Att få skor vita igen

 
Mina favorit sneakers i skinn som har tio år på nacken börjar se aningen tilltufsade ut. Kruxet är att de är så otroligt sköna och därför vill jag gärna ha dem kvar men jag vill att de ska se lite fräschare ut.
 
 
Räddningen för dem blev en fläcksuddare som jag hittade på Clas Ohlson. Jag tog bort skosnörena för att tvätta dem i maskinen (borde nog egentligen köpa nya) och sedan blötte jag ner en del av fläcksuddaren med lite vatten. Efter det började jag gnugga på skorna och vips var de vita igen.
 
 
Dock blev skinnet lite torrt vilket inte är så konstigt då jag aldrig smort in dem under 10 år. Efter fläcksuddaren
smorde jag därför in dem med skokräm och nu kan jag använda skorna igen utan att skämmas för att de ser ut som skrutt.

Sega maränger

 
Här kommer ett fantastiskt recept för att få spröda maränger som är sega i mitten. Jag gjorde dessa under påsken och hade som dekoration på påsktårtan. Jag har aldrig misslyckats med maränger som vispas över vattenbad men när jag har försökt på annat sätt har det gått både si och så.
 

4 äggvitor
2.5 dl strösocker
valfri pastafärg
 
Sätt ugnen på 100 grader eller 80 grader om du har varmluftsugn. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knäck äggen i en rostfri bunke (jag brukar använda bunken till min KitchenAid), blanda ner socker och sätt bunken över ett vattenbad.
 
Vispa marängsmeten hela tiden till dess temperaturen visar mellan 60-65 grader. Ta då bort bunken från vattenbadet och fortsätt sedan att vispa. Antingen med en elvisp eller med hjälp av en assistent.
 
Vispa nu marängen tills den är helt kall ca 10-15 minuter. Om du vispar i en assistent kan du nu förbereda dina spritspåsar, spritsar och färger. Jag föredrar pastafärger från Wilton.
 
Dela upp smeten i flera skålar och blanda ner en färg i varje skål. Rör om. Klicka ner marängsmeten i spritspåsarna och spritsa ut maränger på plåten. Se till att de blir ungefär lika stora så att de behöver gräddas lika länge.
 
Grädda i mitten av ugnen eller grädda flera plåtar på en gång om du har varmluftsugn. När de gräddats 1 timme, öppna ugnen och släpp ut ånga och grädda lite till. När marängerna släpper från bakplåtspappret är de klara.
 
Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen över natten. Förvara marängerna torrt.
 
 

Bästa galgarna

 
Min garderob började bli lite överfull och då hittade jag dessa fantastiska galgar som hjälpte mig ur mitt dilemma. Jag har alltid trott att kläder blir förstörda av smala galgar och har därför haft breda vitfärgade galgar i trä. Visst, det ser fint ut men tar så sjukt mycket plats. Dessutom är galgarna hala och tunna toppar och blusar trillar lätt av.
 
Biltema hittade jag dessa smala galgar med sammet som är hur bra som helst. De är tunna vilket gör att det blir mycket mer utrymme i garderoben och överdelar och byxor halkar inte av. Ett 5-pack kostar 29.90 kr och det går att köpa till axelkuddar.
 
Ett hett tips till er som vill få lite mer plats för era kläder.

Bubbel med passionsfrukt

 
I påskas bjöd jag på bubbel med passionsfrukt till gästerna som en välkomstdrink. Den är mycket enkel att göra och ser riktigt fin ut i glasen. Receptet hittade jag i tidningen Lantliv mat & vin.
 
För en av gästerna gjorde jag den på alkoholfri äppelcider och det var tydligen jättegott.
 
 
Bubbel med passionsfrukt ca 6-8 glas
 
4 msk socker
1 citron
4 passionsfrukter
1 flaska väl kyld mousserande vin eller alkoholfri cider
 
Ta fram champagneglas eller andra glas som du tycker passar. Häll ut sockret på en liten tallrik. Doppa glaskanterna i kallt vatten och doppa sedan varje glaskant i sockret.
 
Skär citronen i tunna skivor. Dela passionsfrukterna och skopa ut en halv frukt i varje glas. Lägg i några citronskivor och fyll på glasen med kallt bubbel.

Blommig sommarklänning

 
Jag har förbjudit mig att köpa fler blå, grå och svarta kläder (förutom jeans). Nu har jag fuskat lite genom att köpa en mörkblå klänning från Lindex med stora blommor på. Den sitter som en smäck från midjan och uppåt och sedan är det vidd i kjolen.
 
 
Den är jättefin att ha som den är, med en blå kofta eller en blå kavaj. Just det, inte så mycket blått var det men det är ju så snyggt.

Smarrig laxröra

 
Den här laxröran gjorde pappa på påskafton och den är verkligen jättegod. Funderar på att göra en likadan till midsommar och den fungerar på en buffé, som förrätt eller när som helst bara för att den är så god.
 
Laxröra i snapsglas ca 10 glas
 
Ingredienser:
 
150 g kallrökt lax
1 knippe färsk gräslök
1/2 liten rödlök
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 msk citronsaft
1 msk röd rom
salt och svartpeppar
 
Dekoration:
 
3 tunna skivor kallrökt lax
dill
röd rom
 
Skär laxen i riktigt små bitar och lägg i en bunke. Finhacka gräslök, rödlök och blanda ner i bunken. Blanda i majonnäs, creme fraiche, citron, rom, salt och peppar. Låt stå svalt ca en timme.
 
Servera laxröran i snapsglas och dekorera med fina skivor av lax, rom och dill.
 
 
 
 
 
 

Påskpresenter

 
Innan påskafton gick Lillebror omkring och sa att han minsann förstod att det är jag som är påskharen och att det är jag som köper alla presenter. Jag nekade förstås men har stod på sig.
 
 
Dagen innan påskafton stannade jag uppe efter det att barnen lagt sig och började gömma deras presenter. Deras högsta önskan från haren har varit pokémon kort vilket är hysteriskt populärt här hemma. Klart att haren hade fixat det och bästa pris hittade jag på Webbhallen.
 
 
 
Det blev även lite kläder och var sin påse med godis och flygande kycklingar. Man stoppar in pekfingret i huvudet, drar i fötterna och så flyger kycklingen iväg. Riktigt kul måste jag säga. Jag ordnade en karta så att de visste var de skulle leta. Lillebror sa inte ett ljud om att det var jag som var haren utan gick stolt omkring och visade mig var haren hade gömt presenterna. Verkar som om han tror på påskharen trots allt.
 
Senare på kvällen fick barnen så många påskägg från familj och vänner att det kommer räcka många lördagar framöver.
 
 
 
Till de vuxna köpte jag presenter från Tehuset Java. Jag älskar deras sortiment och de slår in allt i så fina cellofanpåsar. Hjärtkoppen köpte jag till en 12-årig tedrickare och den uppskattades verkligen.
 
 

Påskafton

 
Nu är vi tillbaka på Lidingö och vi åkte på hem på påskdagen. Vi anade att det skulle vara mycket trafik idag och därför åkte vi hem igår men jag vet inte om det hjälpte så mycket. Totalt var det tre olyckor mellan Sundsvall till Stockholm och ibland var vi helt stillastående i köer.
 
 
 
Desto trevligare var det på påskafton. Vi åt middag hemma hos mina föräldrar och vi var totalt elva personer. Det bjöds på olika typer av lax, västerbottenpaj, sill, ägg och en sagolik laxröra som jag ska visa i ett senare inlägg. Den var bland det godaste jag har ätit på länge.
 
 
Maken hade bakat små bröd som skulle se ut som kaniner men jag tycker nog att det mer blev som små möss. De fick ingå i dukningen och låg på gästernas tallrikar.
 
 
Jag gjorde tårtan och barnen dekorerade den. Barnen gick verkligen all in när det gäller dekorationerna och jag ska även ta ett separat inlägg om den senare.
 

Idag är det lugnt här på ön och snöflingorna dalar ner utanför fönstret. Jag och barnen var ute på en mycket kort cykeltur för en liten stund sedan och det känns helt fel att det snöar. Jag vill ha vår och det såg ju så lovande ut för några veckor sedan. Nu verkar det som om våren helt har kommit av sig. Snacka om upp- och nervända världen.
 
 

Kroppkakor

 
Mamma bjöd på kroppkakor i veckan och de är så otroligt goda. Favoriten är dock att äta uppstekta kroppkakor dagen efter med lingonsylt och skirat smör. Mums!
 
Här kommer receptet och fler bilder:
 
Kroppkakor 4-6 personer
 
12 medelstora kokta kalla potatisar
1 ägg
3 dl vetemjöl
salt
 
Fyllning
 
1 1/2 - 2 hg rimmat fläsk
1 gul lök
kryddpeppar
 
Mosa potatisen. Blanda moset, gärna på ett bakbord, med ägg och vetemjöl. Smaksätt med lite salt. Skär fläsk och lök i tärningar. Fräs upp dem och krydda med lite kryddpeppar. Låt fläskblandningen kallna.
 
Forma potatisdegen till en tjock rulle. Skär den i bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fyll den med fläsk och lök. Rulla in fyllningen och platta till kroppkakorna. Koka upp vatten och salt. Lägg i några kroppkakor i taget. Koka dem tills dess de flyter upp och sedan ytterligare ca 5 min.
 
Servera kroppkakorna med lingonsylt och smält smör.
 
Dagen efter är det gott att skiva kroppkakorna och sedan steka dem i smör. Servera precis som tidigare med lingonsylt och smält smör.
 
 
 
 
 
 
 

En sparktur på isen

 
 
Tredje dagen i rad med sol och fint väder vilket inte är så illa. Det blev en tur med sparkarna till andra sidan sjön där det grillades korv och lektes.
 
 
Pyrets kommentar var -Ska vi grilla korv idag igen?!
 
 
 
Jag har ordnat inför morgondagens tårta. Det är inte nådigt vad mycket som ska göras nämligen fyra fyllningar, macarons, färgglada maränger och tårtbottnar. I morgon ska jag göra en drottningsmörkräm att klä tårtan med och sedan ska barnen dekorera.

Påskkärringar

 
Vädret är lika härligt idag och barnen passade på att klä ut sig till påskkärringar och gick runt i byn för att lämna påskkort som Pyret ritat.
 
 
När de kom tillbaka hade de godis och pengar i korgen och var mycket nöjda över sin promenad. Pyret tyckte det var så spännande då hon inte trodde att någon kände igen dem.
 
Nu är det äggtoddy på altanen men snart ska vi förbereda middagen då mina föräldrar, syrran och hennes man blir kvällens gäster.

Pimpelfiske

 
Vilket härligt väder vi har haft idag. Nästan vindstilla och soligt.
 
 
Vi packade ryggsäckarna och tog bilen en liten bit härifrån där vi sedan gick (barnen åkte skidor) fram till en liten stuga som mamma och pappa har vid en liten sjö.
 
 
 
Där borrade pappa upp hål i isen och barnen pimplade för glatta livet. Fiskarna var lite för små och vi såg till att de kom tillbaka i vattnet. Vi får fiska upp dem i sommar istället.
 
 
 
Det blev korvgrillning och lite upptäcktsfärd i skogen.
 
 
 
 
 
Vägen som vi gick till och från stugan vad värsta motorvägen för älgar. Det var mängder med spår och stora högar med älgbajs överallt.
 
 

Förberedelser inför påsk

 
Nu är det full fart med förberedelser inför påskafton. Jag har gått igenom några tidningar för att få lite inspiration och Lillebror har bestämt att vi tillsammans ska baka tårtan på bilden som är med i senaste numret av ELLE mat & vin. Jag anar att han är sugen på just den tårtan då den ska dekoreras med macarons och det är bland det bästa han vet.
 
Vi blir tolv personer till middagen på påskafton och det är en tradition att alltid fira den tillsammans här upp i Jämtland. Syrran med familj har inte varit med nu på några år men i år kommer i alla fall hon och hennes man upp för att göra oss sällskap vilket är kul.
 
Jag får återkomma med bilder på hur tårtan blev.

Sötnosar

 
I lördags kom vi upp till Jämtland och igår gick vi till våra grannar för att hälsa på. Pyret brukar mer eller mindre bo där när vi är här då de har sju hundar, två katter, en tupp, en höna och tio kycklingar. Det är så långt det går att komma himmelriket för henne.
 
 
 
Nu har de också en liten kooikervalp som är runt fyra månader gammal. En riktig liten sötnos. Det är så kul för barnen att få umgås med djur och att få gå ut i ladugården för att se om hönan har lagt några ägg.
 
 
I höstas hade vi får som gick och betade precis vid tomten. Mysigt, mysigt.
 
Idag blir det en innedag då det är mulet och lite halvregnigt. Pyret är som vanligt nere hos grannarna och mamma ska snart börja laga kroppkakaor.

Overkligt

 
Nu när det har gått två dagar efter attacken i Stockholm känns det fortfarande overkligt att det över huvud taget har hänt. Jag var själv på Drottninggatan i fredags vid lunchtid och jag brukar gå just den sträckan där bilen körde men ändå kan jag inte förstå att någonting sådant kan hända.
 
När maken visade mig en film tagen i en affär där det går att se människor som springer för sina liv och sedan dundrar lastbilen förbi så att kläderna i butiken fladdrar i vinddraget då börjar det sjunka in att det är sant. Det känns så orättvist att oskyldiga människor ska behöva sätta livet till för att en galning löper amok. Med tanke på hur många människor som går på just Drottninggatan är det ett under att inte fler omkom.
 
Det enda positiva i detta elände är att se hur människor ställer upp för varandra och enas även om de aldrig har träffat varandra tidigare.

Minigrisar

 
Lillebror var och lekte med en kompis på eftermiddagen idag och då passade vi andra på att ta oss ut i solen. Pyrets förslag var att åka till Stora skuggans 4H-gård. 
 
 
Det första vi såg när vi kom var 8 små minigrisar och deras mamma som gick runt och bökade i en stor hage. Det är verkligen bland det sötaste jag har sett och speciellt när de spratt till och sprang iväg och landade på ett syskon som rullade baklänges och tjöt till som bara grisar kan göra. Jag hade helt klart velat ta med en hem men liten blir stor men nu är de bara fem veckor gamla och söta som socker.
 
 
 
Vi träffade också getter, hästar, höns, tuppar och kaniner. Det ska tydligen också finnas får, kossor och katter. Efter att vi tittat på alla djur (och gått tillbaka till grisarna flera gånger) blev det glass i solen. En himla mysig söndagseftermiddag.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0