Tårta med choklad och björnbär

 
Till påskafton gjorde jag och Lillebror en riktigt god tårta med smak av choklad och björnbär. Enligt maken var det en av de bästa tårtor jag någonsin gjort. En fördel är att det mesta går att göra dagen innan den ska serveras vilket gör att det bara är såsen på toppen och dekorationerna som ska på samma dag som den ska ätas. Receptet kommer från tidningen Hembakat.
 
 
Björnbärstårta med choklad (10-12 bitar)
 
Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
 
Chokladmousse
400 g vispgrädde
150 g choklad, 55 procent
120 g äggulor (ca 6 st)
 
Björnbärsmousse
4 gelatinblad
250 g björnbär, frysta
2 msk vatten
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 dl turkisk yoghurt
 
Björnbärssås
250 g björnbär, frysta
1/2 dl vatten
2 msk florsocker
1 msk maizena majsstärkelse
1/2 tsk vaniljsocker
 
Rostad vit choklad
100 g vit choklad
 
Garnering
björnbär, färska
maränger
citronmeliss eller mynta
rostad vit choklad
 
Gör så här:
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och  ta den från plattan. Tillsätt chokladen och rör till en jämn smet.
 
2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och salt. Tillsätt äggen, ett i taget, och vänd till sist ner vetemjölet.
 
3. Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant, 25-26 cm i diameter. Smöra kanten på formen.
 
4. Häll smeten i formen och grädda botten i mitten av ugnen i 25-30 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten. Låt botten svalna. Ta bort kanten på formen och diska den innan du sätter tillbaka den runt botten igen.
 
5. Chokladmousse: Vispa grädden ganska fast. Finhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad och ta bort den när ungefär 2/3 har smält. Låt resten smälta under omrörning. Låt chokladen svalna lite. Vänd ner en äggula i taget, chokladen får inte vara för varm när äggulorna vänds ner, för då stelnar gulan. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Häll moussen i formen och ställ tårtan i frysen i ca 3 timmar.
 
6. Björnbärsmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp björnbär, vatten, strösocker och vaniljsocker, Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i björnbärspurén. Låt den svalna en aning och mixa därefter. Sila purén genom en finmaskig sil.
 
7. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. Häll ner björnbärspurén i gräddyoghurten och rör till en jämn smet. Häll moussen i formen och frys tårtan i ca 3 timmar.
 
8. Sås: Koka upp björnbär och vatten i en kastrull. Mosa bären lite och låt det puttra i några minuter. Vispa i florsocker, maizena, vaniljsocker och låt det koka upp.
 
9. Sila såsen genom en finmaskig sil och ställ såsen i kylen tills den svalnat. Häll såsen över den frysta tårtan.
 
10. Rostad vit choklad: Sätt ugnen på 125 grader. Grovhacka den vita chokladen och bred ut den tätt på en bakplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen. När chokladen har smält lite och fått färg i kanterna höj värmen till 150 grader. Vänd runt chokladen med en stekspade och platta ut den. Fortsätt rosta chokladen tills den är ljusbrun, vänd runt ett par gånger under tiden.
 
11. Garnera tårtan med björnbär, maränger, mynta eller citronmeliss och rostad vit choklad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Veronica Wallgren

Åh Gud vad gott!

Svar: Faktiskt supersmarrig. Ser lite krångligt ut att göra men är faktiskt enkel, tar bara lite tid
Jag

2016-03-29 @ 21:27:47
URL: http://wallgrenveronica.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0