Spindelmannentårta

 
Idag har vi firat Lillebrors 4-års dag. Lite förvirrande för stackarn med tanke på att han fyller år på sommaren men då hade vi kalas med dagiskompisarna och inte förrän nu har vi fått till ett kalas med kompisarna.
 
 
De var lite av ett mision att försöka göra mjölkfria godsaker den här gången och jag lyckades väl sådär. Godistårtan är helt mjölkfri förutom chokladpinnarna som Lillebror fick ta bort. Annat mjölkfritt var chokladbollar från Delicato, kladdkaka från Frödinge och pepparkakor. Meningen var att det skulle bli mjölkfri glass med en mängd olika toppingar men den tog vi inte ens fram då det fanns så mycket annat att äta.
 
 
För oss som tål mjölk blev det en spindelmannentårta fylld med kokosmousse och mjölkchokladfluff. Hemgjord kladdkaka och bountybollar.
 
 
Tyvärr var jag lite missnöjd med spindelmannentårtan. Det röda gjorde jag av marsipan och det kommer jag aldrig att göra om igen. När jag lade mallen på marsipanen och skar ut fastnade mallen och det var ett rent elände. I fortsättningen får det blir sockerpasta som jag annars brukar använda.
 
 
De fina Angry Birds tillbehören har Lillebror fått av morfar och när han gick och lade sig idag var han mycket nöjd över dagen. Både han och Pyret är spända över morgondagen då första luckan i adventskalendern får öppnas.

Att få ett uppdrag av tomten

 
Igår när jag och barnen kommit hem från Willys ringde min mobiltelefon och det var tomten som ville prata lite. Det är inget skämt, jag lovar att det var tomten (okej, det var min mamma som hade lite panik gällande julklappar till barnen). Mamma hade nämligen gått igenom hela Lekias sortiment på nätet under dagen och när hon väl bestämt sig för vad hon skulle köpa insåg hon att det inte går att beställa på nätet.
 
När jag berättade för barnen att det var tomten som ringde trodde jag nästan att ögonen skulle hoppa ut ur huvudet. Plötsligt började de hoppa upp och ner och ropa JAAAAAA. Tomten hade tydligen så mycket att göra inför julafton att han ville att jag skulle hjälpa honom med några julklappar.
 
Vi kastade oss in i bilen för att åka ner till centrum där vi har en Lekiabutik och dagen till ära firade de nämligen black friday vilket betydde att jag kunde köpa tre saker men betala för två. Båda barnen gick lydigt och ställde sig i gången för bäbisleksaker för att inte se vad tomten ville att mamma skulle köpa.
 
 
De var jätteduktiga och kikade inte fram en enda gång. Nu har vi några riktigt stora paket här hemma från tomten som vi måste försöka ta upp till Jämtland där vi ska fira jul.
 
 
Idag har vi fortsatt att julpynta här hemma och att förbereda inför Lillebrors kalas i morgon. Snart ska jag natta barnen och sedan har jag en date med spindelmannen. Önska mig lycka till för det kommer jag att behöva.
 
 

Julpynt

 
Nu har jag varit hemma med barnen i två dagar då Lillebrors dagis varit stängt och maken har varit på konferens i Hemavan. Då barnen har varit sjuka i fyra veckor (ingen höjdare kan jag säga) ville jag göra någonting lite roligt med dem igår nu när de är friska båda två.
 
 
Vi åkte iväg till Blomsterlandet för att köpa en minigran, julrosor och lite annat fint. De hade en hel hylla fylld med julsaker för halva priset och jag fyndade två julstjärnor att hänga i några fönster och även sladdar till dem. När vi kom hem tog vi en sväng ner i källaren för att ta fram allt julpynt. Nu har vi börjat pynta trots att det inte är 1:a advent ännu men det kommer bli mycket att göra fram till söndag då vi kommer att ha kalas för Lillebror och då är det bra att förbereda lite redan nu.
 
 
Barnen blir alldeles tokiga av alla julsaker och börjar prata om tomten och julklappar och det formligen lyser av glädje i ögonen. På eftermiddagen idag hände någonting som fick dem att bli helt galna av glädje men det berättar jag mer om i morgon. Nu är det dags att pussa kudden. God natt.
 

Nya glöggmuggar

 
I alla år har vi druckit glögg ur små vita glöggmuggar från Höganäs som jag fick av min pappa för sisådär 25 år sedan. Tyvärr har vi inte mer än sex stycken och när vi har vårt glöggmingel i december varje år räcker inte muggarna till och vi måste skarva med någonting annat.
 
 
Nu har jag shoppat på mig tolv nya glöggmuggar från Lagerhaus. De kostar 25 kr styck eller 6 st för 119 kr. Jag passade på att köpa tolv stycken. Sex vita och sex grå. När jag ändå var i farten köpte jag fyra små skålar till som passar till russin och nötter, eller något annat smask.

Pepparkaksformar

 
Här är vi inne på 4:e veckan med sjuka barn då Lillebror vaknade med feber igår. Nu är det lite bättre och han fick hänga med mig till tandläkaren i morse då jag bitit sönder en kindtand och behövde få den lagad. På vägen hem slank vi in på Coop för att handla lite och såg då att de sålde pepparkaksformar för 10 kr styck.
 
 
Lillebror valde två dinosaurier och en krokodil. Själv köpte jag en kanin, en stjärna och en isbjörn. Nu gäller det bara att hitta en pepparkaksdeg utan mjölkprodukter.

Herrljunga glögg Apelsin & Choklad

 
Igår hade vi middagsgäster och jag ville att vi skulle smygprova lite glögg innan middagen. Då gästerna kom hit med bil valde jag en alkoholfri variant från Herrljunga med smak av Apelsin & Choklad. I vanliga fall är flaskan 50 cl men min miniflaska fick jag i en presentförpackning med fyra olika smaker på glögg från just Herrljunga.
 
Glöggen fick helt klart godkänt och frun i familjen som var på besök tyckte att det var en av de godare hon druckit. Det blev också premiär för pepparkakor där Lillebror lyckades smälla i sig alldeles för många. Inte konstigt att han har lite ont i magen idag.

Stockholm Tunnel Run 2014 - Check

 
Äntligen är det över. Jag har verkligen haft ångest över detta lopp då jag har varit dåligt tränad och alla i min närhet ger mig en klapp på axeln och säger att det kommer att gå toppen. Innan loppet var jag inte speciellt nervös och första kilometern gick mycket nedför men det var trångt och lite svårt att ta sig fram.
 
 
Maken var superladdad och stack iväg på egen hand samtidigt som jag och en kompis fortsatte att springa tillsammans. Redan tidigt insåg jag att varje nedförsbacke avlöstes av en uppförsbacke. Och de var inte nådiga kan jag säga. Backen upp mot rundningen vid 5 km var rent ut sagt fruktansvärd. Benen var som spagetti när jag kom upp på toppen och sprang ner i tunneln igen.
 
De sista fem kilometerna sprang jag på ren envishet. Under de sista två trodde jag att jag skulle ge upp men målet var att inte gå hur jobbigt det än var. Min tid blev 56.16 vilket jag är galet nöjd över med tanke på att banan var den värsta jag någonsin sprungit. Maken kom runt på under 52 minuter vilket är helt sanslöst bra. Hans mål nästa år är att springa milen på 45 minuter. Jag kan säga att jag har långt kvar till dess, om jag nu ens vill ha det som mål.
 
Hoppas att det gick bra för alla er andra som också tog er runt i tunnlarna.

Snart smäller det - Stockholm Tunnel Run 2014

 
 
Usch, på rubriken låter det som om någon skulle försöka spränga tunneln i luften men det hoppas jag verkligen inte. I morgon är det alltså dags. Det var 1 1/2 år sedan jag anmälde mig och tyckte att jag hade gott om tid att träna inför loppen men tyärr måste jag säga att det var länge sedan jag var så otränad som nu.
 
Hela sommaren har jag varit duktig och sprungit flera mil i veckan men nu när hösten kom föll allting och jag har tyvärr tränat väldigt sporadiskt. Vad jag förstår är banan mer krävande än vad man kan tro och jag får försöka hålla mig på fötter genom hela loppet och förhoppningsvis kommer jag in under en timme men man vet ju aldrig. Just nu känns det inte jättekul men det blir nog ok när jag väl står på startlinjen i morgon.
 
Vi kanske ses i tunneln?!

Pallar

Vi har några pallar här hemma som vi tar fram när vi har många gäster och jag måste säga att de inte får några pluspoäng gällande utseende. Nu är planen att hitta några fina svart varianter och helst skulle jag vilja att de är stapelbara. Det finns mycket att välja på men jag är inte speciellt sugen på att lägga ut flera tusen kronor per pall. Jag tror att någon av dessa nedan skulle passa. Tyvärr inte stapelbara men jag kan inte få allt.
 
1, 499 kr Perstorp sittpall
2, 395 kr Sigrid pall
3, 480 kr Zitti kökspall

Mjölkfria pannkakor

 
Idag hade jag och Lillebror tid hos barnläkaren då han under en längre tid haft problem med sin mage. Det har egentligen alltid varit lite bekymmer med tanke på att han skrek sig igenom första halvåret och testades då för både det ena och det andra utan att ge utslag för någonting.
 
Nu har han ont nästan varje dag och någonting måste göras. På proverna som togs för några veckor sedan visade det sig att han har en infektion i tarmen och som första åtgärd är nu att ta bort all mjölk från hans kost. Det går alltså inte med laktosfritt utan det ska vara helt komjölksfritt. Vi ska träffa en dietist som ska guida oss igenom hela denna matdjungel för att se till att vi får till det.
 
Dagens utmaning var att göra mjölkfria pannkakor. Maken köpte havredryck och mjölkfritt margarin på vägen hem från jobbet och sedan var det bara för mig att sätta igång. Resultatet var toppen och smakade precis som vanliga pannkakor. Mina barn kan vara väldigt kräsna men de kände inte någon som helst skillnad.
 
Recept på mjölkfria pannkakor
 
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
8 dl havredryck
4 ägg (storlek L, om mindre ägg lägg till ett extra ägg)
3 msk mjölkfritt margarin
 
Blanda mjöl och salt i en stor skål. Tillsätt havremjölk lite i taget och vispa till en jämn smet. Vispa sist i äggen. Smält margarinet och blanda i smeten.
 
(orsaken till att jag lägger till ett extra ägg är att smeten blir lite för tunn om äggen är små).

Pläd från Klippans Yllefabrik

 
Första inköpet från Illums Bolighus och deras adventskalender blev en pläd i 100% ull från Klippans Yllefabrik. Jag är en riktig fryslort och ett måste är att ha en varm och skön pläd att vira in mig i när jag ligger i soffan. Den här klarar garanterat jobbet och den är 130 x 200 cm vilket räcker mer än väl. Att kunna köpa den med 50% rabatt är riktigt bra.
 
 
Nu är det en sak till (eller rättare sagt två) som ska köpas vida deras adventskalender. Förhoppningsvis kommer vi snart att få hem dem så att jag kan visa.
 
 

Illums Bolighus adventskalender

 
Varje år från mitten av november till mitten av december har Illums Bolighus en adventskalender där de har två produkter per dag som är ordentligt rabatterade. Tidigare år har jag lyckats lägga beslag på både en ljusstake från Arne Jacobsen (den med tre metallklot som sitter ihop) och en adventsljusstake i vitmålad gjutjärn från Muuto. Båda fick jag med 50% rabatt.
 
Det här året har jag hittat några saker som kommer att köpas och jag lovar att visa vad det blir. Jag måste också ta mig tid att gå och titta i butiken någon dag för den är som en enda stor godisaffär för den som gillar inredning. Nu är det också extra fint med tanke på att butiken är julpyntad.

Journey

 
Det där med att spela tv spel är inte riktigt min grej. Visst, jag hade en Commadore 64 när jag var liten men då var det en helt annan grej än de spel som spelas idag. Pyret är fullständigt ointresserad och Lillebror är speltokig. Nu är det så att han bara har Skylanders och får dessutom inte spela på tisdagar eller torsdagar.
 
 
Idag har vi gjort ett litet undantag gällande den skärmfria dagen då jag, Pyret och Lillebror har varit hemma då han hade feber i morse och började kräkas på förmiddagen. Under dagen har vi spelat spelet Journey som maken köpte igår.
 
 
Det är ett helt magiskt spel som går ut på att den som spelar ska föra en person på en resa genom öken, hålor i marken, snöstormar och en massa annat fram till ett stort berg. Inte ett ord yppas under hela spelet och man får uppleva liv, död, fruktan och glädje. Framför allt är det så häftigt gjort och det känns som om jag verkligen är personen i spelet som får gå igenom alla dessa olika faser. Det räknas inga poäng och det avfyras inte ett enda vapen vilket jag tyvärr måste säga är vanligt bland spel idag. När vi spelat klart spelet idag satt båda jag och Pyret och tittade tomt på tv:n och önskade att det skulle fortsätta istället för att ta slut. Känslan efterråt var som om jag hade sett en vacker tecknad film på bio. Jag kommer helt klart att spela Journey igen och det är riktigt häftigt att låta någon annan också ta sig in i spelet vilket gör att det är två personer som tar sig fram på resan tillsammans.

Hopptävling

 
Igår var hela familjen iväg på hästhoppning här på ön. En av familjerna från dagis som vi umgås med hade bjudit in oss då mamman i familjen skulle tävla. Det var jättekul att få vara tillbaka i ett stall igen och jag blev riktigt sugen på att börja rida igen.
 
 
Hästen som kompisen red var mer vild än tam och när jag så henne hoppa under inridningen gick det ett sus genom publiken varje gång de hoppade. Tyvärr var det ett sus av förskräckelse då det gick riktigt vilt till över hindren kan jag lova.
 
 
Väl inne i tävlinghallen bad speakern publiken att inte röra sig eller prata då vi nu skulle få se en häst som lätt stressar upp sig och som inte vill bli distraherad. Nu blev jag ännu mer nervös för min kompis och vissa tjejer som rider med henne i stallet sa att de aldrig i livet skulle sätta sig upp på just den här hästen.
 
 
Trots allt gick det bra men det blev inte någon toppentid och även några rivningar men fokus låg mer på att lugna ner hästen och få den att ta alla hinder även om det tog tid. Superbra gjort av min kompis måste jag säga då det var som att rida på ett jasplan istället för en häst.
 
 
Min plan var att ta några bra bilder med kameran men jag har insett att mitt objektiv inte är gjort för att ta bra biler på hoppande hästa i dåligt ljus. Nåja, ni får hålla tillgodo med de ovan som tyvärr är långt ifrån bra.

Nytt rekord!

 
Under flera veckor har jag varit förkyld och fruktansvärt trött. Jag har till och med börjat fundera på att gå till läkaren då jag tycker att någonting måste vara fel. Mina löparrundor har också gått segt och jag har haft svårt att andas ibland (hade astma som ung och detta känns nästan likadant).
 
Stressen inför Stockholm Tunnelrun den 22 nov har börjat smyga sig på och jag har insett att jag inte är på topp när det gäller träningen och konditionen. När jag klarade tjejmilen satte jag upp ett mål att jag skulle springa Tunnelloppet på 55 minuter men det har jag slagit ur tankarn under de senaste veckorna med tanke på hur jag har känt mig.
 
Häromdagen tog sig maken ut på en löprunda och kom hem och visade att han sprungit på strax över 55 minuter. Lite avis blev jag nog men insåg att det kan jag aldrig slå. Igår på eftermiddagen var det dags för min runda och med tanke på att jag inte ätit sedan frukosten kändes det lite sådär. När jag väl började springa gick det ganska fort och efter några kilometer insåg jag att jag hade en väldigt bra snitt tid per kilometer. Jag klarade milen på 54 minuter och 20 sekunder! Helt galet bra.
 
Flera gånger under de senaste två kilometerna ville jag bara lägga mig ner och dö, så trött var jag. Det gäller att verkligen bita ihop och när jag var klar orkade jag inte ens gå sista biten hem utan tog bussen.
 
Nu har jag i alla fall en lite bättre magkänsla inför det kommande loppet och förhoppningen är nu att jag ska klara det på under en timme.

Chiapudding med kokosmjölk

 
Under flera månader har det snurrat runt olika recept på chiapudding på var och varannan blogg. Själv har jag tyckt att de små svällande svarta fröna ser ganska osmakliga ut men igår lästa jag vad chiafröna innehåller och då insåg jag att jag måste ge dessa små rackare en chans. De verkar nämligen vara riktiga nyttighetsbomber. Vad jag förstår innehåller 2 tsk chiafrön mer Omega-3 än en normalstor portion laxfilé och 2 msk chiafrön innehåller mer än dubbelt så mycket järn som i 100 g spenat. Låter nästan för bra för att vara sant.
 
 
Därför gjorde jag nu min egen chiapudding som jag serverade maken till frukost nu på fars dag. Pyret gjorde en stor skål fruktsallad helt själv och vi lyxade även med levainbröd.
 
Jag måste säga att chiapuddingen var helt ok. Fröna i sig smakar inte så mycket men då jag gjorde den på kokosmjölk fick den lite mer smak. Jag måste dock säga att frukt till är nästan ett måste för annars smakar det nästan ingenting. Receptet nedan räckte för att båda jag och maken skulle på tillräckligt med pudding till frukost (i alla fall om man även äter annat till).
 
Recept på chiapudding:

2 msk chiafrön
2 dl kokosmjölk (eller vanlig mjölk/mandelmjölk)
 
Ta fram en burk med lock. Häll i kokosmjölken och chiafröna. Rör lite med en sked eller sätt på locket och skaka burken. Om du använder vanlig mjölk istället för kokosmjölk går det bra att här smaksätta med vaniljpulver, honung eller något annat som ger god smak.
 
Ställ in burken i kylskåpet och rör gärna i burken efter någon timme. Låt sedan burken stå i kylen över natten och servera gärna med färsk frukt.
 
 

Reashopping på H&M


Bilder från www.hm.com
 
Igår var det en riktigt lång dag. Jag vaknade 04.30 och kom i säng i morse klockan 01.15. Däremellan fick jag in jobb, en löprunda på lunchen, after work med jobbet, middag hemma och lite kramar på barnen innan de gick och lade sig.
 
Jag hade nog lite väl mycket adrenalinpåslag när jag kom hem för jag kände mig inte det minsta trött. Efter midnatt började jag surfa runt på H&Ms hemsida och hittade lite smått och gott på rean. Sängkläderna är till Lillebror då de tre han har sedan tidigare är alla med Blixten McQueen och det känns som om han har vuxit ifrån det lite. Resten är till mig och jag tycker att bikinin med blommorna på är så fin. Det går aldrig att ha för många badkläder, eller hur?!
 
Allt detta blev mitt för 470 kronor vilket är helt i min smak.

Snön den bara öser ner....

 
När jag drog upp persiennerna i morse trodde jag nästan att jag såg i syner. Det snöade kraftigt och var vitt på marken. Nu är den tydligen här, den första snön.
 
 
Själv är jag hemma med en sjuk Pyret idag vilket gör att även Lillebror får stanna hemma. Jag är väldigt tacksam över att vi slipper gå ut i slasket och önskar att det vore några grader kallt så att snön faktiskt kan få ligga kvar.
 
Blommorna på balkongen har börjat blomma igen då hösten har varit ovanligt mild men snön idag blir nog tyvärr slutet för dem.

Första lussebullen

 
Tyvärr blir det inte mycket till uppdatering här på bloggen. Det är fullständigt galet mycket att göra på jobbet just nu och när jag väl kommer hem stupar jag i säng. Jag har i alla fall lyckats få i mig första lussebullen som min bordsgranne på jobbet köpt. Det doftade verkligen underbart och jag blev riktigt julsugen (i alla fall för sen stund). Smaken var det heller inget fel på.

Läskiga pumpor

 
I vanliga fall brukar jag vara ute i sista sekund för att leta pumpor och de som då finns kvar i affären är de gigantiska som ingen annan orkar släpa hem. I år köpte jag två alldeles lagom stora pumpor redan tre veckor innan halloween.
 
Barnen har tjatat i veckor om att få skära i dem men de har minsann fått vänta. Till i lördags. Då var det äntligen dags. I år vågade de ge sig på lite läskigare mönster än tidigare och den med huggtänder är Lillebrors och den med ett galler av tänder är Pyrets.

Ansiktsmålning vampyr

 
Igår skulle Pyret iväg på halloweenparty. Hon var hur taggad som helst och använde vampyrklänningen som jag köpte på Buttericks förra året. För att få till varmpyrstilen lite extra målade jag henne i ansiktet. Först tog jag en vit färg över hela ansiktet, lade röd färg under ögonen och svart färg på ögonlocken och ögonbrynen. Jag hade även köpt vampyrtänder men insåg tidigt att de inte skulle sitta i så länge och därför målade jag vita tänder som jag ramade in med svart kajal. Ur mungipan ritade jag även lite rött som ska se ut som rinnande blod.
 
Tyvärr var färgen inte den bästa (köpte ett litet kit på BR) och till nästa gång ska jag se till att köpa en bättre variant.

Ett besök på kyrkogården

 
På förmiddagen idag tog vi en sväng till kyrkogården för att tända ljus vid makens farmor och farfars grav. Vi tände även sex ljus i minneslunden för nära och kära som inte längre är med oss och vars gravar ligger för långt bort för att besöka.
 
 
Det var regnigt och riktigt kallt men det är ändå mysigt att gå dit tillsammans.
 
 
 
 

RSS 2.0