Jag är Zlatan

 
När jag skulle in och opereras för några veckor sedan tog jag med mig boken Jag är Zlatan Ibrahimovic. Jag började läsa den redan när jag satt och väntade på röntgen och när det sedan inte blev någon operation den dagen kunde jag inte sluta läsa boken. När det väl var dags några dagar senare hade jag redan läst ut boken.
 
Det är kanske ett konstigt bokval för att vara mig då jag inte tycker om fotboll och inte heller är någon fan av Zlatan. Däremot kan jag verkligen rekommendera den då den är riktigt bra och jag måste säga att jag tycker betydligt bättre om Zlatan efter att jag läst boken än innan.

Årets första semla

 
Idag var det dags för mig att ta mig utanför lägenheten. Det var nästan mission impossible men mamma hjälpte mig och körde mig ner till distriktsköterskan där mitt instickshål skulle rengöras för att få ny tejp och en ny påse. Det gick bra och nu sitter allt på plats igen.
 
När vi ändå var i centrum tog vi en sväng in till Adlibris för att titta på bokrean men det var mer än vad jag klarade av. Jag började må illa och kände mig alldeles svimfärdig. Jag fick hasa mig tillbaka till bilen medan mamma sprang in på Coop för att köpa varsin semla. Måste säga att de var superfärska och riktigt goda.
 
Nu på kvällen har mamma 39 graders feber och hostar som aldrig förr så det blir till att ringa läkaren i morgon och boka en tid till henne.

Tack snälla

 
Igår kom ett blomsterbud och levererade blommor från mina arbetskamrater. Tur att mamma är på fötterna och kunde öppna dörren när de ringde på. Tack snälla för de fina blommorna.
 
Nu är tyvärr mamma sjuk. Redan när hon kom hit hostade hon som om lungorna skulle komma upp och nu har hon även feber. Vi ligger här i vardagsrummet hela dagarna och tycker synd om oss själva. Jag ligger på rygg i soffan (kan bara ligga på rygg eller på vänster sida) och mamma sitter i fåtöljen med fötterna upp i nästa fåtölj.
 
Tyvärr blir det inte så mycket skrivet här på bloggen då jag inte riktigt orkar ännu men förhoppningsvis kommer jag att bli bättre framöver.

Nefrostomin - mitt eget lilla fängelse

 
Nu har jag haft nefrostomin sedan i onsdags och jag kan lätt säga att jag avskyr den. Från dag ett insåg läkarna att jag inte tål slangen som sitter inne i njuren med det finns inget alternativ än att låta den sitta kvar.
 
Förhoppningen var att de skulle operera mig på fredagen men icke sa nicke. De var mer intresserade av att droga ner mig och skicka hem mig så fort som möjligt (inte poppis bland personalen att behöva ligga på sjukhus över helgen). Nu ska jag göra två operationer och både under och efter måste nefrostomin sitta kvar. Det betyder ungefär en månads lidande.
 
Det låter säkert gnälligt men jag föder hellre tusen barn och har mängder med njurstenanfall än att ha smärta 24 timmar om dygnet. Jag tar 13 tabletter om dagen och vissa är starkt narkotikaklassade men smärtan försvinner inte. Lillebror har svårt att lämna min sida då han tror att jag ska dö och försvinna. Igår när jag kom hem låg han på golvet nedanför min säng och skrek och sparkade när maken lyfte bort honom. Sedan dess har han mest legat bredvid mig i sängen. Pyret hjälper mig in på toaletten och bäddar om mig med filtar.
 
Det blir inte någon operation nästa vecka men förhoppningsvis veckan efter det. Jag förstår inte riktigt hur jag ska stå ut till dess allt är klart. I morgon flyger mamma ner för att hjälpa till med barnen då maken måste jobba nästa vecka. Hon har köpt en enkelbiljett och stannar här så länge vi behöver henne. Vilken tur att vi har våra familjer när det krisar. Svärmor har ställt upp under tiden jag legat på sjukhus men nu måste hon resa iväg för att hjälpa till på annat håll och då byter min mamma av henne. Tack snälla för att ni alltid finns där och ställer upp när vi behöver er.

Operation och nefrostomi

Jaha, då ligger jag på sjukhus nu igen. Igår var det dags för operation och läkaren provade den lätta varianten för att komma åt mina njurstenar.
 
Det betyder att ett instrument kördes upp i urinröret och lyckades faktiskt komma hela vägen upp till njuren. Väl där insåg de att stenarna är alldeles för stora för att få ut den vägen. 
 
Det blev till att lägga en nefrostomi. Det är en slang som ligger i njuren och som kommer ut i ryggen där urinet samlas i en påse. 
 
Tyvärr har jag haft smärtor hela natten och det verkar som om min kropp inte klarar av att ha nefrostomin i sig vilket var precis vad som hände när jag fick stenten för något år sedan.
 
Efter tre sputor med morfin ska jag nu få en kramplösande spruta för att se om njuren lugnar ner sig. Jag skulle egentligen gå med nefrostomin i några veckor innan nästa operation men nu verkar det som om de ska försöka få tag på en akut tid för att få det gjort så fort som möjligt.
 
Ja, fortsättning följer.
 

Nya hyllor i Pyrets rum

 
 
För ett tag sedan var jag och maken på IKEA för att köpa hyllor till Pyrets rum. Hon önskade sig olika Friends lego i julklapp och fick både Olivias hus och Kryssningsfartyget. Jag insåg ganska snabbt att efter att hon byggt upp dem vill hon inte plocka ihop dem igen för att lägga ner delarna i en låda.
 
 
Hon hade redan en hel del förvaring i sitt rum både under sängen och i en stor Expedit IKEA hylla med lådor i men hennes lego behövde stå framme och skulle gå sönder om de stoppades ner i en låda. Nu när vi var på IKEA köpte vi två Lack hyllor och där har hon nu alla sina Friends lego uppställda samt lite annat smått och gott. Nu är det enkelt för henne att ta ner sina lego när hon är leksugen vilket faktiskt händer ganska ofta. Jag måste säga att jag tycker hon är duktig som har satt ihop alla sina Friends byggen helt själv med hjälp av instruktionerna.
 
 
Vi köpte även två tavellister som vi satte ovanför hennes vångingssäng. Där är det lätta att byta ut böcker, tavlor och teckningar så att hon kan ha de saker framme som hon för tillfället tycker mest om. När vi fyllde både hyllorna och tavellisterna måste jag säga att mysfaktorn i rummet höjdes markant och rummet känns inte lika tråkigt och sterilt längre.
 
 
 
 
 
 
 
 

En oväntad vänskap - dagens filmtips

 
Igår hyrde vi en riktig feel good film, nämligen den franska filmen en oväntad vänskap. Jag skrattar sällan rakt ut när jag ser på film men igår var helt klart ett undantag. Filmen är verkligen helt fantastisk. Dessutom är jag extra svag för filmer som är baserade på verkliga händelser vilket just är fallet för denna.
 
I övrigt har det inte varit en höjdarhelg. Jag har så ont i halsen att jag nästan börjar få panik. Det är verkligen inte optimalt inför kommande veckas operation. Och som om det inte vore nog brände jag tummen, pekfingret och långfingret på höger hand när jag och maken lagade mat i ugnen idag när svärmor var här på middag. Det är inte klokt vad det göra ont att bränna sig. Nu blir det till att bli vänsterhänt till dess det känns bättre och jag är verkligen dålig på att göra saker med "fel hand". Nåja, hoppas att kommande vecka börjar på ett betydligt bättre sätt än hur denna vecka slutade.

Snopet

 
Idag var dagen inne för att äntligen bli av med mina njurstenar som har spökat för mig i flera år. Jag gick upp i ottan för att duscha med descutan och sedan gick jag ner till den väntande taxin. Det känns fortfarande obehagligt att gå ut tidigt på morgonen då det är mörkt och tomt på folk med tanke på att "Lidingömannen" ännu inte har åkt fast. Dessutom har han slagit till två gånger vid de två busshållplatserna där jag bor och jag var inte sugen på att stå där alldeles själv nu på morgonen för att vänta på bussen.
 
På sjukhuset fick jag byta om till operationskläder men sedan fick jag veta att min läkare är sjuk. Tyvärr finns det inte någon annan som kan göra samma operation med ett bra resultat så det var bara till att byta om igen och åka till jobbet. Trist nu när jag ställt in mig på en operation men det blir ett nytt försök på onsdag.
 
 
På vägen hem från dagis gick jag och barnen till blomsteraffären. Det blev en bukett till maken och var sin ros med ett rosa glitterhjärta i till barnen. Sedan bar det av till Mariannes Saluhall på ön där vi köpte korvar, kallskuret, ostar, rökta räkor med chiliaioli och bröd. Det har för mig blivit en riktigt bra bonusdag då jag egentligen skulle ha spenderat dagen och kvällen på sjukhuset.

Carcassonne

 
Det är lite dålig uppdatering här på bloggen men det har blivit två sena kvällar på jobbet och det är mycket som ska hinna göras innan jag ska opereras på fredag. Det är svårt att boka upp någonting framöver då jag inte har den blekaste aning om hur utgången blir av operationen. Förhoppningsvis kommer jag att vara tillräckligt pigg för att kunna träffa lite kompisar de kommande helgerna.
 
Vi brukar spela Settlers ibland och det är ett brädspel som vi spelat under de senaste tio åren. För några år sedan var vi bjudna till kompisar på middag och när barnen somnat tog de fram spelet Carcassonne. Det var riktigt kul och nu hittade jag spelet på rea hos Akademibokhandeln och slog till direkt.
 
Jag ska ta en bild när spelet är uppsatt så att ni får se hur det ser ut.

HUNKYDORY dunjacka

 
Säg hej till mitt nya tillskott i jackfamiljen. I lördags var jag och maken nere på centrum för att byta ut en leksak som Pyret fick i födelsedagspresent. Jag såg att SaraCecilia hade rea och vi kikade in för att se om det fanns någonting användbart till mig.
 
 
För det mesta köper jag kläder till barnen men den här gången hittade jag faktiskt någonting till mig själv. Det blev en tunn dunjacka i auberginefärg från HUNKYDORY. Jackmodellen är som en bomberjacka vilket är lite mer annorlunda än de jackor som jag har sedan tidigare. Jag skulle verkligen behövt den under min skaljacka när vi var i Romme och det var -17 grader i backen. Den passar perfekt med min gigantiska halsduk från Stylesnob som är beige med ett mönster bestående av auberginefärgade lönnlöv.
 
Tur att det var 70% rabatt på jackan då den kostar 3 000 kr på ordinarie pris. Nu blev den ett riktigt kap.

Nya blommor i fönstret

 
Mina primulas som jag köpte för en vecka sedan har tackat för sig och åkt ner i soporna. Jag är ruskigt dålig på att sköta växter och i helgen åkte jag tillbaka till Blomsterlandet för att hitta någonting som kan överleva mer än en vecka. Vad jag förstår gillar inte primulas att stå ovanför element och det är tyvärr precis där jag har plats för dem.
 
 
Nu blev det istället en taggig rackare som tydligen älskar att torka ut innan den får vatten. Helt strålande bra och det är någonting som jag garanterat kommer att lyckas med. Det blev även en vit pärlhyasint.

Kalas för 16 barn

 
Nu är jag verkligen helt slut. Idag har Pyret haft 6-års kalas för dagiskompisarna och de var totalt 16 barn där de flesta är 4- 5 år och endast Pyret och en annan flicka har fyllt 6-år. Det var verkligen fullt ös från första stund och de som röjde mest var faktiskt tjejerna vilket jag tyckte var lite otippat. Jag trodde nog att det var killarna som skulle röja mer än tjejerna.
 
För att göra livet lite lättare för mig skippade jag tårtan den här gången och bjöd på glass med en mängd olika tillbehör, rimbobullar, chokladkex, chokladbollar och sockerkaka. Det är inte lätt då en av gästerna är glutenintolerant och en äggallergiker.
 
 
Det smartaste på hela kalaset var att jag efter fikat gjorde om köksbordet till ett pysselrum med pennor, limstift, paljetter, papper i olika färger och stämplar. Det satt många barn runt bordet och pysslade vilket gjode att det hela blev lite lugnare. Kalaset gick riktigt bra men någonting tråkigt var att någon hade klippt sönder flera av Pyrets barbiekläder. Ja, ja det är sånt som händer men trist är det i alla fall.
 
 

Nya jackor från Zara

 
Det är lite si och så att jobba inne i stan med tanke på att jag har alldeles för många bra affärer inom en armlängds avstånd. Det kan nämligen bli lite dyrt i långa loppen.
 
När det är rea är det däremot riktigt bra och i år har det verkligen varit bra saker på rea. Det mest jag köper är faktiskt på rea men jag köper inte bara för att det är billigt utan för att det är saker som för det mesta verkligen behövs. Jag tycker att det är toppen att köpa en storlek större till barnen så att de har någonting att växa i.
 
 
En rea som har varit riktigt bra i år är barnkläder hos Zara. De får dessutom in nya reavaror hela tiden vilket gör att jag struntar i att vara där första readagen då alla sliter i kläderna och går sedan dit några dagar senare då det finns lika mycket fint kvar och dessutom är ganska tomt på folk.
 
 
Efter några veckor går dessutom priset ner ordentligt och nu i veckan var jag där igen för att se om jag kunde hitta någonting bra. Det blev en vårjacka till Pyret i lite militärstuk för 199 kr vilket är 50% av ordinarie pris. Jag köpte även en vinterjacka till kommande vinter och även den kostade 199 kr vilket är 60% av ordinarie pris. Inte illa alls om jag får säga det själv.
 
 

Läderskärp från Massimo Dutti

 
På mellandagsrean köpte jag två läderskärp på nätet från Massimo Dutti. Det är så smidigt att beställa på nätet för att sedan hämta ut paketet i butiken. Om varan sedan inte passar är det bara att lämna tillbaka den i affären.
 
 
Det var precis vad jag fick göra då skärpen var lite för stora. Jag beställde sedan nya i en ny storlek och dessa hämtade jag ut i fredags. Skärpet med metallkedjan i är min favorit och kommer att användas flitigt i sommar.
 
 

md formulations VIT A PLUS illuminating

 
Sedan jag fick barnen har jag fått några mörka fläckar i ansiktet av varierande storlek. För ungefär ett halvår sedan fick jag tipset om att använda Clinique Even Better Clinical Dark Spot Corrector. Visst blev det bättre men inte så bra som jag hade hoppats. På jobbet är det flera som använder sig av hudprodukter från md och de säger bara fantastika saker om märket.
 
 
På lunchen idag traskade jag iväg till Åhléns för att se om jag kunde hitta någonting hos md som motsvarar det jag har haft hos Clinique. Tjejen som hjälpte mig visste precis vad jag behövde och lovade att det kommer att göra en stor skillnad på mina mörka fläckar och jag kommer tydligen få ett helt annan lyster i hyn.
 
Däremot måste jag säga att serumet som jag ska använda två gånger om dagen är sjukt dyrt. Nu får vi bara hoppas på att det verkligen fungerar.
 
 
 
 

En suverän tårtbotten

 
Under flera år har jag modellerat tårtor till familjemedlemmars födelsedagar, examen och påskmiddagar. Någonting som jag då har haft problem med är tårtbottnarna. I början köpte jag bottnar på affären men de smakar verkligen inte bra och jag har sedan försökt att baka egna. Jag brukar ibland få göra två omgångar bottnar för att ta de bästa bitarna och få till tre delar till en tårta.
 
Det stora problemet för mig har varit att min tårtbotten alltid sjunker ihop i mitten och mer liknar en vulkan än någonting ätbart. Förra veckan var jag så desperat att jag ringde till det lokala konditoriet för att höra om jag kunde köpa färdigbakade bottnar. Det var inte några problem men jag ville göra ett sista försök innan jag gav upp idén om att kunna baka egna.
 
Jag surfade runt på nätet och hittade ett recept som verkligen fungerar. Min tårtbotten blev hög, fin och inte det minsta insjunken i mitten. Nu kan jag med glädje baka alla mina bottnar själv.
 
Receptet hittade jag här hos heavenlycupcake
 
 

Expeditionen Min kärlekshistoria av Bea Uusma

 
Jag tror att det var när jag gick i femman eller sexan som klassen gjorde en skolresa till Omberg utanför Gränna där vi bodde i några dagar. Min pappa var med som klassförälder och en tripp till Gränna ingick givetvis i programmet. Det var faktiskt där som pappa lärde sig att göra polkagrisar vilket har blivit en tradition som tillhör julen i vår familj.
 
Under resan gjorde vi även ett besök på Grenna Museum och fick lära oss en massa om Andrées Ploarexpedition. Sedan dess har jag alltid varit intresserad av vad som hände medlemmarna i expeditionen.
 
Någon som har tagit det hela ett stort steg längre är Bea Uusma som har lagt ner 15 år på att lära sig mer om expeditionen. Hon har till och med studerat till läkare under tiden för att kunna förklara vad som händer i kroppen och vad som kan vara orsaken till att medlemmarna i expeditionen dog. Jag sträckläste boken och tyckte att slutet närmade sig alldeles för fort. Nu vill jag gör en ny resa till Grenna Museum för att se på utställningen med nya ögon.
 
Det finns även en annan utgåva av boken där det finns en hel del annat material som foton, kartor och anteckningar.

Pyrets rosa födelsedagstårta

 
Idag var det dags för Pyrets 6-års kalas. Den här gången var det våra kompisar med barn som kom och det blev totalt 10 barn samt deras föräldrar som förgyllde vår eftermiddag. Mina barn vill gärna att jag gör lite speciella tårtor till deras födelsedagar och i år hade Pyret beställt en vit tårta med rosa detaljer.
 
 
Den här gången gjorde jag rosorna i flowerpaste istället för sockerpasta. Det var mycket lättare att få till de tunna bladen och dessutom blev de stela på nolltid. Barnen tyckte dock inte att det var lika kul då de brukar äta de lite mjukare rosorna när jag gör dem av sockerpasta. Sedan gjorde jag även en godistårta. Den är verkligen jätteenkel och är helt klart barnens favorit.
 
 
Tårtfyllningarna i den vita tårtan är limemousse och kokosmousse. I godistårtan är det en enkel hallonmousse och en mjölkchokladfluff.
 
 
 
 

RSS 2.0