Choklad- och hallonfrestelser

 
När vi var uppe i Jämtland i början av månaden hade vi grannarna och mina föräldrar på fika och då ena grannen är allergisk mot gluten letade jag runt på nätet efter något annat smaskigt att baka. Där hittade jag dessa choklad- och hallonfrestelser som blev jättegoda.
 
 
Jag gjorde dem i små likörglas och då blev det inte heller för mycket och mastigt. Receptet hittade jag i tidningen Hembakat och det är några år gammalt. Då jag även skulle bjuda barnen tog jag bort rom från chokladkrämen men den blev toppen ändå.
 
Jag förberedde chokladkrämen och hallonmoussen redan dagen innan och behövde bara ta fram glasen ur kylen och fixa marängen samma dag som de skulle ätas.
 
ca 20 små glas

Chokladkräm
250 g mörk choklad
3 dl grädde
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör, rumsvarmt
1 msk rom

Hallonmousse
1 ½ gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
1–1 ½ dl hallon
1 msk honung
1 msk vatten

Maräng
4 äggvitor, 125 g
2 1/3 dl strösocker, 210 g
3/4 dl vatten, 75 g

GÖR SÅ HÄR
1. Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.

2. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom. Häll upp chokladkrämen i fina små glas. Låt den stelna i kylen i minst 1 tim.

3. Hallonmousse: Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 min. Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker riktigt luftigt i en annan skål. Mosa hallonen.

4. Koka upp honung och vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och smält ner gelatinet i vätskan. Blanda ner hallonmoset. Tillsätt ägguleblandningen och till sist den vispade grädden.

5. Häll upp moussen i glasen, ovanpå chokladen. Ställ kallt i 2–3 tim.

6.Maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 122 grader.

7. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken med äggvitorna samtidigt som du vispar med elvispens maxhastighet. Vispa tills marängen är ljummen, ca 35 grader.

8. Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå hallonmoussen. Så här långt kan du förbereda dagen innan. När desserterna ska serveras bränner du av dem med en gasbrännare.


Romme Alpin Ski Lodge

 
Varje år åker vi iväg till Romme Alpin tillsammans med en annan familj och bor på Ski Lodgen. Det är vansinnigt bekvämt att bara parkera bilen och sedan inte behöva röra den under flera dagar. Allt finns på plats där frukost och middag ingår samt egna skåp att ha skidorna i.
 
Vi kom hit igår kväll men det var inte helt odramatiskt (i alla fall inte för våra resekompisar). I närheten av Enköping gick nämligen deras bil sönder och det var bara att skaffa fram bilbärgare och taxi. Som tur var fick de tag på den sista hyrbilen i Enköping och resan kunde fortsätta.
 
Det blev några åk i backen redan igår (inte för mig som inte får köra pga min ryggoperation) som sedan avslutades med middag, lek för barnen och en drink till de vuxna.
 
 
Barnen har gått i skidskola idag och sedan fortsatt att åka med maken. Nu har Lillebror precis kommit in och det är inte helt fel att åka fem timmar första dagen. Pyret och hennes kompis har jag knappt sett skymten av på hela dagen då de susar ner för backen i full fart för att sedan sladda in i liften och åka upp igen.
 
 
Det är verkligen helt tomt på gäster här idag vilket är toppen och enligt en tjej som jobbar här är måndagar den absolut lugnaste dagen. Har också fått ett samtal från hantverkarna idag och allt har än så länge gått enligt plan.

Dessertglas SPARKLE

 
Snart börjar det dra ihop sig till renovering här hemma och också semester på Romme Alpin. Igår hade vi våra reskompisar på middag och efterrätten serverade jag i mina nya glas som jag köpt på Lagerhaus. De är egentligen dricksglas men jag tycker att de passar bättre till just efterrätter. Ett 6-pack kostar 129 kr och jag köpte till två för att ha 8 stycken.
 
I vanliga fall brukar jag göra ganska avancerade saker när vi får gäster men igår hade jag varken lust eller ork. Därför köpte jag Ekströms chokladmousse med crisp. För att piffa till utseendet lite garnerade jag med riven choklad och jordgubbar.

BestSecret är beroendeframkallande

 
Gissa om jag är nöjd med mina nya stövletter?! Min syster introducerade mig till BestSecret och nu är jag helt beroende. De har så många fina skor och kläder till superpriser.
 
Det är perfekt då jag fortfarande håller på att bygga upp min garderob efter att min kompis rensade ur den i våras. På skofronten börjar det bli riktigt bra men nu är problemet att jag måste hitta ett bra sätt att förvara dem på.
 
 
Den här gången blev det som sagt stövletterna i mocka, en fin dagbok, ett hårband och två bomullsskjortor med ett klassiskt snitt. Pyret fyller snart år och dagboken och hårbandet kommer att bli presenter.

Fantastisk hummersoppa

 
På nyår var det vår tur att fixa förrätten. Tidigare har vi bl.a. gjort gratinerad hummer och den här gången blev det en riktigt lyxig hummersoppa. Då vi skulle äta den borta hos kompisar förberedde vi hela soppan samma dag och då fram till dess att champagnen skulle i. Vi värmde sedan upp den igen på plats och hällde i champagnen innan vi serverade.
 
 
Ett tips är att ställa fram tallrikarna med tillbehören i och sedan hälla i soppan direkt vid bordet. Det gjorde nämligen inte vi och då åkte allt omkring och när vi skulle servera vissa gäster hade allt åkt ner på botten och det var bara soppan som syntes och inte de fina tillbehören.
 
I receptet som är taget från Systembolagets tidning Bolaget nr 4 2012 står det att det tar 90 min att göra allt men för oss tog det nog närmare tre timmar allt som allt. Därför är det bra att ha gott om tid och förbereda det mesta innan gästerna kommer.
 
Ingredienser
 
2 st kokta humrar
4 st havskräftor
1 klyfta vitlök
1 knippe färsk timjan
4 st morötter
2 st schalottenlökar
1 msk tomatpuré
1 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 pkt saffran
3 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 droppar tabasco
2 msk hummerfond
1 msk smör
1 dl bondbönor
100 g forellrom
1/2 knippa färsk körvel
1/2 knippa färsk dill
1 st vaniljstång
½ dl Cognac
1 dl Champagne
vatten
salt och peppar
 
Gör så här
 
1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfröna med olivoljan. Skala och gröp ur skaldjuren, dra bort rännan och spara skalen. Blanda hummer- och havskräftköttet med vaniljoljan. Marinera 1 timme i kylskåp.
 
2. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta morötterna, dela dem och charlottenlökarna i stora bitar och lägg allt på en plåt tillsammans med skalen, vitlöken och timjan. Klicka tomatpurén över och ugnsrosta i 20 min.
 
3. Fräs paprikapulver och saffran i smör, rör runt och tillsätt cognacen. Tillsätt de rostade skalen och grönsakerna, sautera ett par minuter. Slå på vitt vin och fyll upp med vatten så att allt täcks. Låt sjuda ca 15 minuter, stäng av plattan och låt fonden stå och dra minst 15 minuter. Sila.
 
4. Tillsätt grädden och reducera soppan till cirka hälften. Smaksätt med tabasco, hummerfond, salt och peppar.
 
5. Ta upp de marinerade skaldjuren, skär i mindre bitar och fördela i soppskålar tillsammans med bönor, forellrom, plockad dill och körväl.
 
6. Mixa soppan slät och tillsätt champagne. Slå upp i kanna och servera vid bordet.
 
 

Äntligen ett soccer table

 
Varje dag när vi hämtar Lillebror på fritids står han och hans kompisar runt fotbollsbordet och spelar turneringar. På senare tid har han börjat prata om att han önskar sig ett likadant men då det tar stor plats har vi inte utrymme för det här hemma.
 
 
Då kom jag på att vi kan köpa ett och ha uppe i Jämtland vilket Lillebror tyckte var en väldigt bra idé. Problemet är bara att där upp har han ingen att spela med.
 
 
När vi igår var runt i Arninge för att beställa golv till hallen gick vi in på XXL för att köpa nya varmfodrade gummistövlar till Lillebror. Där bland de stora fotbollspelen hittade vi ett som var något mindre men ändå tillräckligt stor och robust utan ben. Priset var helt galet bra, endast 299 kr. Ett kap om ni frågar mig och ett riktigt bra tips om ni har någon liten som är lika galen i dessa soccer tables som min son.
 
Jag behöver nog inte säga att Lillebror blev överlycklig och har spelat med en kompis sedan jag hämtade dem på skolan idag.

Förlovningsdag

 
Igår var det tolv år sedan jag och maken förlovade oss. Tyvärr har ingen av oss koll på sånt och när vi satt och åt frukost på härliga Lidingö bröd och patisserie kom det upp en påminnelse på mobilen.
 
Barnen hade sovit hos farmor över natten då vi hade ett speckat schema inför dagen. Det är nämligen knappt två veckor kvar till dess renoveringsarbetet börjar här hemma och det är en hel del vi ska köpa in. Det blev en sväng till IKEA och K-rauta men de kakelbutiker vi skulle besöka hade tyvärr stängt på söndagar.
 
Det ska bli så spännande att se hur det ser ut när det är klart.

Skidåkning

 
Gårdagen bjöd på fint väder men blåst och då tog barnen på sig skidorna och åkte ut på isen. Den har nog frusit en bra bit ut men för säkerhets skull är det till att hålla sig utmed strandkanten.
 
 
 
Det blev en bra tur runt udden och sedan klev vi av för att gå upp för backen och äta lunch hos mina föräldrar. Jag fick min favorit klimpvälling men barnen ville hellre ha falukorv och pasta.
 
 
Sedan hade vi grannarna och mina föräldrar på fika och jag bjöd på små choklad- och hallonfrestelser som jag ska ge er recept på senare. Jag serverade dem i likörglas vilket var alldeles lagom.
 
Kvällen avslutade vi med middag tillsammans med mina föräldrar. Imorgon är det dags att åka hem igen då maken börjar jobba och barnen ska börja skolan. Nu längtar jag till påsken för då kommer vi tillbaka igen.
 
 
 
 

Jämtland

 
Jag tror att all smärta, att inte komma hemifrån på två månader, operation och tabletter har ställt till det lite både i kroppen och knoppen på mig. I måndags fick jag ett mindre sammanbrott och satt och grät hela kvällen och ville till varje pris åka upp till mina föräldrar som bor i Jämtland.
 
 
Maken är ledig några dagar till och jag bokade biljetter samma kväll och dagen efter åkte vi upp. Den här gången flög vi upp till Östersund och hyrde bil.
 
Det är skönt att vara här men snart är det dags att åka hem då maken börjar jobba. Han ska åka vasaloppet i februari och har hittat några bra spår här uppe så att han kan träna under tiden vi är här.
 
 
 
Igår var vi bara ute en liten stund och gick sedan över till grannen för att fika. Pyret fick smaka ett alldeles nyvärpt ägg som kokades åt henne. Härligt att barnen får se att äggen inte bara kommer från kartongen i affären. Då termometern i solen visade -29,8 grader och den i skuggan -31 var det annars bäst att hålla sig inne.
 
 

RSS 2.0