Skridskor

 
Nu är barnen friska och igår kunde de äntligen få komma ut en sväng. Pyret gillar att åka skridskor så vi åkte till skolan och hämtade upp en kompis till henne som varit på fritids under dagen. Lillebror och maken var också med (jag får inte köra själv då jag forfarande äter väldigt starka mediciner).
 
 
Tjejerna drog ut på isen så fort vi kom fram till hockeyrinken men Lillebror behövde hålla sig i stödet eller maken. När de kört slut på sig själva blev det en fikapaus med varm choklad, minimarshmallows, kolakakor, citronkola och bragokex.
 
 
När de stack ut på isen igen började Lillebror förstå det där med att åka skridskor och var riktigt duktig och åkte på egen hand innan vi åkte hem. Nästa vecka ska vi ta oss dit igen så att han verkligen lär sig och kan hänga på syrran.
 
 
 
Tyvärr får inte jag åka men det är helt ok att stå bredvid och ropa uppmuntrande ord då och då.

Smarriga kolakakor

 
Jag blev mäkta förvånad när jag vaknade i morse och insåg att alla var vakna utom Pyret. Hon är nämligen den (tillsammans med maken) som alltid är uppe först. När hon väl vaknade var hon som vanligt och jag tänkte inte mer på saken då jag hade lite bråttom för att hinna till vårdcentralen i tid där de tog bort min kompress på ryggen.
 
Väl hemma igen gav jag barnen var sin kram och insåg att Pyret kändes lite varm. Fram med termometern och visst hade hon feber. Strax över 38 grader och när jag sedan passade på att kolla Lillebror hade han nästan lika mycket. Märkligt då ingen av barnen klagat under förmiddagen.
 
 
Vi skulle ha fikagäster men det var bara att ställa in. Barnen blev lite ledsna och därför tog vi en fika på egen hand efter lunchen. Jag hade bakat Irenes kolakaor som är supersmarriga. I receptet står det att de går bra att frysa men hon oss tar de slut så fort att inga kakor klarar sig till frysstadiet.
 
Så, om ni är sugna på något gott till fikat är mitt tips att sätta igång att baka dessa godingar som även är lätta att göra.

Fodral till tändsticksask av designern Kristina Stark

 
Idag har vi slappat hela dagen förutom en sväng till Täby där vi tittade på stengolv till hallen. Den ska byggas om under tiden vi är i Romme i början av februari.
 
 
På kvällen dukade maken fram lite smask och hela familjen tittade på "Sune på bilsemester" tillsammans. Mysigt, mysigt. På bilden ovan ser ni även en av julklapparna som jag fick av maken. Jag har önskat mig den i tio års tid och nu fick jag den. Det är tändsticksaskfodralet designad av Kristina Stark och det är den stora modellen.
 
I morgon ska jag till distriktssköterskan för att ta bort kompressen på ryggen och förhoppningsvis har såret läkt som det ska. Då får jag för första gången se hur det ser ut.
 
 

Julafton

 
Vi brukar fira julafton hos mina föräldrar i Jämtland men i år blev det inte så utan mina föräldrar var tyvärr kvar hemma och jag, maken, barnen och svärmor firade hemma hos min syster med familj men det blev en riktigt härlig dag ändå.
 
 
Som vanligt var min syster den perfekta värdinnan och hade fixat julfint hemma. Till Kalle Anka fick vi två olika sorters pepparkakor, tre olika sorters ostar och skivade päron. Sedan körde vi julbord i knytisstil där vi alla tagit med lite olika saker. I äkta syrranstil tog hon sedan fram tre smarriga efterrätter och en av dem ska jag ta och visa i ett eget inlägg, ska bara fråga syrran om receptet först.
 
Efter maten kom tomten på besök och Lillebror visste inte vad han skulle ta sig till. Han hade tjatat om tomten sedan vi satte oss ner för att äta middag men när han väl kom stod Lillebror och gömde sig en stund innan han vågade visa sig.
 
 
När tomten delat ut några paket åkte han vidare med sina renar och Pyret tog över som tomtenissa. Enligt barnen vad detta den bästa tomten någonsin och han hade tydligen stenkoll på precis allt de hade önskat sig. Förra året tyckte nämligen Pyret att tomten inte var riktigt påläst gällande hennes önskelista.
 
Vi hade en riktigt bra julafton och tack alla inblandade för att ni gjorde den så bra.
 
 

Lägg julklapparna i en fin påse

 
När jag har många saker som ska in i samma paket brukar jag tycka att det är lättare att lägga allt i en fin påse. De flesta köper jag på Lagerhaus då deras är både fina och har ett bra pris.
 
I år ska Pyret få Fimolera och en mängd olika tillbehör till det och då tog jag fram en påse jag köpte förra året och nu får alla saker plats tillsammans. Det hade varit ett litet elände att få till ett snyggt paket speciellt med tanke på att jag inte har någon kartong att lägga allt i.
 
När allt ligger i påsen brukar jag knyta ihop handtagen med små snören nere mot påsen för då går det inte att se ner i påsen vilket skulle avslöja allt fint som finns i.

Myskväll

 
Nu har barnen haft sista dagen på fritids och maken sista jobbdagen för det här året. Det var en skön känsla som lade sig över hemmet när maken kom hem ikväll och vi gick genast in i semester mood.
 
Efter middagen tog jag fram kakor och saft samtidigt som maken ordnade glögg. Då vi inte har någon öppen spis slog maken på tv:n och tog via Netflix fram en sprakande brasa på skärmen vilket faktiskt är riktigt mysigt. Jag satte fast ljusen i granen vilket i år var en riktigt bra upplevelse. I vanliga fall brukar vi använda stora ljus (tror att de är gamla och kommer från mina föräldrar från början) vilket är ett riktigt elände. Sladden mellan ljusen är ganska kort och det är hopplöst att få ljusen rätt fördelade i granen.
 
I år körde vi på lite nya banor. Maken åkte till Clas Ohlson på vägen hem från jobbet och köpte en 12 meter lång ljusslinga med LED-lampor från north LIGHT för 99.90 kr. Snacka om bästa grejen ever och ett plus är att den fakiskt också går att använda utomhus. Nu tog det några minuter att sätta i belysningen istället för normala 30 minuter eller liknande. Dessutom blev det jättebra. Jag får visa mer i morgon för nu är det för mörkt för att fotografera.
 
Barnen satte sedan igång att dekorera granen och innan jag ens hade tagit upp kameran för att få några bilder på dem var granen klar. De har helt plötsligt blivit så stora att de klara det helt själva och inte en enda julgranskula gick i kras. Tur att Pyret var snabb med videokameran och fick med en snutt när Lillebror med hjälp av maken satte guldstjärnan på julgranens topp.

Vänllighet smittar av sig

 
Idag var första besöket till min fyisoterpeut efter operationen och då hon har hjälpt mig så mycket och faktiskt fått fram mig i kön för operation har jag beställt en fantastisk hallon- och marängtårta från Gateau som hon fick idag.
 
 
Jag var ensam i butiken när jag skulle hämta den och jag började prata med en av de anställda gällande tårtan om vem som skulle få tårtan och varför. Jag berättade även att jag bestämt mig för att vara vänligare mot människor och att faktiskt visa för dem att jag uppskattar det de gör.
 
Hon blev alldeles tagen av vad jag sa och skickade med en saffranskringla till mig som jag fick bara sådär. Det är härligt när vänlighet smittar av sig. 

Kokos och citronkola

 
Tyvärr har jag inte gjort så mycket julsmask inför jul med tanke på att jag är nyopererad men då jag känner mig  bättre och bättre varje dag har jag tagit mig i kragen och gjort kokos och citronkola. Jag är inte så mycket för knäck och vanliga kolor men denna är riktigt frisk och fräsch.
 
Receptet kommer från Mat-Tina och den kallas egentligten för citronkola men då den även smakar väldigt mycket kokos döpte jag om den.
 
Den blir ganska mjuk och lite kladdig om den står framme och därför är det nog inte helt fel att rulla varje kolabit i lite florsocker. De bitar jag inte har framme för att äta har jag i kylskåpet.
 
Ingredienser
 
5,75 dl socker
3 citroner, saft och rivet skal
125 g smör
320 g vit choklad
225 g kokosfett
 
Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna.

Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 115 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.

Tillsätt smöret och låt det koka vidare tills dess att temperaturen uppgår till 120 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt tills dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.

Häll smeten i en stor form klädd med bakplåtspapper (min är 32 x 22 cm) eller två mindre. Låt svalna i kylskåp innan du skär upp dem.
 
 

Varför ska jag alltid klarar mig själv?

 
Jag är van att klara mig på egen hand och när någon frågar om jag vill ha hjälp blir svaret oftast att det klarar jag själv. När det gäller inom familjen är det lite annorlunda och jag uppskattar verkligen att svärmor vill passa barnen så att jag och maken kan göra något själva eller att mamma varit här i flera veckor för att hjälpa till när jag varit dålig.
 
Sämre är det med kompisar. Det är få som har brutit igenom mitt "kan själv" skal och de som har gjort det har tvingat sig igenom lite med våld och oj vad glad jag är över det. Jag skulle nog inte gå så lång att jag skulle be dem om hjälp om jag behövde men däremot uppskattar jag verkligen det de gör för mig.
 
Som innan operationen. En kompis kommer hit med fika och vi sitter och pratar i timmar. Eller som idag. Jag vaknade vid 6-tiden för att ta mina mediciner och vid 9-tiden var jag jättetrött och höll på att somna när jag fick ett sms från en kompis. Hon undrade om jag behövde hjälp men jag sa som vanligt att jag inte behövde något utan att jag skulle ta och försöka sova lite.
 
Då fick jag ett sms där det stod att när jag vaknar kommer det att stå en lunch utanför dörren. När jag väl vaknade hade hon ställt dit sushi och en stor påse med choklad, kex, frukt, en tidning, dricka och blommor. Det är ju så fantastiskt att jag inte vet vad jag ska säga. Det gjorde min dag så otroligt mycket bättre och jag hoppas att jag kan göra det samma för henne när hon behöver det.
 
Det ska faktiskt bli mitt nyårslöfte för 2017, att visa mer uppskattning mot de jag tycker om och att försöka hjälpa till mer.
 
Det började faktiskt redan i veckan då jag och min rumskamrat på Spinecenter köpte ett kort och skrev hur fantastisk personalen var och gav dem pengar till deras kaffekassa så att de kan köpa någonting riktigt smaskigt till fikat. Tjejen vi gav kortet till blev verkligen genuint jätteglad. Tyvärr är det nog mer ofta vi får höra vad vi har gjort fel än vad vi har gjort bra.

Nu är det snart dags


Ligger i en säng hos Spinecenter på Löwenströmska sjukhuset.

Kanylen är satt och frukosten är på gång in i blodet. Är riktigt sugen på en salami och brie macka från Gateau och varm choklad. Kanske kan flörta med maken så att jag får någonting smarrigt till frukost i morgon.

Läkaren har varit här och gjort tummen upp. Jag ska bli bra till julafton säger han. Två timmar kvar till operation.

Snart in i dimman alltså och jag hoppas att jag kommer ut som en ny människa.



Macarons från La maison du chocolat

 
Nu var det länge sedan jag skrev någonting men dagarna och veckorna går i varandra och jag vet inte vilken veckodag eller datum det är.
 
Sedan sist har min kära syster fyllt år och jag, maken, Pyret, Lillebror, min mamma och min pappa köpte en resa till Prag åt henne i present. Resan sker i slutet av maj nästa år och med på den är jag och mamma. Inte helt fel måste jag säga. Extra roligt då ingen av oss varit där förut.
 
 
 
Maken har varit i Paris för att jobba och kom igår hem med fantastiska macarons från La maison du chocolat. Jag tog den med dubbla färger och nederdelen var med passionsfruktssmak och fyllningen var chokladganache. Så gott.
 
 
Maken och jag har även varit hos Spinecenter idag och resultatet blev att jag ska opereras. Det kommer troligtvis att ske redan nästa vecka. Nu är det bara att hålla tummarna för att det blir bra.

En Barry till julgranen

Bild: www.smartasaker.se
 
Då vi firar jul hemma i år betyder det att vi kan ha en egen julgran. Supersmysigt måste jag säga men det enda problemet är när julgranen ska ut. Vi bor tre våningar upp utan hiss vilket gör att vi kommer att ha barr i hela trappuppgången om vi ska försöka ta ut den.
 
Mamma tyckter att vi ska ta fram en sekatör och ta bort grenarna men kommunen hämtar granarna här i närheten efter jul för att använda dem till energi och då brukar de vilja ha hela granar och inte behöva arbeta med påsar innehållandes granrester.
 
När vi precis hade flyttat in för ett antal år sedan öppnade vi dubbeldörrarna ut på balkongen och bestämde oss för att helt enkelt slänga ut den från balkongen och sedan hämta den nedanför och bära bort den. Visst, det gick super förutom att det blev en hel del barr på balkongen men det värsta var att grannen under hade hängt ut tvätt på balkongen (varför gör man det i januari?) och den var helt grön av barr. Det var bara att traska ner och be om ursäkt.
 
I år har jag varit lite proaktiv och beställt en Barry (denna inköpt från SmartaSaker). Det är en påse som öppnas upp och läggs under granen fot. Sedan dras påsen upp och täcker hela granen. Bara att bära bort den till återvinningen och ta med påsen hem. Den kan ju användas igen nästa gång det är dags för en julgran eller så åker den ner i plaståtervinningen.

RSS 2.0