Mingel med Gourmet och Nespresso

Igår tog jag med min kompis S och gick på mingel till Nespressos nya butik på Kungsgatan i Stockholm. Det var tidningen Gourmet som hade bjudit in och vi fick bläddra i det nya numret som är fyllt med läckra recept och fantastiska bilder (jag plockade ett nummer till dig också E). Jag har tidigare bara varit i Nespressos butik på Biblioteksgatan men den nya är hur fin som helst. Personalen är otroligt service minded och man känner sig lite som om man skulle befinna sig i business class på flyget. Tilltuggen för kvällen kom från Petite France och bestod av små snittar med lax respektive ankconfit. Supersmarrigt men bästa av allt var deras macaroner som vi fick till dessert. Smakerna för kvällen var vanlilj, choklad och körsbär. Fantastiskt gott. Det lottades även ut några priser under kvällen och högsta vinsten var en Latissima+ men varken jag eller min kompis lyckades knipa vinsten. Bättre lycka nästa gång helt enkelt.

Tidningen Gourmet

Foto: Privat

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti
Foto: Privat

Nu är min svägerska som bor i USA här på besök. Svärmor fixade ihop en kusinträff så att svägerskan skulle få träffa alla innan hon åker tillbaka hem. Det blev lussefika och sedan middag. Jag ville ta med mig en lite present till svärmor och det fick bli hemmagjord saffransbiscotti. Jag kan tyvärr inte äta dem själv då jag är nötallergiker men enligt de andra smakade de riktigt bra. Jag tycker att detta är en toppen "gå bort present". Här följer receptet för er som är lite baksugna:

ca 40 st

2 st ägg
2 pkt saffran
100 gram sötmandel
100 gram smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hacka mandeln grovt.

Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Vispa ihop ägg och saffran och tillsätt därefter smör och socker. Vispa ihop till en porös smet.

Blanda ner vetemjöl och bakpulver. Blanda till en jäm och ganska kletig smet. Tillsätt mandeln.

Fördela smeten i tre längder på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Låt längderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Stoppa in dem i ugnen igen på 75 grader i ca 1 timme till dess de har torkat.




Adventsljusstake från Muuto

Adventsljusstake från Muuto

Första dagen då Illums Bolighus öppnade sin "adventskalender" hade de ett riktigt bra pris på ljusstaken Muuto. Den finns i svart eller vitt och är gjord i gjutjärn. En riktigt bastant sak med andra ord. Den är ihålig vilket gör att den är perfekt att stoppa ner mossa i vid jul eller vatten och blommor på sommaren. Dessutom finns det massor av skåror som gör att ljusen går att placera var som helst i ringen och de sitter fast ordentligt. Självklart slog jag till om köpte mig en.

Tidigare har vår adventljusstake varit en variant av koppar som har varit mina föräldrars. Den har dessvärre börjat rosta på insidan där ljusen ska ställas (vilket är i ett annat material) och därför var det dags att den byttes ut. I år fyllde jag den nya med mossa och små prydnadssaker som ska se ut som flugsvampar, äpplen och små bär. Själv tycker jag att det blev jättefint.

Adventsljusstake från Muuto

Adventsljusstake från Muuto

Foton: Privata


Shopping Molo, Kik Kid, Rockefella m.m

Idag skickade jag iväg maken för att ta en titt på utförsäljningen som Babyshop hade här på Lidingö. De ska tydligen göra om sina lokaler och reade därför ut sitt sortiment. När jag gick i morse frågade maken hur mycket han fick handla för. Det är inte en speciellt bra fråga att ställa till någon som älskar att shoppa. The sky is the limit, baby blev mitt svar när jag gick ut genom dörren. Döm om min förvåning när han handlade för 1400 kr. Pyret håller på att växa ur sina 98 kläder och Lillebror sina 86 kläder och maken köpte därför några uppsättningar i större storlekar.

Han gjorde det riktigt bra men några av kläderna var jag inte jättenöjd med. Den lila klänningen och tröjan från Molo ser redan ut att vara urtvättade och kanterna vid armarna och halsen är jättekonstiga. Det ser ut som om kantbanden är felsydda och har vridit sig. Det blir en massa veck ungefär som man kan få när man stryker fel. Tyvärr är det nog så det ska se ut. Klänningen är dessutom rektangulär på tvären under midjan vilket gör att den är lång på sidorna och kort fram och bak. Inte snyggt alls. Dessutom köpte han en grön tröja från Mini A Ture som måste vara för anorektiska bebisar (om sådana fanns). Den är sjukt trång och Lillebror kommer aldrig att få den på sig utan att sömmarna spricker. Lite synd att maken inte köpte någonting från Paul Frank då det tydligen fanns en del saker från det märket. Jag måste i alla fall säga att 1400 kr för allt detta som han köpte är riktigt bra.

Shopping Molo, Kik Kid, Rockefella, Mini A Ture, Ej Sikke Lej
Till Pyret: Lila tröja från Molo och en med ugglor från Ej Sikke Lej.

Shopping Molo, Kik Kid, Rockefella, Mini A Ture, Ej Sikke Lej
Till Pyret: Klänning från Molo, Tights från Rockefella och byxor från Kik Kid.

Shopping Molo, Kik Kid, Rockefella, Mini A Ture, Ej Sikke Lej
Till Lillebror: Tröja från Mini A Ture, kortärmad tröja från Amplified, byxor från Rockefella och tröja från Imps&Elfs.

Foton: Privata

Danskläder till showen

På lördag är det dags för Pyret och hennes danskompisar att ha en show för alla föräldrar. Tyvärr är det bestämt att barnen ska se ut som björnar. Hej och hå. Hur sjutton lyckas man med det? Nu sitter säkert min mamma och säger -Jag har ju sagt att du ska ha en symaskin.

Jag kan säga att alla symaskiner i världen skulle inte hjälpa då jag är helt hopplös på att sy saker. Alternativet är helt klart att köpa någonting. Hela Stockholm har genomsökts för att hitta ett diadem med björnöron men det var helt hopplöst. Det finns allt från grisöron till tigeröron men absolut inte några björnöron. Idag fick jag lite panik och begav mig till Zara på lunchen för att försöka hitta någonting att klä på Pyret. Det blev en brun tyllkjol med guldglitter och en inte allt för fin överdel men det är verkligen hopplöst att hitta någonting fint som är brunt och som inte är pepparkakskläder till lucia.

Jag kan ge mig attan på att Pyret ändå kommer att bojkotta hela dansen och sitta på sidan om och sura. Vi tränade på dansen en gång igår och då var hon sur och talade om att -Ballerinor dansar inte så mamma. Hon vill helst dansa balett men att sätta henne i skola på Balettakademien när hon är 3-år tycker jag är lite överkurs.

Danskläder till dansuppvisning
Foto: Privat



Utstickare för pepparkakshus

Förra julen var Pyret så stor att vi bestämde oss för att sätta ihop och dekorera ett pepparkakshus. Det blev inte det vackraste huset i stan (se inlägg) men det var riktigt kul att pynta och fixa. Efter någon vecka kapsejsade hela huset och åkte ner i soppåsen. Förra årets hus var färdiggräddat och var bara att sätta ihop. I år tänkte jag försöka mig på att göra ett eget. Däremot vågar jag inte trixa helt fritt utan köpte idag en utstickare för pepparkakshus på Lagerhaus för 49kr. Huset kommer att bli ganka litet men det räcker. Det kommer ändå bara att samla damm om det nu förhoppningsvis står sig genom hela julen.

Utstickare för pepparkakshus

Utstickare för pepparkakshus
Foton: Privata

Min önskelista

Nu börjar frågorna komma från familjen gällande vad jag önskar mig i julklapp. Maken suckar mest och tycker nog att julklappar är överskattat men jag är en sån som klämmer på alla klappar under granen och vill nog inte riktigt bli vuxen när det gäller detta. Här kommer i alla fall min önskelista:

Uhlala keramik. Skål med lockTändsticksfodral av Kristina Stark


Macaron kit bestående av matta, sprit och munstyckenTofflor från Shepherd

Mateus ostronskål liten Mateus skål liten
Vattenkanna från Eva SoloLotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru






www.uhlala-ceramics.com Keramikskålar från Uhlala finns att köpa på Asplund i Stockholm (Vill gärna ha den runda randiga i svart eller grått)

www.urbanliving.se Stort vitt tändsticksfodral av Kristina Stark finns också på Tehuset Java på Lidingö

www.coolstuff.se Macaron kit med matta, sprit och munstycken

www.heppo.se Tofflor från Eskimo, Shepherd eller Hush Puppies i strl 38 finns även på www.brandos.se

www.urbanliving.se Mateus ostronskål liten i färg grönt

www.urbanliving.se Mateus skål liten 19 cm i färg ocean

www.danskdesign.nu Vattenkanna från Eva Solo, bild från

www.bokus.se Kokboken Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren

Nytt tyg på stolsdynorna

Idag har det varit full rulle. Dagen började med dans för Pyret där vi tränade inför showen som går av stapeln nästa helg. Sedan var vi hemma i några timmar och fixade samt såg till att Lillebror fick sova för sedan blev det kalas. En av Pyrets kompisar fyllde 3 år och hela familjen var bjudna på kalaset. Det var mycket trevligt och Lillebror var överlycklig över att få umgås med äldre barn. Till fikat lyckades han få i sig två kanelbullar, glass och ett chokladfinger. Senare blev det fiskdamm och han lyckades äta upp nästan allt i sin påse. Pyret började inte äta godis förrän hon var runt 3 år men Lillebror hänger på och det är svårt att låta andra äta men inte han. Det var helt enkelt en toppendag som avslutade med pizza och sallad från den lokala pizzerian.

Vi har även under dagen hunnit med att klä om våra sex köksstolar till vårt nya tyg från Kinnarps. Det blev jättefint och det är en kolossal skillnad mot förut. Det känns nästan som om vi har fått helt nya stolar. Dynorna passar toppen med stilen som vi har i köket som består av färgerna vit, svart, rostfritt stål och ek.

Stolsdynor med tyg från Kinnarps

Stolsdynor med tyg från Kinnarps

Stolsdynor med tyg från Kinnarps

Foton: Privata


Adventskalender hos Illums Bolighus

Är det någon som har missat att Illums Bolighus har julklappspriser på några av sina produkter varje dag från 18 november till den 18 december? Dagligen finns det en eller flera saker som är ordentligt rabatterade och som bara går att köpa just den dagen. De är fantastiskt fina saker till mycket bra priser. På deras hemsida kan du se vilka produkter som gäller men det är tyvärr för deras danska butiker. Det är samma saker i Sverige men lite andra priser och andra dagar. Givetvis kunde jag inte hejda mig utan sprang dit med en kollega på lunchen i fredags då första erbjudandet började gälla. Hela affären är fantstisk och min kollega såg hur det började lysa i ögonen på mig och sa att han minsann skulle ringa till maken och varna och se om det gick att spärra kontokortet för just den här affären. Jag passade på att bli medlem i butiken för här kommer jag att shoppa igen. Det är inredningsprylar och kläder i två våningsplan och det finns verkligen hur mycket fint som helst. Vad jag köpte får ni se nästa helg.

Illums Bolighus
Foto: Privat






Var det bättre förr?

Nu när jag har fyllt 40 år känns det som om jag alltid har varit en mogen och ansvarsfull kvinna. Herregud vad det låter tråkigt men lite känns det i alla fall så. Igår när jag satt på tunnelbanan hem från jobbet satte sig tre tjejer i tonåren runt mig och började snacka. De skulle ta studenten i sommar och hade beställt studentmössor i cashmere med swarovskikristall och guld (visst det är Lidingöungdomar vi pratar om). De hade även varit på apoteket och köpt ett laxermedel som de skulle ha i håret för det var ju sååååååååååå bra. Minsann hade en kompis hår växt nästan en decimeter på två månader tack vare detta mirakelmedel och så fort någon sade någonting som de andra tyckte var lite knäppt sa de andra -Men gud vad du är efterbliven.

Då satt jag och funderade på om jag var likadan när jag var ung. Troligtvis. Däremot skulle jag inte säga efterbliven till någon eller använda laxermedel i håret. När jag tänker efter hade jag och mina kompisar lite andra udda saker för oss och hade ingenting emot att synas och höras i alla lägen. Frågan var om det var bättre förr? Inte nödvändigtvis men det var i alla fall lite annorlunda mot idag.

Blad i form av ett hjärta
Foto: Privat

Glöggmuggar från Mateus

Nej, egentligen är det espressokoppar men jag tycker att de skulle fungera utmärkt som glöggmuggar. Speciellt de röda skulle vara perfekt. Vi har alltid glöggfika i december men i år får vi nöja oss med våra vanliga glöggkoppar. Jag har redan börjat fundera ut en massa smaskiga bakverk som ska serveras. Jag ska inte avslöja för mycket för de som är bjudna men för första gången ska jag göra biscotti med saffranssmak och givetvis vår traditionella saffranskaka med mandelmassa som ser ut som en butterkaka. Några härliga macarons kan nog också finnas på kakfaten. Tänk att det redan börjar närma sig 1:a advent.

Mateus espressokopp eller varför inte glöggmugg
Bild: www.lannamobler.se

Tyger från Kinnarps

Ett absolut måste här hemma har varit att klä om våra köksstolar. Tyvärr har jag aldrig tagit mig tid att gå och titta på nya tyger och stolarna har helt enkelt sett ut som hej kom och hjälp. Största orsaken till det är att maken för ganska länge sedan fick för sig att olja våra ekstolar. Det var ju toppen att han oljade dem men det hade varit ännu bättre om han hade tagit bort våra vita bomullssitsar innan han började med detta. Nu ser det ut som om någon har kissat på varenda dyna och det är aningens pinsamt att bjuda hem vänner och vi får förklara för nykomlingar vad som hänt med stolarn. Idag när vi var hos familjen E fick vi nya tyger från Kinnarps och de tänkte att de kunde passa till våra stolar. Hur toppen som helst. Vi kommer att börja med det mönstrade tyget och när det väl blir smutsigt kommer vi att gå över till det svarta.

Tyger från Kinnarps
Foto: Privat

Brev till tomten

Brev till tomten i Tomteboda
Foto: Privat

Efter Pyrets dans idag tog jag med mig henne och hennes kompis B hem. De kan inte slita sig ifrån varandra och dessutom fick B:s mamma som är gravid lite lugn och ro. Hemma hos oss skrev tjejerna brev till tomten. Eller rättare sagt jag skrev men de berättade vad som skulle stå i breven. På vägen hem till B senare på dagen lade vi breven på brevlådan. Det sägs att tomten kommer att svara på alla brev så vi får hoppas att det kommer ett svar så småningom. Adressen till tomten är:

Tomten
173 00 Tomteboda




Pyret börjar bli stor

Snart fyller Pyret 4 år och hon har blivit så "stor". Nu vill hon leka tillsammans med andra istället för själv och hon vill gärna gestalta olika figurer. Antingen ska vi vara pirater som seglar på havet eller så är det mamma, pappa och barn som gäller. Lillebror är mest i vägen enligt henne men när vi leker pirater får han vara med och då har han rollen av en liten val. Det hon tycker allra mest om är att måla. Jag får säkert tio teckningar om dagen som hon gjort på dagis. På bilden nedan har hon ritat hela familjen. Det är jag som har lila hår och maken som har blått hår. Lillebror sitter i mitten med rött hår och Pyret är längst till höger med rosa hår. Jag som var orolig för att hon inte skulle kunnar rita en huvudfoting på 4-års kontrollen men jag tror att det kommer att gå som en dans.

Pyrets teckning

Fika med Hello Kitty

Lek med Duplo lego

Foton: Privata

Uhlala keramik

Min önskelista har tidigare innehållit förvaringsasken vitriini från Iittala. Nu har jag helt svängt om och vill istället ha en av de härliga aksarna från Uhlala keramik. Det är den runda som jag har förälskat mig i men det spelar ingen roll om det är den som är matt i färgen eller den randiga. Däremot vill jag ha en som är mörkt grå eller svart. En sådan ask skulle passa toppen på nattduksbordet och jag skulle kunna ha mina smycken i den. Snälla tomten, visst har jag varit snäll i år?!

Uhlala keramik förvaringsaskar
Uhlala keramik förvaringsaskar
Bilder: www.uhlala-ceramics.com

Redfoot ballerinasko

För ganska länge sedan köpte jag två ballerinaskor Campadre. Min kompis hemma på ön har tipsat om dessa skor tidigare och när jag fick chansen att köpa dem billigare slog jag till. Jag var aningen tveksam då det runt skon (där du stoppar ner foten) sitter någon form av resårband på insidan. Det får mig att tänka på en korsning mellan dansskor och gamla tantskor vilket inte riktigt är min grej. Nu har jag äntligen fått hem skorna i sina små boxar och jag är riktigt nöjd. Fördelen med resåren är att skorna passar de flesta och att de inte på något sätt sitter åt. De känns knappt att jag har skorna på mig.

Redfoot ballerinasko

Sulan är delad vilket gör att det går att vika ihop dem och stoppa ner dem i den lilla påsen om kommer med. Trots det är de riktigt bekväma att gå i. Det är toppen att stoppa ner dem i handväskan då de inte tar någon som helst plats.

Redfoot ballerinasko med hopfällbar sula

Redfoot ballerinasko med hopfällbar sula

Jag köpte på mig ett par svarta ballerinaskor i mocka med en lite pom pom tofs fram. De andra är silvriga med lite bling bling. Om jag får tro mig själv kommer dessa att användas flitigt i sommar. Eller varför inte på jobbet nu i vinter då mina muklukar inte kan användas på jobbet?

Redfoot ballerinasko med hopfällbar sula i svart mocka med pom pom tofs

Redfoot ballerinasko med hopfällbar sula i silverfärg med stenar och annat bling bling
Foton: Privata

Alla helgons dag

Nu är helgen snart slut men den har verkligen varit toppen. Vi var på middag hos familjen B i Huddinge i fredags där vi avslutade kvällen med en film framför brasan när barnen gått och lagt sig. I går var det middag hos familjen S med spel långt in på natten. Idag har vi haft familjen E här på lunch. Vi har verkligen hunnit träffa många av våra vänner denna helg och Pyret och Lillebror har kunnat leka och busa med sina kompisar.

Igår var vi på kyrkogården och tände ljus för våra nära och kära som inte längre är med oss. I år blev det även ett extra ljus för Ruffi i minneslunden. Det kändes som om Pyret gick igenom varenda grav på kyrkogården och jag fick berätta vem eller vilka som låg under respektive grav. Hon frågade vilken grav som var min men jag berättade då att jag inte får en grav förrän jag dör. Då sade hon att när jag är död ska hon minsann gå till min grav och tända ljus.

Alla helgons dag
Foto:Privat

Idag efter att våra lunchgäster hade åkt tog jag och Pyret en promenad i skogen. Vi plockade löv och bär som hon skulle klistra upp på papper. Hennes tålamod tog slut när vi senare satt och skulle klistra fast allt och det blev inte så mycket gjort men några saker kom i alla fall på plats.

Tavla med höstlöv
Foto: Privat

Hjärtformar till ischoklad och annat smask

På väg till och från jobbet passerar jag Lagerhaus men har ännu inte varit inne där sedan jag började jobba efter min mammaledighet. Igår jourjobbade jag och några kollegor och på lunchen passade jag på att göra lite shopping. Jag har tidigare berättat att jag inte är förtjust i hösten men julen tycker jag är riktigt mysig. Speciellt nu när jag har barn upplever jag mina barndoms jular genom mina barn. I veckan var jag på Panduro och blev sjukt julsugen då de hade en massa fina julpyssel, julkort och annat juligt i butiken. Igår gick jag så ner till Lagerhaus och köpte julklappspapper, pepparkaksformar (kan aldrig bli för många) och hjärtformar som jag kommer att ha ischoklad i. Jag börjar känna mig riktigt julpysslig och tycker att det är väldigt långt till 1:a advent. Innan dess vågar jag inte börja fixa till julkänslan här hemma.

Hjärtformar till knäck och ischoklad från Lagerhaus

Hjärtformar till knäck och ischoklad från Lagerhaus
Foton: Privata

Värmeljushållare från DAY Birger et Mikkelsen

Jag var förbi i den nyöppnade gallerian här på Lidingö (den minsta jag någonsin har sett) och hittade några fantastiskt fina ljushållare från DAY Birger et Mikkelsen. Själva basen är gjort i mörkt trä och sedan tar man och lyfter av överdelen som är gjort i mönstrat stål. Den var riktigt fin och jag kan tänka mig att det kommer att bli ett fint mönster när man tänder den. Det fanns många olika mönster att välja på men den på bilden nedan var den jag föll mest för. Återigen någonting som kommer att hamna på min önskelista.

Värmeljushållare från DAY Birger et Mikkelsen
Bild: www.day.dk


Odense soffbord

Jakten på ett soffbord till vardagsrummet går vidare. De vi har tittat på tidigare har haft helt fel yta och bara man tittar på den blir det repigt. Inte helt ultimat med två småbarn hemma som tycker att ett soffbord kan användas till mycket annat än just ett bord. Bordet Odense påminner om ett bord som mina föräldrar hade men skillnaden är att det var i mörkt trä och att stavarna under bordsytan var av metall. Om jag inte minns helt fel var det ett bord à la 50-talet. Detta är dock i vitlackerad ek. Jakten kommer nog att gå vidare ett tag till men detta bord kan helt klart vara en kandidat.

Odense soffbord i vitlackar ek
Bild: www.stockholmfurniture.se

RSS 2.0