Bokrean

 
Jag passade på att ta en tidig lunch i tisdags för att kunna botanisera bland reaböckerna på Akademibokhandeln innan det blev rusning. Redan när reklambladet kom i brevlådan bestämde jag mig för vilka böcker jag ville köpa och det blev tre till mig och tre till barnen.
 
Linda Lomelinos böcker Lomelinos tårtor och Lomelinos glass kommer att användas flitigt framöver och förhoppningsvis kan jag lära mig en hel del från Bingos fotoskola.
 
 
 
Pyret ville ha böckerna Super-Charlie och monterbacillerna och Super-Charlie och gosedjurstjuven. Lillebror fick LEGO Star Wars bildlexicon.
 
Idag har jag beställt ytterligare böcker från Adlibris och nu får även maken en bok. För min del kommer läsningen att vara säkrad ett tag framöver vilket är toppen då jag verkligen har kommit in i ett "läsa bok stim".

Millesgården på vintern

 
Vädret har varit riktigt fint idag och trots att jag blivit ordentligt förkyld tog vi på oss varma kläder och promenerade bort till Millesgården. Vi har årskort där och det är ett av våra favoritställen här på ön.
 
 
Visst är det lite mysigare på sommaren då vi kan vandra runt i timmar men det är faktiskt riktigt fint även på vintern och speciellt en dag som idag då solen strålar från en klarblå himmel.
 
 
Först började vi med att se en glasutställning inomhus innan vi gick ut för att titta på statyerna. På vintern är det lättare att se de allra minsta för de har en förmåga att försvinna bland all grönska på sommaren. För varje gång vi går till Millesgården hittar jag någonting nytt att se vilket är lite av charmen med stället. Jag tycker också om att det är så lugnt och fridfullt.
 
 
 
 
 
 

Rituals imagine

 
När det är kallt och torrt ute som nu under vintern går det åt mycket handkräm både hemma och på jobbet. Jag tycker inte om känslan när händerna är torra och sträva och därför nappade jag när en kompis berättade att Åhléns i Stockholm har rabatt på tvål och händkräm i serien Imagine från Rituals.
 
 
Antingen kan man köpa dessa båda för 115 kr eller båda tillsammans med en bricka för 165 kr. Brickan har små plastpluppar under så att underlaget inte skrapas och det är toppen då jag nu har ställt min i badrummet. Perfekt att kunna smörja in sig direkt efter att man tvättat och torkat händerna.
 
Rabatten som är på 50% gäller t.o.m söndag.

New York Mini 10K 11 juni 2016

 
Bild från www.nyrr.org
 
Nu har anmälan till New York Mini 10K i New York öppnat. Jag och min kompis anmälde oss fort som sjutton så att det inte skulle bli fullbokat. Den 9 juni åker vi till New York och den 11 juni ska vi springa 1 mil i Central Park.
 
Det ska verkligen bli häftigt men jag inser att det är dags att börja träna. Jag har inte sprungit en mil sedan i augusti förra året men varken jag eller min kompis satsar på en bra tid utan ska passa på att njuta av omgivningen under tävlingen. I vanliga fall jagar jag en bra tid men det slutar alltid med att jag inte längre tycker att det är kul att springa.
 
Hela vår New York resa har vi bestämt oss för att den går ut på att njuta. Både av staden, löpningen, drinkarna, maten och shoppingen. Det är inte klokt vad jag längtar.
 

Pennburk

 
Jag håller på att leta efter ett nytt skrivbord till Pyret då hon behöver ett större så att hon och hennes kompisar kan sitta bredvid varandra när de pysslar eller ritar. Då hon är helt hopplös på att hålla ordning på sina saker har jag börjat fixa små lådor och liknande då hon annars aldrig hittar det hon letar efter.
 
 
Förra veckan gick jag in på TGR och hittade en vas av keramik som ser ut som en hoptryckt burk. Istället för en vas har det blivit en pennhållare som får stå framme på skrivbordet innehållandes hennes favoritpennor.

Att börja läsa igen

 
Slutet på den här veckan har inte varit någon höjdare då jag måste ha fått någon magbacill som började visa sig i torsdags morse. Jag kom i alla fall till jobbet och det var lugnt fram till eftermiddagen då det satte fart på allvar. Det var bara att ta sig hem och krypa ner i sängen.
 
På fredagen var det ok till dess jag skulle hämta barnen på skola och dagis. Det konstiga är att det är bra i flera timmar och sedan blir det akut och det känns som om någon skär mig i magen. Nåja, idag har det varit lite bättre och om jag har tur kan jag följa med resten av familjen på museum i morgon.
 
När jag nu har legat i sängen har jag under vakna stunder börjat läsa Per Holknekts bok 1960-2014. Jag har inte haft så bra koll på honom förutom att han startade Odd Molly och var otrogen mot Lena Philipsson när de var gifta. När jag nu läser boken inser jag att han har haft ett helt galet liv och det är ett under att han inte har dött för länge sedan. Även om jag inte är klar ännu tycker jag att det är en riktigt bra bok och det ska bli spännande att se vad som händer under de sidor som jag har kvar.
 
 
Inser när jag titta på bilden ovan att det är dags att köpa nya sängbord då mina saker inte får plats. Tyvärr kan vi inte köpa den "vanliga" storleken 40x40 cm då vi har en garderobsvägg på makens sida som vi måste komma in i och det är lite svårt att hitta mindre varianter som är fina.

Quornfiléer med broccoliomelett

 
Det är sällan vi äter en köttbit till middag här hemma men jag är långt ifrån en vegetarian. Det blir en del kyckling och köttfärs men nu vill maken att vi ska ha minst en middag i veckan som är vegetarisk. Jag har därför letat efter bra vegetariska recept och har hittat en riktig fullträff. Om jag bara fick skulle jag äta den flera gånger i veckan, så god är den. Delar av receptet har jag hittat i kokboken Mera halv åtta hos mig.
 
Marinad till fyra quornfiléer
 
0,25 dl olivolja
1 tsk mörk soja
1 tsk mörk balsamvinäger
½ tsk honung
½ tsk torkad timjan
Svartpeppar
Salt
 
Marinera filéerna minst en timme.
 
Broccoliomelett
 
1 broccolihuvud, skuren i små buketter
smör till stekning
1 vitlöksklyfta, finriven
150 g fetaost, smulad eller skuren i kuber
1 dl crème fraiche
4 ägg
Svartpeppar
Salt
 
Stek broccolin mjuk i smör och tillsätt vitlök. Vispa ihop crème fraiche och ägg. Tillsätt fetaost i stekpannan och häll över äggblandningen.Grädda på svag värme till dess omeletten har stelnat (jag brukar vändsteka den). Salta och peppra.
 
Stek quornfiléerna i olja. Servera och njut.
 
 
 
 

Discolampa

 
Det har verkligen varit full fart i helgen. Pyret och en klasskompis hade kalas på Leos Lekland igår och totalt var det 16 barn som röjde runt. Kalaset pågick mellan 16.15 till 18.15 och jag måste säga att det är toppen jämfört med att ha kalas där mitt på dagen som vi har haft tidigare.
 
Det var mycket folk där när vi kom men sedan spenderade vi en timme i kalasrummet och när det var dags att släppa loss barnen i leklandet hade många redan börjat gå hem. På slutet var vi nästan ensamma vilket var toppen och det var ganska enkelt att hålla ordning på alla.
 
 
Väl hemma väntade svärmor som var barnvakt åt Lillebror och hans bästis. Pyret plockade fram en av sina födelsedagspresenter som var en discolampa som sätts i lampan precis som en glödlampa. Toppensmart och det är bara att ta ur den och sätta i vanliga lampan när discot är slut. Givetvis blev det disco några gånger under kvällen och även en del tittande på melodifestivalen.
 
 
Kompisen sov över och på förmiddagen var det dags för killarna att åka på kalas till Lek och Bus. Även om det har varit fullt upp har det varit en toppenhelg för barnen och det är kul nu när de blivit äldre och har sin egen umgängeskrets.

BLACK TAP- craft burgers and beers

Bilder: Instagram/blacktapnyc
 
Alltså ärligt. Hur smarriga ser inte dessa ut att vara?!
 
Jag och min resekompis har börjat titta lite på restauranger inför vår New York resa i juni. Det lär nog bli en hel del "junk food" när vi är där då det görs bäst i USA men det kommer nog också bli en hel del middagar på lite finare ställen.
 
När jag hittade Black Tap som ligger i närheten av vårt hotell insåg jag att hit måste vi gå för att köpa en av deras populära milkshakes. De är gigantiska och ser nästan ut som konstverk och svider inte direkt i plånboken då de kostar 15$. Hela dagens kaloribehov kommer dock att fyllas om vi får i oss en milkshake var men det kan det ju vara värt. Vi ska ju springa 1 mil i central park så lite kommer vi även att göra oss av med.
 
Black Tap verkar också ha smarrig mat med allt från hamburgare, wings och sallader. Jag säger som min kompis -Heaven here we come.

Vårskor till barnen

 
Med tanke på vädret börjar jag verkligen längta till våren. Efter en liten genomgång av barnens vårskor har jag insett att de i stort sett har vuxit ur allt de har. Det gäller att ligga ett steg före då det ser ut att kunna gå undan vädermässigt och helt plötsligt är det inte läge för dem att gå ute med vinterskorna.
 
 
Min favorit när det behöver köpas skor, stövlar, regnkläder, och vinterkläder till barnen är att handla på XXL. De har de vanliga märkena som jag tycker är bra (Didriksons, Nike, Viking m.m) men med helt fantastiska priser. Speciellt när de har olika annonsvaror till superpriser bruka jag passa på.
 
 
Förra veckan köpte vi Nike skor för barnen för 249 kr. Den här veckan har de en gymnastiksko från Adidas för 199 kr. En av deras butiker ligger i närheten av mitt jobb så det är alltid enkelt att ta en promenad förbi på lunchen men maken brukar beställa på nätet.

Historiska museet

 
Det är helt knasigt att det i början av februari är 7 grader varmt ute. I lördags kändes det nästan som vår om man nu bortser från de kalla vindarna som fortfarande blåser. Barnen ville hitta på någonting och vi bestämde oss för att åka in till Historiska museet.
 
 
Vi hämtade en folder i receptionen och vi fick då flera uppdrag som vi skulle göra inne vid vikingautställningen. Det är alltid kul när det finns någonting extra för barnen som väcker deras intresse.
 
 
På bottenvåningen finns en önskebrunn där barnen kastade i varsin slant och gjorde en önskan. Sedan blev det full fart iväg för att leka arkeologer. De har nämligen byggt upp ett rum där barnen kan pensla fram fynd i boxar fyllda med grovkornig sand. När vi gick vidare hittade maken och Lillebror kvarn-spelet. Spelplanen var målad på golvet och spelades med rejält stora spelpjäser. Det är ett väldigt taktiskt spel och maken gjorde lite medvetna missar så att Lillebror kunde vinna.
 
 
Efter smarrig mat i restaurangen gick vi upp en våning där vi fick följa en tidsresa och det var intressant att se vad som har hänt från 1100-talet fram till idag.
 
Nästa gång har barnen bestämt att vi ska åka till Medelhavsmuseet.
 

En pysseleftermiddag

 
Vi kom hem från skidsemestern i torsdags kväll och i fredags var Lillebror ledig från dagis. Det är mysigt att ha en heldag på tu man hand med ett av barnen ibland och nu var det jag och Lillebror som fick umgås lite extra. Han högsta önskan var att spela bowling men då bowlinghallen här på ön inte öppnade förrän senare på eftermiddagen valde han en annan favorit och det är att pyssla på Muntra Barn.
 
 
Vi satt där i hela tre timmar och han var djupt koncentrerad hela tiden. Först målade han en bokstav med favoritfärgen röd och sedan målade han två burkar. Han målade även två ödlor och jag passade på att måla en bokstav jag också. En mycket nöjd Lillebror fick sina alster nedplockade i små cellofanpåsar och visade stolt upp dem när resten av familjen kom hem.
 
 
 
 
 
 
 
 

Att redan sakna Romme Alpin

 
Nu är vi tillbaka igen och det är härligt att ha hela helgen på sig innan det är dags för jobb igen. Vi saknar alla skidåkningen i Romme men det blir en ny omgång nästa år och vi sneglar lite på att åka till ett annat ställe då vi varit på Romme Alpin de senaste tre åren.
 
 
Vi är supernöjda med Romme och det gäller att hitta ett lika bra alternativ annars blir det samma ställe igen. Sista dagen var det avslutning i skidskolan och då blev det den obligatoriska dragkampen, barn mot skidskolärare.
 
 
Första omgången vann lärarna och sedan fick barnen revansch.
 
Dagen idag har vi ägnat åt att tvätta (jissus var tvätt det blir efter ett antal skiddagar), packa upp och givetvis tittat på Mello. Lillebror är en riktig Mellofantast och det bunkrades upp med snacks och festis innan det hela började. Hans favorit Bada nakna med Samir & Viktor gick vidare till andra chansen vilket inte var poppis här hemma. De skulle enligt Lillebror solklart ha gått vidare till finalen. Pyret däremot var nöjd för hon hejade på Ace Wilder som gick direkt till finalen.

En fantastisk skiddag

 
När vi vaknade i morse såg vi att det hade fallit flera centimenter snö under natten. Solen sken dessutom från en klarblå himmel och temperaturen visade minus fyra grader. Mycket bättre än så kan det inte bli när det åter igen är dags för skidåkning.
 
 
När barnen körde skidskola direkt efter frukost var vi vuxna bland de första i liftkön och fick några fantastiska åk i helt orörda backar med gnistrande nysnö. När vi plockat upp barnen åkte vi runt i det norra systemet och tjejerna åkte några backar på egen hand. Lillebror klarar nu av att åka de flesta blå backarna utan assistans och är en fena på att åka på boxar i juniorparken.
 
 
 
Fikat intogs i Våffelstugan och lunch i Toppstugan där det för min del blev hamburgare med ett glas vin. Efter lunchen åkte tjejerna en svart backe på egen hand och vi har lovat att till nästa år utrusta dem med mobiler och klockor så att de kan åka själva och sedan möta upp oss med jämna mellanrum. 
 
 
 
Nu har vi snart packat klart då morgondagen är sista dagen här på Romme Alpin och det är tyärr dags att börja bege sig hemmåt.
 
 
 
 

Romme Alpin

 
Nu är vi här på Romme Alpin för tredje året i rad. Vi bor på deras ski lodge som verkligen är super för oss barnfamiljer.
 
 
Barnen har kört skidskola på förmiddag och sedan har vi åkt hela dagen med en paus för våfflor vid Våffelstugan. Tjejerna åker sittliften själva och har fått köra en av backarna några gånger själva. Pyret är överlycklig och tycker att det är super att de får göra saker på egen hand.
 
 
Nu är hon så duktig på att åka skidor att vi inte behöver oroa oss när hon åker. Hon kan utan problem stanna, svänga och hålla rätt hastighet men favoriten är att åka störtlopp. Enligt henne kan det inte gå fort nog.
 
 
Den värsta vurpan stod Lillebror för idag då båda han och båda skidorna flög. Tack och lov gick det bra men det såg lite läskigt ut.
 
 
 
 

RSS 2.0