Tigerkaka

 
Helgerna brukar rulla på i ett fasligt tempo och därför var det väldigt skönt när vi i helgen insåg att vi inte hade någonting inbokat förutom Pyrets balett.
 
 
Barnen har börjat visa intresse för bakning och matlagning och i helgen passade vi på att baka en tigerkaka. Det är tydligen mycket viktigt att de får lika många uppgifter var annars bryter ett smärre krig ut men annars går det riktigt bra. Kakan blev god och barnen är väldigt stolta över att få bjuda på någonting som de gjort alldeles själva.
 
 
Receptet på tigerkakan (ca 10 bitar):
 
150 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
1,5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
  • Ta ut smöret ur kylen och låt det bli mjukt.
  • Smöra och bröa en form med ströbröd.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker poröst (gärna med elvisp).
  • Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  • Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk och blanda till en jämn smet.
  • Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakao.
  • Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  • Häll därefter på den mörka smeten för att sedan toppa med resten av den ljusa.
  • Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Detta gör att kakan får ett fint mönster.
  • Baka kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0