LEGO Star Wars

 
Lillebror är en riktigt stor fan av Star Wars. Det är maken som fått honom att bli helt fanatisk och Lilleberor vill till och med lyssna på star wars musik när han ska gå och lägga sig på kvällarna.
 
Han har fått LEGO Star Wars både i födelsedagspresent och julklapp och den högsta önskan inför jul var att få LEGO Star Wars Millenium Falcon med 1330 legobitar men jag tycker det är en för dyr present och han har istället börjat spara pengar för att kunna köpa sig en själv. Han sparar veckopengen, födelsedagspengar och pantar burkar och flaskor.
 
För några veckor sedan när han var hemma och var sjuk fördrev vi tiden med att räkna hans pengar. När vi kom upp i 1 400 kr berättade jag att nu kan han köpa sitt efterlängtade LEGO. Han sprang omkring här hemma och skrek av glädje. Jag surfade runt på nätet och hittade den för 1 345 kr.
 
 
När paketet kom efter några dagar satte han ihop allting själv vilket är riktigt bra för en 5-åring. Nu visar han stolt upp sitt bygge för alla kompisar som kommer hit och leker och han har börjat spara till Jabba Hutts palats och till en AT-AT.
 
 
 
 
 

Efterrätt à la Pyret

 
Mitt i veckan överraskade Pyret med att ordna efterrätt. Mycket smarrigt och väldigt fint upplagt.
 
 
Nu är det packning som pågår. I morgon bär det av på semester.
 
 

En eftermiddag på Naturhistoriska Museet

 
Vädret var inte toppen idag. Trots någon plusgrad tycker jag att det är kallt som sjutton men det beror nog på att det blåser.
 
Vi låg länge och latade oss i sängen innan vi gick upp och åt en riktig brakfrukost. Det blev stekt ägg, bacon, smoothie, yoghurt och baguette. Det var ingen som var sugen på lunch förrän framåt två tiden och efter det åkte vi iväg till Naturhistoriska Museet.
 
 
 
Nytt för i år är att de har börjat med gratis inträde vilket inte är helt fel. Vi sprang runt och tittade på saker i flera timmar och hittade två favoriter. Den ena är utställningen fossil och evolution där vi gick runt och tittade på dinosaurier och barnens absoluta favorit fanns längst in vid uställningen osynliga mysterier. Där fanns en stor bildskärm som visade ett landskap med dinosaurier. När någon ställde sig framför skärmen hamnade han eller hon inne i landskapet. Barnen klappade djuren och på slutet kom en T.Rex och åt upp dem. Tydligen fantastiskt roligt enligt barnen.
 
 
 
Det var verkligen toppen att åka dit på eftermiddagen då många lämnade museet när vi kom. Vid 16.30 tiden gick vi ner i restaurangen för att ta en fika och då var det nästan tomt jämfört med när vi har varit där vid lunchtid. Då är det helt hysteriskt och det går knappt att hitta en sittplats.
 
 
 
 

Utflyktsgodis

 
Ibland när vi är iväg på olika utflykter tar barnens ork slut och då är det toppen att ta fram en liten sak för att få dem att orka ett tag till. En sådan liten sak är de hårda godisarna från blink.
 
Maken köpte första förpackningen för några veckor sedan och när vi handlade på ICA sist fick alla välja sin favoritsmak och nu har vi fyra askar som ligger i bilen förberedda för utflykter. Godisarna är hårda och jättegoda med lite syrllig smak. Förpackningen är toppen då den är av plåt och tål både det ena och det andra. Det är heller ingen risk att den ska gå upp i onödan vilket annars brukar hända och allt innehåll brukar då ligga i botten av ryggsäcken eller handväskan.
 
 
Lillebrors favorit är cola, min är lemon raspberry, Pyrets är peachberry och maken är allätare men valde pink grapefruit. Det finns även champagne, mango passion, blackcurrant, peppermint, liquorice och green apple.
 
Idag har jag bl.a. marinerat kyckling enligt ett recept i kokboken ovan. Oj vad många goda recept det finns i den. Tillhör helt klart en av favoriterna i min gigantiska samling. Vi får se om det blir lika populärt hos barnen som hos oss vuxna.

Dvärgkowhai

 
I samma veva som jag köpte kaktusarna i helgen köpte jag en dvärgkowhai. Den ser ut som ett litet träd och är tydligen ganska lättskött. Jag tycker om gröna växter som är lite annorlunda och denna var ett givet köp när jag såg den i affären. Det är tydligen en ärtväxt som har sitt ursprung i Nya Zeeland.
 
 
 

Förvaringsboxar från Lagerhaus

 
Jag har verkligen dille på att sortera och rensa här hemma till makens stora förtret. Bara jag säger ordet rensa får han hjärtklappning så där är vi verkligen olika. Jag har svårt att koppla av när jag kommer hem från jobbet när det är saker överallt och vi har tyvärr inte något extra rum att stoppa in saker i och då gäller det att vara kreativ gällande förvaring.
 
 
När jag var på Lagerhaus häromdagen såg jag att de sålde ut jättefina förvaringsboxar till superpriser. De stora (och de är riktigt stora) är nedsatta från 199 kr till 60 kr, de mellersta är nedsatta från 149 kr till 45 kr och de små är nedsatta från 99 kr till 30 kr. Riktiga kap med andra ord.
 
 
Jag köpte två stora, en mellan och en liten. En av de stora har jag ställt i badrummet och i den förvarar jag toalettrullar.

Smoothie med mango och spenat

 
På helgerna har jag svårt att prioritera att få i mig lunch. Barnen ser jag alltid till att de får i sig mat men det är värre med mig själv. Nu har jag kommit på att smoothie är ett toppensätt att snabbt få i sig någonting och den går att variera i all oändlighet.
 
I morse gjorde jag denna med bl.a. mango och spenat som jag tog med mig till jobbet som en extra frukost då jag äter frukost hemma redan 05.45 på morgonen. Den fina glasflaskan som jag har den i kommer från Lagerhaus.
 
Recept på mango och spenat smoothie
 
1 dl mandelmjölk
1 näve färsk babyspenat
2 dl frysta mangokuber
1 banan
saften från 1/2 apelsin
saften från 1/2 citron
 
Kör allt i en mixer eller med en stavmixer.

Plantering av kaktusar

 
När jag hämtat barnen från skolan och dagis idag planterade vi våra kaktusar som vi köpte i helgen. Jag hittade även en här hemma som håller på att växa ur sin kruka och den fick också göra sällskap med de andra.
 
 
Bästa stället att hitta "bra ha saker" är på Lagerhaus. Jag har under flera dagar letat efter en skål eller liknande att plantera kaktusarna i och idag när jag under lunchen passade på att gå in på just Lagerhaus hittade jag en grön/brun glasskål som passar perfekt. Dessutom har de riktigt bra priser.
 
 
Tre kaktusar hamnade i barnens rum och resten hamnade i skålen. Det är helt hopplöst att få till bra bilder då ljuset när jag kommer hem från jobbet är obefintligt. Nu längtar jag efter våren och det är härligt att se att det faktiskt börjar bli lite ljusare på eftermiddagen.
 
 
 

Skridskor på Kottlasjön

 
Nu när temperaturen har stigit lite passade vi på att åka skridskor på Kottlasjön här på ön. Maken lyckades hitta våra långfärdsskridskor i förådet och jag måste säga att det är en ren fröljd att åka med dem jämfört med mina vanliga skridskor.
 
 
För många många år sedan åkte jag ganska mycket långfärdsskridskor och fick till slut till en riktigt bra teknik men den lyckades jag inte ta fram idag. Det får nog bli några turer till innan allt sitter där det ska. Däremot var det jättemysigt att ge sig ut på en riktig is igen istället för att åka runt på hockeyrinken som vi brukar.
 
 
Pyret tog sig runt för egen maskin men Lillebror fick hjälp genom att hålla i makens stavar. Det är i och för sig bra träning för balansen då isen periodvis var ganska dålig och han fick verkligen balansera för att inte trilla omkull.
 
 
Vi stannade utmed den plogade banan och tog en fika besående av varm choklad med marshmallows och hallongrottor som Lillebror bakade igår.
 
 
 
 
 

Potatisgratäng med chèvre och svart tryffel

 
På nyår åt vi en fantastisk trerättersmeny här hemma där olika par gjorde förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jag och maken gjorde huvudrätten som bl.a. bestod av en otroligt god potatisgratäng med chèvre och svart tryffel. Gästerna tyckte att den var helt fantastisk. Tyvärr är bilen på maten verkligen tråkig men det blev en bild i all hast. Receptet är hämtat från kokboken Halv åtta hos mig. Det går jättebra att göra klart gratängen några timmar innan den ska ätas och sedan värma på. Då blir den nästan godast då den hinner gosa till sig lite.
 
1 kg potatis
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk kalvfond
150 g chèvreost
2 tsk riven svart tryffel
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen tunt och läggen i en kastrull tillsammans med mjölk, grädde, vitlök och fond. Koka på svag värme i ca 10 minuter. Dra av från värmen och tillsätt chèvre och tryffel (spara lite till  garnering). Salta och peppra.
 
Häll blandningen i en ungsfast form och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min, sänk värmen efter halva tiden till 200 grader. Strö gärna över lite riven svart tryffel precis innan servering.
 
 
 
 
 

Nytt och grönt med rabatt från Blomsterlandet

 
För flera år sedan blev jag medlem hos Blomsterlandet då de hade någon bra deal och då det är gratis att vara med passade jag på. Sedan dess har jag fått en mängd bra erbjudanden från dem och varje år efter jul brukar det vara 50% rabatt på gröna växter. Det är toppen då det alltid blir lite tomt när julsakerna åker ut.
 
Igår fick jag ett medelmsmail om att det är dags igen och det är nu 50% rabatt på gröna växter och det gäller till och med i morgon 17 januari. Det verkar som om jag fullständigt har snöat in på kaktusar men de passar mig perfekt då jag ofta glömmer att vattna mina blommor. Planen är att hitta någon form av djupare skål som jag kan sätta de flesta kaktusar i vilket de tyvärr inte hade varken på Blomsterlandet eller i blomsteraffärern i centrum.
 
Det blev även ett supertunnt träd som Lillebror tyckte att vi kunde lämna kvar (tydlingen inte hans typ) och sedan blev det även hjärtan på snöre som han vill ha i sitt rum.
 
 
Han har även fått för sig att han ska odla morötter vilket kan bli lite knivigt på balkongen och istället köpte vi tomater Easy to Grow från Nelson Garden. Det är ett förodlingsset med försådda pluggar av komposterbar kokosfiber, torv och näring i en förpackning som fungerar som ett drivhus. Nu får vi hoppas att vi får skörda egna tomater i sommar. Jag tror att de kommer att gilla vår balkong då det är soligt och varmt under stora delar av dagen.

Preppa vinterstövlarna

 
För det mesta brukar jag tänka ganska logiskt och maken blir nog tokig på mig ibland då jag tänker fem steg framåt i allt jag gör. Förra året när jag köpte vinterskor till Pyret på rea till årets säsong tänkte jag nog inte alls.
 
Jag köpte nämligen ett par ljusa Muklukar från Timberland. Då jag har en dotter som älskar att vara ute och leka med kompisar och dessutom har en livlig fantasi brukar både kläder och skor ta mycket stryk. De blir ofta ordetligt smutsiga men barn måste ju få vara barn.
 
 
Därför inser jag att det bara är en tidsfråga innan stövlarna kommer att se ut som skrutt men igår impregnerade jag dem och förhoppningsvis hjälper det lite för att hålla smutsen borta. Jag har själv ett par svarta muklukar och tycker att de är väldigt sköna. Ett annat problem insåg jag helt plötsligt är att Pyret inte kan knyta. Jag visade henne hur man gör och sedan tränade hon på skorna och nu kan hon helt plötsligt knyta.
 
Annars händer det inte mycket här hemma. Lillebror har fått min jobbiga hosta och det låter som om han håller på att hosta upp lungorna. Nu har han så mycket slem att han kräktes för en stund sedan. Nu är han duschad, sängkläderna bytta och han har äntligen somnat. Maken ska ta honom till läkaren i morgon då han säkert har åkt på samma elände som jag.
 
 

Rea PiP Studio

Ärligt talat. Hur snygg är inte morgonrocken ovan?! Jag surfade in på PiP Studio för att titta på en tapet till Pyret men hamnade mitt i deras rea som verkligen svämmar över av fina kläder, sängkläder och lite annat smått och gott.
 
Hela rean hittar ni här.
 
 
 
 
 

Att ta sig utomhus

 
Sedan mellandagarna har jag nästan inte varit utomhus då jag varit sjuk och blev sjukskriven. I morgon är det dags att börja jobba igen. Jag känner mig inte helt frisk men tillräckligt för att börja igen och veckan efter  har jag en uppföljning hos min läkare för att se om det går åt rätt håll.
 
 
Idag åkte vi i alla fall iväg till skridskobanan. Då jag inte har någon ork i kroppen stod jag på sidan och tittade på och hejade på barnen och speciellt Lillebror som försöker lära sig att åka. Pyret tar verkligen på sig rollen som storasyster och håller koll på honom så att han inte trillar.
 
 
För att hinna med eftermiddagens aktivitet tog vi en snabb drive-through på Max (synd att det inte blev Burger King som kom till ön istället) och sedan bar det av till biografen här på ön. Där såg vi Den goda dinosaurien som var riktigt bra. Pyret tyckte att början var riktigt läskig och på slutet satt hon och grät för att det var så sorgligt.
 
 
Ja, det var vår dag och nu gäller det att ta sig samman och lägga sig i tid då det blir en tidig uppgång i morgon vid halv sex tiden.

Norfolk har flyttat in

 
Lillebrors legosamling ökar för varje dag som går då han älskar att bygga med ritningar och även på fri hand. Då hans rum är litet gäller det att hitta bra förvaringslösningar och när vi var hos en av makens kusiner såg vi att de hade köpt hyllan Norfolk från Jysk till sin son.
 
 
Vi bestämde oss för att köpa en likadan men då jag inte hittade den på nätet ringde jag och fick reda på att den precis utgått ur sortimentet. Jag ringde till butiken i Häggvik och de hade en kvar där priset var sänkt från 1500 kr till 500 kr. Jag fick även en rabattkupong på 100 kr via deras hemsida och jag måste säga att 400kr för en riktigt massig hylla är kanon.
 
 
När vi väl fått in hyllan insåg vi att den skulle passa bättre på ett annat ställe än där vi tänkt oss och det slutade med att vi möblerade om hela rummet och bytte plats på allt. Resultatet blev jättebra och Lillebror är hur nöjd som helst.
 
 
En smart sak med hyllan är att det går att få plats med höga saker på hågra hyllplan vilket inte fungerar i en vanlig hylla. Idag räknade Lillebror sina pengar och insåg att han äntligen har nog med pengar för att köpa en Lego Star Wars Millennium Falcon. Han började dansa, skratta och sjunga av glädje. Nu har vi beställt ett på nätet och han har gjort plats i nya hyllan för sitt älskade rymdskepp.
 

Tisdagsmys

 
Nu är det tisdagsmys här hemma, i alla fall för mig och barnen då maken är på gymet. Lillebror har varit mycket hos läkarna på senare tid och i mellandagarna gick han igenom både en lungröntgen och ett ultraljud för buken. Igår var han hos läkaren igen och idag tog de fem rör med blod ur hans lilla arm.
 
Han var jätteduktig och valde att ta sänkan utan att ha EMLAplåster då han tycker att det gör så otroligt ont att ta av dem (hans skinn brukar åka med). För att han var så duktig har vi hämtat hem hans favorit take away till middag och nu sitter vi här i vardagsrummet och har tisdagsmys. Barnen är lediga i morgon och även på torsdag då fritids är stängt. Nu är det snart dags att sätta igång Kalle och chokladfabriken.
 
Hoppas att ni får en trevlig tisdagskväll.

Publico

 
Jag måste verkligen rekommendera en restaurang i Stockholm som jag besökte i början av december. Den heter Publico och serverar mat med influenser från Peru och Mexico och meningen är att man ska beställa in smårätter att dela på. Smakerna var verkligen fantastiska och jag skulle kunna äta hur mycket som helst.
 
 
 
Vi provade Quesadillas Espanõl som är en soft taco med manchego, pimento, persilja och spiskummin. Det blev även krispig taco med kungskrabba och Tamales De Cerdo med ibérico, polenta, lime och koriander. Till maten drack vi ett jättegott vitt vin som heter Weissenkirchen Riesling Smaragd.
 
 
Jag avslutade middagen med smarriga churros och sedan tog vi oss vidare in i lokalen där det spelas musik av en DJ under kvällen. Tyvärr är det så att det är olika sittningar under kvällen vilket gör att bordet måste lämnas vidare till andra gäster men då det går att fortsätta i rummet bredvid matsalen tycker jag att det är helt ok.
 
 
 
 
 
 

Chokladkräm med sockerflarn

 
På nyår hade våra gäster med sig en helt fantastisk efterrätt. Den har smak av kaffe och jag som inte dricker kaffe blev tveksam men jag kan säga att den är hur god som helst och dessutom otroligt vacker att se på.
 
Här kommer receptet som är taget från tidningen Hembakat.
 

6–8 port

 

Gelé
1 gelatinblad
1 dl kakaolikör
1 msk vatten

 

Chokladkräm (ca 10 små portionsglas)
150 g mörk choklad, 64–70 procent
100 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör, rumsvarmt
2 msk mörk rom

 

Mjölkchokladganache
50 g mjölkchoklad
2 msk vispgrädde
8–10 kaffebönor

 

Sockerflarn (1 plåt)
50 g glykos
70 g fondantsocker* (finns på konditori) Våra kompisar gick in på sitt lokala konditori och fick köpa
kaffebönor

 

Gör så här
1. Kaffegelé: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5–10 min. Lyft upp det och smält det i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa i kakao­likör och vatten.

 

2. Fördela gelén i små likörglas och ställ in dem i kylen tills gelén har stelnat, det tar ca 2 tim.

 

3. Chokladkräm: Hacka båda chokladsorterna och lägg dem i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.

 

4. Rör ner äggula, vaniljsocker, smör och rom.

 

5. Fördela chokladkrämen i glasen. Ställ in dem i kylen tills krämen har stelnat, det tar ca 3 tim.

 

6. Ganache: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält (om inte allt smälter så kan du värma den en kort stund i mikrovågsugn).

 

7. Låt den svalna och spritsa en liten klick i varje glas. Lägg på kaffebönor och låt det stelna i kylen. Gör under tiden sockerflarnen.

 

8. Sockerflarn: Koka upp glykos och fondantsocker till 160 grader, rör försiktigt under tiden. Häll ut massan på en plåt med en silikonbakduk och låt den svalna helt.

 

9. Sätt ugnen på 160 grader, utan varmluft. Knäck sockret i bitar och mixa bitarna till ett fint pulver. Sila pulvret genom en tesil på en silikonbakduk på en plåt, strö över krossade kaffebönor.

 

10. Sätt in plåten mitt i ugnen i 2–3 min tills sockret har smält. Ta ut plåten och låt sockret stelna. Bryt det i bitar. Förvara det i en lufttät burk med bitar av bakplåtspapper emellan. Sätt i ett sockerflarn i varje glas.

 

*Hittar du inget fondantsocker kan du göra en variant på sockerflarnen: Smält 1 dl strösocker och 1 ½ msk vatten till en ljus karamell och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över kakaonibs.

 

 


Gott Nytt År!

Hoppas att ni har haft en riktigt bra start på det nya året. Igår hade vi en toppenkväll och det bästa nyårsfirandet någonsin. Alla var på toppenhumör och maten gudomlig.
 
 
 
Efter frukosten började jag göra en rödvinssås men den blev så besk att maken fick köpa en ny från NK när han ändå var inne i stan under förmiddagen. Till dukningen tog jag fram en ny vit duk som maken köpt med 50% rabatt hos Hemtex och dekorerade med sakerna som jag skrev om igår. Mitt på bordet satte jag också min favoritljusstake den stora Constella från Klong. Den är så otroligt fin och går att forma till allt möjligt.
 
 
Barnens dukning fick bli servetter i grönt och grått från Coop och servettringar som jag köpt i Australien. De fick äta från vårt vardagsporslin Swedish Grace.
 
 
 
De fick små hemgjorda pizzor till förrätt, oxfilé, korv och hasselbackspotatis till huvudrätt och chokladfondue på mjölkfri choklad till dessert.
 
 
 
Vi fick äta på servisen Amado från Villeroy & Boch där jag hade vita linneservetter med murgröna runt.
 
 
Till förrätt fick vi hummer, löjrom och stekta pilgrimsmusslor med en citronsås. Supergott och jättefräscht.
 
 
Huvudrätten som jag och maken gjorde var helstekt oxfilé med rödvinssås och en fantastisk potatisgratäng med chevré och svart tryffel (jag kommer lägga upp receptet i ett senare inlägg). Köttet blev perfekt rosa men på bilden ovan syns min bit och jag tog kanten då jag vill ha mitt kött lite mer stekt.
 
 
Efterrätten var underbar och bestod av choklad med kaffe och kaffelikör. Själv dricker jag inte kaffe men kaffesmaken här var jättegod. Jag ska försöka få receptet så att jag kan dela med mig till er.
 
Efter middagen lekte barnen och vi vuxna satte på Sonossystemet och var och en fick spela upp musik som vi tycker är bra men som vi skäms lite över att vi tycker om. Det blev många glada skratt när vi alla försökte lista ut vad det var som spelades. Sedan gick vi över till att spela de låtar som vi tycker är det bästa genom tiderna. Tur att grannarna inte var hemma då vi sjöng så taket nästan höll på att lyfta. Om barnen hade varit äldre hade de skämts riktigt ordentligt å våra vägnar.
 
 
Sedan gick vi ut på berget vid tolvslaget för att titta ut över Stockholm och norrort för att se alla fantastiska fyrverkerier. Jag kunde inte ha önskat mig en bättre nyårsafton och nu är det bara att njuta av att vi har ett helt nytt år som ligger framför oss.

RSS 2.0