Absolut smarrigaste lussebullarna


ca 30 bullar
2 paket saffran
2 dl socker
2 msk vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken. Tryck i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.