Valrhonachoklad

 
På jobbet flödar det verkligen av godis. Är det inte konsulterna som köper så är det mina kolleger. I fredags köpte min bordsgranne flera kilo godis som han öste upp i en gigantisk skål.
 
 
Nu har jag bestämt mig för att det är slut på godisätandet. Det jag ska unna mig om jag blir riktigt sugen är faktiskt mörk choklad. Då var det toppen att jag fick en fin presentkartong Valrhonachoklad som maken köpte när han var i England. Bitarna är lagom små och räcker länge länge.

En liten fladdermus

 
Om jag ska vara ärlig tycker jag att Lillebrors dagis ibland har lite konstiga idéer. I måndags kväll fick vi ett mail om att det är maskerad på torsdag (heja, vilken härlig framförhållning). Visst, inga problem det fixar jag.
 
Enligt personalen får barnen endast klä ut sig i temat djur och natur då dräkterna enligt personalen inte ska behöva kosta pengar. Nähä. Hur tänkte de nu? Ska jag smeta in Lillbrors kläder i klister och sedan rulla honom i en lövhög så är han klar? Själv tycker han att jag ska sy en träddräkt till honom. Det blir ett stort nej på det kan jag säg. Jag är urusel på att sy och han inte tid till det heller.
 
Enligt dagis är även djur- och naturtemat fritt från stereotypa könsroller som de på förskolan vill att barnen ska slippa ifrån (jag orkar inte ens kommentera det).
 
Jag har nyligen köpte en halloweenoutfit till honom som består av en fladdermuscape, en fladdermusmask och ett par strumpbyxor med ett skelett på. Det är strikt förbjudet att ha halloweenkläder på maskeraden men en kompis till mig kom på den briljanta idén att han faktiskt kan ha den på dagis i alla fall då fladdermusen faktiskt är ett djur. Hur smart som helst. Med en svart tröja och svarta strumpbyxor kommer det att bli hur bra som helst.

Fjärilsmugg

 
 
Idag har jag köpt mig en ny mugg att ha på jobbet. Tidigare har jag haft diverse reklammuggar med öra och jag vet inte hur jag lyckas men örat går alltid av. På lunchen idag tog jag en tur till H&M Home och där hittade jag den här fina muggen med fjärilar på (utan öra). Priset 49.50 kr är ju toppen och jag invigd den med lite te (dricker aldrig kaffe).
 
 

AgnesAmelia

Foto: Emma Lindquist
 
Jag måste bara tipsa om att AgnesAmelia har 30% rabatt på hela sitt sortiment fram till den 31 okt klockan 24.00.
De har en mängd märken som L:a Bruket, Maison Belle, Enjoy Candles, Reunion med flera. Då mina produkter från Maison Belle börjar ta slut passade jag på att köpa på mig ett antal städprodukter som både gör rent och doftar gott.
 
För att få rabatten måste du skriva koden Oktoberfest i kassan. Happy shopping.

Att baka med en 4 åring

 
Idag har vi varit i simhallen igen och för att vara extra duktig sprang jag dit istället för att åka bil tillsammans med resten av familjen. Vi är alltid så otroligt trötta efter några timmars simmande och lekande i vattnet men när vi kom hem ville Lillebror absolut att vi skulle baka hans favoritbröd.
 
 
Det var bara att ställa upp och helt plötsligt drar han igång vår Kitchen Aid på full effekt vilket resulterar i att degen stänkte åt alla håll. Även min mobil fick sig en ordentlig make over. Det kan tyckas aningen klumpigt att ha med den mitt i baken men det är där jag har alla mina recept.
 
Nåja, det var bara att skratt åt det hela och börja sanera.

Hallonglass

 
Igår var maken ute med jobbet och jag passade på att ta med mig barnen till simhallen efter jobbet. Det var perfekt att hänga där i några timmar och det var verkligen lugnt och skönt jämfört med hur det är på helgen.
Ett plus var att vi träffade på fyra av Pyrets klasskompisar vilket gjorde att det blev lite extra skoj.
 
På kvällen ställde jag mig och gjorde klart makens hallonglass som han började med i torsdags. Det vankas nämligen middagsgäster här ikväll och maken är jätteduktig på att göra egen glass till efterrätt. Den här hallonglassen är verkligen supergod och receptet är taget från boken Glass av Eliq Maranik. Boken är fylld med smarriga glassrecept och jag köpte mitt ex på Lagerhaus. Här kommer receptet:
 
Hallonglass (ca 1,2 liter glass)

500 g hallon
1 dl + 1 dl strösocker
4 äggulor
4 dl vispgrädde
3 msk ljus honung eller glykos
 

Mixa hallon och 1 dl socker i en mixer till dess sockret är helt smält. Sila hallonpurén genom en finmaskig sil och ställ in i kylskåpet. Vispa äggulor och 1 dl socker i en skål till dess blandningen är ljus och luftig.
 
Koka upp grädde och honung eller glykos i en stor tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggulesmeten, lite i taget, och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och skölj ur skålen. Ställ kastrullen på medelvärme och rör om konstant med en slev till dess smeten börjar tjockna. Den får inte bli varmare än högst 80 grader och får absolut inte koka, då koagulerar äggen.
 
Snabbkyl smeten i iskallt vattenbad. Mixa hallonpurén i den svala glassmeten med en stavmixer. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp några timmar.
 
Kör smeten i glassmaskinen till dess glassen känns smidig och fast. Packa glassen i en plastlåda, täck med smörpapper, jämna ut med handen så att eventuella luftbubblor försvinner, sätt på ett lufttätt lock och låt stå i frysen till dess glassen är färdigfryst, minst 4 timmar.
 
Flytta glassen till kylskåpet ca 15 minuter före servering, så att den mjuknar något.
 
 
 
 

Torra händer

 
Så fort det blir kallt ute är det två saker som kommer som ett brev på posten för mig. Det ena är torra händer och det andra är flygigt hår. Idag såg jag till att råda bot på de torra händerna genom att ta en sväng till The Body Shop och skaffa några handkrämer.
 
Jag tycker att deras dofter är så härliga och nu har de en ny variant som heter Glazed Apple som kommer att finnas under en begränsad period. I butiken hade de ett erbjudande där du får två handkrämer (30 ml) för 80 kr. Tyvärr gäller det inte Glazed Apple då det är en nyhet men de har en mängd andra varianter att välja på.
 
Dessa tuber ska få följa med mig till jobbet i morgon då luften där är väldigt torr och det sätter sina spår på mina händer. Strawberry luktar så gott att jag nästan vill äta upp den och jag kan tänka mig att jag kommer att få dela med mig till några kolleger när de väl ser vad jag har köpt.

Lådinsatsen SUMMERA från IKEA

 
I helgen var maken och barnen på IKEA för att köpa ett skrivbord till Pyret. Vi lämnar alltid in barnen i deras lekhörna (Småland, fyndigt namn) och under den timmen hinner vi plocka på oss allt det som vi behöver samt betala. Sedan brukar vi äta mat i restaurangen innan det är dags att åka hem.
 
 
Den här gången köptes det skrivbordet MICKE och några jättesmarta lådinsater vid namn SUMMERA som är gjorda i gummi. Det smarta är att de passar flera av IKEAs skrivbordsmodeller och på baksidan av insatsen finns det linjer som går att klippa till så att det passar just ditt skrivbord. Superfiffigt om ni frågar mig. Nu har Pyret lagt allt i ordning i lådorna och har stenkoll på sina pysselsaker.

Äntligen träning

 
De senaste tre veckorna har det inte blivit någon träning alls för min del och jag börjar få lite panik inför Tunnelloppet den 22 november. Idag var jag helt slut när jag kom hem från jobbet men maken och jag hade bestämt att vi skulle ta med barnen efter middagen och åka till gymet.
 
Jag lyckades i alla fall ta mig runt 5 km på löpbandet och sedan blev det lite crosstrainer. Det var jobbigt men otroligt skönt såhär i efterhand.
 
 
 
Pyret körde lite dockteater för alla som ville se innan vi gav oss hem från gymet. Nu ska jag försöka köra tre gånger i veckan fram till loppet. Vi får se hur det går.

Halloumisallad

 
 
Idag hade vi vänner över på middag och trots att det är höst ville jag ha någonting lite lättare till middag och inte något långkok eller rotfrukter. Dessutom ville jag att det skulle gå fort att laga så att jag kunde sitta med i vardagsrummet och mingla lite innan middagen.
 
Valet föll på Mannerströms marinerade tvådelade kycklingfiléer, bearnaisesås och en supergod sallad. Salladen går att förbereda och sedan ställas in i kylen i väntan på att få ätas. Jag brukar plocka bort potatisen ur salladen och den blir lika god och matig ändå.
 
Här kommer receptet för salladen (4 pers):
 
800 g färskpotatis
2 salladslökar
1 kruka gräslök
2 knippor grön sparris
1 ask körsbärstomater
1 stor knippa bladpersilja (observera att det ska vara bladpersilja och inte den vanliga)
50 g parmesanost (eller ett paket halloumi som jag brukar föredra)
 
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
 
  • Skrubba koka potatisen. Dela den i mindre bitar när de svalnat.
  • Skölj och skiva salladslöken tunt. Finhacka gräslöken. Blanda olja och vinäger med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
  • Bryt av och släng den nedersta träiga delen av sparrisen. Dela sparrisen i mindre delar (brukar dela mina på tre) och lägg i saltat vatten. Koka upp och ta av från värmen. Häll av vattnet och lägg sparrisarna i iskallt vatten. Låt rinna av.
  • Skölj och halvera tomaterna. Plocka persiljan. Blanda potatis, salladslök, gräslök, sparris, körsbärstomater, bladpersilja och ost (skär halloumin i mindre bitar och stek) i en stor skål. Häll över dressingen.
 
 
 
 
 
 
 

Det är lite väl tyst

 
Det är så konstigt att komma hem till en mörk och tyst lägenhet. Maken och barnen är inte hemma just nu och jag passar på att ta mig lite egentid. På väg hem från jobbet svängde jag in på pizzerian (det var verkligen länge sedan jag var där) för att köpa med mig en kombo av mina favoriter (pepperoni och formaggi vari). Kändes dock inte jättekul när en av de anställda frågade om jag ville ha med mig klubbor till barnen. Hur sjutton kan han komma ihåg att jag har två barn? (det var ju länge sedan jag var där sist, eller.....).
 
Nu är det halv åtta hos mig och jag ska samtidigt unna mig några praliner från Pralinhuset. Ljusen är tända och det börjar kännas helt ok trots att jag saknar familjen. I morgon är det i alla fall fredag och sedan börjar helgen, inte en dag för tidigt om ni frågar mig.
 
 

Halloweenkläder

 
Pyret har redan fått en inbjudan till ett halloweenkalas och nu är det dags att börja inventera vad som finns kvar i utklädningsväg sedan förra året (och vad som fortfarande passar). Lillebrors dräkt vet jag försvann hem till en lekkamrat och kom aldrig tillbaka och därför har jag köpt nya saker till honom.
 
Varje kväll springer han nu omkring här hemma och leker fladdermus. Vingarna och masken har jag köpt på Lindex och strumpbyxorna med skelettdelar är inköpta på H&M.

Sommarklänning mitt i hösten

 
På lunchen idag har jag sprungit runt och fixat en massa ärenden. Ett av stoppen var Lindex där jag formligen snubblade över denna fina sommarklänning. Jag håller med om att det är lite fel säsong att köpa skira små klänningar men jag kunde helt enkelt inte låta bli.
 
 
Då planen är att Pyret ska ha klänningen till sommaren köpte jag en storlek större men jag kan tänka mig att hon vill ha den även på några kalas redan nu i höst och vinter. När jag visade henne klänningen hörde jag bara Åhhhhhhhh (vilket måste vara ett bra betyg). Inte illa heller att klänningen reades ut för 125 kronor.
 
 

Smoothie - barnrecept

 
Jag tycker att det kan vara ganska svårt att få i barnen ordentligt med frukost på morgonen innan vi går hemifrån. För Lillebrors del är det inte superviktigt med tanke på att han även får frukost på dagis vid 9 tiden men Pyret får ingen annan frukost än den hon äter hemma.
 
Jag blev därför riktigt glad när hon förra helgen kom farandes med sin kokbok och ville göra en egen smoothie. Nu har den blivit en av hennes favoriter och den är bra att ta till på morgonen när hon inte är sugen på någonting till frukost.
 
Här kommer receptet:
 
3 dl vaniljyoghurt
1 banan
2 dl frysta hallon (eller några andra bär)
 
Blanda allt med en stavmixer och fyll i glas. Första gången som Pyret gjorde sin smoothie hemma hade vi inte vanlijyoghurt men det gick lika bra att ta 2 dl turkisk yoghurt, 1 dl mjölk och lite vanlijsocker.

En promenad på Djurgården

 
Idag var det dags för Pyret att åka till Nordiska museet för att gå på kalas. Då passade jag på att möta upp en kompis och tanken var att vi skulle promenera runt Djurgården. Det lät i alla fall bra när vi bestämde det igår när solen sken men idag verkade det som en mindre genomtänkt idé.
 
 
Min plan var istället att vi skulle slinka in på ett café men min kompis hade andra planer och det blev faktiskt en promenad på Djurgården (tack snälla A för att du övertygade mig) och det var riktigt skönt. Vi tog en sväng upp till Rosendals Trädgård där jag tänkte att vi skulle fika men vi var lite för tidigt ute. Promenaden fortsatte förbi Djurgårdsstaden där vi stannade till vid Oaxen Krog & Slip som jag hört så mycket gott om. Vi var aldrig inne utan tittade runt lite på omgivningarna och till slut stannade vi faktiskt till på museet för en fika. Däremot ska jag lägga ett beök till restaurangen Oaxen på min framtida agenda.
 
 
Jag kan verkligen rekommendera att ha kalaset på Nordiska museet (lite otippat kan tyckas). Barnen får klä om till tidstypiska kläder à la 1800 tal och sedan får de stiga in i "Lekstugan". De blir pigor och drängar och måste mjölka korna, hämta vatten i brunnen, plocka ägg hos hönorna, gå till handelsboden eller ta hand om de små tvillingarna som ligger i sin vagga i stugan. Det finns hur mycket som helst att göra och Pyret var mer än nöjd med dagen.
 
 

Beach House sängkläder

 
Var och varannan blogg har höjt märket Beach House till skyarna men jag har tyckt att det varit lite väl dyrt och nöjt mig med mina favvissängkläder från Marimekko, Lexington och Milli Notti (alla dessa har vi fått som presenter). För ett antal veckor sedan hade Members en utförsäljning av just Beach House till 40% rabatt.
 
 
Jag köpte då på mig örngott och påslakan och jag måste erkänna att de är riktigt sköna. Nästa inköp blir lakan från samma märke och jag lovar att tipsa er nästa gång jag ser att de säljs med rabatt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Tigerkaka

 
Helgerna brukar rulla på i ett fasligt tempo och därför var det väldigt skönt när vi i helgen insåg att vi inte hade någonting inbokat förutom Pyrets balett.
 
 
Barnen har börjat visa intresse för bakning och matlagning och i helgen passade vi på att baka en tigerkaka. Det är tydligen mycket viktigt att de får lika många uppgifter var annars bryter ett smärre krig ut men annars går det riktigt bra. Kakan blev god och barnen är väldigt stolta över att få bjuda på någonting som de gjort alldeles själva.
 
 
Receptet på tigerkakan (ca 10 bitar):
 
150 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
1,5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
  • Ta ut smöret ur kylen och låt det bli mjukt.
  • Smöra och bröa en form med ströbröd.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa smör och socker poröst (gärna med elvisp).
  • Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
  • Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och mjölk och blanda till en jämn smet.
  • Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakao.
  • Häll hälften av den ljusa smeten i formen.
  • Häll därefter på den mörka smeten för att sedan toppa med resten av den ljusa.
  • Ta en gaffel och stick ner i smeten och dra upp och ner några gånger jämnt över kakan. Detta gör att kakan får ett fint mönster.
  • Baka kakan i nedre delen av ugnen ca 50 min.
 

Ett efterlängtat paket

 
Igår kom ett paket i posten som jag har väntat på i flera veckor. Först ska innehållet ta en sväng in i tvättmaskinen och sedan ska här testas. Hoppas att jag sover som en prinsessa om några dagar.

En blivande konstnärinna?

 
Redan när Pyret var liten fick jag höra av omgivningen att hon var väldigt duktig på att rita och måla. Jag har inte så mycket att jämföra med men tycker nog själv att hon ritar fint. På dagis fick hennes alster ofta pryda väggarna och nu börjar det bli likadant i skolan.
 
Hon ritar teckningar på beställning som hennes kompisar sedan får färglägga. Varje gång jag hämtar henne på fritids överöser fritidspedagogerna henne med beröm. Idag var inget undantag. Teckningen ovan satt hon och ritade när jag kom (inte illa för en 6-åring) och blev lite småilsk när vi skulle gå hem då hon är helt inne i sin egen skaparvärld och vill inte blir störd.
 
 
Nu har lugnet lagt sig här hemma och jag sitter i soffan och äter rågknappar med Koskenlaskija på. Om det är någon last jag har i livet så är der just det. Tur att det inte finns att köpa i Sverige men makens moster är snäll och levererar till mig ibland. Koskenlaskijan finns i olika smaker och är en lite hårdare variant av smältost. Mmmmmm...den är så himlans god.

Fröknäcke

 
När Pyret var iväg på balett idag passade jag och Lillebror på att baka fröknäcke. Jag var lite lat och köpte en mix men det går egentligen lika bra att göra eget. Mixen består av olika sorters frön och det enda som behöver tillsättas är 4 dl kokande vatten och 3 msk rapsolja.
 
 
Allt får vila i tio minuter och sedan ska smeten fördelas ut på två plåtar. För att få lite extra smak strödde vi på havssalt. Efter drygt 55 minuter i ugnen är de gyllengula och krispiga. De är en riktig favorit hos alla utom Pyret.
 
Det var min syster som bjöd på dessa fröknäcken för första gången och de är så enkla att baka och passar utmärkt som mellanmål. Enda problemet är att de är försvinnande goda.
 
 

Husdrömmar på Lidingö

Jag och maken har under ungefär ett års tid letat hus här på Lidingö. Tyvärr är priserna helt galna (snittpriset har tydligen gått upp 1 miljon bara under det sista året) och många av husen är otroligt stora. Vi var på väg att köpa ett enplanshus i våras men det visade sig att hela huset var fuktskadat så det blev ingenting av med det.
 
Nu känns det som om det är kört då ingenting som kommer ut är under 8 milj. Visst, vi kan köpa ett skruttit radhus för 6,5 miljoner men då får vi inte ett större boende än vad vi har idag. Det enda vi skulle få extra är en tomt om 200 kvm. SUCK!
 
Idag åkte jag och Lillebror förbi ett hus nere i centrum som jag verkligen gillar. När jag sedan gick in på Hemnet när jag kom hem såg jag att det är till salu för härliga 18 900 000 kr. Som hittat eller hur (eller inte). Om Lottovinsten behagar infinna sig nästa vecka skulle jag slå till direkt. Tänk att få bo i denna fantastiska villa, vilken dröm. Om ni vill se fler bilder av detta fanstastiska hus kan ni kika här.
 
 
 
 
 
 
 
 

Att putsa fönster med Kärcher

 
Om det är någonting jag avskyr så är det att putsa fönster. Det blir ett sånt himlans slafsandes med vatten och jag får alltid lägga ut handdukar på golvet för att samla upp allt vatten som rinner ner från alla fönster då jag torkar av dem med fönsterskrapan.
 
Idag hade jag en privatvisning av vår lägenhet och ville inför det putsa alla fönster. Då vi bor i en hörnlägenhet blir det många fönster och det största i vardagsrummet är välldigt stort. Det tar flera timmar att fixa alla och då kom jag på att jag blivit tipsad om en fönsterputsare från Kärcher.
 
Häromdagen åkte maken iväg och köpte en Kärcher WV 52 Plus och jag måste säga att den är värd varenda krona. På förmiddagen idag körde jag igång och resultatet blev hur bra som helst. I alla fall när det gäller maskinen som suger upp vattnet och torkar glaset men själva sprutan kan jag nog klara mig utan (tar min gamla vanliga istället). Det går fort, är enklelt och inte en enda droppe trillade ner på fönsterbrädan eller golvet.

RSS 2.0