Chokladglass och Citronsherbet

 
I julklapp fick maken en skål till vår Kichen Aid att göra glass i. När han går in för någonting glömmer han bort det mesta annat och tidigare har det varit att baka surdegsbröd som varit grejen. Nu är det tydligen att göra glass. Igår fick vi smaka chokladglass med mintsmak och istället för att gå och lägga sig sent igår kväll gjorde han tydligen citronsherbet. 
 
Skillnaden mellan en sorbet och en sherbet är tydligen att i den sistnämnda är även mjölk en ingrediens.
 
Här kommer receptet för citronsherbeten:
 
Citronsherbet
 
6-7 citroner (rasp från 2 citroner + 2,5 dl juice)
2,5 dl vatten
2,5 dl socker
3 msk glykos
2,5 dl mjölk
 
Tvätta citronerna noga. Riv skalet på 2 citroner direkt i en kastrull.
 
Pressa 2,5 dl citronjuice. Sila juicen genom en finmaskig sil och låt stå i kylskåpet.
 
Häll vatten, socker och glykos i kastrullen med rivet citronskal och koka till sockerlag. Låt dra i 15 minuter och sila genom en finmaskig sil.
 
Snabbkyl sockerlagen i iskallt vattenbad. Mixa citronjuice, mjölk och sockerlag med en stavmixer.
 
Kör blandningen i glassmaskinen tills sherbeten känns smidig och fast. Packa sherbeten i en plastlåda, täck med smörpapper, jämna ut med handen så att eventuella luftbubblor försvinner, sätt på ett lufttätt lock och låt stå i frysen tills sherbeten är färdigfryst, minst 4 timmar.
 
Flytta över den till kylskåpet ca 15 minuter innan servering så att den mjuknar något.
 
 
 

O.P.I Start to Finish

 
Tyvärr brukar jag alltid ha för lite tid för att fixa till mina naglar men om jag inte sköter om dem skivar de sig och går sönder. Dessutom ska det användas baslack och topplack vilket gör att  jag redan där har tröttnat. När vi var på Arlanda förra veckan såg jag att O.P.I har börjat med ett lack som både är baslack, topplack och nagelförstärkare i ett. Jag slog till direkt och jag måste säga att det fungerar riktigt bra.

Lyxfrukost

 
I morse kom Pyret intassande till vårt sovrum vid niotiden. Redan igår hade hon och jag pratat om att vi skulle överraska killarna med en lyxfrukost och därför smög vi upp och åkte iväg till Gateau. Tyvärr hade de inte Pyrets chokladbakelse men vi köpte två hallonbakelser, struvor, valnötsbröd, surdegsbröd på råg och källarfranska.
 
 
Hemma dukade vi upp med alla godsaker från Gateau, jos, varm choklad med vispgrädde, grapefrukt och smaskiga pålägg. Oj vilken god och lugn frukost vi hade.
 
 
Jag tycker verkligen om våra frukostskålar och muggar från Arabia med muminmotiv. På bilderna kan ni också se en av mina julklappar från maken, ljusstaken Constella från Klong.

GOD JUL

 
Tanken var att jag skulle titta in igår och önska god jul men våra planer var tvungna att ändras en aning. På förmiddagen var det nämligen full fart och sedan samlas alla framför tv:n för att titta på Kalle Anka och då brukar lugnet lägga sig. Efteråt är det dags för middag och julklappsöppning.
 
 
När vi alla satt och tittade på tjuren Ferdinand slocknade ljuset och vi satt där i mörkret med några tända ljus. Det blev till att laga det sista av maten på vedspisen och äta middag med tända ljus. När tomten kom fick vi öppna klapparna i mörkret och läsa adresslapparna med ficklampa. Det ska bli intressant att se idag vad alla egentligen fick. Tur att mina föräldrar är vana vid elavbrott då det fanns ficklampor, pannlampor och annat i lysväg. Inte förrän 09.30 i morse kom strömen tillbaka så vi har sovit med dubbla täcken i natt för att hålla värmen. Nu är dock allt som vanligt igen och elden sprakar i vedspisen och kroppen börjar bli varm igen.
 
 
 

Vinterlandskap

 
Idag har vi haft ytterligare en fin dag med mycket snö. Det är säkert runt 30 cm snö och idag när vi tog en promenad fick vi pulsa fram. Lillebror och Pyret var smarta och satte sig i en pulka respektive ett tefat och lät kusinerna dra.
 
 
 
Pyret suckade djupt och berättade att hon minsann älskar julen. Jag måste säga att jag inte saknar vädret hemma. Här har vi som sagt mycket snö och bara några grader kallt. Helt perfekt om ni frågar mig.
 
 
Ikväll ska vi baka polkagrisar och klä julgranen. Annars tror jag att det mesta är klart inför morgondagen.
 
 

En riktig juldag

 
Här uppe i Jämtland är det ett riktigt snölandskap. Efter en sen frukost tog vi på oss långfärdsskidorna för en liten tur. Då det snöade upp mot en decimeter igår var det lite svårt att ta sig fram men barnen kämpade tappert och de börjar bli riktigt duktiga.
 
 
På slutet av turen började det snöa med stora tunga flingor och vi styrde hemmåt för att göra upp eld i spisen och värma oss. Till lunch blev det soppa och pannkakor som jag lagade på vedspisen medan snön fortsatte falla utanför fönstret. Riktigt mysigt och juligt måste jag säga.
 
 
 

Grönpepparsås

 
Igår bjöd pappa på entrecote och innanlår från älg. Till det gjorde syrran smaskiga hasselbackspotatisar och jag gjorde en frittata på blomkål och broccoli. Det hela kändes inte komplett utan en sås och när jag var liten åt vi ofta grönpepparsås vilket jag tycker är riktigt gott. Då använde vi oss av pulver på påse men jag bestämde mig nu för att gör allt som det egentligen ska göras, från scratch.
 
Såsen blev riktigt god men då jag i början inte spedde ut fonden tillräckligt blev såsen lite väl salt (hade varit smidigare om jag läst på flaskan från början hur fonden skulle späs ut). Det ordnade sig genom att några råa potatisar fick ligga i såsen och suga upp saltet plus att jag hade i lite mer grädde. Efter det blev den bra och Lillebror slevade i sig två portioner med bulgur och en massa sås. Här kommer receptet på såsen:
 
Grönpepparsås
 
4 st scharlottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl utspädd fond från flaska (se flaskan för hur fonden ska spädas)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar
 
Skala och finhacka löken.

Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig.

Häll i konjaken (se upp med flammor – gör det inte under fläkten) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar.

Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens.

Smaka av med salt och peppar.


 
 

Chokladgodis

 
Det är lite svårt att göra barnanpassat godis då mycket (knäck, kola, polkagrisar) ska kokas på spisen och med tanke på hur röjiga mina barn kan vara ibland är jag rädd att de ska bränna sig. Att göra godis av choklad är ganska harmlöst och för att göra det lite roligare köpte jag fina formar av silikon. Det är lätt för barnen att själva ta en sked och få ner chokladen i formen och sedan är det bara att ställa dem i kylskåpet. Efter bara en liten stund går det att äta smaskiga chokladgodisar.
 
 

Längdskidor

 
I påskas stod Pyret på ett par längdskidor för första gången och igår var det Lillebrors tur att försöka. Mormor och morfar har köpt ett par fräsiga skidor till honom och han var riktigt sugen på att testa dem. Vi tog fram skidor till hela familjen och begav oss ut på tomten. Det gick ovanligt bra för Lillebror och han lärde sig även att vända håll alldeles på egen hand.
 
 
Pyret körde på och det gick riktigt bra fram till dess att maken tyckte att hon skulle åka ner för den lilla backen in till mormor och morfars hus. Då ställde hon sig på toppen av backen och gallskrek. Som sagt, om hon inte klarar av det hon vill på första försöket blir hon vansinnig. Maken spännde blicken i mig och sade att det har hon fått från mig. Om jag ska vara ärlig kan det nog stämma då jag inte vill öva speciellt mycket utan vill kunna allt på en gång. Efter några vurpor i backen gick det riktigt bra och hom blev riktigt stolt över sig själv. Backen är bra träning då vi ska åka på skidsemester i januari och barnen kommer då att åka slalom för första gången.
 
 

Tack flygkapten Pelle med besättning!

 
Igår tog vi resväskorna och begav oss ut mot Arlanda. Barnen blir alltid lika uppspelta när det ska flygas och de vill gärna leka i lekrummet på flygplatsen en stund innan avfärd. Igår träffade vi även på världens bästa flygkapten (i alla fall i barnens ögon).
 
När vi kom in i planet började personalen prata med Pyret och Lillebror vilket slutade med att de fick gå in i cockpit. Kapten Pelle var supertrevlig och tog fram vykort där barnen fick välja mellan olika motiv om de lovade att efter flighten komma fram och hämta dem. När kaptenen sedan hälsade alla passagerarna välkomna hälsade han speciellt till Pyret, Lillebror och en annan kille. Båda barnen tappade hakan och berättade att det minsann var dem kaptenen pratade om. Besättningen var också toppen och väldigt barnkära.
 
 
När vi sedan gick av fick barnen gå in till cockpit igen för att hämta sina vykort. Då hade kapten Pelle ritat en riktigt fin jultomte på kortet och skrivit några rader. Han hade också skrivit barnens namn, datum och flightnumret. Nu tycker Pyret att flygkaptener är det coolaste som finns.
 
 
Tack för en trevlg resa kapten Pelle med besättning!

Swedish Grace

Bild: www.swedishgraceservice.se
 
Efter mycket om och men har vi bestämt oss för att köpa nytt vardagsporslin. Vi har under flera månader funderat på vilken variant vi skulle vilja ha och nu när de stora tallrikarna börjar bli chippade i kanten blev vi tvungna att bestämma oss. I lördags gick jag därför ner till Royal Design för att beställa serien Swedish Grace.
 
Det blev åtta stora tallrikar i färgen Äng och åtta små i färgen Snö. Då det nu är 30% på det mesta i serien hos dem passade jag även på att beställa tre små skålar. Tyvärr blir inte leveransen förrän i mellandagarna men den som väntar på någonting gott.....

Lussefika

 
Idag har vi haft julfika för andra helgen i rad. Det är alltid kul att hinna träffa kompisarna innan den riktiga julstressen börjar och alla åker iväg på var sitt håll över jul och nyår.
 
 
Det börjar märkas att barnen är inne i olika faser då de är allt från 8 år ner till strax under 2 år. De två äldsta spelade spel på mobilerna, de tre mellantjejerna lekte i Pyrets rum, Lillebror klagade på att han inte hade någon att leka med och minstingen gick loss i Lillebrors rum och lekte med bilar och hans snickarbänk.
 
 
Jag hade bakat lussebullar med mandelmassafyllning, kladdkaka, bountybollar, pepparkakor med grönmögeloströra och jodnötsgodis. Till det blev det glögg, julmust, kinder egg till barnen och skumtomtar.
 
 
 
 

Att kunna åka skridskor

 
Maken är tvungen att jobba den här helgen precis som förra men jag och barnen bestämde oss för att hitta på någonting idag. Pyret har länge tjatat om att få åka till ishallen så jag packade ihop oss och lite fika för att åka på skridsko jakt. Lillebror har nämligen vuxit ur sina gamla skridskor och när vi väl hittade ett par styrde jag bilen mot ishallen.
 
 
Pyret är en mycket bestämd tjej och blir väldigt arg och frustrerad om hon inte klarar att att göra saker på första försöket. Så har det även varit tidigare när vi åkt skridskor. Hon har hållit sig krampaktigt i stödbågen som finns att låna i hallen och när det inte har gått som hon planerat har hon blivit sur som sjutton. Idag när jag hade båda barnen sa jag till Pyret att hon fick klara sig på stödbågen själv då jag måste hjälpa Lillebror som trillar omkull mest hela tiden. Efter några minuter på isen började hon släppa taget om bågen och efter en stund åkte hon runt på isen som om det var hur enkelt som helst. Hon är rolig hon och när jag och Lillebror ville åka hem fick vi sitta på läktaren och vänta då Pyret tog varv efter varv ute på isen. Visst blev det ett antal vurpor men hon reste sig upp och körde på igen utan minsta gnäll.

Julpyssel - Glitterglob

 
På dagis har barnen fått en pedagog som är specialutbildad inom området att göra saker med händerna. Det heter någonting speciellt men är alldeles för krångligt att uttala och jag glömmer bort ordet det hela tiden. Det har därför blivit en hel del pyssel på senare tid vilket Pyret älskar. Igår kom hon hem med en glitterglob som hon gjort på dagis.
 
 
Den är egentligen hur enkel som helst att göra. Fyll en glasburk med vatten och lägg i lite glitter. Klistra fast någon figur på locket och skruva på det på burken. För att inte vattnet ska rinna ut kan det vara smart att sätta klister på runt kanten innan locket skruvas på. För att få upp figurerna lite har Pyret i det här fallet klistrat fast figurerna på en lite högre plastbricka som sedan klistrats på locket.
 
Jag kan tänka mig att göra en likadan tillsammans med barnen till påsk men med en kyckling inne i burken.

Lucia

 
Idag har det varit full rulle sedan tidig morgon. Maken var på gymet vid 05.00 tiden, bilbesiktningen 07.00 och lussefirande på dagis 07.45.
 
Själv gick jag med barnen till dagis och på vägen berättade Lillebror att han skulle sjunga själv och alla andra barnen skulle vara tysta. Jag fäste inte så mycket vikt vid det och när luciafirandet började på dagis läste Pyret tillsammans med två andra flickor några verser. Lite senare var det dags för Lillebror att sjunga solo. Det var inte vilket sång som helst utan på engelska. Snacka om att han är en modig liten kille på tre år och då visade det sig att han faktiskt talade sanning.
 
 
Sedan tog jag och Lillebror en tur till läkaren som konstaterade att han har fått en infektion i ögat och nu måste få salva i det två gånger om dagen. Runt lunch kom det hem två killar för att sätta in en säkerhetsdörr och det känns riktigt bra att ha en ordentligt dörr. Det har varit många inbrott i området på sista tiden och dessutom hörs det inte längre så mycket från trapphuset.
 
Nu på kvällen har vi bakat ännu en omgång pepparkakor och som ni kan se blir det mycket mjöl i köket.

Bild på bilsängen

 
Min mamma har frågat flera gånger om hon kan få se lite bilder på Lillebrors säng och jag tänkte att det kanske är fler som vill se hur den ser ut. Jag passade på att ta en bild när sonen gick och lade sig för kvällen igår men tyvärr är kvalitén inte toppen. Jag får ta lite bättre bilder senare och visa er.

Yes, nu har jag lyckats springa 1 mil

 
Jag måste faktiskt slå mig för bröstet och beröma mig själv då jag igår sprang en mil. Sedan i våras har jag börjat löpträna och gick från noll till fem kilometer på nio veckor. För någon månad sedan slog det nog lite slint i huvudet på mig då jag anmälde mig till Stockholm Tunnel Run 2014 som är just en mil lång.
 
Den längsta löparrundan som jag sprungit i sommar var sex kilometer och när jag igår efter två veckors uppehåll klev upp på löpbandet var målet att klara av fem kilometer som jag brukar. Efter ett tag kände jag mig riktigt pigg och när jag klarat mitt mål började jag tänka på att jag kanske skulle klara av att springa lite till. Jag är envis som bara den när jag väl vill (det har jag från min pappa) och när jag passerade sju kilometer bestämde jag mig för att springa en mil. Visst, tiden (1 timme och 6 minuter) är inte kalas men med tanke på att jag inte har sprungit så långt sedan jag gick ut skolan (vilket var över 20 år sedan) tycker jag att det är helt ok. Dessutom vet jag att om jag nu tränar ordentligt kommer jag utan problem att klara av att springa loppet i november nästa år.

Adventsljusstake från Muuto

 
Jag är så nöjd med min adventsljusstake från Muuto i härligt tung gjutjärn. Förra året hade jag röda ljus men i år har jag snöat in på vitt och silver och därför blev det vita ljus. Dessutom blev det grön mossa istället för vit. Lite förändringar skadar inte.
 
Tyvärr hade vi inte tid att tända ljus nummer två igår då barnen var iväg med min syster och man hela dagen och sedan blev det en jättegod middag med dessert hos dem och barnen somnade i bilen på vägen hem. Vi får tända ljuset i kväll istället.

Julpynt från Tine K

 
Nu har det pyntats en del här hemma och i vardagsrumsfönstret står mina tre julgranar från Tine K. De får sällskap av rådjuren från House Doctor och ljusslingan från Clas Ohlson.
 
 
Nu har snön kommit och vi har idag några minusgrader vilket gör att den förhoppningsvis ligger kvar några dagar. I morse kom min syster och hennes man för att hämta barnen. De ska spendera dagen på fjärilshuset där de tydligen också har fått ett akvarium med hajar. Maken sitter här hemma och jobbar och jag gör matlista fortfarande iklädd morgonrock. Det är härligt med en riktig slappardag.
 
 

Pepparkakshus

 
Idag har vi haft en liten glöggfest här hemma för några familjer från dagis. Barnen var laddade till tusen och det blev fullt ös från första stund när gästerna kom. Kvällarna har blivit väldigt sena denna vecka då jag har bakat julgodis till långt in på natten. En ny varitant för iår är chokladgodis som smakar snicker, återkommer med recept senare.
 
Nu är det i alla fall ordning här hemma igen men en hel del saker har hamnat i vårt sovrum som tyvärr brukar agera förvaringsrum mellan varven. Nu ska vi ligga lågt med renoveringar ett tag framöver då vi gjort både hallen och Lillebrors rum på sista tiden. Till våren är det dags igen och då blir det nog vårt sovrum som får genomgå en makeover.

Bilsäng

 
Min frånvaro på bloggen de senaste dagarna beror på att jag och maken har lagt allt krut på att få klart Lillebrors rum. Vi ska nämligen ha en glöggfest här på lördag för några dagisfamiljer och till dess måste rummet vara klart så att vi kan få undan alla hans saker från vardagsrummet.
 
 
Ikväll blev vi klara med golvet och började montera listerna. Hans nya bilsäng har vi också satt ihop och ställt på plats och jag lovar att visa mer bilder senare. I morgon blir det till att ställa tillbaka leksaker och bokhyllan samt att börja baka inför lördag. Ingen rast ingen ro.......

Lussebullar

 
Idag har jag målat Lillebrors rum ytterligare en gång men nu får det vara nog. Hela familjen tog även en tur till Spånga där vi köpte en riktigt cool säng till Lillebror som ni ska få se när sakerna kan ställas på plats i hans nya rum.
 
 
Jag och barnen har även bakat lussebullar och receptet hittade jag hos House of Philia. De blev riktigt smarriga och vi smaskade i oss några samtidigt som vi drack glögg (givetvis bara jag och maken, barnen fick juice) och tittade på dagens inspelade julkalender.

RSS 2.0