Choklad- och hallonfrestelser


Chokladkräm
250 g mörk choklad
3 dl grädde
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör, rumsvarmt
1 msk rom
Hallonmousse
1 ½ gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
1–1 ½ dl hallon
1 msk honung
1 msk vatten
Maräng
4 äggvitor, 125 g
2 1/3 dl strösocker, 210 g
3/4 dl vatten, 75 g
GÖR SÅ HÄR
1. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
2. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp chokladkrämen i fina små glas. Låt den stelna i kylen i minst 1 tim.
3. Hallonmousse: Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker riktigt luftigt i en annan skål. Mosa hallonen.
4. Koka upp honung och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och smält ner gelatinet i vätskan. Blanda ner hallonmoset. Tillsätt ägguleblandningen och till sist den vispade grädden.
5. Häll upp moussen i glasen, ovanpå chokladen. Ställ kallt i 2–3 tim.
6.Maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 122 grader.
7. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggvitorna samtidigt som du vispar med elvispens maxhastighet. Vispa tills marängen är ljummen, ca 35 grader.
8. Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå hallonmoussen. Så här långt kan du förbereda dagen innan. När desserterna ska serveras bränner du av dem med en gasbrännare.