Fina små zinkkrukor med fat

 
Lillebror odlar både det ena och det andra här hemma och då det gror ordentligt i hans små odlingskrukor är det nu hög tid att plantera om. I helgen var jag och maken på Jula för att köpa en hängmatta med ställning och när jag gick runt i affären hittade jag tre fina zinkkrukor med ett tillhörande fat.
 
 
Min tanke var att de skulle passa perfekt till Lillebrors växter. Idag planterade jag om dem och nu är det ätbara blommor, morötter och ett litet blivande citronträd som står på fönsterbrädan i vardagsrummet.
 
 
 
 

Restaurang Wine O´clock i Prag

 
Den bästa matupplevelsen i Prag tycker jag att vi hade på den pyttelilla restaurangen Wine O´clock.
 
 
Vi åt våra middagar på riktigt bra ställen men denna var en helt ny upplevelse. Det finns bara 12 platser, tre bord med plats för två personer var och ytterligare 6 personer kan sitta vid bardisken.
 
 
Det är ett måste att boka bord för annars är det nästan omöjligt att få plats. Allt som serveras både mat- och drickmässigt är italienskt. Vi fick prova olika typer av vin innan vi bestämde oss för vad vi ville dricka.
 
 
 
All mat gjordes framför våra ögon då vi satt vid bardisken och det var riktigt gott att få äta en riktigt fräsch och inte så mastig middag. Vi beställde in sex rätter som vi delade på tre personer och det var verkligen lagom.
 
 
Så om ni åker till Prag och vill äta på ett bra och annorlunda ställe kan jag varmt rekommendera detta. Mysfaktor på hög nivå.
 
 

Chokladbollstårta med nutella

 
Förra helgen var jag och barnen hemma hos min syster för att fira att hennes yngste son fyllde 20 år. Som vanligt hade hon dukat upp med smarrig mat och supergoda efterrätter. En av dem var en chokladtårta med Nutella som blev en hit hos mina barn.
 
 
Chokladbollstårta med Nutella (12 bitar)

400 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 dl Nutella

1 dl kakao

13 dl havregryn

0,5 dl starkt kaffe

Pärlsocker

Färska jorgubbar och blåbär

Klä en springform på 22-24 cm i diameter med bakplåtspapper. Rör ihop det rumsvarma smöret med florsockersockret. Tillsätt Nutella och kakao och blanda. Tillsätt sedan havregrynen och kaffet. Blanda tills välblandat. Tryck ut degen i formen. Ställ i kylen 3-4 timmar så att den är riktigt kall.

Ta ut kakan ur formen och dekorera med pärlsocker runtom. Spritsa små toppar av Nutella runt kanten och dekorera med färska jordgubbar och blåbär eller annan frukt som du tycker om.

 
 

Midsommarafton

 
 
Det blev en lugn och skön midsommar med fint väder och trevligt sällskap. Vi firade tillsammans med vänner i deras hus här på ön och passade på att inviga deras maffiga altan. Svärmor var med och det var faktiskt första året som hon var med oss på midsommar vilket var kul.
 
 
 
Barnen började med lite lek och bus och vi vuxna skålade i champagne och njöt i solen.
 
 
Därefter blev det lunch, snaps och sång och trots att magen stod åt alla håll efteråt avslutade vi lunchen med det mycket smarriga och obligatoriska jordgubbstårtan.
 
Senare på kvällen var det dags för middag då vi vuxna åt jättegoda Beer Can Burgers. Nytt för i år var att värdparet även blandade i knaperstekt bacon i fyllningen vilket blev riktigt bra. Det blev frozen cheesecake till efterrätt och det känns som om vi åt mest hela tiden vilket vi nog egentligen gjorde. Barnen grillade marshmallows.
 
 
Det var i alla fall en mycket trevlig dag och idag ska vi hålla oss hemma för att fixa lite inomhus. Maken och Lillebror håller på att rensa bland allt Lego vilket nog kommer att ta några timmar.

BAUHAUS-galan

 
Vädret i söndags var helt underbart med 27 grader i skuggan. Då passa jag och familjen att gå på Bauhaus-galan och vi började bakom Stadion på festivalområdet som var ordnat med mängder med roliga aktiviteter för barn.
 
 
 
Barnen röjde runt i hoppborgarna och den upplåsbara hinderbanan som var så otroligt lång. Lillebror som är vår egen lilla trädgårdsmästare planterade ätbara blommor och morötter i färgglada plastkrukor som vi sedan fick ta med oss hem.
 
 
Vi passade också på att titta på Sean Banan och skakade rumpa lite.
 
 
 
Sedan tog vi oss in på Stadion där vi satt i solen och tittade på världsstjärnorna som tävlade i olika grenar. Vi satt på första raden och Lillebror hängde ut över kanten och körde high five med alla tävlande som gick förbi.
 
 
 
 
 
Barnen var riktigt duktiga på att hålla koncentrationen uppe och när det blev spännande slutspurtar i löpartävlingarna stod Pyret upp och hejade och skrek för full hals.
 
 
 
 
 
När alla tävlat färdigt gick vi ner på löparbanorna där vi dansade och sjöng tillsammans med Electric Banana Band.
 
 
Vilken härlig dag både med tanke på allt vi hunnit med och även med tanke på vädret. När vi rörde oss hemåt vid 19.30 tiden var det varmt i luften med ljumna vindar. Fantastiskt.

Fantastisk sommartårta

 
Egentligen gjorde jag denna tårta i påskas och dekorerade då även med några små kycklingar av marsipan. Annars tycker jag att detta är en fantastisk sommartårta men den tar lite tid att göra. Därför är det bra att dela upp momenten och göra lite varje dag.
 
 
Macaronerna och några av fyllningarna gjorde jag två dagar innan tårtan skulle ätas. Resten av fyllningarna och bottnarna gjorde jag dagen innan. Då satte jag även ihop tårtan. Samma dag som vi skulle äta den gjorde jag drottningfrostingen och dekorerade den.
 
Receptet är gjort av Catarina König och finns med i tidningen Elle mat & vin nummer 3 2017.
 
Världens godaste drottningtårta
 
2 tårtbottnar:
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl strösocker
 
vit chokladmousse:
200 g vit choklad
2 dl grädde
 
drottningmousse:
1 1/2 gelatinblad
140 g frysta hallon och blåbär
2 dl florsocker
50 g cream cheese
1 dl vispgrädde
 
lemon curd:
3 citroner, helst ekologiska
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk majsstärkelse
2 hela ägg
2 äggulor
 
drottningfrosting:
200 g vit choklad, finhackad
250 g rumsvarmt smör
300 g cream cheese
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär och hallon (mest blåbär för färgens skull)
röd karamellfärg
 
Tårtbottnar:
Värm ugnen till 175 grader på över- och undervärme. Smöra och bröa två springformar à 20 cm. Bröa gärna formarna med vetemjöl. Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.
 
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör ordentligt med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
 
Vispa ägg och socker pösigt ca 2 min. När det blir vitt och fluffigt vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott. Rör inte för mycket för då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen i 27 till 30 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker i en provsticka. Den ska kännas lite fast. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri är botten klar. Låt svalna.
 
Vit chokladmousse:
Perfekt att förbereda dagen innan tårtan ska monteras då den ska stå svalt i 4-5 timmar. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden hastigt och ta bort den från plattan. Vänd ner den hackade chokladen och rör tills all choklad har smält. Låt stå i kylskåp minst 4-5 timmar tills det stelnat och är kallt rakt igenom. Vispa smeten med elvisp till en fluffig och fast mousse. Låt stå svalt till dess tårtan ska monteras.
 
Drottningmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hallon och blåbär och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från bären genom att trycka och dra med en sked i silen. Smält försiktigt ner gelatinbladen i en kastrull tillsammans med den silade purén. Låt svalna något.
 
Vispa upp florsocker och cream cheese i en bunke. Tillsätt hallon- och blåbärspurén och vispa slätt. Vänd till sist försiktigt ner mjukt vispad grädde. Låt stelna i kylen minst 1-2 timmar innan tårtan monteras.
 
Lemon curd:
Tvätta citronerna väl och riv skalet från två citroner ner i en kastrull. Lägg en sil över kastrullen och pressa ner två citroner. Den tredje och sista citronen pressar du ner i ett glas och blandar upp med majsstärkelsen som sedan ska reda curden.
 
Tillsätt socker och smör, koka upp. Sila avkoket ner i en annan kastrull så att citronskalet och eventuella kärnor silas bort. Tillsätt nu citron- och majsstärkelseblandningen, rör samman.
 
Vispa upp ägg och äggulor lite lätt i en bunke och häll i citronkoket. Vispa ihop och ställ på plattan. Vispa hela tiden på medelhög värme så att den inte bränns vid i botten. När curden tjocknat, häll upp i en skål och låt svalna och stelna till rätt konsistens.
 
Drottningfrosting:
Det är superviktigt att smöret är helt rumstempererat när frostingen ska göras. Smält den fint hackade chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt chokladen svalna till rumstemperatur.
 
Vispa upp smöret fluffigt och häll i den avsvalnade chokladen under vispning. Vispa ihop cream cheese, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda nu ihop choklad-smörblandningen med cream cheese- och florsockervispet. Vispa upp till en tjock frosting med elvisp, ju mer man vispar, desto tjockare blir det.
 
Tina blåbär och hallon i mikron så att de släpper saft. Denna saft plus röd karamellfärg ger den härliga färgen på frostingen. Tillsätt silad bärsaft och röd karamellfärg tills du når önskad färg. (Blir frostingen lösare, vispa upp den med elvispen igen och ställ den svalt en stund. Både smör och choklad stelnar i kyla).
 
Montering:
Dela bottnarna till 4 tårtbottnar. Lägg ut första botten på ett tårtfat och lägg på vit chokladmousse. Spara ca 1 cm runt kanterna. Annars pressas fyllningarna ut och rinner ner. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager lemon curd. Lägg på tredje tårtbotten och spritsa på drottningsmoussen. Lägg på sista tårtbotten och låt stå svalt. Det är bra om tårtan får "sätta sig" innan man drar på frostingen, gärna över natten.
 
Täck sidorna och toppen med frosting. Snåla inte, lägg sedan på mer och avsluta med finlir. Jag dekorerade med maränger enligt recept här och macarons enligt recept här.

Lillebrors födelsedag med golftema

I morse väckte vi en nybliven sjuåring med sång, presenter, chokladbakelse från Gateau och en godiskaktus. Allt enligt önskemål och önskelistan har mest bestått av golfprylar.
 
 
Därför fick han en golfbag av farmor, en putter och bollar av mormor och morfar och sedan blev det en driver, peggar och en handduk till bagen av mig och maken.
 
 
 
 
Lillebror hade önskat sig lasagne till middag men med tanke på presenterna han fick ändrade han sig och bestämde att det skulle bli middag på golfklubben med efterföljande spel på banan.
 
 
Svärmor kom också med på middagen och sedan körde vi sex hål på den mycket korta korthålsbanan. När Lillebror slog ut på första hålet med sin nya driver landade bollen på green och då tog han upp klubban och kysste klubbhuvudet. Så kul att han är nöjd.
 
 
 
 
 
På vägen hem började han bli trött efter en lång dag och han satte sig att vila i en backe. Vi avslutade med glass och sedan somnade barnen nästan innan det lagt sina huvuden på huvudkudden.
 
 

Gräsgubbar eller fågel med gräs på huvudet

 
Det är inte klokt vilken förkylning jag åkte på i slutet av förra veckan. Min förhoppning var att den skulle vara bättre efter helgen men igår satte den ny fart och jag känner mig helt slut i kroppen. Jag har siktet inställt på att den ska vara väck till helgen för då har jag många saker inplanerade.
 
 
När Lillebror hade kalas förra helgen fick han den här härliga gräsfågeln i present. Den är egentligen ganska lätt att göra själv då den består av en nylonstrumpa med jord och gräs i samt en stor bomullsveke som går från nylonstrumpan ner i glaset. Givetvis går det bra att låta nylonstrumpan gå hela vägen ner i vattnet.
 
En jätterolig present till ett barn tycker jag och varje dag tittar Pyret och Lillebror till fågeln för att se hur mycket gräset har vuxit under natten. Snart kommer gräset att klippas till olika frisyrer vilket kommer bli kul att se. I början var det bara några gräsfjun på huvudet och fågeln såg ut som en gammal farbror.
 
 

Nationaldagen

 
Det är så konstigt att det igår på nationaldagen var varmt och skönt och idag har det varit ösregn och 13 grader. Jag kan knappt förstå att sommaren har börjat för vädret är inte direkt somrigt.
 
Gårdagen firade vi bl.a. på Millesgården där det bjöds på musik och tal av Christer Sturmark. Som sagt, vädret var underbart och sommarkläderna åkte på igen.
 
 
Barnen tyckte att det bästa var de radiostyrda båtarna som åkte runt i fontänerna. De mindre varianterna fick barnen styra själva och både Pyret och Lillebror passade på att prova.
 
 
Vi tog sedan en liten sväng bland statyerna och tittade på alla de fina blommorna som slagit ut. Har ni inte varit på Millesgården tycker jag att ni ska göra ett besök. Det är verkligen en oas väldigt nära stan. Barnen älskar att gå hit och springa runt för att upptäcka nya saker.
 
 

Snyggingar från GEOX

 
Tyvärr var shoppingen i Prag riktigt usel. Vi åkte alla ner med mycket plats i resväskorna och hade hoppats på att det skulle vara lika bra shopping som när vi var i Budapest. I Prag fanns det inte mycket som föll oss i smaken och antingen var det svindyra märkesaffärer eller riktigt ungdomliga butiker för tonåringar.
 
 
Med tanke på att vi är 40+, 50+ och 70+ gick det inte riktigt hem hos oss. Jag lyckades dock hitta dessa coola sneakers på Bata som har en flera våningar hög skoaffär mitt i stan. Jag tittade på dessa skor redan när jag var i New York förra året men då var hela sidan av skon också gjord i lack och då blev skon alldeles för stel och riktigt oskön att ha på sig.
 
Nu när de har tyg på sidan är de riktigt sköna och riktigt snygga.

Pragborgen

 
En av de vackraste platserna vi besökte i Prag var Pragborgen. Jag trodde att det bara var katedralen som kallades så men det visade sig vara en stor yta som är skyddad av en mur. Innanför muren finns palats, kyrkor, trädgårdar, torg, gränder och andra byggnader. Mycket vackert och fridfullt.
 
Spårvagnen stannar precis utanför muren och när vi skulle gå in på området stod det poliser som sökte igenom våra kläder och även våra väskor. Det är synd att det ska behöva vara så men det är tyvärr det som i dagslägen behövs för att förhindra olika terrorbrott.
 
 
Det första vi fick syn på var den sagolikt vackra St. Vitus-katedralen. Katedralen grundades tydligen redan på 900-talet men började byggas i sin nuvarande gotiska stil på 1300-talet. Vi gick runt katedralen för att titta på dess fantastiska utsmyckningar och sedan gick vi mot den kungliga trädgården och sommarslottet.
 
 
 
Det var lugnt och skönt i trädgården och slottet ligger vackert i ena änden med en makalös vy över Prag. Tyvärr hade vi inte tid att strosa runt så nästa gång får det bli lite mer tid just här.
 
 
 
 
 
 
 
 

SaSaZu - en fantastisk restaurang i Prag

 
En av kvällarna i Prag hade vi bokat bord på restaurangen SaSaZu som serverar asiatiska rätter. Då vi bara bodde en station bort med tunnelbanan valde vi att åka kommunalt vilket visade sig vara lite besvärligt när vi väl kommit upp från tunnelbanestationen. Det var knepigt att hitta till restaurangen vilket vi hade blivit varnade för innan. Mitt tips är alltså att åka taxi om ni ska hit och äta.
 
 
 
Lokalen som helt saknar fönster är riktigt häftig i färgerna rött, svart och vitt. I taket hänger gigantiska lampor som skiftar i olika färger och på flera ställen i lokalen står stora statyer.
 
Kyparen förklarade att det är lagom att beställa in två förrätter per person och sedan en varmrätt var. Vi delade på allt och det var så otroligt gott.
 

Deras signaturrätt SaSa Crispy Roll var suveränt god. Det är norirullar med tonfisk, lax och wasabi som friteras väldigt snabbt och rullarna serveras med en sås på svarta sesamfrön. Rätten fick fyra av fem i betyg och hade det bara varit tonfisk istället för både tonfisk och lax hade det blivit fem av fem. 
 

Sedan blev det Bang Chang Shrimps vilket är rullar med räkor, grapefrukt, kemiri nötter, mynta, basilika, kokosnötspasta som sedan doppas i en sås på citron och koriander. Någonting inuti rullarna var krispigt och det hela var fullkomligt gudomligt att äta.
 

Den rätt jag tyckte minst om var dessa tempurafriterade räkor med en sås på pumpa, salladslök, yoghurt och dashi
 
 
En riktig höjdare var dock denna Chicken Lemon. Kycklingfilén var panerad i krossade jordnötter och sedan friterad. Kyparen kom fram och skar den i små bitar och pressade ner citronen i den lilla skålen med kryddor. Mamma och syrran började vid det här laget bli mätta men inte jag. Tacksamt åt jag upp det mesta av denna rätt på egen hand.
 

En annan favorit var denna Bombay Butter Chicken som är kyckling marinerad i yoghurt, gara Masala, citron och koriander. Detta serveras i mjuka roti bröd. Mums.
 
Utöver dessa rätter åt vi även BoLaLot, SaSaZu Fillet, Volcano Scallops och Singapore Crab Chilli. Den sistnämnda var inte alls min grej. En friterad soft-shell krabba som var friterad med skal och allt.
 
Som sagt, är ni i Prag är denna restaurang verkligen värd ett besök.
.
 
 
 

RSS 2.0