Tårta med fläder och vit choklad

 
Grannarna kom över på fika idag och då en av dem är glutenintolerant gjorde jag en variant av ICAs sommartårta med fläder och vit choklad men med glutenfri tårtbotten.
 
 
 
Riktigt fräsch, god och inte alls så söt som jag befarade. Mycket smarrig blev omdömet från oss i fikagänget.
 
Tårtbotten (glutenfri)
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl glutenfri mjölmix
1 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Chokladcrème
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 lime
 
ca 1 dl konc flädersaft
 
Till garnering
1 l jordgubbar
6 dl vispgrädde
 
Sätt ugnen på 175°C.
 
Tårtbotten:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölmix, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Rör försiktigt till en jämn smet.
 
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, mjölad med potatismjöl.
 
Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter, känn med en sticka att den är torr. Låt kakan kallna.
 
Chokladcrème:
Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp hälften av grädden och ta av från värmen. Rör ner chokladen och låt den smälta helt. Rör slätt med resten av grädden. Låt grädden kallna ordentligt i kylen minst 2 timmar.
 
Vispa upp grädden med en elvisp. Riv det yttersta skalet av limen och vänd ner i crèmen.
 
Skär kakan i tre bottnar. Lägg en botten på ett fat och skeda över lite av flädersaften. Bred på hälften av chokladcrèmen, lägg på nästa botten skeda över flädersaft och bred på resten av chokladcrèmen.
 
Lägg på den sista botten och skeda över flädersaft.
 
Garnering:
Ansa jordgubbarna och dela dem ev. i halvor. Vispa grädden och lägg över den i en spritspåse. Spritsa på grädden och garnera med jordgubbarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0