Körsbärsblommor

 
I veckan var jag på ett morgonmöte i närheten av Kungsträdgården. På vägen tillbaka till kontoret tog jag och min chef en genväg och passade på att titta på de fantastiska körsbärsblommorna. Trots att alla inte slagit ut ännu är det riktigt fint att gå under det rosa taket av blommor.
 
 
 
 

Austin Food Works

 
I veckan var jag ute på middag och hamnade på restaurangen Austin Food Works i närheten av Odenplan. Själva lokalen har jag varit i ett antal gånger då de tidigare huserat Stockholms Matvarufabrik som var en av favoriterna när jag bodde i Vasastan. Deras vitlöksfrästa räkor var sagolika och det var riktigt tråkigt när de stängde för ett antal år sedan.
 
 
När vi i veckan klev in genom samma dörr hamnade vi på Austin Food Works som serverar mat med influenser från södra USA. Jag hade verkligen inga förväntningar alls men stället har nu seglat upp som en av mina favoriter. Lokalerna är mysiga, personalen supertrevliga, drinkarna goda och maten helt suverän.
 
 
Alla de olika rätterna som vi beställde från menyn var helt fantastika. För min del blev det Crispy fried greek cheese, spicy honey salsa kissed by the Carolina reaper en Brisket´n lobster taco, chipotle, sour dough tortilla en Garlic butter fries och till efterrätt en Hot peanutbutter S´mOreos dipper, chocolate, marshmallows, oreo cookies.
 
 
Det var som att vara i mathimlen. Deras pommes med vitlök var fantastiskt goda men deras Mac´n cheese med fyra olika sorters ostar var bland det godaste jag har ätit (norpade åt mig lite av min kompis som var smart nog att beställa denna fantastiska rätt). Dessutom är priserna riktigt bra och jag längtar till dess jag ska hit igen. Då kommer det garanterat att beställas in en Mac´n cheese.
 
 

Pyrets rum

Ljusgrått överkast Tora från Ellos
Ranarp arbetslampa och klämlampa från IKEA
Sängkappa 105x200x52 från Sovtex
Tapet Chinese rose 02 från Pip Studios finns hos Tapetorama
String pocket hos Rum21
 
Nu är det äntligen dags att göra om i Pyrets rum. Det behöver bli lite mer funktionellt vilket betyder ett stort skrivbord för flera barn att sitta vid. Skribordet Alex från IKEA med två hurtsar och en två meter lång skiva har redan tagit plats. Vi har även hängt upp en tv på väggen och satt in en ny säng.
 
Det knepiga var att få sängen så hög att de gamla lådorna går in under men maken byggde egna ben och nu fungerar det hur bra som helst. Däremot var det inte helt enkelt att hitta en fin sängkappa som passar en 105 cm bred säng och som dessutom är 52 cm hög. Tack och lov hittade jag den till slut hos Sovtex vilket betyder att jag kan bocka av en till sak från listan.
 
Visst är lamporna från IKEA fina? Två klämlampor ska sitta i de två stringhyllorna och bordslampan ska stå på hennes sängbord. Rummet kommer att gå i vitt, rosa och ljusgrått. Nu får vi hålla tummarna för att det blir så fint som jag har tänkt mig.

Ändrade planer

 
I fredags natt vaknade Pyret med hög feber vilket har fått alla helgens planer att ändras. Det blev i alla fall en lunch med fika för mig hos min syster vilket var toppen för det var alldeles för länge sedan vi träffades.
 
Resten av helgen har gått åt till att montera ner den stora våningssängen som Pyret haft i sitt rum. Nu är det nämligen dags att göra om hennes rum med allt från möbler, färg och tapeter. Vi är på god väg gällande möblerna men sedan måste vi ta tag i väggarna och golvet.
 
Efter att ha burit de nermonterade delarna upp och ner för tre trappor ett antal gånger idag har jag ruskigt ont i ryggen. Det verkar som om mitt diskbråck bråkar med mig igen.
 
Det blev i alla fall en vilostund i soffan där jag planerade veckans matlista. Vi storhandlar alltid en gång i veckan och inför det sätter jag mig ner med några av alla mina kokböcker (har på tok för många enligt maken) för att bestämma menyn. Favoriten just nu är Monikas Vardagsmat av Monika Ahlberg som innehåller mängder med bra och snabba vardagsrecept .

Guldmedalj

 
Det var en mycket stolt Pyret som somnade ikväll. Under kvällen var hon nämligen med och tävlade i KM terräng för sin klubb och hon kom in på en mycket fin tredjeplats. Hon låg fyra inför upploppet och formligen flög förbi trean på väg in mot mål.
 
 
De två som kom före var killar och när det blev dags för prisutdelning fick hon en guldmedalj då hon var bäst bland tjejerna. Hon var verkligen supernöjd men talade vid sängläggningen om att det här tänker hon inte göra om igen (hon är rolig hon).
 
 
Jag lyckades fånga några av löparna på bild inne i startfållan.

Ugnsbakad potatis med mozzarella och bacon

 
När vi var uppe hos mamma och pappa under påsken passade vi på att bjuda dem på middag några gånger och vid en av dem bjöd vi bl.a. på ungsbakad potatis med mozzarella och bacon (receptet kommer från ELLE mat & vin).
 
Det är alltid roligt att göra variationer på de vanliga kokta potatisarna och de här var riktigt god.
 
Recept för 4 per (tid ca 50 min)
 
1 kg fast potatis 
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 1/2 dl olivolja
salt och svartpeppar
4 sallasdlökar (finhackade)
60 g bacon (i tärningar)
50 g smör (i tärningar)
250 g mozzarella (i tärningar)
 
Skrubba potatisen, koka i saltat vatten tills de är mjuka. Blanda den pressade vitlöken med olivoljan. Värm ugnen till 180 grader. Lägg ut de torra potatisarna på bakplåtsklädda plåtar. Tryck till dem med baksida av en sked, så att de spricker en aning. Krydda med salt och peppar. Toppa med salladslök, bacon och smör och avsluta med mozzarella. Ringla över vitlöksoljan. Baka i ungefär 10 min till dess osten har smält och potatisen fått färg.
 

Present till nyfikna barn

 
Nu vekar det som om kalastiderna är på gång igen. I helgen ska både Lillebror och Pyret på kalas samtidigt men på olika håll. 
 
 
När Lillebror skulle hitta på presenter till sina bästisar som har kalas ihop kom han faktiskt på att han inte ville ge Lego vilket annars alltid brukar ligga högst upp på listan. Den här gången ville han ge bort sin favoritbok "Stora boken med experiment för nyfikna barn" fylld med roliga experiment.
 
 
I torsdags när vi hade skärmfritt tog han fram boken och ville göra en klättrande ödla. Pyret ritade den, jag och Lillebror färglade den och sedan hjälpte jag till att sätta saker på baksidan av ödlan enligt beskrivningen i boken. Sedan hängde vi den på dörrhantaget och Lillebror fick den att klättra. Sedan tyckte han det var roligare att ha den som ett halsband och då klättrade den upp och bet honom i hakan (ja i alla fall om man har lite fantasi).
 
 
 

En hurtig söndag

 
Det var alldeles tyst här hemma när jag och maken vaknade i morse. Barnen har nämligen sovit över hos svärmor och igår gick jag och maken på restaurang följt av filmen Secret in Their Eyes.
 
 
Vi har pysslat en del i Pyrets rum på förmiddagen och sedan åkte vi iväg till Stockby här på ön för att springa 1,5 km. Både Pyret och Lillebror ska springa KM i terräng på onsdag och det är bra att de har sprungit banan någon gång innan. Jag sprang med Pyret och maken med Lillebror och Pyret körde verkligen slut på mig. På slutet orkade jag inte hänga med och hon sprang ifrån mig och gled över mållinjen med bred marginal.
 
 
Efteråt hängde vi lite i utegymet och Pyret klarade av alla 14 ribborna på monkey baren vilket jag tycker är så otroligt bra gjort. När resten av familjen åkte till Willys för att veckohandla sprang jag hem och sedan krattade jag på tomten i några timmar då det är städdag nästa helg men vi kan tyvärr inte vara med och därför gör vi en del av jobbet nu istället.
 
 
 
Nu är jag helt mör och jag och maken ska köra ett yogapass här hemma i vardagsrummet för att sträcka musklerna efter allt arbete som vi utsatt dem för idag. Förhoppningsvis gör det att jag kan gå i morgon utan att grimasera vid minsta lilla rörelse.

Glasflaskor

 
Några dagar i veckan börjar jag redan innan sju på morgonen och trots att jag äter frukost innan jag går hemifrån brukar jag bli hungrig vid nio tiden. Då brukar jag plocka fram min smoothie som jag gör hemma innan jag går och jag brukar alltid hälla den i min favoritflaska. Den är precis lagom stor (320 ml) och på något sätt är det så mycket godare att dricka smoothien ur någonting fint.
 
När jag och Lillebror var i parken i veckan hade vi gjort chokladbollar och hade givetvis med oss saft i flaskorna. De går att köpa på Clas Ohlson och kostar 19.90 kr styck. 
 
 

Vilken härlig dag

 
Nu är verkligen våren här på riktigt. Lillebror är hur pigg som helst men får inte gå på dagis förrän i morgon och han har myror i benen och kan inte längre sitta still. Därför bestämde vi oss för att ta en promenad till en ganska ny lekplats här på ön där det finns en jättefin konstgräsplan att spela fotboll på och de har även Lillebrors favorit, nämligen en linbana.
 
 
 
Vi gjorde chokladbollar och saft, packade ned fotbollen och tog en ganska lång promenad till lekparken. Efter att vi lekt i två timmar var det dags att gå hem och då gick vi förbi hinderbanan som ligger bredvid parken. Där blev det tvärstopp och det var omöjligt att få med Lillebror hem. Han sprang varv efter varv och klättrade upp för den branta väggen som man ska ta sig upp för med hjälp av ett tjockt rep. Jag är ruskigt imponerad över vilken kraft det finns i den lilla kroppen.
 
 
 
 
 
 
 

Stackars Lillebror

 
Igår mådde Lillebror illa på morgonen och sedan började han kräkas stackaren. Efter att sedan ha sovit några timmar piggnade han till och när jag kom hem på kvällen var han ganska ok. Då det ska gå 48 timmar från det att han kräktes sist till dess han får gå på dagis måste han vara hemma några dagar och får inte gå tillbaka till dagis förrän på torsdag.
 
 
I torsdags räknade Lillebror sina pengar som han har tjänat genom att panta burkar och flaskor. Han har också sparat pengar som han fått i julklapp, påskpresent och vid födelsedagar. Nu hade han fått ihop 1136 kr och vi köpte två olika Star Wars Lego och igår kom det till utlämningsstället som jag gick förbi på vägen hem. Det var precis vad han behövde och idag kan han fortsätta bygga när vi ändå ska vara hemma hela dagen.
 
 

Easy to Grow tomater

 
För några månader sedan var jag och Lillebror på blomsterträdgården och han ville absolut köpa fröer för att odla någonting på balkongen. Vi tittade runt lite och hittade små smarta pluggar som heter Easy to Grow från Nelson Garden. Det är två olika typer av tomater i den förpackningen som vi köpte och om vi nu får allt att fungera kommer vi att kunna skörda egna tomater från juli till september.
 
 
De är små försådda pluggar där bara vatten behöver tillsättas. Själva förpackningen används sedan som ett drivhus och tre veckor senare måste de planteras om till större krukor. Nu står de på fönsterbrädan i vardagsrummet och förhoppningsvis kommer det att komma upp små tomatplantor inom kort.
 
 
 
 

Ranunkler

 
Planen var en lugn helg hemma med en hel del fix i lägenheten men det blev precis tvärt om. Vi blev inbjudna till ett kalas igår och sedan middag hos en annan familj samma kväll. Det är härligt när allt blir sådär kravlöst och spontant. När vi åkte hem på kvällskvisten rullade vi nästan fram av all god fika, mat och dryck som vi fått i oss. Vi vuxna får också ordentigt med tid till att prata då barnen nu är så stora att de roar sig på egen hand och kommer förbi för att visa lite filmer då och då som de gjort tillsammans.
 
 
Till ett av värdparen köpte jag ranunkler som är min absoluta favoriblomma. Denna gång blev det en i kruka och inte som snittblomma. Jag passade även på att köpa ett miniträd till mig själv.
 
 

Att måla bokstäver

 
I fredags hade jag en lunchdate med en kompis och efteråt gick vi förbi Adlibris ganska nyöppnade butik. Den är supermysig med böcker, pyssel, liten caféhörna och platser att bara sitta och slappa vid. Som alltid när jag och min kompis är ute och strosar i affärer köper jag en mängd saker. Jag brukar säga att han är min personal shopper. 
 
 
Butiken hade 20% rabatt på pyssel och då Pyret ska ha en klasskompis på besök i vecka köpte jag bokstäver till dem att måla och en mängd saker som hör till. Det blev färg, penslar, färgskålar, akvarellfärg, pärlor och supergulliga nyckelpigor med tejpkuddar som går att sätta fast på bokstäverna. Det kommer bli jättekul att se hur tjejernas bokstäver kommer att bli.
 
 

San Francisco

 
Varje år brukar det vara ett elände på jobbet att få ihop sommarsemestrarna. Mest beror det på att vi måste genomföra ett halvårsbokslut under de två första veckorna i juli och då måste de flesta vara på plats.
 
I år vet jag inte vad som hände. Alla önskade sina veckor och inte en enda behöver byta då det passar perfekt. Jag fick dessutom sex veckor i rad vilket behövs då Lillebror slutar dagis när det stängs efter första veckan i juli och sedan får han inte börja skolan förrän ganska sent i augusti.
 
Nu gäller det bara att börja boka den första delen av semestern nämligen vår resa till USA. Vi flyger till San Francisco för att sedan bila norrut och hälsa på min svägerska med familj. Barnen har redan bestämt att det blir San Francisco Zoo, Akvariumet i samma stad och restaurangen Rainforest Café även det i
San Francisco. Förra gången vi var där fyllde Lillebror ett år och den här gången kommer barnen kunna uppskatta det hela betydligt mer än då. Det ska bli så mysigt.

Pollenallergi

 
Jaha, då är det dags i år igen. Trots att våren inte vill komma känner jag av pollenallergin men förhoppningsvis kommer det att bli ändring på det.
 
Idag var jag nämligen på Karolinska Sjukhuset under några timmar då jag blivit uttagen till en studie om just pollenallergi. Under besöket idag gjordes en screening där jag fick lämna blodprov, fick en kamera instucken i närborrarna, gjorde en spirometri och genomgick ett pricktest på armen med tolv substanser.
 
 
Pricktestet visade att jag är allergisk mot pollen, hundar och katter. Däremot klarade jag testet mot gräs men de ska göra en extra check mot mitt blodprov. Anledningen till varför studien ska göras är att det tar väligt lång tid att vaccinera sig mot pollen och gräs och alla blir inte 100% hjälpta av vaccinet.
 
Då det tar så lång tid och är kostsamt vill de som gör studien försöka få fram ett sätt att se vilka patienter som kan bli hjälpta av vaccinet. Då kan de som är mottagliga få hjälp och de som inte skulle bli hjälpta behöver inte gå igenom en flera år lång process med sprutor.
 
För min del kommer jag att få sprutor varje vecka (inget nytt påhittat vaccin utan det vanliga som alltid används) i sju veckor och sedan kommer det att bli lite glesare mellan sprutorna. Studien kommer att vara klar 2021 och förhoppningsvis kommer jag aldrig mer att besväras av pollen. Det låter verkligen helt underbart. Om inte annat har min insats som patient förhoppningsvis gjort att andra blir hjälpta.

Armbands- och klockhängare

 
Jag har börjat rensa bland mina kläder i garderoben och insåg även att mina armband, halsband och klockor ligger hoptryckta i en ask. Så fort jag ska ta fram någon av dem trasslar de ihop sig vilket inte är någon höjdare och snart är jag rädd för att någon av dem går sönder.
 
 
Därför beställde jag en armbands- och klockhängare hos JFR (den finns också i två våningar med två rullar). Nu har jag börjat sätta dit saker från asken och det är fantastiskt vilken ordning det blir. Enkelt att hitta saker och nu är det bara några till som ska sättas dit.

Pimpelfiske

 
Nu har vi haft två toppenhärliga dagar på rad. De har sett ut ungefär på samma sätt nämligen längskidåkning, korvgrillning och sol. Igår tog jag och maken en tur med längdskidorna och barnen var hemma hos mina föräldrar.
 
 
 
När vi närmade oss deras hus så vi min pappa och Lillebror som stod nere vid vattnet och pimplade. Strax efter kom Pyret farande och sedan blev det korvgrillning och vispande av äggtoddy på deras altan.
 
 
 
Idag tog vi oss till en sjö i närheten där vi pimplade (båda barnen fick abborrar) och grillade kolbullar. Jag och barnen åkte skidor genom skogen och maken drog en pulka med all mat och diverse andra saker.
 
 
 
Det är jättekul att se hur duktiga barnen har blivit på att åka längdskidor. Det är ett superbra sätt för hela familjen att komma ut och röra på sig. Det är toppen också när isen lagt sig för då kan vi åka över sjön åt alla håll och upptäcka nya saker hela tiden. Bara det är ett litet äventyr i sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0