Mumin Celebration Kexburk

 
 
Här har vi den. Den superfina kexburken från Arabia som jag fick i julklapp av makens moster och hennes man. Jag har letat efter den i Findland under sommaren och även på olika shoppingsiter här på nätet. Till slut hittade jag den på Royal Design men då var det över tre månaders leveranstid. Jag beställde i alla fall en men svärmor fick mig att avboka och nu till julklapp fick jag alltså denna fining. Den är verkligen maffig och rymmer 2,3 liter. På fram- och baksidan finns två bilder på Lilla My och innuti burken sitter Stinky och smaskar på en kringla. Nu gäller det bara att baka kakor så att jag har någonting att fylla den med.
 
 
Tyvärr har jag ingen ork till det just nu då jag under två dagar har fixat och förberett inför desserten i morgon. Jag har nästan fått gråa hår på kuppen och jag inser att avancerad bakverkskonst är mycket precision och även kemi. Jissus vad det kan gå fel om temperaturerna inte matchar varandra eller om inte ingredienserna gifter sig. Efter mycket om och men tror jag att det kommer att bli riktigt smaskigt. Bilder från detta kommer på nya året.

Dessert till nyår

Nu har maken feber och tror at han kommer att dö. Så är det ofta när han är sjuk och han blir helt handlingsförlamad. Dock går det mycket bra att ligga i sängen med mobil, dator och annat roligt. Ja, ja det går nog över om några dagar.
 
Själv är jag prickigare än prickigast idag. Nu är jag även prickig i ansiktet, på öronen och i hårbotten. Dessutom har jag fått stora röda blaffor på flera ställen på kroppen. Usch så jag ser ut. Är det inte bättre till i morgon får jag gå till doktorn igen då det inte verkar som om allergimedicinen gör underverk direkt.
 
 
Jag startade tidigt idag med att åka till Systembolaget och sedan till Willys. Allt ska fixas inför nyår och på vår lott har i år fallit att göra dessert. Till barnen blir det glass, strutar, minimaränger, chokladsås och en mängd olika strössel. Till oss vuxna blir det något helt annat. Jag vill inte avslöja vad det blir med tanke på att i alla fall en av gästerna läser denna blogg men jag kan avslöja att några av ingredienserna är Malibu rom, vanlijstång och kakao från Valrhona. Efter nyår får ni se vad det blir av det hela.
 

Roy Fares och att se ut som en cognacmedwurst

Jaha, ja. Då var det dags för ett besök på Cityakuten igen. Andra gången på två veckor. Strax efter att jag kommit till jobbet i morse såg jag att jag fått röda prickar på händerna och underarmarna. Märkligt tänkte jag och drog upp tröjan för att då se att jag var prickig som en cognacmedwurst på magen. Efter en närmare titt är det lika illa på ryggen och upp över halsen. Benen ser inte heller så trevliga ut. Sedan började det att klia. Mamma mia vad det kliar.
 
Enligt läkaren som jag träffade idag gör min nedsatta njurfunktion att jag inte längre tål penicillinet som jag fått och jag måste nu sluta att ta det och istället ta två olika typer av allergimedicin. Hoppas att jag i alla fall ser ut som en normal människa till nyår.
 
 
Efter sängläggningen av barnen idag har jag suttit och tittat i boken Sweet av Roy Fares som blev "Årets konditor 2010". Jag fick den av min syster med familj i julklapp och den innehåller en mängd smarriga recept. Någonting därifrån kommer jag att servera på nyår då det är jag och maken som ska ordna efterrätten.
 

Letterpress

 
Oj, oj, oj vad vi har haft sköna dagar här hemma. Barnen har sovit länge på morgonen och vi har ofta inte ätit frukost förrän vid 10-tiden. Vi har även passat på att träffa en massa kompisar och igår åkte vi till familjen S för lek, fika, middag och givetvis spel. Tyvärr har jag varit urdålig på Settlers den senaste tiden men jag får helt enkelt ta och skärpa mig och ge de andra en match igen. Fru S hade fått fina muffinsformar av sin svärmor och vi blev bjudna på kärleksmums i dem. Jättefina formar men aningen svåra att ta sig in i när det väl var dags att äta.
 
Idag har vi haft ett syskonpar från dagis på besök tillsammans med deras föräldrar. Maken ordnade lasagne till oss alla och jag bjöd sedan på kladdkaka och lite annat julgodis.
 
 
Som ett litet tidsfördriv (som om jag skulle har brist på saker att göra) har jag genom maken upptäckt spelet Letterpress på mobilen. Jag brukar inte hänga med gällande de olika spelen och Song-Pop kunde jag inte ens spela då det blev strul med nedladdningen till telefonen. Letterpress är i alla fall ett ordspel på engelska. Jag måste faktiskt säga att jag är riktigt duktig på engelska ord men stavningen har jag tappat en hel del.Det är så lätt när allting ändå rättstavas när jag skriver mail och brev på jobbet. Detta spel är därför toppen så att jag får träna på stavningen igen.
 
I morgon ska jag jobba men det känns helt ok med tanke på att det sedan är några dagars ledighet att se fram emot. Just nu sitter jag med datorn i knät i vardagsrummet och Lillebror har krupit in under vårt väldigt låååååga soffbord och somnat. Inte allt för bekvämt kan jag ana men han smackar gott med nappen i munnen och ser ut att ha det hur bra som helst.

Annorlunda julafton

Jag och maken har aldrig firat julafton utan att ha i alla fall några av våra släktingar med oss. I år blev det annorlunda och vi firade hemma ensamma tillsammans med barnen. Det var inte dåligt utan bara annorlunda. Det tråkiga var att inte få ha alla runt omkring sig, umgås och prata. Fördelen var att vi kunde gå omkring i mjukisbyxor fram till dess att Kalle skulle börja och inte behöva stressa med någonting. Givetvis hade vi bytt om till "finkläderna" när det var dags för tv och även plockat fram lite fika bestående av lussebullar, pepparkakor och risbräck.
 
Som servettringar till middagen använde jag pepparkaksformar.
 
Efter Kalle blev det middag och sedan skypade vi med mina föräldrar och min syster med familj. Det är verkligen fantastiskt med dagens teknik. Vi öppnade julklappar tillsammans och visade upp sakerna i kameran på datorn.Vi fick alla jättefina klappar och barnen var uppe länge och lekte med allt det nya.
 
 

Dan före dopparedan

 
Idag har vi haft ytterligare en härlig dag. All stress som jag känt de senaste månaderna är som bortblåst. Vi har slappat hela förmiddagen och även klätt julgranen. Enligt Lillebror har vi världens största gran (jag vill inte dra det så långt men den är en riktig bamse). Pyret däremot säger att vi har världens finaste gran. Jag är själv mycket nöjd över valet av gran då vi i år köpt en kungsgran för första gången. Barren är så mycket mjukare än på en "vanlig" gran vilket är perfekt då vi har fyra små fötter som springer omkring här inne i vardagsrummet.
 
 
På eftermiddagen tog vi en sväng till pulkabacken där barnen fick prova sin nya julklapp. De fick nämligen en snow bob från Plasto av makens moster med man. Den är ruskigt snabb och kör om varenda snowracer från Stiga som finns i backen. Pyret har idag lärt sig att bemästra den och styra själv. Jag blir lite nervös när jag ser henne susa fram i backen men hon fixar det galant och styr världsvant runt varenda hinder (i form av andra barn och pulkor).
 
 
 
 
 
 

Tomten kom tidigt i år

 
Nu har lugnet lagt sig här hemma. Det är sent men båda barnen är fortfarande uppe. Det har varit fullt upp hela dagen men vi har tagit oss tid att göra allting och inte stressat. Vi började med en lång frukost och sedan bar det av till Mariannes saluhall för att köpa prinskorvar, sill, kallskuret och ostar till julafton. Därefter blev det storhandling på Willys och av parkeringsplatsen att döma var vi inte ensamma. Väl inne i butiken var det dock som vanligt och vi fick med oss allt hem utan räkor.
 
 
Igår åt vi en jättegod julmiddag hemma hos svärmor. På besök var även makens moster och hennes man. Det är alltid lika trevligt när vi träffas men tyvärr är det lite för kort att bara ses en kväll. Det blev i alla fall en massa god mat, snapssånger, prat och julklappar. Av svärmor fick jag och maken bl.a. fina muminskålar och koppar från Arabia. Vi använder dem alltid till frukosten och även till soppan innan pannkakorna. Maken är nämligen väldigt bestämd med att det inte är ok att bara äta pannkaka till middag. Det måste även ätas soppa. Fråga mig inte varför men så är det . Nu står maken vid spisen och lagar två sorters kola. Det blir till att provsmaka innan sängläggning men nu är det dags att lägga barnen.
 
 

Det rullar på....

 
Det blir tyvärr inte så många uppdateringar här på bloggen då ekorrhjulet snurrar fortare och fortare och jag får inte tid till allt. Jobbet tar alldeles för mycket tid men det är bara till att hålla ut till på fredag och sedan är det i alla fall några lediga dagar. Det blir än värre i januari men jag vill inte tänka på det utan ska försöka ladda batterierna de dagar som är helgdagar för nu ligger jag nästa minus gällande orken.
 
Maken och jag har en mängd tv-program som vi spelat in under den senaste tiden (Solsidan, Greys, Morden i Sandhamn m.m) som vi ska se under ledigheten. Åh vad jag längtar. Det ska bli så skönt att umgås med familjen utan en massa måsten och tider att passa.
 
Jag passar på att visa en bild på Pyrets nya julstjärna (givetvis lila). Det kostade under 50 kr på Coop och sladden köpte jag på Claes Ohlsson. Pyret blev hur nöjd som helst och tycker att den är sååååå vacker.

Annorlunda julgran av böcker

 
Idag har hela familjen varit iväg för att köpa en julgran. Då vi inte har en tomte som kommer att komma knackandes på dörren på julafton har vi sagt till barnen att tomten har så mycket att göra på julafton att han natten innan smyger in och lägger klapparna under granen. Pyret insåg igår att jultomten inte har någonstans att lägga sina böcker om vi inte skaffar en och för första gången någonsin köpte vi en kungsgran. Mitt största argument för att inte ha köpt det tidigare är att den inte luktar julgran. Tyvärr har våra två senaste "vanliga" julgranar inte heller luktat så jag har gett upp den biten. Fördelen med en kungsgran är att det inte barrar så mycket vilket är bra då vi har två barn som röjer runt här hemma. För att få valuta för pengarna (400 kr) köpte vi den största granen vi hittade. Nu är vi dock lite oroliga för att den inte går ner i julgransfoten. Dessutom ska stackars maken bära upp den tre våningar då vi inte har någon hiss.
 
När jag och Lillebror var på biblioteket i lördags såg vi en annan variant av gran nämligen en bokgran. Helt klart ett barrfritt alternativ.

Julklappar i mängder

 
Igår satt jag uppe till 23.30 och slog in julklappar. Vi har en mängd klappar till barnen då vi passade på att köpa leksaker när en leksaksaffär här på ön lade ner och hade längst 50% rabatt på allt i butiken. Jag har börjat få lite panik då resten av julklapparna (förutom till maken) måste vara inköpta senast på söndag. Till saken hör att vi ska ha julfika för kompisar i morgon och efter det stannar familjen S på middag och Settlersspel. Det blir stressigt och kul men gör att det inte blir tid till att köpa julklappar i morgon. När hade jag då egentligen tänkt att få tid till det? Riktigt dålig planering från min sida måste erkännas.

Julklapp av Paolo Roberto

 
Mitt liv har tydligen bestämt sig för att jag inte har det tillräckligt intressant och skickade mig därför på en tripp till akuten på Danderyds Sjukhus igår kväll. Efter att ha gått igenom EKG, smärtstillande, lungrönten och en massa annat fick jag efter sex och en halv timme äntligen åka hem klockan tre på morgonen. Jag fick fyra timmars sömn och sedan var jag tillbaka på jobbet. Helt sjukt egentligen. Det vore bättre att vara hemma och ta hand om mig själv men med tanke på hur läget är på jobbet är det tyvärr inte ett alternativ.
 
Jag har helt missat att tala om vad jag fick i julklapp från jobbet. Ingen mindre än Paolo Roberto dök upp på vår julfest för att ge oss en julklapp och han ställde sig även uppe på scenen för att berätta lite om sig självoch sitt matintresse. Herregud vad den mannen har varit med om mycket i sina dagar. I present fick vi en olivolja från hans köksserie Le Zie och även en av hans kokböcker med titeln Mina gästers mat. Vi får se om jag kan få till någon härlig pastarätt någon dag.

Smällkarameller

 
Oj vad länge sedan det var jag gjorde smällkarameller. Det var nog när jag var liten och vi har dem alltid i granen uppe hos mamma och pappa. I torsdags var jag och maken på julfest med våra jobb och svärmor passade barnen. Det är helt otroligt vilken energi hon har och hittar alltid på en massa roliga saker för barnen att göra. I torsdags gjorde de smällkarameller. Barnen kan knappt vänta till julafton då de ska få öppna dem och plocka ut godiset som finns i. Nu hänger de i Pyrets fönster och när julgranen kommer in ska de få hänga i den som dekorationer.

Peppermint bark, bountybollar, pepparkakor och saffranslängd

 
Idag har det verkligen varit full rulle. Pyret har nämligen bjudit in två dagiskompisar med familjer för att fira andra advent och njuta av lite julfika. För att hinna med allt stod jag inatt och gjorde peppermint bark och chokladklubbor. Maken tycker lika gärna att vi kan köpa fikabröd men jag tycker att det är kul att få göra allt själv, det är inte så ofta.
 
 
Dagens julfika bestod av hemmagjorda pepparkakor, en saffranskrans, peppermint bark, chokladklubbor, bountybollar och ischoklad. När alla gått hem var vi riktigt trötta och orkade inte ens laga mat. Tur att det går att få hämtmat i närheten.
 
 
 
 

Botox

 
I morgon är det dags för mitt livs första botoxinjektion. Tror ni att jag har gått och blivit fåfäng, inte alls. Jag var nämligen hos en neurolog i tisdags för att se om det går att dämpa min smärta i käken och min konstanta huvudvärk. När besöket nästan var över kom han fram till att lösningen heter Botox.
 
Det är verklïgen hur skumt som helst. Enligt honom används Botox bara till 10% inom skönhetsvården och 90% inom den vanliga sjukvården. Då medlet är ett nervgift ska det sprutas in i min käke och efter några dagar ska nerverna inte ge inpulser till hjärnan om att det gör ont. Det håller endast i sig i två månader och sedan är det dags för en ny dos igen. Jag fick själv hämta ut mitt Botox på apoteket och blev 1500 kr fattigare på kuppen. Hoppas att det kommer att vara värt det.

Lemmeltåg över Lidingöbron

 
Vilket väder det har varit idag. Fullständigt kaos. Tack och lov bor jag ganska nära stan och kan ta mig hem trots att bussarna för hela storstockholm och innerstaden var inställda idag. Pendeltågen fungerade inte heller och Lidingöbanan spårade ur. Själv jobbade jag sent idag och tog sedan tunnelbanan till Ropsten. Där var det bara att bita ihop, sätta in hörlurarna, köra igång Maroon 5 och köra en power walk över Lidingöbron tillsammans med resten av Lidingös befolkning. Ganska mysigt ändå måste jag säga och då jag var välklädd (muklukar, dunjacka med ordentlig huva och tjocka vantar) frös jag inte det allra minsta. Hur det går att ta sig till jobbet i morgon återstår att se.
 

Julpyntat

 
I söndags kunde inte Pyret hålla sig längre utan tog med sig maken ner till källarförrådet för att hämta alla julsaker. Hon gick runt i lägenheten och placerade ut saker och jag måste erkänna att jag ändrade om det mesta när hon inte märkte det.
 
 
Jag lade några glitterstjärnor i en glasburk som nu står på skänken i hallen och Lillebror tittade med stora ögon på mig när jag lade ner dem. Jag frågade om han tyckte att jag var lite knasig som stoppade stjärnor i en burk. Svaret kom snabbt -Nää, mycket knasig.
 
Adventsljusstaken kommer från Muuto viket jag köpte på Illums Bolighus förra året när de körde sin adventskalender. Halva priset, jo man tackar! Pingvinerna gjorde Pyret och jag som julpyssel förra året.
 

Pepparkakshus

 
Igår gjorde vi årets pepparkakshus. Det är roligare i år när Lillebror kan vara med och då det blev lite deg över passade barnen på att göra några pepparkaksfigurer. Pyret tappade intresset ganska fort men Lillebror var en klippa på att stansa ut figuren, ta bort överflödig deg och med en degskrapa få upp figuren och lägga den på plåten.
 
 
De fick dekorera halv pepparkakshuset var men Lillebrors godisar hamnade mest i munnen. När huset var klart dukade vi upp pepparkakor, glögg och saft i vardagsrummet och tände det första ljuset i adventsljusstaken.
 

Härlig picknick i snön?

Det går alltid att läsa på bloggar och Facebook om hur mysigt familjer har haft det på helgen och vilka fantastiska saker de gör tillsammans. Inte ska väl vi vara värre? Idag var det verkligen upplagt för en härlig picknick då himlen var blå och solen sken på ett gnistrande vitt landskap.
 
 
Jag vet inte hur det fungerar för alla andra men för oss var det ett elände att komma iväg. Vi packade lussebullar, varm choklad, mackor, frukt och hela tiden skrek Lillebror som en stucken gris. Han ville minsann inte vänta med att äta utan ville ha nu på en gång. Sedan var det dags att få på alla lager av kläder och då blev det sura miner från båda barnen.
 
 
Väl på plats i pulkabacken ville Lillebror äta och vi gjorde bara ett åk innan fikat åkte fram. Vi hittade en liten eka uppe på land där vi satte oss och Lillebror formligen slukade både sin macka och lussebullen. Nu började han klaga på att han var kall om händerna och ville gå hem. Jag och Lillebror traskade hemmåt medans maken och Pyret stannade en stund för att göra några åk till. När de kom hem insåg Pyret att hon tappat vanten och började gråta. Det var bara för maken och henne att gå tillbaka och leta och minsann låg den inte mitt i pulkabacken.
 
 
Ja, så gick det med vår underbara picknick. Undra vad andra gör som inte vi gör eller ljuger de bara? Eller så kanske vi inte behöver anstränga oss så mycket. Barnen tycker att små saker är lika roliga som stora. Det räcker att gå utanför porten och kasta några snöbollar. Det är nog vi vuxna som sätter ribban lite för högt och vill att allt ska vara perfekt. Det blir aldrig som man tänkt sig med barn men det är det som är tjusningen.

Vilken fredag

Igår kom svärmor och hämtade barnen på eftermiddagen och jag och maken hade en helkväll för oss själva. Egentligen ville jag gå på Supper och äta men då barnen varit dåliga under veckan var jag osäker på om vi skulle kunna gå ut och därför bokade jag inte. När vi sedan på torsdagen insåg att det skulle bli av var det helt hopplöst att boka bord.
 
Vi hamnade istället på Hotel Foresta men maten där kan inte ens komma i närheten av vad Supper har att erbjuda. Det blev i alla fall rökta räkor med aioli, vitlöksbröd med tzatziki, caesarsallad med kyckling, pommes med chilibearnaise samt grillad biff med smörstekt potatis och café de Paris smör. Lite efterrätt fick vi också i oss.
 
 
Både på vägen till och hem från restaurangen träffade vi dagisföräldrar som bara sa åååååååå när vi sa att vi hade en helkväll själva. De tyckte att det var alldeles för länge sedan de själva hade det och en pappa sa att -Åh,det är därför ni kvittar så.
 
 
Efter middagen gick vi ner till biogafen här på ön där vi såg nya Bondfilmen Skyfall. Vi satt i den lilla gulliga salongen med endast 21 platser. Den är min absoluta favorit. Hur var då filmen? Väldigt lång och inte så Bond aktig enligt min mening. Å andra sidan tycker jag att de senaste filmerna mer har varit actionfilmer istället för just Bondfilmer.
 
 

RSS 2.0