Margrethe skålar i mängder

Jag har helt glömt att berätta om vad jag fick för presenter när jag fyllde 40 år. Av mina föräldrar och syster med familj fick jag ett långweekend på en herrgård. Troligtvis blir det Rånäs slott. Det verkar jättemysigt med fina rum, härlig middag med god dricka till, långa promenader och bubbelbad nere på bryggan. Troligtvis kommer vi att sticka iväg någon gång i vår.

Av maken och barnen fick jag diamantörhängen. Min vigselring har nämligen en stor diamant i mitten och flera små i ett band på två sidor om den stora. Min önskan har varit att få en enstensdiamant i varje öra och det var precis vad jag fick. De är gjorda av samma guldsmed som gjorde vigselringen. Jag har på mig dem nästan varje dag men maken tycker att jag ska ha dem vid speciella tillfällen. I början var jag rädd för att tappa dem men den lilla pluppen bak på örhänget sitter fast ordentligt och de ska nog sitta på plats. Jag fick även biljetter till Veronica Maggios konsert på Cirkus i Stockholm.

Av svärmor och svägerskan med familj fick jag en mängd Margrethe skålar. Allt från 5 liter ner till den minsta. Dessutom fick jag lock till vilket verkligen är kanon. Nu kan det bakas och lagas mat i mängder. På bilden saknas en bunke som är 3 liter då den står i kylen med pastasallad i.

Margrethe skålar med lock

Foto: Privat

I övrigt fick jag ett silversmycke, pengar, godis och ett badmintonset med fyra racketar och nät. Igår fick jag även ett antal bakböcker av familjen S. Jag ska ta några kort på böckerna och lägga ut på bloggen.

Tusen tack till alla er som uppvaktade mig på min födelsedag!

Hemma igen

Nu har vi kommit hem från vår resa i Jämtland. Det är något speciellt med att komma hem till ett rent och städat hem när man har varit borta under en längre tid. Barnen började leka med sina leksaker på en gång och var glada över att få vara hemma. Visst det är toppen att vara borta på semestern men vi har endast vait hemma tre dagar sedan den 31 maj. Under några dagar är det full fart här hemma då vi ska träffa kompisar varje dag. Sedan bär det av på äventyr igen. Sista dagen i Jämtland hade vi kanonväder och vi tog båten på en liten utflykt. Vi åkte till en obebodd ö där vi hittade en kanonfin sandstrand med kristallklart vatten. Enda nackdelen var att det var full med myror på stranden som ville bitas. När vi väl stod i vattenbrynet var det ok och det blev mycket badande för maken och Pyret (det var dock lite kallt för min smak).

Bad i Jämtland

Bad i Jämtland

Bad i Jämtland

Bad i Jämtland

Foto: Privata


Vindkraftverk

Igår var det lite tveksamt väder här och vi visste inte riktigt om det skulle bli regn eller sol. För att göra en liten utflykt i alla fall tog vi bilen till några vindkraftverk för att titta lite. Vi kan se dem på avstånd ibland men vi har aldrig varit uppe och tittat på dem förut. Vi packade in oss i bilen men när vi väl kom fram fick Pyret spunk och skrek och vägrade gå ur bilen. Hon tyckte att de var jätteläskiga och stannade i bilen hela tiden. Vi andra gick ut och tog oss en titt. Det jag slogs av var att de är så enormt stora. Dessutom lät det riktigt ordentligt när bladen svischade genom luften. När dessa byggdes var jag här och körde om en av lastbilarna på vägen och på flaket låg en av vingarna. Det känndes som om vi aldrig skulle komma om då den var hur lång som helst. Det var i alla fall häftigt att nu stå på marken och se dessa giganter.

Runt omkring kraftverken finns flera myrar och bara ca 30 meter från ett av verken hittade min pappa några hjortron som Pyret och Lillebror smaskade i sig snabbt som ögat.

Vindkraftverk

Vindkraftverk

Vindkraftverk

Nyplockade hjortron från myren

Vindkraftverk

Foton: Privata

Klippdockan Älvan Spindeltår

Är det fler än jag som hade klippdockor som leksak när de var små? Jag kommer ihåg att jag tog mammas tidningar vilka var som Hemmets Journal och där fanns det olika klippdockor i varje nummer. Sedan kunde jag leka med dockan en lång stund och jag tror faktiskt att det finns några kvar på gamla gården. Det kan vara kul att leta fram några för att visa Pyret. I ett tidigare inlägg har jag tipsat om sidan unga fakta där det finns en massa pyssel för barn. Där hittade jag olika klippdockor och Pyret fastnade förstås för denna som är en älva. Först printade vi ut den på vanligt papper men insåg att livslängden inte skulle vara mer än några minuter och då kom pappa på att vi skulle använda oss av hans lamineringsmaskin. Den plastar in saker och en inplastad klippdocka skulle hålla betydligt längre än en vanlig. Dockan blev jättefin och Pyret kan leka med den länge innan den går sönder (om den nu alls gör det). Pyret blev i alla fall riktigt nöjd och gillar mest vingarna som kan sättas bak på dockan.

Klippdocka älvan spindeltår från unga fakta

Klippdocka älvan spindeltår från unga fakta

Klippdocka älvan spindeltår från unga fakta

Klippdocka älvan spindeltår från unga fakta

Foton: Privata


Fixardag och Noblesse Biscotti Crisp

Igår hade vi förväntat oss regn och dåligt väder men istället var det kvavt och riktigt varmt. Det hade däremot behövts en regnskur för att rensa upp och få det att kännas lite mer fräscht. Maken och min pappa var iväg på gården för att fixa lite i stora huset. Det behöver renoveras en del men det är mest ytskikt som behöver göras om. Denna gång är det vardagsrummet och tvrummet som står på agendan. Vi kommer inte hinna göra så mycket innan vi åker hem men en del blir det i alla fall. Igår rev de ner elledningarna i båda rummen, tog bort listerna mot taket och reglade i taket. I morgon ska elektrikern komma hit och dra nya ledningar. Sedan ska det nya taket upp vilket vi borde hinna med innan vi åker hem. Nästa gång vi åker upp är det dags att sätta upp tunna gipsskivor på väggarna, spackla och tapetsera. Efter det kan vi lägga golv och sedan blir det till att flytta in möblerna och inreda. Det är enligt mig den roligare biten men allt annat måste givetvis göras innan annars blir det en aningens svårt.

Jag tog hand om barnen hela dagen medan de var i huset och när de sedan kom hem till middagen slappade vi med lite gott att dricka och vi smaskade även på en ny smak på Noblesse. Den heter Noblesse Biscottti Crisp. Tyvärr är det inte en variant som jag eller någon av de andra blev speciellt förtjusta i. Ingenting att rekommendera med andra ord. Jag tycker att den smakade väldigt mycket marsipan.

Cider päron, vildäpple och fläder

Noblesse Biscotti Crisp

Foton: Privata

Eva Solo AquaStar vattenkanna

Vår vattenkanna som står framme i köket (i brist på plats att ställa undan den) har verkligen gjort sitt och lite därtill. Det är en billig kanna à la IKEA och en gång i tiden var plasten i alla fall vit men nu är den nog mer smutsgrå än något annat. Som sagt, det är en skam att ha den ståendes framme i vårt annars ganska fina kök. Nu har jag hittat ett annat alternativ (dock även den i plast) och det är vattenkannan AquaStar från Eva Solo. Stilren och snygg är den i alla fall och kommer att passa kanon i köket och på alla andra platser där jag kan tänka mig att ställa den.

Eva Solo AquaStar vattenkanna

Eva Solo AquaStar vattenkanna
Bilder: www.danskdesign.nu

Falu Rödfärg

Vi har haft en del "fixa" grejer på agendan nu när vi har varit uppe hos mina föräldrar. En av de viktigare sakerna har varit att lägga nytt tak på ladugården. Tyvärr kommer det inte att hinnas med av olika anledningar och den största orsaken är nog vädret. Den kommande veckan ska tydligen bjuda på en hel del regn och då är det inte speciellt kul att stå på ett halt tak. Igår var det i alla fall strålande väder och för att vi ska få någonting gjort bestämde jag mig för att börja måla gäststugan som står på tomten. Det är ett gammalt timmerhus och det är i stort behov av att målas om. Jag kan lätt säga att jag har vansinnigt ont i handleden efter ett antal timmars målande och ändå har jag bara gjort en av fyra sidor. Det är knepigt med gamla timmerstockar för det blir sprickor och hål som nästan är hopplösa att fylla med färg. Som ni kan se på bilden är det i alla fall stor skillnad på den målade och den omålade väggen. Vi får se hur många sidor jag hinner med innan vi åker hem.

Timmerhus målat med falu rödfärg

Timmerhus målat med falu rödfärg

Foton: Privata

Kladdkakemuffins med chokladfrosting

Igår var det att baka som stod på agendan. Det är nämligen så att en dag i veckan under juli månad är det café här i byn där mina föräldrar bor. Den är någon av de boende eller någon sommargäst som anordnar det hela och igår var det min och mammas tur tillsammans med en annan dam från byn. Hon bakade tre sorters kakor och mamma gjorde rimbobullar. Själv bakade jag kladdkakemuffins med chokladfrosting. Sedan satte jag dit blommorna och bladen som vi gjort dagen innan. Det blev en succé och gästerna tyckte att vi hade gjort en supersmarring kakbuffé. Vi hade runt 80 gäster vilket inte är fy skam med tanke på att antalet boende i byn inte är speciellt många. Det var superkul och det var full rulle fram till klockan 20.30 på kvällen. Då jag stod för allt handdiskande under tiden känner jag att jag har gjort mitt vad det gäller diskning för flera år framöver.

Kladdkakemuffins med chokladfrosting och blommor och blad i sockerpasta

Kladdkakemuffins ca 15 st

100 g smör
75 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker

Smält smör och choklad i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner resten av de torra ingredienserna och sist chokladsmöret. Rör försiktigt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 min.

Chokladfrosting ca 15 st

120 g mörk choklad
150 g rumstempererat smör
160 g florsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt chokladen och vispa lätt.

Tre sorters kakor

Rimbobullar

Vi hade även köpt Frödinge kladdkaka för de som var allergiska mot mjölkprodukter. Det blev några bitar över och för att piffa upp den till oss andra som åt upp den senare lade vi dit några av blommorna som blev över.

Frödinge kladdkaka för mjölkallergiker

Foton: Privata

Blommor och blad av sockerpasta

Nu börjar klockan bli mycket och det är dags att krypa till sängs. Först ska jag bara visa några bilder på vad jag och mamma har hållit på med hela kvällen (och halva natten känns det som). Det är nämligen en liten happening här i byn i morgon som jag och mamma ska hålla i och därför har vi gjort blommor och blad av sockerpasta på löpande band. Jag visar lite bilder i morgon på vad vi ska ha dem till. Jag kan i alla fall säga så mycket som att det kommer att bakas en hel del i morgon.

Blommor av rosa sockerpasta

Blad och blommor i sockerpasta

Foton: Privata

Barnkul för regniga dagar

Nu har vi haft fint väder i tre dagar men förbereder oss för en hel del regn. Det är i alla fall vad som komma skall om man tittar på SMHI:s prognos. Då gäller det att sysselsätta Pyret så att det inte bara blir en massa tvtittande. Jag kommer ihåg att jag och min farmor gjorde trolldeg när jag var liten. Min tanke var att jag och Pyret kunde göra samma sak men jag insåg att jag måste ha ett recept. Jag surfade runt på nätet och hittade en kanonsida med massor med pyssel för barn. Det finns recept på trolldeg, instruktioner om hur man gör supersega såpbubblor, hur man gör en brustablettraket, att göra egna saltkristaller och mycket annat. Det finns även färdiga brädspel som går att skriva ut och även klippdockor men olika klädpaket. Nu känner jag att vi kommer att få kul även om vi mest kommer att vara inne om det börjar regna. Först ut är trolldegen. Det ska bli kul att se vad hon kommer att göra för några figurer. Sedan ska vi torka dem i ugnen och måla dem med vattenfärg.

Sidan heter www.ungafakta.se och där finns det hur mycket kul för barn som helst. Klicka på pyssel om du vill hitta det som jag skrivit om ovan.

Idag fick Pyret första jordgubben från mormor och morfars jordgubbsland. Tidigare har vi köpt jämtlänska gubbar i affären men det finns inget som är så gott som egenodlade.

Jämtländska jordgubbar

Foto: Privat


Rimbobullar och fint väder

Idag har vi haft fint väder och det blev till och med shorts och linne som utstyrsel. Annars har vi tyvärr inte varit bortskämda med varmt väder och hemma har jag hört att det är runt 26 grader. Nu ska jag inte sitta och sura över det utan faktiskt njuta av att vi haft 22 grader varmt här idag. Pyret älskar allt vad fika och picknick heter så länge det är utomhus. Idag plockade jag ihop en picknickkorg med saft och kakor och så satte vi oss på en filt under äppelträdet och smaskade. Lillebror gick runt till alla i tur och ordning i hopp om att han skulle kunna få i sig lite mer än det Mariekex som han fått.

Jag passade även på att baka bullar. Det är första gången i mitt liv jag gör detta och det beror nog mest på att bullar och jag inte riktigt kommer överrens. Nu har jag i alla fall fyllt 40 år och då kände jag att det var dags att ta sig an ett bullbak. Min skräck är kanelbullar men jag kommer ihåg att min farmor bakade Rimbobullar vilket jag tyckte var kalassmaskigt. De är fyllda med socker, smör och vaniljsocker och kanterna viks in mot mitten. Dagens resultat blev helt ok men nästa gång ska jag dubbla fyllningen för det blev lite klent med fyllning i mitten.

Rimbobullar fyllda med socker,smör och vanlijsocker

Foto: Privat

Rimbobullar

ca 25 stycken.
Ugnstemperatur 225 grader

Bulldeg:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning (dubbla gärna receptet):
75 g smör
1 1/2 msk socker
1 1/2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker och finhackad mandel

Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Kavla ut den till en fyrkant (40x40 cm) och skär sedan i fyrkanter (8x8 cm). Lägg lite fyllning i mitten och vik ihop kanterna in mot mitten. Lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker och finhackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter.

Skärvångens Bymejeri

Idag bestämde vi att jag och maken samt min syster och hennes familj (minus den yngste sonen) skulle åka till Skärvångens Bymejeri för att äta deras ostbuffé. Maken och jag har varit där tidigare men inte de andra. Det är hur smarrigt som helst och kostar endast 84 kronor. De delar upp ostarna i två delar. Den ena är ost från kor och den andra från get. Vi åt så att vi nästan fick ont i magen och det är verkligen supersmarrigt. Sedan gick vi och hälsade på deras kalvar och killingar. Jissus vad söta killingarna var. Jag skulle vilja ta med dem hem, varenda en.

Ostbuffé Skärvångens Bymejeri

Ostbuffé Skärvångens Bymejeri

Ostbuffé Skärvångens Bymejeri

Skärvångens Bymejeri

Skärvångens Bymejeri

Foton: Privata


Glastapeter

Nu börjar det bli ordning i vårt sovrum då alla flyttkartonger (som stått i rummet sedan 3 år tillbaka) är borta och sängborden sitter monterade på väggen. Nu är det en sänggavel som ska fixas vilket vi tänkte göra själva trots att vi har tummen mitt i handen. Dessutom ska vi sätta upp sänglamporna på väggen. Jag håller fortfarande på att leta tapeter till väggen där sänggaveln ska vara. Nu har jag hittat två alternativ från Gracia i randigt. De har även börjat göra tapeter med glaspärlor. Snyggt men inte att rekommendera till någon som har småbarn. Det är alldeles för spännande att pilla loss alla pärlorna.

Randiga tapeter från Gracia

Randiga tapeter från Gracia

Glastapeter från Gracia
Bilder: www.inreda.com



Flätad korg från Pentik

Med åren har jag blivit riktigt duktig på att inte köpa onödiga saker som är fina men som jag egentligen inte har någon användning av. Någonting ska jag väl ha lärt mig nu när jag fyller tant. Ibland kan det dock hända att någon fin sak bara tittar tillbaka på mig och ber om att få bli köpt. Så var det nu när jag gick in på Pentik i Finland och såg en stor flätad korg i en jättefin brun färg. Jag stirrade på den och blev glatt överraskad när jag insåg att den var på REA för "bara" 19 euro. Sedan började jag förhandla med mig själv. Om jag ska köpa en redigt stor korg måste jag hitta ett användningsområde för den. Efter ett tag slog det mig att jag faktiskt kan ha den i vårt sovrum. Det är nämligen så att prydnadskuddarna i sängen åker ner på golvet när sängen inte är bäddad och då golvet inte dammsugs varje dag är det lite trist om det skulle komma en liten dammråtta på dem. Nu har jag ett perfekt ställe att lägga kuddarna på. Det är tur att min man är fantastiskt bra på att packa för annars hade vi aldrig fått med den ganska ömtåliga korgen i bilen hem till Sverige.

Flätad korg från Pentik

Flätad korg från Pentik

Foton: Privata



Rosendals trädgård

Idag har det varit kusinträff Rosendals trädgård för maken. Givetvis var respektives familjer medbjudna och då de är utspridda på olika ställen runt om i världen var det riktigt kul att kunna träffas allihopa. Det var även sex barn med så det var verkligen full rulle. Det var över tio år sedan jag var på Rosendals trädgård sist och då hade jag inte barn. Då gick det att i lugn och ro sitta och njuta av omgivningen. Nu hittade vi istället massor med roliga saker för barn. Det finns en liten lekplats och en stor labyrint gjord av höga buskar. Barnen sprang runt, runt i labyrinten och det tog inte lång tid innan även vi vuxna var med i leken.

Däremot måste jag säga att maten är lite överreklamerad. Visst det var god mat och de har fokus på ekologiskt och biodynamiskt odlade råvaror. Priserna var lite väl höga tycker jag med tanke på vad man får för pengarna. Omgivningen är i alla fall fantastisk och tiden rinner iväg utan att man märker det.

Rosendals trädgård

Rosendals trädgård räksallad

Rosendals trädgård kycklinglår

Rosendals trädgård labyrint

Rosendals trädgård blombukett

Foton: Privata

Borta bra men hemma bäst

Nu har vi kommit hem efter två veckor i den finska skärgården. Vädret har varit kanon (förutom ett vansinnigt åskoväder en natt) och barnen har badat varje dag. Jag tror till och med att Pyrets kusin har varit mer i vattnet än uppe på land den senaste tiden. Nu är det bara att tvätta och packa om för snart ska vi iväg på nästa äventyr.

Här kommer några bilder från de senaste veckorna.

Slända i finland

Rosévin med jordgubbar

Vy över vatten i finland

Blommor på klipporna

Picknick på klipporna

Foton: Privata




RSS 2.0