Fantastisk sommartårta

 
Egentligen gjorde jag denna tårta i påskas och dekorerade då även med några små kycklingar av marsipan. Annars tycker jag att detta är en fantastisk sommartårta men den tar lite tid att göra. Därför är det bra att dela upp momenten och göra lite varje dag.
 
 
Macaronerna och några av fyllningarna gjorde jag två dagar innan tårtan skulle ätas. Resten av fyllningarna och bottnarna gjorde jag dagen innan. Då satte jag även ihop tårtan. Samma dag som vi skulle äta den gjorde jag drottningfrostingen och dekorerade den.
 
Receptet är gjort av Catarina König och finns med i tidningen Elle mat & vin nummer 3 2017.
 
Världens godaste drottningtårta
 
2 tårtbottnar:
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2 dl strösocker
 
vit chokladmousse:
200 g vit choklad
2 dl grädde
 
drottningmousse:
1 1/2 gelatinblad
140 g frysta hallon och blåbär
2 dl florsocker
50 g cream cheese
1 dl vispgrädde
 
lemon curd:
3 citroner, helst ekologiska
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk majsstärkelse
2 hela ägg
2 äggulor
 
drottningfrosting:
200 g vit choklad, finhackad
250 g rumsvarmt smör
300 g cream cheese
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl blåbär och hallon (mest blåbär för färgens skull)
röd karamellfärg
 
Tårtbottnar:
Värm ugnen till 175 grader på över- och undervärme. Smöra och bröa två springformar à 20 cm. Bröa gärna formarna med vetemjöl. Pudra över lite vaniljsocker i botten på båda formarna.
 
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljpulver i en bunke. Rör ordentligt med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig jämnt med mjölet.
 
Vispa ägg och socker pösigt ca 2 min. När det blir vitt och fluffigt vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott. Rör inte för mycket för då tappar smeten sin luftighet. Häll upp smeten jämnt i formarna och grädda i ugnen i 27 till 30 min. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker i en provsticka. Den ska kännas lite fast. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri är botten klar. Låt svalna.
 
Vit chokladmousse:
Perfekt att förbereda dagen innan tårtan ska monteras då den ska stå svalt i 4-5 timmar. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden hastigt och ta bort den från plattan. Vänd ner den hackade chokladen och rör tills all choklad har smält. Låt stå i kylskåp minst 4-5 timmar tills det stelnat och är kallt rakt igenom. Vispa smeten med elvisp till en fluffig och fast mousse. Låt stå svalt till dess tårtan ska monteras.
 
Drottningmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp hallon och blåbär och sila bort kärnorna. Se till att få ur all saft från bären genom att trycka och dra med en sked i silen. Smält försiktigt ner gelatinbladen i en kastrull tillsammans med den silade purén. Låt svalna något.
 
Vispa upp florsocker och cream cheese i en bunke. Tillsätt hallon- och blåbärspurén och vispa slätt. Vänd till sist försiktigt ner mjukt vispad grädde. Låt stelna i kylen minst 1-2 timmar innan tårtan monteras.
 
Lemon curd:
Tvätta citronerna väl och riv skalet från två citroner ner i en kastrull. Lägg en sil över kastrullen och pressa ner två citroner. Den tredje och sista citronen pressar du ner i ett glas och blandar upp med majsstärkelsen som sedan ska reda curden.
 
Tillsätt socker och smör, koka upp. Sila avkoket ner i en annan kastrull så att citronskalet och eventuella kärnor silas bort. Tillsätt nu citron- och majsstärkelseblandningen, rör samman.
 
Vispa upp ägg och äggulor lite lätt i en bunke och häll i citronkoket. Vispa ihop och ställ på plattan. Vispa hela tiden på medelhög värme så att den inte bränns vid i botten. När curden tjocknat, häll upp i en skål och låt svalna och stelna till rätt konsistens.
 
Drottningfrosting:
Det är superviktigt att smöret är helt rumstempererat när frostingen ska göras. Smält den fint hackade chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt chokladen svalna till rumstemperatur.
 
Vispa upp smöret fluffigt och häll i den avsvalnade chokladen under vispning. Vispa ihop cream cheese, florsocker och vaniljsocker i en annan bunke. Blanda nu ihop choklad-smörblandningen med cream cheese- och florsockervispet. Vispa upp till en tjock frosting med elvisp, ju mer man vispar, desto tjockare blir det.
 
Tina blåbär och hallon i mikron så att de släpper saft. Denna saft plus röd karamellfärg ger den härliga färgen på frostingen. Tillsätt silad bärsaft och röd karamellfärg tills du når önskad färg. (Blir frostingen lösare, vispa upp den med elvispen igen och ställ den svalt en stund. Både smör och choklad stelnar i kyla).
 
Montering:
Dela bottnarna till 4 tårtbottnar. Lägg ut första botten på ett tårtfat och lägg på vit chokladmousse. Spara ca 1 cm runt kanterna. Annars pressas fyllningarna ut och rinner ner. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett lager lemon curd. Lägg på tredje tårtbotten och spritsa på drottningsmoussen. Lägg på sista tårtbotten och låt stå svalt. Det är bra om tårtan får "sätta sig" innan man drar på frostingen, gärna över natten.
 
Täck sidorna och toppen med frosting. Snåla inte, lägg sedan på mer och avsluta med finlir. Jag dekorerade med maränger enligt recept här och macarons enligt recept här.

Kommentarer
Postat av: Sanna

Tårtan ser verkligen jättefin ut! Kolla gärna in mitt senaste recept också!

Svar: Tack
Jag

2017-06-16 @ 23:20:02
URL: http://sannasbakblogg.blogg.se
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Så fin

Svar: Tack
Jag

2017-06-17 @ 10:35:26
URL: http://www.joannahalvardsson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0