Kalas

 
I helgen var Pyret på två barnkalas. Hon älskar att klä upp sig lite extra och använda kläder som jag inte tycker är ok att ha på dagis. Denna gång blev det en klänning från NONO, kappa från Zara och mössa med paljetter från H&M.

Lidingöloppet (knatteloppet)

 
Idag var det dags för Pyret att för andra året i rad köra knatteloppet. Hela Lidingö blir helt invaderad under Lidingöloppshelgen och igår fick vi sitta i köer ett antal gånger. Idag var det bättre och tack och lov inte lika lerigt på själva området som det var förra året.
 
 
I år fick jag chansen att springa med Pyret och det var så himlas kul. Hon tycker jättemycket om att springa och satte av i full galopp och sicksackade mellan deltagarna och jag hade faktiskt svårt att hänga med. Med andra ord blev det ett riktigt bra träningspass för mig också. När vi började närma oss mål satte hon in en extra växel och då hade jag inte en chans att hänga med. Nästa år vill Lillebror också springa och då får jag väl springa med honom för Pyret har jag inte en suck att hänga med längre.
 
 
 

Full rulle

 
Jobbveckan har gått i ett rasande tempo med alldeles för många möten. Det blir inte riktigt tid över till det som jag måste och borde göra. Nåja, det är bara att ösa på för nästa vecka är det bokslut. Ingen rast ingen ro med andra ord.
 
Denna helg är inte heller specielt lungn men det är bara trevligt att få träffa vänner och dessutom blir barnen galna av att bara ta det lugnt. De har börjat bråka om nästan allt och ett tag på förmiddagen idag fick vi sära på dem och jag och Pyret satte oss ner och började med hennes räknebok. Det är inte klokt vad hon får lära sig på dagis. Jag trodde att det skulle bli riktigt svårt men hon klarade de första sidorna galant. Vi får ta lite i taget och huvudsaken är att hon tycker att det är kul.
 
Nu är Pyret på kalas och maken och Lillebror är på bio. Där tittar de på filmen Flygplan i 3D och det ska bli intressant att höra vad Lillebror tycker om den. Ikväll ska svärmor passa barnen och jag och maken ska på inflyttningsfest.
 
I morgon är det först Lidingöloppet och sedan blir det födelsedagsfest med middag.

Väggdekor från Umbra

Bild:www.umbra.com
 
Tankarna har snurrat runt hela kvällen gällande vad vi skulle behöva göra här hemma. Absolut prio är att måla hallen, köpa påshyllan från Norrgavel och krokar att sätta i lagom höjd för barnen att hänga sina ytterkläder på. Just nu är det verkligen kaos och vår hatthylla håller på att trilla ner på grund av tyngden från alla kläder.
 
Bild:www.umbra.com
 
Sedan är det nog Lillebrors rum som ska få en make over. Han trivs inte alls där och Pyret har nu bestämt att han inte får sova i hennes rum längre. Då är det läge att ordna så att han får ett mysigt rum där han både vill leka och sova. Tyvärr är det ganska mycket som ska göras. Nytt golv ska läggas in, väggar målas, den gamla platsbyggda garderoben ska rivas och den nya (som vi redan köpt och monterat ihop för ett år sedan) ska in. När allt det är klart ska det piffas lite. Både sländorna på bilden ovan och t-shirtramen har jag tänkt ska komma upp på väggen.
 
Bild:www.umbra.com
 
De fina fjärilarna ska jag köpa till Pyrets rum men att ta tag i hennes rum får bli ett senare uppdrag. Däremellan kommer både vårt sovrum och vardagsrummet.
 
 

Design with Light från Holmegaard

Bild: www.holmegaard.com
 
Jag kommer ihåg de gamla sängkammarljusstakarna i mässing, porslin eller emalj men har aldrig haft en önskan att äga en egen. Inte förrän nu. Dessa varianter i glas och läder är ju otroligt fina. Designer är Maria Berntsen och de säljs av Holmegaard. Tänk att få tända denna på julaftons morgon. Mysigt.

Våra första smultron

 
Igår fick barnen var sitt smultron från blomkrukan på balkongen. De var riktigt stolta över att de drivit upp plantorna från att vara små frön och smultronen var riktigt stora och fina.
 
Det finns fortfarande många omogna smultron kvar och jag hoppas att solen fortsätter att skina så att barnen kan få några till innan hösten är här på allvar.

Påshylla från Norrgavel

Bild: www.norrgavel.se
 
Nu när vi har tagit bort den lilla hallen för att göra ett större badrum har vi inte längre någon plats för en byrå att ha mössor, vantar och halsdukar i. Däremot har vi lite ytrymme i "nya" hallen bredvid hatthyllan och jag har kommit på att en påshylla från Norrgavel skulle sitta perfekt. Då har vi var sin påse var där vi kan ha våra saker. Hur smidigt som helst.
 
Bild: www.norrgavel.se
 
Vår variant kommer nog att bli en med vit stomme och vita påsar eller varför inte svart stomme och vita påsar.

Feta larver

 
Igår började jag städa undan på balkongen. Där står bl.a. en gammal blomkruka som jag glömde tömma förra sommaren och den har stått ute hela vintern. När jag nu skulle tömma den på jord hittade jag en massa feta och ganska äckliga larver i jorden. Barnen blev väldigt förtjusta (de gillar både sniglar, daggmaskar och larver) och jag fick inte på några villkor döda dem. Jaha, vad ska jag nu göra med ett gäng feta larver? Jag har tittat lite på nätet och jag tror att det kan vara larver som sedan någon form av skalbagge (ollonborre, noshornsbagge eller pingborre). De kan tydligen ligga under jorden i flera år innan de kläcks. Ja inte kommer de att finnas kvar på vår balkong i alla fall, det är ett som är säkert.
 
 

Härlig höstdag

 
Vilket underbart höstväder vi har haft idag. På förmiddagen tog hela familjen en promenad och vi passade även på att köpa strumpbyxor till Pyret. Hon verkligen avskyr att använda byxor och nu när det blivit kallare vill hon fortfarande ha kjol och då är strumpbyxor ett måste.
 
Efter lunch skjutsade jag Pyret till en dagiskompis och jag måste säga att det finns många häftiga villor på den här ön. Den som jag besökte idag slog nog rekordet och det är inte så konstig med tanke på att ägarna betalat miljonbelopp (och då menar jag tvåsiffrigt). När jag efter några timmar hämtade Pyret insåg jag att jag kände igen deras möbler och inredning. Då slog det mig att jag sett allt på förstasidan av ett inredningsmagasin. Vansinnigt fint är det och jag har faktiskt sparat just den tidiningen med deras hem i för att ha som inspiration för mitt eget.
 
När det var dags för middag var båda jag och maken helt slutkörda och det fick bli middag på Hotel Foresta. Barnen var jätteduktiga och skötte sig bra under hela middagen. Nu sover de som små stockar i sina sängar och i morgon blir det ett besökt hos min syster och hennes familj.

Sista chansen - The Fashion World of Jean Paul Gaultier

I veckan hade mina jobbarkompisar en AW på Arkitektmuseet men tyvärr kunde jag inte själv vara med. De tittade på utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier och när jag träffade dem dagen efter var de helt lyriska. Jag fick se bilder som de tagit och jissus vilka kreationer den mannen har skapat.
 
Nu tänkte jag tipsa om uställningen då det är sista chansen att se den i helgen.

Anslagsring

 
Många av er har nog inte den blekaste aning om vad en anslagsring är för något och för ungefär ett år sedan visste jag inte heller det. Sedan några år tillbaka har jag börjat göra lite mer speciella tårtor till olika tillställningar som vi har haft. Att modellera tårtor är väldigt roligt men grundarbetet måste göras bra för att slutresultatet ska bli bra. Det är lite som att måla väggar. Är inte grundarbetet bra kan slutresultatet bli katastrofalt.
 
 
 
Tidigare när jag monterat tårtan (lagt fyllningen mellan tårtbottnarna) brukade jag vira plastfolie runt tårtan för att den skulle få en fin form och att toppen på tårtarn skulle bli rak. När jag fyllde år i somras fick jag en anslagsring av min syster med familj och när jag använde den i helgen insåg jag att detta är någonting som jag saknat fast jag inte vetat om det. Ringen är justerbar och träs bara över tårtan för att sedan spännas. Tårtans form blir hur fin som helst och sedan är det bara att spackla den och dekorera.

Klänning från NONO


Pyrets absoluta favoritklänning just nu är från märket NONO. Trots att den är en storlek för stor har hon den på sig hela tiden. Hon hade den hela dagen i lördags på Lillebrors kalas och idag var hon och hämtade den i tvättkorgen och satte på sig den igen. Nu är det både chokladfläckar och ketchup på den och i morgon åker den definitivt inte på igen. Klänningen köpte jag på rea hos Oii och det finns några storlekar kvar.

På Lillebrors kalas hade hon klänningen på sig, ett armband från Littl by Lilit men en liten bjällra på och en fotlänk som hon fått av en kille på dagis. Det märks att hon börjar bli äldre då hon fixar till sig lite extra med både kläder och smycken inför kalas och andra festligheter.



Jordgubbstårta och godistårta

 
Igår hade Lillebror kalas för 13 barn och lika många vuxna. Det är väl ingen överdrift om jag säger att det var fullt här hemma. Lillebror hade önskat sig en godistårta trots att jag hoppats på någonting annat så att jag kunde få modellera lite vilket var länge sedan.
 
 
Jag bestämde mig för att göra en godistårta och en lika enkel jordgubbstårta. Till det hade jag gjort bountybollar, kladdkaka och chokladbolle pops som jag lade i en cellofanpåsar med snören runt. Om ni inte har tid att göra egen god tårtfyllning kan jag verkligen rekommendera den på pulver (mousse) som cakedesign säljer. Varje förpackning kostar 42 kr och räcker till två fyllningar. Den som smakar jordgubb är fantastiskt god och innehåller små torkade jordgubbsbitar. Jag har alltid några burkar hemma som jag kan vispa ihop när jag har bråttom. Dessvärre tycker jag att cakedesign inte är speciellt snabba när det gäller leveranser så köp inte i sista sekunden.
 
 
 
 

Smultron i september

 
Redan i går eftermiddag började min njure lugna ner sig och idag har jag bara en molande värk som är helt ok. Det känns inte om jag inte tänker efter och därför har jag varit fullt sysselsatt hela dagen. Jag har nämligen haft semester idag vilket har varit planerat sedan länge och dagen har gått åt till att baka inför morgondagens kalas. En kompis kom över för att äta lunch och det var trevligt att få någon att prata med när jag legat ensam här hemma i flera dagar.
 
 
Ute på balkongen börjar blommorna vissna lite smått men helt plötsligt har smultronen vaknat till liv som jag trodde att jag tagit död på i somras. Jag och barnen satte nämligen smultronfrön i maj och när de sedan började växa till sig åkte vi på semester. När vi kom hem efter fyra veckor fanns det bara några bruna blad kavar i blomkrukan men jag vattnade på ändå och nu är plantorna verkligen jättefina. Hoppas bara att det inte slår till och blir frost innan vi kan njuta av våra första egenodlade smultron.

Förbaskade njure

Bild: www.njursten.se
 
Det har inte blivit några inlägg här inne under de senaste dagar då jag har en njure som jäklas med mig igen. Sedan jag började springa på allvar i juli har jag haft njurstensanfall ett antal gånger och kissar blod med jämna mellanrum. Igår hade jag det värsta anfallet sedan jag sprängde mina njurstenar för över ett år sedan.
 
Medicinen som jag tar (morfin och kodein) gör att smärtan försvinner för ett tag men tyvärr blir jag väldigt illamående och helt avdomnad i kroppen. Idag har jag varit hemma då jag har en pulserande värk i sidan och en ruskig huvudvärk. Igår var jag på sjukhuset och gjorde en datortomografi så förhoppningsvis får jag svar från läkaren inom en vecka för att se hur vi ska gå vidare.
 
Jag har verkligen inte tid med detta då jag har ett jobb att sköta och en kalas att fixa. Lillebror ska nämligen ha kalas på lördag och 14 barn är bjudna. Jag har börjat inse att det är många barn och jag vet inte ens var alla ska sitta när tårtan serveras. Ja, jag problem är till för att lösas och jag kommer nog på någonting,

Ohpopsi skräddarsydda tapeter

När hösten snart är på intågande börjar det bli dags att planera för lite renovering och fix här hemma. Det är inga stora saker då köket är mer eller mindre klart och badrummet blev klart i påskas. Däremot finns det en hel del mindre saker som måste göras.
 
Golvet i Lillebrors sovrum och vårt ska läggas om och nästan hela lägenheten skulle behöva målas. Både Pyret och Lillebror vill ha en tapet i sina rum och jag har letat runt ett tag men det är svårt att hitta en som passar. Förhoppningsvis har jag hittat lösningen hos ohpopsi. Där går det att beställa tapeter i olika storlekar så att det ska passa utrymmet perfekt. Nedan ser ni Pyret och Lillebrors favoriter.
 
 
 
 

Att ha ätit Peka

 
Igår kväll var det sista dagen i Kroatien och vi hade bokat bord på en restaurang vid havet som skulle laga Peka till oss. Det är en lokal maträtt där man lägger ner kött, potatis och grönsaker i en ungsfast form som sedan ställs på glödande kol. Över läggs ett järnlock som sedan täcks med ännu mer glöd.
 
 
 
I vårt fall bestod köttet av kalv, lamm och kyckling och till det serverades en sallad. Maten var god men jag skulle gärna velat ha någon typ av sås då jag tycker att det blev lite torrt.
 
 
Nu är vi alltså hemma igen och jag saknar båder värmen och poolen men mest av allt saknar jag att inte behöva stressa. Det är det jag kommer att sakna riktigt mycket nu när vi är tillbaka igen. Vi har tagit dagen som den kommer i en vecka och det är riktigt skönt. Mer av den varan skulle inte skada.
 
 
 

Promajna från ovan

 
I morse ringde klockan redan 06.20 då jag och en annan av fruarna hade bestämt oss för att ta en vandring upp i bergen innan det var dags för frukost. Vi gick genom olivlundar och vinodlingar innan vi kom upp till en by cirka en timmes promenad från huset. Sedan gick vi utmed berget en bit innan det bar av nedåt igen.
 
 
 
Det var en riktigt bra start på dagen och vi kom ner innen solen började gassa som mest. Resten av dagen spenderade vi vid poolen då Lillebror blir så trött av värmen och behöver sova lite mitt på dagen. Lunchen intog vi som vanligt på en restaurang vid stranden och sedan gick vi hem till poolen igen.
 
 
 
Idag är det sista kvällen här i Kroatien och tidigt i morgon kommer bussen för att hämta oss och skjutsa oss till flygplatsen i Split. De flesta av oss är helt överens om att det inte skulle ha varit helt fel att stanna en vecka till. Hoppas bara att det är varmt hemma för annars kommer vi att få lite panik, här är det nämligen runt 31 grader i skuggan.

Att besöka Bratus

 
 
I morse tog killarna på sig gymnastikskorna och knallade upp en bit på berget som ligger bakom huset. Turen var tydligen helt ok men då vi är vana att vandra i Österrike är detta som att kliva upp på en liten kulle. Vi får se om vi tjejer gör om samma sak i morgon istället för att ta en löptur vilket jag faktiskt har lyckats få in vid två tillfällen tidigare under veckan.
 
 
Hela dagen har vi spenderat i en liten by som heter Bratus. Den ligger ungefär 1 kilometer från Promajna där vi bor och det var en riktigt fin promenad utmed vattnet för att komma dit. Jag måste säga att stranden var den finaste som vi hittills varit på och det fanns även en studsmatta, gungor och lite annat till barnen.
 
 
När vi skulle hem stannade vi i byns enda restaurang som heter Konoba. Det är en fiskrestaurang som ligger precis vid vattnet och maten var riktigt god. Helt klart den bästa restaurangen vi varit på under vår semestervecka. I morgon har vi bokat in oss för att äta Peka. Det måste förbokas då det tar lång tid att laga till. Jag ska berätta mer i morgon.
 
 
 
 

Att bada varje dag

 
Här i Kroatien har vi det verkligen toppen. Vädret är bra (väldigt varmt) och vi tar det verkligen lugnt varje dag. Det är första gången som vi är på en badsemester sedan Pyret föddes för över fem år sedan. Visst, vi har hunnit besöka San Francisco, Österrike, Boston och flera andra länder i Europa men att just ligga och slappa på stranden har aldrig blivit av. Jag måste säga att en badsemester faktiskt är riktigt skönt, i alla fall som den vi har nu.
 
 
Vi har hyrt ett stort hus där varje familj har en egen lägenhet med egen dusch och toalett. Till det finns det ett stort gemensamt kök, pool och en stor terass. Det fungerar verkligen hur bra som helst och de sex barnen är verkligen jättesnälla mot varandra.
 
 
Dagarna består av bad i poolen, lunch, bad i havet och middag. Det mest jobbiga vi har på dagarna är att bestämma var vi ska äta vilket i och för sig är ett trevligt problem att lösa. När barnen sedan har lagt sig sätter vi vuxna oss på terassen och tar ett glas vin eller två. Riktigt mysigt att hinna få tid att prata ordentligt med varandra.
 
 
Idag har Pyret lärt sig att snorkla. Hon har bara simmat runt i poolen ännu men jag tycker att hon är jätteduktig. Det är fördelen med att ha tre barn med på resan som är äldre än henne. Hon lär sig verkligen en massa från dem och härmar efter så fort hon ser någonting som hon tycker verkar kul.

Håll i hatten

 
Idag har det varit väldigt varmt här i Kroatien (31 grader i skuggan). Förmiddagen spenderade vi vid poolen och lunchen intog vi på en restaurang mitt på stranden. Efter maten blev Lillebror så trött att han ville gå och sova så jag tog med honom hem och låg vid poolen under tiden han sov.
 
 
Middagen åt vi på en annan restaurang med utsikt över havet och jag åt underbara havskräftor. Vi fick som vanligt se en fantastiskt solnedgång och jag måste verkligen lära mig fotografera den så att jag kan visa några tjusiga bilder. På vägen hem började det blåsa och nu är det halv storm. Alla badkläder, saronger och handdukar som vi lagt på tork på altanräcket hade fått vingar och flugit iväg när vi kom hem. De flesta hittade vi på altanen men ett bar bikinibyxor och vår sarong är spårlöst borta. Vi får ta och leta vidare i morgon men just nu är det för mörkt ute. Trots att det blåser så att vi tror att taket snart ska lyfta är det riktigt varma vindar. Vi får se hur det ser ut på tomten i morgon när vinder förhoppningsvis har lagt sig.
 
 
 
 

En båttur till Hvar och Brac

 
 
 
 
Idag var det då dags för en båttur till två öar utanför kusten där vi bor. Det är egentligen inte min grej att åka båt men jag följde med för barnens skull. Vi åkte klockan nio på morgonen och 1 1/2 timme senare steg vi iland på ön Hvar. Där hade vi en timme på oss innan båten lade ut igen och vi hade tyvärr inte tid att se så mycket. Det fick bli en liten promenad och vi köpte även lite snacks på bageriet som lunch. De har alla möjliga kalla pizzor, bullar med ost och skinka och lite annat matnyttigt. Jag och maken köpte någon form av filoknyten med fetaost som verkligen var supergoda.
 
 
 
 
Nästa stop var byn Bol på ön Brac där vi besökte den kända stranden Bol Beach. Tyvärr kan jag säga att det inte var så mycket att ha. Hur mycket folk som helst och inte vackrare än den strand som vi har nedanför huset som vi hyr. Lillebror var så trött att han somnade på en filt under ett pinjeträd och efter fyra timmar på stranden var det dags att åka hem igen.
 
 
 
På båten hem fick vi middag som bestod av fisk eller kyckling. Under hela turen spelades musik och efter maten hoppade Pyret, Lillebror och en kille från en av de andra familjerna upp på en gigantisk bashögtalare i fören och började skaka loss. Snacka om att de satte fart på de andra medresenärerna för det blev verkligen fullt ös och det var sedan fullt med folk som dansade loss och klappade händerna åt våra barn. Det slutade med att det blev värsta partybåten.
 
På vägen hem tillbaka till huset fick barnen glass (tack morfar för glasspengarna) och vi vuxna köpte med oss en massa smask som vi åt när barnen somnat.

Att bada i havet i Kroatien

 
Idag har vi spenderat nästan hela dagen vid havet här i Kroatien. Morgonen började med dopp i poolen och sedan lite solstolshäng innan vi traskade ner till stranden för att äta lunch. Sedan stannade vi kvar några timmar och det var hur skönt som helst i vattnet och väldigt salt. Vi köpte även en uppblåsbar båt och en madrass som barnen lekte med.
 
 
Vi passade även på att köpa badskor då stränderna här består av stora stenar och dessutom finns det en hel del sjöborrar som det inte är så trevligt att kliva på. Maken simmade ut en bit och plockade upp en sjöborre så att alla barnen fick se och när han berättade att det även fanns fiskar och sjögurkor ville Pyret absolut se en sjögurka. Där gick dock gränsen för maken då han inte ville ta i en slajmig gurka.
 
 
I morgon ska vi åka på en båttur till öarna Brac och Hvar där vi åker klockan 9 på morgonen och kommer hem 18.00. För min del är det ingen höjdare då jag alltid blir sjösjuk hur lungt det än är på havet men vi behöver vara två vuxna om våra vildbasar till barn ska kunna åka på utflykt (alla andra här ska åka iväg och då vill givetvis våra också åka).

RSS 2.0