppet har vi utnyttjat tidagare och igår använde vi upp resten. Till middag blev det kallskuret och olika ostar.
 
 
I ostväg blev det manchego, camembert, grönmögelost och till det två olika sorters marmelad. Som kallskuret serverades det en starkt salami, salami med fänkål och parmaskinka.
 
 

Tati - runt soffbord i marmor från Asplund

Bild: www.asplundstore.se
 
Idag var det dansträning för Pyret på Base 23 inne i stan. På vägen hem tog vi en sväng in till Asplund för att se om vi kunde hitta någonting fint på rean.
 
När vi gick ner i källaren hittade vi ett riktigt fint soffbord med marmorskiva. Det är så typiskt att jag skulle se detta nu när vi bestämt oss för att köpa ett fyrkantigt med underrede i svart stål som vi hittat på Poshliving. Bordet hos Asplund heter Tati och är mer känd för sin fyrkantiga form men detta nya runda bort tycker jag är kanonfint. Åh vad sugen jag blir på detta istället för det fyrkantiga. Tyvärr är det runda bordet dubbelt så dyrt som det fyrkantiga.

-17 grader och hemfärd

 
I morse vaknade vi till strålande sol och -17 grader kallt. Jag trotsade febern och tog mig ner till restaurangen för att äta en macka och dricka en kopp varm choklad. Sedan var det dags för barnens sista dag i skidskolan där det sedan delades ut medaljer till.
 
 
Under tiden åkte jag och maken några åk men det var ruskigt kallt och när vi väl kom ner igen hade jag knappt någon känsel i fingrarna. Jag fryser alltid så vansinnigt om fingrarna. Är det någon som har ett tips på några varma vantar som går bra att använda till skidåkning?
 
Efter lunch (blev tyvärr ingenting för min del) tog jag några åk med Lillebror och maken åkte med Pyret. När vi hade fått nog av kylan packade vi ihop oss och åkte hem. Nu är vi hemma igen och barnen somnade så fort de lade sina huvuden på kudden.
 
I morgon är det jobb igen och barnen ska vara hemma med farmor.

En riktigt dålig dag

 
Idag har jag verkligen inte varit på topp. I natt började jag må illa och sedan spenderade jag natten och morgonen hängandes över toalettstolen. Inte speciellt trevligt med andra ord. Som ett brev på posten kom sedan febern och det blev till att stanna inne idag. Till råga på allt har det dessutom varit sol ute idag för första gången sedan vi kom hit och det är tur att vårt fönster vetter mot några av barnbackarna så att jag i alla fall har fått se Lillebror åka skidor.
 
Pyret blev uppflyttad till en skidskola för barn som sedan tidigare kan åka skidor och hon är så stolt över att de åkt den 6-sitsiga liften upp till toppen flera gånger för att sedan åka ner igen. Lillebror älskar också slalom och har kommit på att det är roligare att åka baklänges ner för backen än framlänges. Det är verkligen så typiskt mina barn, först gör de som de ska men sedan blir det tråkigt och de ska alltid hitta på ett eget sätt att göra saker och ting på.
 
Jag mår fortfarande illa och har feber men har nu försökt att äta någonting för första gången idag. Maken tog upp lite kyckling, ris och vitt bröd som jag hoppas att min mage ska tycka om.
 
Vi får se om jag känner mig så pass mycket bättre i morgon att jag kan åka lite skidor med Lillebror i barnbackarna. Det är nämligen sista dagen i morgon och på eftermiddagen tar vi bilen hem igen.
 
 
 
 

Romme Alpin Ski Lodge

 
Jag har varit lika entusiastisk inför vår skidsemster som om jag skulle åka till Säffle på en knyppelkurs. Efter bara två dagar på Romme Alpin Ski Lodge har jag blivit omvänd och tycker att det är toppen. Inte för att jag själv älskar skidåkningen och backarna utan för att allt är gjort för att barnen ska trivas. Trivs barnen blir allt så mycket lättare även för oss vuxna.
 
 
Hotellet i sig är jättefint och alla bekvämligheter finns. Vi har ett skidskåp som vi går rakt in till när vi är klara med skidåkningen och sedan är det bara att ta hissen till rummet. Resten av tiden behöver vi inte ens gå utomhus för att göra allt vi vill. Restaurangen är jättemysig med en stor öppen spis i mitten och precis i anslutning till restaurangen finns ett lekrum.
 
Om barnen vill ha mer nöje finns det ett loft som går att se från restaurangen och där finns det filmvisning, tågbana, tv-spel och annat kul. Det finns även en anställd som finns där för barnens skulle och det anordnas olika saker varje kväll. Idag var det målning av dalahästar.
 
 
Vi föräldrar sitter kvar och äter vår middag i lugn och ro och tar eventuellt någonting i baren att dricka när barnen roar sig i barnrummet. Det är ett grymt lyckat koncept. Till det måste jag även tillägga att personalen är väldigt trevliga och barnkära. Pyrets skidskolelärare Erik är verkligen toppen och barnen har bara bemötts av glada människor under hela vår vistelse. Jag måste säga att jag gärna åker hit igen nästa gång det ska åkas skidor.
 
 

Romme Alpin

 
Igår kom vi fram till Romme Alpin där vi checkade in på deras Ski Lodge. Det är verkligen perfekt att parkera bilen utanför hotellet och sedan ha backarna precis på andra sidan. Bilen får med andra ord vila upp sig några dagar.
 
Varken Pyret eller Lillebror har åkt slalom förut och började i skidskolan idag. Pyrets skidskolelärare var så imponerad av henne efter dagens pass och kunde inte förstå att hon inte åkt förut. På eftermiddagen tog jag hand om Lillebror och maken om Pyret.
 
 
Lillebror började med att åka en lift som är ett stort gummiband som går på snön. Sedan ville han åka själv från första stund när jag undrade om han behövde hjälp. Maken tog Pyret till en större barnbacke där hon åkte knappliften själv och inte heller hon ville ha hjälp i backen. Maken fick även Lillebror att bemästra knappliften på egen hand vilket inte är så illa när man bara är tre år.
 
 
Nu är klockan nästan fyra och jag sitter i sängen på vårt rum tillsammans med Lillebror och ser Pyret och maken åka gång på gång i de större backarna här utanför. Nu åker hon till och med ifrån maken och rakt in i liften för att själv fixa med knappliften och åka upp igen. Vid fyra stänger liftarna och jag tror att det är en mycket glad och trött tjej som kommer att komma infarande på rummet.
 
Ikväll ska vi äta middag i restaurangen, slappa och basta. Vi har bokat en minisvit med en bastu på loftet.

Skidsemester

 
Här är det full fart inför stundande skidsemestern. Idag har vi provat våra nya skidhjälmar och skidglasögon. Det har även införskaffats underställ av merinoull till barnen och ullstrumpor i olika tjocklekar. Hm, anar att det kommer att bli en dyr semester det här.
 
Maken håller på att packa allt det som jag har lagt fram och det ska bli riktigt skönt att komma iväg. Det enda jag oroar mig lite för är bilresan. Vi har inte dubb på våra vinterdäck och nu är det kallt, halt och snö. Jag hoppas verkligen att det går bra och att vi kan hålla oss kvar på vägen.
 
Jag tar med mig datorn så att ni kan hänga med och se hur det går för oss. Jag har inte åkt slalom på säkert 15 år och detta är första gången för båder Lillebror och Pyret. De ska gå i skidskola fyra dagar och de kommer säkert att klara det galant. Det brukar ju barn göra.
 
 
Idag har jag och Lillebror provat hans SnowBob från Plasto som han fick i julklapp av Ålandstomten. Om vi får plats i bilen får barnen ta med sig var sin så att de kan åka i backarna. Sedan spelade vi Syltfia som har ett mumintema (samma som Fia med knuff) när Pyret var på kalas.

Jag och några praliner

 
Ikväll är maken ute med jobbet och jag har lite egentid som ska spenderas framför tv:n. Jag ska se en av mina favoritfilmer Match Point med Jonathan Rhys Meyers och Scarlett Johansson. Det är en Woody Allen film vilket inte brukar vara min grej men den här thrillern är riktigt bra. Ett filmtips från mig.
 
 
Som sällskap har jag några smarriga praliner som jag köpte på Pralinhuset tidigare idag. Nu ska jag stänga ner datorn och njuta av både film och godsaker.

Nystädat

 
Idag har jag varit hemma och vabat men i morgon blir det dagis för barnen igen. Vädret har verkligen varit toppen med sol och snön som fallit nästan hela dagen. Synd att barnen inte är friska och jag ledig så att vi kunde gå ut och åka pulka.
 
 
Vi får hoppas att det blir lika fint väder nästa vecka då vi ska iväg på skidsemester. Jag längtar inte till själva skidåkningen men det ska bli så skönt att inte behöva stressa. Det har blivit väldigt långa dagar på jobbet de senaste två veckorna och nu får jag en chans att koppla av.
 
Det kommer att bli sovmorgon, frukostbuffé, skidåkning, pulkaåkning och bastubad. Jag längtar mest efter att hinna läsa en bok och att slippa laga mat.
 
 
Något som jag tycker om är att ha nystädat när jag kommer hem från en semester och städa var precis vad jag gjorde idag (nämligen badrummet) när jag fick en extra dag hemma . Till min hjälp hade jag produkter från Maison Belle som jag köpte på rea innan jul hos AgnesAmelia. Jag köpte även rengöringsmedel till köket och ett tvättmedel för silke och ull. Dofterna är kanon förutom på rengöringsmedlet till toaletten. Den luktar gammal inkissad offentlig toalett och idag var garanterat sista gången jag använde den då jag nästan mår illa av lukten.
 
 

Dockskåp till Pyret

Bild:www.lekmer.se
 
I flera veckor har Pyret pratat om att hon önskar sig ett dockskåp och hon är väldigt medveten om att hon fyller år om några veckor. Dessutom vet jag att dockskåpet Småland med vinterträdgård snart är på väg i posten för att hinna hit lagom till dess hon fyller år. Hon kommer att skrika av lycka när hon öppnar paketet på morgonen och det kommer vara näst intill omöjligt att få med henne till dagis strax efter.
 
Jag har förklarat att ett dockskåp är dyrt och att det kommer utan möbler och dockor. Det enda hon nu önskar sig (förutom dockskåpet som hon inte vet att hon kommer att få) på sin födelsedag är möbler, lampor, gardiner och dockor.
 
 
Hon har skrivit en liten önskelista på vad hon skulle vilja ha till sitt lilla hus.

Rosa i vardagsrummet

 
Nu är jag riktigt trött på alla julsaker och idag åker de ner i sina kartonger. Jag ville ta bort dem redan förra helgen men maken såg till att de fick stanna en vecka till. Tyvärr har det inte blivit så mycket gjort i helgen då min ryggrad fick samma form som en ostbåge i fredags och det är inte förrän idag som jag känner mig bättre. Då är det inte läga att klättra omkring och försöka ta ner julstjärnor och annat pynt.
 
 
Förra veckan tog jag en tur in på H&M Home där de dukat upp med en massa rosa nyanser och jag blev riktigt inspirerad och köpte med mig både rosa kuddfodral och vaser. Det är inte klokt att många av kuddfodralen inte kostar mer än 49.50 kr styck. Det är ett riktigt kap.
 
 
 
 

Alla sover

 
Här händer det tyvärr inte så mycket förutom att det blir tidiga mornar och sena kvällar. Nu är jag nämligen inne i den mest intensiva perioden på hela året när det gäller jobbet. Det är dags för årsbokslut.
 
Tack och lov betalar jobbet taxi hem på kvällarna när när det blir riktigt sent (visst jag kommer att beskattas för det) och jag skulle aldrig våga ta mig hem själv med tanke på "Lidingömannen" som härjar i mina hoods. Han är verkligen helt galen och jag mår nästan illa när jag tänker på vad han har gjort mot sina offer. Det har förskönats en hel del i pressen mot vad det är i verkligheten och jag tänker inte riskera mitt liv för att ta mig hem.
 
Nu ligger hela familjen och sover i min och makens säng men jag är lite för uppe i varv för att kunna gå och lägga mig. Det är väl så det är när jag suttit över 10 timmar och jobbat i Excel. Huvudet kan inte riktigt koppla av. Det blir några till avsnitt av MasterChef Australia och som sällskap här i vardagsrummet har jag kammarljusstaken från Holmegaard som lyser så fint. Den fick jag i julklapp av mamma och pappa och jag tycker den är så läcker med den lilla detaljen av läder.

Stone soffbord

Bild: www.poshliving.se
 
Jag har tidigare visat lite bilder på olika soffbord som vi skulle kunna tänka oss att köpa till vardagsrummet men vi hittar inte den som stämmer till 100%. Soffbordet Stone från Posh Living är precis vad vi vill ha förutom att måtten är lite fel. Jag vill ha ett marmorbord med måtten 100x100 cm men bordet ovan är 80x80 cm. Visst, det kan kännas futtigt att gnälla om några extra centimeter men meningen är att vi ska ha bordet väldigt länge och då vill jag känna att det är precis som jag vill ha det.
 
Ett alternativ är att ta kontakt  med en smed och sedan en stenfirma för att höra vad båda delarna skulle kosta. Vi får se om det går att lösa. Annar lär det nog bli bordet från Posh Living då det verkar vara så nära vårt önskebord vi kan komma.

Tekniska museet

 
Vilken härlig helg det har varit. Vi har inte haft några planer utan har sett till att få vara tillsammans i flera dagar och bara vara. I lördags blev det simhallen där vi träffade flera familjer från dagis och på söndagen kom en dagiskompis till Pyret hit för att leka. Idag ville jag stanna hemma och spela spel men barnen ville iväg och leka. De börjar längta efter dagis och sina kompisar.
 
 
Vi bestämde oss för att åka till Tekniska museet. Barnen tyckte verkligen att det var toppen och vi köpte faktiskt ett årskort för hela familjen så att vi kan åka dit så ofta vi vill. Tiden bara försvann och trots att vi var där i flera timmar hade vi inte tid att gå igenom alla avdelningar.
 
 

Myskväll framför tv:n

 
Ikväll har jag lite egentid då maken är på bio och barnen sover (efter mycket om och men). Vi var på gymet i eftermiddags och därför kan jag unna mig lite smask när jag sitter och slötittar på inspelade avsnitt av MasterChef Australia. Min absoluta godisfavorit just nu är SALMIAKKI vilken är gjord av mjölkchoklad med salmiakfyllning. Chokladen bryr jag mig inte så mycket om men salmiaken är fantastisk. Jag skulle kunna äta den med en sked direkt ur en burk.
 
Jag har även köpt ROOTFRUITs potatischips kryddade med Stilton Blue. Tidigare har jag provat deras variant med smak av parmesan och den var inte speciellt god. De smakade bara vanliga saltade chips och med tanke på att de kostar 18 kr för 90 g tycker jag inte att det var värt det. Dessa Stilton Blue var betydligt bättre men helt klart överprisade.

Nytt i badrummet

 
Min samling av Voluspa ljus (stora som små) börjar bli lite väl stor med tanke på att det tar ett bra tag att göra slut på dem. Jag hade inte tänkt att köpa fler men när jag efter sommaren stoppade näsan i deras Pink Citron insåg jag att min samling snart skulle utökas. Den luktar ljuvligt och jag är nästan beroende av härliga citrusdofter både i doftljus, parfymer och duschkrämer. När AgnesAmelia hade 40% rabatt på hela sortimentet i jul och nyår klickade jag hem denna goding och nu har den tagit plats i badrummet där den står och doftar sommar.
 
 

Pyrets nyårskläder

 
Pyret har alltid varit väldigt bestämd med vad hon ska ha på sig i klädväg. För något år sedan bråkade vi om det nästan varje morgon då hon ville ha tunna sommarklänningar till dagis mitt i vintern. Hon är fortfarande lika bestämd men har insett att det är bra att klä sig efter väderleken för att slippa frysa eller svettas.
 
 
Nu för tiden behöver jag nästan aldrig rätta henne och på nyår satte hon ihop sin outfit själv, precis som vanligt. Det blev en tröja från H&M med paljetter som formar ett kattansikte, glittrande brun kjol från Zara och inneskor från Flower Girl.

Nya tofflor från Shepherd

 
Innan jul hintade Pyret om att jag skulle få ett par nya tofflor i julklapp. Det lät rimligt med tanke på att maken några dagar innan ringde mig på jobbet för att höra efter vilken storlek jag har på skor.
 
När jag sedan talade om för dem några gånger att de minsann tänker ge mig nya tofflor bara log de åt mig och innan vi åkte upp till mina föräldrar för att fira jul slängde jag mina gamla tofflor i soporna. Jag hade sett ett paket som såg ut som en skokartong hemma och jag var helt övertygad om att det var mina nya tofflor.
 
Jag kan säga att jag blev mäkta förvånad när jag på julafton öppnade paketet och hittade ett pulsband istället för tofflor. Då jag går omkring i tofflor varje dag här hemma var det bara till att gå ut på stan och hitta några på rea. Precis som förra gången blev det ett par från Shepherd men nu blev det ett par bruna istället för röda som jag hade tidigare.

Gott Nytt År

 
Hoppas att ni har haft en riktigt bra start på det nya året. Själv hade vi fest för 12 personer igår och de sex barnen gick inte och lade sig förrän 01.30 i morse. Tur att Pyret sov till 10.30 och Lillebror till 11.30.
 
 
Vi var tre familjer som träffades hemma hos oss igår och enligt våra vanliga traditioner delar vi upp förrätt, varmrätt och efterrätt mellan oss. Det roliga är att vi inte vet vad de andra kommer att göra och då blir en stor del av menyn en överraskning.
 
 
Igår bjöds det på hummerpannacotta med löjrom och mördegspinnar med timjan och ost. Huvudrätten stod jag och maken för och då blev det marinerade kolkonfiléer med chevrérisoni och primörer. Efterrätten blev ananascoupe gjord på vanlijglass med en sås på ananas och kokos.
 
 
Till förrätt för barnen blev det snittar av mjukt tunnbröd med gurka och spett med coctailtomater och mozarella. Huvudrätten bestod också av spett men med korv, köttbullar, stekta champinjoner, mozarella och coctailtomater. Till efterrätt blev det glass, chokladsås och hemmagjorda maränger.
 
 
 
Vid tolslaget stod barnen på balkongen och skrekt av förtjusning över alla raketer som lös upp himlen och efter lite skålande var det dags för dans i vardagsrummet. Det var en riktigt bra start på 2014.

RSS 2.0