Förberedelser inför nyårsmiddagen

I morgon är det årets sista dag. Det är inte klokt att det har gått ytterligare ett helt år. Var tar tiden vägen? Årets sista dag ska vi fira med vänner här på Lidingö. Vi är fyra par som har delat upp maten emellan oss och inget annat par vet vilken mat som ska göras. Det ska bli någon form av snittar, förrätt, huvudrätt och efterrätt. Vår lott detta år är att göra huvudrätten. Tyvärr kan jag inte avslöja vad vi ska göra då jag vet att i alla fall en av gästerna läser denna blogg och då blir det inte någon överraskning. Däremot ska jag visa några bilder från kvällens matlagning. Det är nämligen två olika moment som ska göras redan ikväll. Det är i och för sig bra då det blir lite mindre att göra i morgon.

Att göra hummerolja

Att göra hummerolja

Att göra hummerolja

Att göra hummerolja

Foton: Privata

Kladdkaka och Misterioso

Smarrig kladdkaka
Foto: Privat

Nu har barnen somnat och det är dags att krypa upp i soffan. Som sällskap har jag makens smaskiga kladdkaka med vispad grädde och sedan ett glas julmust. Maken är inte förtjust i soffan och intar istället en av skinnfåtöljerna som går att fälla lite bakåt. Vi ska passa på att titta på den nya serien Misterioso som maken bandade in igår. Vad jag förstår kommer andra delen redan ikväll så det blir till att se båda på raken. De sista jobbdagarna för i år är nämligen avklarade vilket betyder att jag inte måste kasta mig ur sängen när väckarklockan ringer i morgon. Det kommer förhoppningsvis att bli sovmorgon och väckarklockan kommer inte att ställas. Hoppas att ni andra också får en riktigt skön onsdagskväll.


Lillebrors julklappar

Som sagt, det blev helt galet många julklappar till barnen i år. Jag och maken hade "bara" köpt två stycken var men det var fler än vi som hade köpt klappar. Lilla killen orkade inte ens öppna alla paket på julafton och därför öppnade vi resten på juldagen. En av hans absoluta favoriter är den radiotyrda bilen med två manöverknappar som han kan sköta helt själv. Här kommer några bilder.

Mjukt bilpussel som blir en bilmatta
Mjukt pussel som blir en bilmatta

Brio bilar samt en radiostyrd bil
Racerbilar från Brio och den radiostyrda bilen

Barnböcker. Nicke Nyfiken
Böcker. Badboken med tillhörande delfin ligger i badrummet och torkar

Pussel med bilar och verktyg
Pussel

Bowlingset i mjukplast
Bowlingset i mjukplast

Lastbil, magnettåg, molly mus och tandborste
Magnettåg, lastbil, Molly Mus dvd och tandborste

Byggklossar
Byggklossar

Foton: Privata

Lillebror fick dessutom ett specialdesignat örngott, en filt med Musse Pigg och ett badlakan med Shrek. Jag har säkert glömt någonting men det är lite svårt att hålla ordning på alla saker. Frågan är bara var vi ska ställa allt? Det är dags att få till lite bra förvaring i Lillebrors rum.

Arne Jacobsen ljusstake

Arne Jacobsen ljusstake
Foto: Privat

Vilken härlig julklapp jag fick av maken. Det var nämligen Arne Jacobsen ljusstaken. Den är verkligen tung, massiv och en riktig klassiker och kommer aldrig att bli omodern i vårt hem. Lite kuriosa är att den såg dagens ljus redan 1958 då den ritades av Arne Jacobsen för att pryda SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Det är inte lika flådigt här hemma som på hotell men den är fin som snus även här.


God fortsättning

Meningen var att jag skulle göra ett inlägg igår och skriva GOD JUL till er alla men det blir inte alltid som man tänkt sig. Ryggen var bedrövlig igår och jag fick ligga till sängs ganska länge. Jag försökte trilla köttbullar och steka dem i fem minuter sedan fick jag lägga mig för att tio minuter senare göra om proceduren. Tack och lov ställer min fantastiska svärmor upp i alla lägen och hon kom över och fortsatte där jag slutade. När gästerna kom gick jag i nattlinne men sedan fick jag ta mig i kragen och klä om. Det blev en mycket trevlig kväll men för min del hade det kunnat vara bättre då jag hade konstant ont hela kvällen men det är bara att bita ihop. Det är ju trots allt bara julafton en dag om året.

Vi hade hysteriskt många julklappar undera granen i år (de flesta till barnen förstås) och mängder med god mat och dryck. Något nytt för i år var att jag använde pepparkaksformar som servettringar.

Servettring av pepparkaksformar

Julmat

Julklappar i mängder
Foton: Privata

Pyret kom i säng 22.15 och Lillebror höll ut till 22.45. Vi hoppades att de skulle sova länge i morse men vid 07.00 tiden var det full rulle som vanligt.

Julstök och Rocky Road

Rocky Road med recept från Leila Lindholm
Foto: Privat

Mitt schema har spruckit en aning inför jul då min rygg inte har sammarbetat så bra. Det är typiskt att jag varit bättre under flera veckor och sedan dagarna innan jul ska det slå till igen. Igår orkade jag i alla fall med att göra lite Rocky Road med hjälp av Leilas recept. Ikväll skulle jag egentligen göra bountybollar och trilla köttbullar men jag väntar till i morgon med hopp om att det kanske kan kännas lite bättre då. Paketen måste i alla fall fram i kväll. Det kommer nämligen inte någon tomte hem till oss i år och då tror Pyret att han kommer på natten och lägger klapparna under granen så att hon kan se dem på morgonen.

Jag har under flerad dagar frågat Pyret vad hon tror kommer att finnas i paketen hon får av tomten. Då tittar hon bara på mig och säger -Mamma, det vet jag inte. Vi får se på julafton.

Själv är jag en sån som klämmer på vartenda paket för att försöka lista ut vad det kan vara. Pyret är betydligt coolare och tycker att vi minsann får vänta innan vi kan se vad vi får. Ikväll när hon gick och lade sig sa hon för första gången att hon tyckte det var jättespännande med julafton och julklappar. Sedan somnade hon på stört men hon kommer nog att vara uppe i ottan i morgon.

Julgranen

Nu står den i vårt vardagsrum. Jag pratar då om julgranen. Maken tog in den på förmiddagen idag så att den skulle ha tid att tina och efter middagen var det då dags att klä den. Lillebror hängde med makens hjälp upp två kulor men sedan tyckte han att själva kartongerna där julpyntet legat var roligare. Pyret hade i alla fall tålamod att dekorera ordentligt men jag måste erkänna att jag gömde undan alla julgranskulor och glitter i lila. Hon saknade dem inte och nu går dekorationerna i färgerna grönt, rött, silver och guld.

När jag letade efter sytråd för att kunna göra öglor på några nya julkulor hittade jag en julklapp som maken gömt undan. Pyret var snabbt på plats och såg paketet och utbrast -Vilken knasig tomte vi har.

Dekorationer i julgranen

Dekorationer i julgranen

Dekorationer i julgranen

Dekorationer i julgranen

Foton: Privata

Peppermint bark

Peppermint bark med mörk choklar, vit choklad och polkagrisar
Foto: Privat

Varje kväll hela veckan är planerad för att allt ska vara klart till på lördag då gästerna kommer. I morgon ska vi ta in julgranen och pynta den till Pyrets glädje. Det har hon tjatat om redan innan vi ens köpt granen. Hon är helt besatt av glitter och ska tydligen bara sätta en massa glitter i granen. Ja, vi får se hur det blir med det. Däremot kan jag redan nu säga att det kommer inte att bli en enkel och stilren gran så som jag vill ha den. Det kommer att bli en kompromiss mellan fyra olika viljor.

Ikväll hade jag alltså planerat in att baka saffransbiscotti med ett nytt recept samt göra peppermint bark och rocky road. Tyvärr blev det inte någon rocky road då maken glömt att köpa mashmallows idag men jag ska göra ett nytt försök i morgon efter att granen är klar. Receptet på mina peppermint barks har jag fått av en kollega på jobbet. När jag skulle smälta den vita chokladen gick någonting fel och den blev tjock istället för mjuk och len. När jag sedan blandade i polkagrisarna blev det en disaster. Jag ska nog göra som min kollega istället. Hon häller först ut den mörka chokladen och när den stelnat häller hon på den vita och sedan trycker hon ner polkagriskrosset i den vita chokladen. Mina blev inte vackra men sällsynta. Maken tyckte i alla fall att de var kanongoda.

Receptet på peppermint bark:
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
100 g polkagrisar, krossade

Smält den mörka chokladen i vattenbad och häll upp på ett bakplåtspapper. Bred ut en aning. Låt den stelna. Smält den vita chokladen och rör i de krossade polkagrisarna. Häll det över den mörka chokladen och låt stelna. När allt är någorlunda hårt, skär i bitar och förvara svalt.

Jag börjar jag undra varför jag gör saker som jag inte tycker om eller inte tål. Jag kan nämligen inte äta mandlar som finns i biscottin och polkagrisar tycker jag inte om. Det är nog egentligen så att jag är lat och därför väljer mycket enkla recept vilket dessa är.

Julklappar i mängder

Två kvällar har jag suttit på vardagsrumsgolvet med julklappar, tejp, sax, julklappspapper och snören runt omkring mig. Jag kan inte förstå att det blir så många klappar. Till oss vuxna blir det en var men till barnen blir det massor. Vi har inte lagt ner mer än 500 kr per barn men jag har även köpt klappar från mina föräldrar till barnen. Även där var gränsen 500 kr men både på BR-leksaker och Hiko hittade vi leksaker som är betydligt billigare än på andra ställen och då fick vi en hel del för 500 kr. Julklappshögen nedan är från första inslagningskvällen och jag kan lova att den är betydligt större idag.

I övrigt måste jag säga att jag och maken verkligen ligger i fas när det gäller julstöket. Allla klappar är inköpta, julkorten skickade och matlistan inför julafton skriven. I veckan ska vi handla mat, göra godis och även göra en västerbottensill. Sedan är det bara till att vänta på att gästerna kommer lagom till Kalle Anka.

Julklappar

Foto: Privat


Överraskning med middag och bio

Igår på jobbet fick jag ett sms från maken. Han hade fixat barnvakt och vi skulle ut på date. Förs tog han mig till restaurangen Halv Grek Plus Turk. Maten är verkligen kanon men portionerna lite väl små. Då tycker jag nog att det är mer prisvärt att äta på Lebanon Meza Lounge. Middagens höjdpunkter var lammbollarna och kyckling- och räkbollarna.

Aubergineröra hos halv grek plus turk
Aubergineröra med fetaost och dill samt Cherkessisk kryddig kycklin- och valnöts gucka.

Fetasostcigarrer och haloumi från halv grek plus turk
Basilikalindad friterad haloumiost med plommonchutney samt friterade fårostcigarrer.

Lammbullar från halv grek plus turk
Lammfärsbullar, charktallrik och friterade harissa-smaksatta kyckling- och räkbollar.

Efter middagen gick vi till Anglais för att ta en drink och därifrån gick vi till biografen Park där vi såg Sherlock Holmes A Game of Shadows. Filmen var ok men inte mer än så. Vissa scener var häftigt filmade men själva storyn var lite tråkig. Däremot tycker jag att det är svårt att hitta en film som verkligen är kanon. Vi ska i veckan försöka se Shutter Island och jag hoppas att den är bra. Psykologiska trillers är mina absoluta favoriter så som När lammen tystnar.

Den här bloggposten innehåller nötkräm

Nötcreme till svältande barn från Unicef
Foto: Unicef

Nötcreme till svältande barn från Unicef
Foto: UNICEF/Pelle Bergström


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

 

Den här bloggposten är mitt sätt att bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

 

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

 

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.


Icon Candle från Primal Elements

Icon Candle ljus från Primal Elements

I söndags när vi hade lussefika fick jag en present av min kompis Hemma på ön. Det var ett  Icon Candle ljus från Primal Elements. Förpackningen är så fin och på utsidan är det små "kristaller" som i detta fall har formen av en pepparkaksgubbe. Själva ljushållaren är smyckad på samma sätt och ljuset är jättfint att ha framme. Mitt ljus är en Gingerbread Man och det doftar verkligen pepparkaka. Nu är det under några dagar rabatt på några av deras produkter hos Campadre.se

Icon Candle ljus från Primal Elements

Icon Candle ljus från Primal Elements

Foton: Privata


Låba - en riktigt busig liten figur

Böcker om figuren Låba

För några dagar sedan fick jag ett paket med posten från bokförlaget Fill & Tell. På utsidan fanns en bild på en liten figur som heter Låba. När jag berättade för Pyret att det var en överraskning inne i paketet började hon hoppa av glädje. Innehållet var tre böcker om den lilla figuren Låba. Jag hade inte några större förväntningar på böckerna men både jag och Pyret tycker att de är toppen. Det är roliga bilder med många färger och Låba är verkligen ett riktigt busfrö. Pyret skrattar varenda gång vi läser böckerna och pratar hela tiden om Laba (hon har lite svårt med att han faktiskt heter Låba). De tre böckerna heter Låba får bacillåber, Låba träffar tomten och Låba trollar. Idag när Pyret kom hem från dagis hade hon med sig en teckning där hon hade ritat små gröna figurer med mun och ögon. När jag frågade vad det var svarade hon att det minsann var Bacillåber.

Böcker om figuren Låba

Böcker om figuren Låba

Foton: Privata

Supersmarrig saffranskrans

Supersmarrig saffranskrans med russin
Foto:Privat

Igår när vi hade lussefika gjorde jag min saffranskrans (har formen av en butterkaka). Det blir aldrig några vanliga lussebullar gjorda här hemma men saffranskransen har blivit en tradition. Den blir lite extra smaskig då den är fylld med smör, florsocker, mandelmassa och vaniljsocker. Inte mycket för min man som kör en variant på LCHF kost men det gör ingenting för då blir det mer över till oss andra. Jag tänker i alla fall dela med mig av receptet och jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna.

Degen:
25 g jäst för söt deg
2 1/2 dl mjölk
50 g smält smör
0,5 g saffran
1/2 dl socker
1 krm salt
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
150 g riven mandelmassa
1 1/2 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
1 1/2 dl russin

Pensling:
1 ägg
Florsocker (när kakan har svalnat något)

Ugn 200 grader

Gör följande:
Lös upp jästen i mjölken som håller 37 grader. Tillsätt det smälta smöret som också ska var 37 grader. Stöt saffranskornen i en liten del av sockret och blanda i tillsammans med resten av sockret och saltet. Arbeta in så mycket mjöl att det blir en blank och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter.

Arbeta ihop ingredienserna i fyllningen till en mjuk fyllning. Slå upp och arbeta igenom degen med så lite mjöl som möjligt. Kavla ut den till en platta med måtten ca 45x50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 10-11 tjocka skivor och ställ dem ganska tätt i en smord rund form med måtten 25-27 cm (de kommer att jäsa och bli större). Jäs under handduk ca 30 min.

Pensla kransen med ett uppvispat ägg. Grädda ca 30 min och skydda ytan med bakplåtspapper mot slutet. Sikta över florsocker när kransen har svalnat.



Lussefika

Lussefika med pepparkakor, bountybollar, kladdkaka med grädde och saffranskrans.

Idag gick mitt och makens årliga lussefika av stapeln. För första gången någonsin var vi riktigt organiserade och hade allt klart till dess gästerna ringde på dörren. Det är alltid trevligt att få lite tid tillsammans med kompisarna innan hysterin runt julen sätter igång. Idag bjöd vi på pepparkakor, bountybollar, saffransbiscotti, kladdkaka med grädde och saffranskrans. Till det blev det Blossas årgångsglögg med kaffesmak vilket tyvärr inte föll mig i smaken. Vi hade sedan en gäst som stannade på middag och vi åt thaimat från vår favorit Krua Thai här på Lidingö.

Lussefika med bountybollar, saffransbiscotti och pepparkakor

Lussefika med pepparkakor, saffransbiscotti, bountybollar, kladdkaka med grädde och saffranskrans.

Lussefika med pepparkakor, saffransbiscotti, bountybollar, kladdkaka med grädde och saffranskrans.

Foton: Privata


Elements spa på Clarion Hotel

Idag har det varit en riktig toppendag. När jag fyllde år fick jag en spadag i present av min kompis S och idag var det dags att njuta av dagen. Vi var där redan efter 10.00 och fick en badrock, tofflor och handduk. Jag tycker verkligen att lugnet sänker sig över kroppen när jag kliver in på ett spa. Det är en speciell doft och känsla som infinner sig. Vi började med att gå ner i poolen. Tyvärr tycker jag inte att den var tillräckligt varm men det var ändå ok. Det gick sedan att simma till andra änden och då var vi helt plötsligt utomhus. Det var en härlig känsla att se rök stiga upp ur vattnet och frysa lite om näsan samtidigt som kroppen är alldeles varm.

Till dess det var dags för våra behandlingar åt vi frukt och pratade. Jag hade beställt en Shirodara by Elements spa behandling. Det var en kille från Indien som behandlade mig och han var verkligen kanon. Jag fick gå in i ett lugnt och mörkt rum med massor av indiska föremål och blommor. Först fick jag en kurdryck och sedan fick jag helkroppsmassage med varma oljor. På slutet tog han fram varm sesamolja och lät en varm stråle rinna på min panna. Helt fantastiskt. Efter behandlingen fick jag en karaff med varm olja som jag skulle hälla över mig i duschen. För att få bort oljan ur håret skulle jag efter behandlingen gå till receptionen för att få ett speciellt schampoo och balsam för detta. Jag kliver alltså ut ur rummet med en gigantisk kanna med gul olja i och är alldeles kletig i håret. Det är en ordentlig kö till receptionen och jag ser hur folk tittar på mig och undrar varför jag står och håller i en kanna med mitt eget urin. Ärligt talat var det så det såg ut. Sedan skulle jag sitta ner i duschen när jag hällde oljan på mig för att det mesta skulle åka ner i avloppet och inte hamna på klinkgolvet. Enligt massören skulle jag hälla oljan över huvudet och låta den rinna ner över ansiktet och kroppen. Låt mig säga att det inte är någon höjdare med tanke på att jag har linser. Jag måste verkligen ha sett helt galen ut när jag satt på huk i duschen helt kletig över hela kroppen.

När jag äntligen fått bukt med oljan och fått på mig badrocken gick vi ut i spaet igen och åt lunch. Det blev Biff Rydberg. Då bastun inte fungerade i början när vi kom fick vi som plåster på såret ett dagspa där entré, pool, yoga, bastu och gym ingår. Inte illa. Det betyder alltså att vi kommer tillbaka. Tack snälla S för en härlig dag.

Elements spa Clarion Hotel

Elements spa Clarion Hotel

Elements spa Clarion Hotel

Foton: Privata (ni får ursäkta kvalitén men de är tagna med mobilen)

iPhone 4 S min nya leksak

iPhone 4 S med spotify premium ett år
Foto: Privat

Äntligen har jag skaffat mig en ny mobiltelefon. Jag fick en Ericsson Aino i födelsedagspresent förra sommaren men den har inte fungerat sedan dess. Någonting som jag tycker är basic med en telefon är att kunna ringa med den och ta emot samtal. Tyvärr tyckte min förra telefon inte att det var lika viktigt då den stängde av alla inkommande samtal efter några sekunder. Den lämnades sedan in 6 gånger innan Ericsson återköpte den.

Idag gick jag till Expert (där min man köpt telefonen) för att köpa mig en ny. Jag ville få tillbaka pengarna för att sedan köpa en iPhone 4 S via Telia men icke sa nicke. Det var bara till att välja en telefon ur deras sortiment. När jag berättade vad jag ville ha var en iPhone uteslutet. När jag lackat till ett antal gånger ville de sälja en till mig för 6500kr. Aldrig i livet var mitt svar. Det går att köpa en på Telia för 200kr i 24 mån och om jag inte är helt kass på matte blir det 4800kr. Efter mycket tjafs fick jag lite extra tillgodo för min telefon och behöver nu betala 50kr i 24 månader och sedan är telefonen min. Det blir samma pris som på Telia och då är jag nöjd och glad. Dessutom ingår Spotify Premium i ett år. Toppen, då kommer vi att kunna lyssna på en mängd låtar här hemma och jag får även lite skönsång på tunnelbanan på väg till jobbet. Jag måste även säga att maken är ANINGEN avundsjuk. Idag är det den nya skivan från Marron 5 som spelas här hemma. Vi har nämligen en högtalare som vi kan docka både telefonen och våra iPods i.

Julfest

Ikväll har det varit julfest på jobbet. Det är alltid trevligt att få umgås med människor som jag inte jobbar med dagligen och det är inte helt illa att jultomten kommer på besök. Det var gående bord och givetvis bjöds det på julbord. Tyvärr kan jag inte säga att maten var någon höjdare men å andra sidan är det nog jag som är kräsen. Det var tyvärr mycket som jag var allergisk mot eller inte tycker om att äta så som gravad lax, paté och äppelsallad. När vi skulle gå hem låg det julklappar under granen. Klappen bestod av två sorters kaffe och två sorters te. Der fanns även en liten ask med praliner med smak av lingon, mandelmassa med konjak, kardemumma, pepparkaka, punsch och saffran. Allt detta är Fairtrade produkter som bidrar till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. En riktigt bra julklapp med andra ord.

Fairtrade choklad, te och kaffe

Fairtrade choklad

Foton: Privata


Sopborste från Eva Solo

Jag har helt glömt att visa min fina sopborste från Eva Solo som jag fick när jag fyllde år. Jag har länge gått och suktat efter den men känt att det finns lite annat att lägga pengarna på. Därför blev jag superglad när jag fick den i present. Det första man kanske kan fråga sig är om den faktiskt fungerar? Svaret är ja men den är nog mer snygg än praktisk. Det hade nog varit bättre om inte stråna i borsten hade varit så styva för nu far smutsen lite hit och dit när jag sopar. Designmässigt är den i alla fall en riktig hit och den är bland top 10 på Lillebrors lista över roliga saker att leka med här hemma. Pyret brukar också tycka att det är kul att gömma saker inne i borsten då den är ihålig i mitten.

Sopborste från Eva Solo Sopborste från Eva Solo
Sopborste från Eva Solo

Foton: Privata


Nyårsmiddag

Varje nyår är vi fyra familjer som träffas, umgås och äter gott. Under åren har vi blivit ganska många då det nu finns två barn i varje familj. Vi brukar dela upp matlagningen så att en familj gör snittar, en familj förrätten, en familj huvudrätten och den sista familjen gör efterrätten. Förra året var det min och makens tur att göra förrätten vilket blev blinier med creme fraiche, rödlök och löjrom. Jag fick tag på ett gott men riktigt knasigt recept. Vi skulle ha kunnat utfodra hela Lidingö med smeten som blev över. Herregud vad mycket smet. Dessutom jäste den och höll på att rinna över i alla kärl som vi hade den i.

Förra nyår gjorde min kompis Hemma på ön världens godaste efterrätt då hon ordnade en chokladpavlova med lemon curd grädde och färska bär. Jag har aldrig ätit någonting så gott i hela mitt liv. Varje år har kvalitén på maten både utseendemässigt och smakmässigt blivit lite hypad. Nu har jag stans ångest. Det är nämligen vår tur att göra huvudrätten till 8 vuxna (barnen får någonting annat som de verkligen tycker om). Vad i hela friden ska jag göra? Förslag emottages tacksamt. Vi kommer att vara hemma hos kompisar som har ett betydligt större boende än oss och jag vill inte stå i deras kök i flera timmar och förbereda maten. Vad är det som går hyfsat fort (typ en timme) men som ändå ser bra ut och smakar toppen?

Jag inte lär det bli någon taco i alla fall. Annars duger det bra som middag när kompisar med barn kommer på besök.

Tacomiddag
Foto: Privat

Pepparkakshus

Pepparkakshus med vit kristyr och godis

Förra helgen var det meningen att vi skulle göra pepparkakshus hemma hos familjen E men vi började alldeles för sent och tjejerna kroknade halvvägs in i pepparkaksstöket. I lördags däremot var det så tråkigt väder att det inte fanns någon ursäkt för att inte sätta igång och julstöka hemma. Pyret och jag började dagen med att skjutsa mina föräldrar till min syster. Där passade vi på att bada i syrrans present. Hon har nämligen fått ett utomhusbubbelspa av sin man i födelsedagspresent. Pyret, jag och kusinen låg och bubblade i det härligt varma vattnet. Pyrets gosedjur Tingeling fick tyvärr också bada men det var helt ofrivilligt. Hon satt nämligen på kanten av poolen och det blåste så mycket att hon helt enkelt trillade i. Tur att morfar var snabb och räddade henne då Pyret påpekade att hon minsann inte kan simma.

Senare på eftemiddagen gick Lillebror och maken till gymet. Då tog jag och Pyret fram pepparkaksdegen och använde mallen till huset som jag köpt tidigare och stansade ut väggar, skorsten och tak. Det blev deg över och då gjorde jag änglar till lussefikat som är i helgen. Jag ska försöka vara lite smart och planera och baka vissa saker i förväg för att slippa slita mitt hår sista timmen för att försöka få allt klart i tid.

Pepparkaksänglar med vit kristyr
Foton: Privata

Idag var det dags att dekorera huset. Förut köpte jag alltid kristyr på tub men nu gör jag en egen då jag tycker att det är lätt att göra och att den blir lite hårdare och håller bättre än den köpta. Här följer receptet på kristyren:

1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättika

Jag vispar äggvitan ganska ordentligt med en visp och sedan har jag i florsocker och ättika. Sedan rör jag runt så att det blir en smet som inte har klumpar. Det går givetvis att ha i karamellfärg för att få lite olika färger.


Jag har spritsat det vita på huset för att dölja det mesta av ihopsättningen och Pyet har dekorerat med godis. Jag gjorde även två stora hjärtan med ett litet hål i som jag ska hänga i barnens fönster. Den vita kristyren använde jag för att skriva deras namn och sedan har Pyret och Lillebror varit med och dekorerat sina egna hjärtan.

Prinsesslott i trä

Höst upp på önskelistan som Pyret skickade till tomten finns ett prinsesslott med en kung, drottning, prins, prinsessa och en häxa. Ja tjena, tänkte jag när jag hörde hennes högsta önskan. Hur i hela fridens namn ska jag kunna få tag på allt detta. Tro det eller ej men nu har jag faktiskt hittat det ultimata slottet med alla figurer. Dessutom är det ett ruskigt bra pris på det och hela slottet är i trä. På BR-leksaker kostar detta slott 399 kr och på blocket kostar likadana begagnade från 350 kr till 450 kr. Vilket kap jag har gjort (ordinarie pris är 799 kr). Eller rättare sagt vilket kap mina föräldrar har gjort då det är de som ska ge henne det i julklapp. De har även köpt en uppsättning med figurer och den andra uppsättningen köper vi. Det gäller att ge dessa paket sista av allt för sedan kommer hon inte att kunna fokusera på någonting annat. Då är det bara lek med slottet som gäller. Storleken är på slottet är 75 x 68 x 56 cm. Det kommer verkligen att bli en höjdarpresent.

Prinsesslott i trä med torn,tinnar och gångbro
Magiska figurer till prinsesslott med häxa, trollkarl och fe
Kungliga figurer till prinsesslott med prins, prinsessa, fe, kung och drottning
Bilder: www.br-leksaker.se

Sega Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies

Chocolate Chip Cookies

Min kompis Hemma på ön försöker hitta det ultimata receptet på Chocolate Chip Cookies. Hon tycker inte att hon hittat en riktigt bra variant ännu och när jag läste receptet som Call me cupcake gjort tänkte jag att jag skulle försöka baka dessa när min kompis med familj skulle komma hem till oss idag. Mitt i bankningen fick jag slut på mjölet och behövde 1 dl till. Det var bara att göra en utflykt till affären för att sedan fortsätta med bakningen. Kakorna blev riktigt goda och min kompis tyckte nog att dessa var en av de bättre varianter som hon provat. Här kommer i alla fall receptet som är taget från Call me cupcake. Det står att det ska vara ett stort ägg och en stor äggula men jag gjorde på vanliga ägg och det gick hur bra som helst. Jag kunde inte heller på tag på knappar av mjölkchoklad så jag köpte en chokladkaka som jag hackade i små bitar. Systrarna Eisenman har ett liknande recept som ni kan hitta här.

Chocolate Chip Cookies
Cirka 40 stycken

5 1/4 dl mjöl
En nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
150 gram smör (smält och avsvalnat)
2 dl farinsocker
1 dl socker
1/4 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
150 gr knappar av mörk choklad
150 gr knappar av mjölkchoklad

Värm ugnen till 160 grader. Smält smöret och låt det svalna.

Sikta mjöl, salt och bikarbonat i en bunke.

Vispa samman det smälta smöret, farinsocker, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och äggula och vispa ihop till en jämn smet. Rör ner mjölblandningen och rör till en deg. Tillsätt chokladen och blanda ihop. Rulla ihop till bollar och fördela på bakplåtspapper (ca 12 per plåt). Se till att det finns utrymme mellan kakorna då de flyter ut när de gräddas. Grädda i ugnen cirka 10-13 min.









Fjärilshuset i Hagaparken

Idag har jag varit ledig från jobbet och efter en liten sovmorgon som avslutades med amerikanska pannkakor, stekt ägg och bacon åkte vi iväg på en liten utflykt till Fjärilshuset vid Hagaparken. Mina föräldrar är här och vi hade för dagen lånat en 7-sitsig bil att ett kompispar för att vi skulle få plats hela familjen.

Väl framme vid fjärilshuset insåg jag plötsligt att detta egentligen inte är Pyrets grej. Hon tycker inte om sånt som har med djungler att göra. Hur sjutton hon nu kan tycka att sånt är läskigt vet jag inte då hon inte har varit i en riktig djungel någon gång. När jag tänker på saken har hon varit på Aquaria på Djurgården och hon tyckte att det var superläskigt när det började regna och åska i deras "fuskdjungel". Tidigare i år när vi var i San Francisco försökte vi äta middag på en barnrestaurang som är uppbyggd som en djungel men då fick Pyret syn på en leksaksorm som rörde sig i taket och det var bara att gå därifrån.

Som sagt, jag insåg att det inte skulle vara lätt att få in henne i "djungeln" idag och hon tvärvägrade till en början. Nästan direkt efter att man kommer in finns en stor bassäng med fiskar och det blev så småningom så intressant att hon inte kunde låta bli att gå närmare och titta. Sedan gick det av bara farten och hon gick vidare in till fjärilarnas avdelning. Det är supervarmt och fuktigt där inne och det känns som att vara i tropikerna. Dessutom var det nästan tomt på folk (kanske 10 personer) och enligt personalen på fjärilshuset är december månad deras lugnaste tid på året.

Vi åt lunch på deras fik och sedan gick Pyret in till fjärilarna två gånger till. Det häftigaste tyckte jag var ställningarna med puppor som hängde på några ställen inne i fjärilshuset. Det gick att se hur pupporna skakade när fjärilarna var på väg ut ur dem och sedan satt de och torkade sina vingar innan de flög iväg.

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Fjärilar på Fjärilshuset i Hagaparken

Foton: Privata

På kvällen åkte vi iväg till min syster för att fira hennes födelsedag. Jag ska inte skvallra och tala om hur mycket hon fyller men jag kan avslöja att det är jämt. Grattis bästa syster yster! I present fick hon en resa som hon ska göra med mig och mamma i maj nästa år.

Julpyssel med pingviner

Julpyssel pingviner från Panduro

För några veckor sedan var jag inne på Panduro och köpte lite enkelt julpyssel som jag tänkte att jag och Pyret skulle roa oss med. Igår kväll tog maken med sig Lillebror till svärmor och här hemma tog vi fram vårt pyssel. Pyret var superduktig och klistrade fast näbbar, vingar och mössor. Jag fick hjälpa henne att knyta halsdukarna för det har hon inte lärt sig ännu och det var lite för pilligt. De små pingvinerna blev jättefina och nu finns de både i Pyrets rum, Lillebrors rum och mitt och makens sovrum.

Julpyssel pingviner från Panduro

Foton: Privata




RSS 2.0