Fantastisk hummersoppa

 
På nyår var det vår tur att fixa förrätten. Tidigare har vi bl.a. gjort gratinerad hummer och den här gången blev det en riktigt lyxig hummersoppa. Då vi skulle äta den borta hos kompisar förberedde vi hela soppan samma dag och då fram till dess att champagnen skulle i. Vi värmde sedan upp den igen på plats och hällde i champagnen innan vi serverade.
 
 
Ett tips är att ställa fram tallrikarna med tillbehören i och sedan hälla i soppan direkt vid bordet. Det gjorde nämligen inte vi och då åkte allt omkring och när vi skulle servera vissa gäster hade allt åkt ner på botten och det var bara soppan som syntes och inte de fina tillbehören.
 
I receptet som är taget från Systembolagets tidning Bolaget nr 4 2012 står det att det tar 90 min att göra allt men för oss tog det nog närmare tre timmar allt som allt. Därför är det bra att ha gott om tid och förbereda det mesta innan gästerna kommer.
 
Ingredienser
 
2 st kokta humrar
4 st havskräftor
1 klyfta vitlök
1 knippe färsk timjan
4 st morötter
2 st schalottenlökar
1 msk tomatpuré
1 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 pkt saffran
3 dl torrt vitt vin
3 dl grädde
2 droppar tabasco
2 msk hummerfond
1 msk smör
1 dl bondbönor
100 g forellrom
1/2 knippa färsk körvel
1/2 knippa färsk dill
1 st vaniljstång
½ dl Cognac
1 dl Champagne
vatten
salt och peppar
 
Gör så här
 
1. Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna. Blanda vaniljfröna med olivoljan. Skala och gröp ur skaldjuren, dra bort rännan och spara skalen. Blanda hummer- och havskräftköttet med vaniljoljan. Marinera 1 timme i kylskåp.
 
2. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta morötterna, dela dem och charlottenlökarna i stora bitar och lägg allt på en plåt tillsammans med skalen, vitlöken och timjan. Klicka tomatpurén över och ugnsrosta i 20 min.
 
3. Fräs paprikapulver och saffran i smör, rör runt och tillsätt cognacen. Tillsätt de rostade skalen och grönsakerna, sautera ett par minuter. Slå på vitt vin och fyll upp med vatten så att allt täcks. Låt sjuda ca 15 minuter, stäng av plattan och låt fonden stå och dra minst 15 minuter. Sila.
 
4. Tillsätt grädden och reducera soppan till cirka hälften. Smaksätt med tabasco, hummerfond, salt och peppar.
 
5. Ta upp de marinerade skaldjuren, skär i mindre bitar och fördela i soppskålar tillsammans med bönor, forellrom, plockad dill och körväl.
 
6. Mixa soppan slät och tillsätt champagne. Slå upp i kanna och servera vid bordet.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0