Kokbok - Halv åtta hos mig

Jag älskar matlagningsprogram av alla dess slag. En svensk favorit (har även sett den engelska men det är en katastrof) är Halv åtta hos mig. Det är inte många avsnitt som jag missat under de säsonger som programmet sänts. För ett tag sedan kom det ut en kokbok med vinnarmenyerna plus lite bonusmenyer. När jag surfat runt på nätet för att titta på bokrean hittade jag kokboken från programmet för 99kr och blev givetvis mycket glad när jag såg att Willys sålde den för 69kr. Vilket hit! Jag var inte sen att slå till. Nu ska det lagas massor med god mat. Alla recept ska provas, mer eller mindre i alla fall. Är det någon som är sugen på middag?

Kokboken från tv:programmet Halv åtta hos mig

Foto: Privat

Virkning

Jag har tidigare berättat om min makes lite tidiga 40-års kris vilket gjorde att han bestämde sig för att anmäla sig till Lidingöloppet. För mig finns det inte på kartan att jag skulle göra någonting liknande och jag har varit så kaxig och minsann sagt att jag inte har någon 40-års kris trots att jag fyller flera år före min man. Men igår slog det mig. Visst har jag börjat få en kris. Om det är pga mina år eller något annat har jag inte någon aning om. Jag har nämligen börjat bli huslig för första gången på närmare 40-år. Visst, jag har under mina yngre år älskat allt som är smått och pyssligt som pärlplattor, gjuta och måla gipsfigurer och måla både med vattenfärg och oljefärg. Nu helt plötsligt har jag börjat modellera sugerpaste till tårtor och mitt nya infall är att jag ska börja virka. Jag förstår att det säkert låter helt galet och när jag berättar det för mina kompisar börjar de att gapskratta. Jag förstår då att virkning och jag kanske inte är en underbar kombo men skam den som ger sig. Jag har ett bestämt mål med min virkning och ni kommer snart att få se vad det är. Om det inte går helt åt pepparn förstås, då kommer jag inte att visa mina alster, eller kanske ändå som avskräckande exempel.

Men om sanningen ska fram är det nog inte en kris i alla fall. Det är nog helt enkelt så att jag har blivit förändrad eftersom jag är mamma. Hade det inte varit för Pyret och lillebror hade jag aldrig fixat egna tårtor eller börjat virka.

Virkning

Foto: Privat

Blomkrukor till balkongen

Det är lite konstigt att börja planera balkongen inför våren när snön är ungefär 40 cm djup när vi öppnar balkongdörrarna. Men, jag kan inte låta bli. Jag får spader på det här vädret och vill att det ska bli vår nu på stört. Tyvärr var det -15 grader i morse vilket visar att vinterna inte tänker ge sig i första taget. Då vi har en liten balkong och nu ska få plats fyra personer (vi älskar att äta middagar där ute på sommaren) gäller det att organisera blomkrukorna en aning. I vanliga fall brukar vi ha dem på golvet vilket inte kommer att fungera i år om alla i familjen ska kunna få plats. Då är ett alternativ att hänga dem på balkongräcket. Kruxet är att om hela krukan ska hänga innanför räcket kommer den att vara i vägen när man ska luta sig bakåt på stolen. Många föreningar tillåter inte att krukor eller blomlådor hänger utanför räcket men jag har hittat ett alternativ. Det är en blomkruka som hänger på själva räcket. Krukan som heter Flower Bridge (bild nr.1) har en låsanordning på undersidan så att den sitter säkert på räcket. Däremot tycker jag att krukan On the edge är snäppet snyggare.

Flower Bridge blomkruka som hängs gränsle över räcket

Bild: www.planter.se

On the edge blomkruka som hänger gränsle över balkongräcket

Bild: www.adessostockholm.se



Blommor till Pyret

När Pyret fyllde år fick hon en kruka med lila tulpaner i av sin farmor. Jag har tidigare berättat att lila är favoritfärgen och igår märkte jag att tulpanerna tyvärr hade fått löss. Det vara bara att kasta dem och jag lovade dottern att vi skulle köpa nya fina blommor till krukan. Efter dagis gick vi in till Anderssons Blomsterhandel som ligger i Torsvik här på Lidingö. Jag är verkligen inte duktig på blommor men brukar gå in där med jämna mellanrum om jag ska köpa blommor till någon annan. Tjejen som har affären är verkligen super. Hon gör alltid det lilla extra utan att jag sagt någonting. Pyret valde en blomma som inte kostade mer än 35 kr men ändå fixade tjejen i affären till den med lila "gräs" ovanpå lökarna i krukan och sedan slog hon in krukan i lila papper och knöt med ett mörklila snöre. Jag behöver nog inte säga att Pyret var en mycket nöjd kund. Det är verkligen toppen när de gör det lilla extra.

Blomma Till Pyret

Present till farmor. Rosor som fäller ut sig i badet

Foton: Privata

Gymkortet är inköpt

Nu finns det ingen återvändo. Årskortet på gymmet är köpt. Jag köpte ett redan när Pyret föddes för tre år sedan och hade tänkt att träna när hon var på barnpassningen som de hade. Kriteriet för att lämna in henne var att hon skulle kunna sitta och när hon väl fixade det visade det sig att de hade tagit bort barnpassningen. Suck! Jag återkallade mitt medlemskap och sedan dess har jag inte tränat någonting. Visst några promenader blev det med kompisen E i höstas men sen kom snön och vi slutade att gå.

Nu är det altså dags för en nytt försök. Dessutom finns det tre faktorer som gör att jag inte längre har några ursäkter att komma med:

1, Gymmet ligger väldigt nära där vi bor (ungefär 3 min gångavstånd).

2, Svärmor passar barnen en gång i veckan så att jag och maken kan träna tillsammans.

3, Jobbet betalar en hyfsat stor del av gymavgiften.

Jag har gått på två bodybalancepass hittills och det är en blandning mellan tai chi, yoga och pilates. Det är verkligen skönt för kroppen då jag både får sträcka ut men även träna mycket mage och ben. Maken och jag skulle på ett boxpass i helgen men jag har haft en ganska jobbig värk i högra delen av buken/ryggen på senare tid och jag kunde helt enkelt inte ta mig ur sängen. Det får bli ett annat försök denna vecka.

Idag var jag och lillebror och köpte lite nya träningskläder. Vår InterSport affär som vi har här på ön är stängd för renovering och de säljer under tiden ut en stor del av sitt sortiment. Jag köpte en rosa lite längre träningströja som sitter åt med en mudd längst ner. Den är så vansinnigt mjuk och kommer att passa toppen till mina yogapass. Det blev även en rosa sport bh. Visst, rosa är inte direkt min färg med tanke på att jag är blek som en out of bounds pinne (enligt svärmor). Däremot vill jag ha lite roliga färger när jag tränar och dessutom är prio att kläderna är sköna och sitter bra. Båda sakerna är från Röhnisch.

Tack kära svärmor för att du alltid ställer upp och för att jag och maken får lite träningstid tillsammans.

Träningströja och bh i rosa från Röhnisch

Foto: Privat

Tips - steka bacon i micron

Ibland går smarta tips mig helt förbi. Som att steka bacon i micron. Då jag är hemma med lillebror på dagarna blir det svårt att hinna laga lunch till mig själv. När det krisar är det toppen att steka lite ägg och bacon och jag har alltid ett paket i frysen. Däremot tycker jag att det är lite stökigt att steka bacon i stekpannan för det stänker över halva köket. Jag tycker även om att få mina bacon krispiga men med tanke på att de nästan friteras i sitt eget fett i stekpannan blir de allt för ofta överstekta och det går inte ens att sätta gaffeln i dem utan att de krasar sönder. Nu har jag äntligen upptäckt hur enkelt det är att steka bacon i micron. Ta några ark med hushållspapper och lägg på en tallrik. Lägg upp ditt bacon och stoppa in i micron. För att vara på säkra sidan och för att det inte ska bli något smuts i micron lägg på ett ark hushållspapper eller ett plastlock som brukar finnas till micron. Kör på full effekt några minuter och du får ett bacon som är kanon. Fördelen är att det går fort, det grisar inte ner, fettet hamnar på hushållspappret och det blir inte kanonhårt utan välstekt men inte överstekt. När jag har haft baconet i frysen kör jag några minutert i micron och delar sedan på skivorna för att sedan köra några minuter till. Aldrig mer kommer jag att steka bacon i en stekpanna.

Steka bacon i micron

Foto:Privat

Paul Frank Lip Smacker läppbalsam

Jag har verkligen hittat stans snyggaste läppbalsam. Tidigare i veckan var jag inne på Kicks och hittade dessa Lip Smackers från Paul Frank. Burkarna är verkligen hur söta som helst. Tyvärr stressade jag igenom affären och köpte bara det som jag hade planerat vilket jag ångrar. Det fanns tre smaker att välja på nämligen strawberry banana, cotton candy och fried icecream. Detta är en given pryl i min handväska inför våren och sommaren. Vad jag förstår doftar de som godis. Mums!

Paul Frank Lip Smacker läppbalsam Paul Frank Lip Smacker läppbalsam
Paul Frank Lip Smacker läppbalsam


Bilder: www.kicks.se

Söta tavlor med hjärtan

Nu börjar affärerna svämma över med saker inför alla hjärtans dag. Jag har aldrig varit mycket för det och tycker mest att det är ett komersiellt jippo. Varför inte fira andra dagar på året? Vi kanske själva behöver ordna alla hjärtans dag flera gånger om året för att tala om för nära och kära hur mycket de betyder. Apropå hjärtan hittade jag dessa fina tavlor hos sarah&bendrix. Varför inte göra en egen. Egentligen borde det inte vara allt för svårt men med tanke på att jag har noll egen tid för tillfället (ändrar sig nog när barnen blir större) får jag skjuta det på framtiden. En i rosa skulle passa jättebra inne i Pyrets rum och själv skulle jag kunna tänka mig en i vårt sovrum.

Tavla med hjärtan av papperTavla med hjärtan av papper
Tavla med hjärtan av papperTavla med hjärtan av papper


Bilder: sarah&bendrix

Hello Kitty tårta och en grod tårta

Äntligen är kalaset över. Kalaset var en hit men det var mycket att förbereda innan. Pyret trivdes som fisken i vattnet och tyckte verkligen att det var en kanondag på alla sätt. Här är i alla fall bildbevis på tårtorna som jag gjorde. Fyllningen i Hello Kitty tårtan (Pyrets favorit) är jappfluff och hallonmousse. Grod tårtan är fylld med kokosmousse och limemousse. Det var många av de vuxna som hade den som favorit. Gräddtårtan som blev en "i alla hast" tårta är fylld med mango/passonsfuktsmousse och chokladmousse. Sedan blev det bountybollar och kladdkakemuffins med chokladfrosting. Nu ska jag fokusera på lite andra saker istället för tårtor så att ni får lite annat att läsa om här i bloggen.

Lila Hello Kitty tårta med lila blommor fylld med hallonmousse och jappfluff

Grodtårta med sniglar, maskar, näckrosor i en damm

Snigel i sugerpasteSnigel i sugerpaste
Gråddtårta med chokladmousse och magno/passionsfruktmousseKakbuffé med bountybollar och kladdkakemuffins med chokladfrosting

Foton: Privata

Tårtdekorationer

Nu är det full fart med att göra dekorationerna till tårtorna som vi ska ha på lördag. Det tar lång tid men är vansinnigt roligt. Det är så roligt att jag bara vill göra mer och mer men tiden räcker inte till. Dessutom blir nog inte tårtorna så fina om de är fullproppade med dekorationer. Här kommer en liten tjuvtitt på några av de saker som ska sitta på grodtårtan. Idag har jag gjort en jappfluff och en kokosmousse som ska bli fyllningar. Kvar att göra är dekorationerna till Hello Kitty tårtan och fyra fyllningar. Jag vet i alla fall vad jag ska göra när barnen somnat ikväll.

Grodtårta med näckrosor, larver och en sköldpadda i sugarpaste (sockerpasta)

Grodtårta med näckrosor, larver och en sköldpadda i sugarpaste (sockerpasta)

Grodtårta med näckrosor, larver och en sköldpadda i sugarpaste (sockerpasta)

Foton: Privata

En härlig dag

Idag har det varit full fart från tidig morgon. Pyret sov som en stock hela natten och lillebror vaknade endast en gång. Jippi!!! Det händer inte så ofta att båda barnen sover bra. Är inte den ena vaken så är den andra. Dessvärre väcker de också varandra med sitt skrikande på nätterna trots att de sover på var sin sida av lägenheten. Tyvärr tyckte lillebror att han sovit klart när klockan var fem i morse vilket inte var allt för roligt.

Sedan hade jag två glada barn hemma på morgonen och när vi kom hem från dagis var det dags att försöka få lite tid till att städa här hemma. Vi ska ha födelsedagskalas på lördag och för att inte behöva jäkta runt med allt samma dag försöker vi få lite gjort varje dag. Planen idag var att dammsuga tillsammans med lillebror och sedan torka golven när han sover. Det gick verkligen hur bra som helst. Lillebror kröp efter mig i alla rum och betedde sig som värsta kontrollanten. Om jag hade missat någonting på golvet kastade han sig ner på mage och låg och pillade på smutset. När jag dammsugit färdigt gick lillebror och lade sig och jag kunde i lugn och ro torka golven. Det är sällan som någonting går som planerat men idag lyckades jag.

Utanför våra fönster strålar solen från en klarblå himmel och jag fick lite tid att sitta ner och äta lunch i vardagsrummet och bara ta det lugnt. En riktigt härlig dag med andra ord. Hoppas att det fortsätter så.

Nedan är det två bilder på lillebror. På ena bilden försöker han få in en golfklubba i munnen och på andra bilden äter han på bensinpumpen till makens Fisher Price garage från 70-talet.

Alexander äter golfklubba

Alexander äter garage

Foton: Privata

Caravaggio lampor

Jag har alldeles glömt bort att visa våra Caravaggio lampor som vi satt upp i köket. Om jag ska vara ärlig var det inte vi som gjorde det utan en elektriker men i alla fall. Fint tycker jag att det blev. Det är inte den bästa bilden men ni får en uppfattning om hur det ser ut. Jag tycker att det är kanonsnyggt med röda sladdar till svarta lampor. Dessutom är lamporna vita innuti vilket ger ett jättebra sken. De är även öppna på ovansidan vilket släpper ut mer ljus och gör att den röda tråden lyser. Vi är mycket nöjda kan jag säga.

Caravaggio lampor

Foto: Privat

RSS 2.0