Grönpepparsås

 
Igår bjöd pappa på entrecote och innanlår från älg. Till det gjorde syrran smaskiga hasselbackspotatisar och jag gjorde en frittata på blomkål och broccoli. Det hela kändes inte komplett utan en sås och när jag var liten åt vi ofta grönpepparsås vilket jag tycker är riktigt gott. Då använde vi oss av pulver på påse men jag bestämde mig nu för att gör allt som det egentligen ska göras, från scratch.
 
Såsen blev riktigt god men då jag i början inte spedde ut fonden tillräckligt blev såsen lite väl salt (hade varit smidigare om jag läst på flaskan från början hur fonden skulle späs ut). Det ordnade sig genom att några råa potatisar fick ligga i såsen och suga upp saltet plus att jag hade i lite mer grädde. Efter det blev den bra och Lillebror slevade i sig två portioner med bulgur och en massa sås. Här kommer receptet på såsen:
 
Grönpepparsås
 
4 st scharlottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl utspädd fond från flaska (se flaskan för hur fonden ska spädas)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar
 
Skala och finhacka löken.

Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.

Häll i konjaken (se upp med flammor – gör det inte under fläkten) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.

Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.

Smaka av med salt och peppar.


 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0