Turkiet here we come

 
 
Igår hade vi en galet produktiv dag. Lillebror hade en dagiskompis som sov över i fredags och vaknade riktigt tidigt i går morse. Redan klockan 8 satt vi vid frukostbordet och det har nog inte hänt på flera år.
 
Efter frukost åkte maken iväg för att hämta Pyret som sovit över hos en kompis. Barnen lämnades sedan till farmor då vi åkte och lämnade saker som ska skänkas till Lettland. Det blev även en tur till Mio i Täby för att hämta vår nya matta och en sänggavel. Därefter skulle barnen hämtas och mat inhandlas då vi hade bästa dagisfamiljen på middag. Jag lyckades även klämma in ett kort men intensivt löppass.
 
 
Under dagen bokade jag även en resa till Bodrum i Turkiet. En semesterresa är precis vad vi behöver innan hösten sätter igång på allvar och det är riktigt billigt med sista minuten rabatten. Hotellet ligger precis vid havet och är 4 stjärnigt. Det ingår även frukost och middag vilket är lite av en bonus. Mer än så behöver vi inte då vi bara ska slappa och umgås med varandra. En vecka kvar och jag längtar redan.

Trix fästingborttagare

 
När jag kom hem från jobbet idag möttes jag av en Lillebror som var gul både i håret och på kläderna. Han var sitt allra charmigaste jag och visade att han både städat sitt rum, hjälpt till att duka fram inför middagen och sedan åt han lydigt upp allt som lades på hans tallrik. Vad är då orsaken till detta kan man undra.
 
Jo, Lillebror och en kompis fick nämligen för sig att i ett obevakat ögonblick måla om en innervägg på dagis idag. Efter sitt lilla tilltag fick de tillsammans med personalen stå och städa i en timme för att försöka få bort färgen. Han skämdes en aning kan jag lätt säga och därför betedde han sig som ett litet helgon hemma resten av kvällen.
 
I morgon får han minsann säga förlåt till personalen och lova att det inte kommer att hända igen.
 
Stackars Pyret har inte heller haft det så lätt på sista tiden. I söndags stukade hon stortån, igår tappade hon sin tand som försvann på skolgården och idag hittade jag en fästing under hennes haka. Hon skrek som en stucken gris när jag berättade att jag måste ta bort den. Tack vare den grymma fästingborttagaren Trix som jag köpt på apoteket gick det som en dans. Den är som en penna där man trycker ut en snara och sätter runt fästingen. Sedan drar man åt snaran genom att släppa trycket på pennan och sedan är det bara till att vrida ett varv och dra bort fästingen.  Nu får vi bara hoppas att den inte har burit på någon smitta.
 
Hoppas att morgondagen blir någon lugnare.

En tappad tand

 
Fy vad kallt det börjar bli. Jag går till jobbet väldigt tidigt några dagar i veckan och då är det inte mer än max tio grader ute. På dagarna är det så kallt på jobbet att jag måste sätta på mig en fleecetröja (inte så moderiktigt men vad ska jag göra) och på kvällarna lindar jag in mig i min DNKY Cozy som värmer riktigt skönt.
 
Jag surfar också runt för att hitta någon sistaminuten resa för mig, maken och barnen. Skulle vara så skönt att få lite värme innan hösten är här på allvar.
 
Dagens händelse här hemma är att Pyret har tappat tand nummer tre. Den här gången är det ena framtanden som lossnade och den andra precis bredvid är lös den med. Hon oroar sig dock för att tandfen inte ska komma då hon tappade tanden i skolan idag och den försvann på skolgården.

Testlöpning av tjejmilen

 
 
Jag har tidigare berättat att jag helt ovetandes har blivit anmäld till tjejmilen som går av stapeln om lite mindre än två veckor. Tack och lov fick jag reda på det på midsommarafton och har sedan tränat för att kunna ta mig runt en mil utan att svimma på kuppen.
 
Det finns en träningskedja som heter Actic och de är med och stöttar på tjejmilen med uppvärmning och andra roliga aktiviteter. I veckan skickade de ut ett mail och frågade om det var några som ville testspringa banan och jag var inte sen att hänga på.
 
Vi var nog runt 200 tjejer som slöt upp och sedan fick vi dela in oss i en 60, 70 och 80 minuters grupp. Jag stod och velade mellan 60 eller 70. Till slut blev det 60 minuter och jag kom i mål på tiden 58 minuter och 16 sekunder vilket är den bästa tid jag någonsin fått. En person från Actic sprang först och skulle hålla koll på att tempot var runt 6 minuter per kilometer.
 
Nu gäller det bara att försöka hålla samma tempo på tävlingsdagen så ska det nog gå bra.
 
 

Den försvunna diamanten

 
Nu när vi är tillbaka i vardagen igen har vi även börjat med skärmfria dagar två gånger i veckan (det betyder inget tv-spel, ingen tv, ingen padda och ingen dator). Första dagen var i tisdags då vi alla satte oss vid köksbordet för att spela Den försvunna diamanten (mitt gamla spel från när jag var liten). Barnen var eld och lågor till dess att Pyret började få oflyt ute på banan. Lillebror däremot håvade in både pengar och själva diamanten. Pyret som är en mycket dålig förlorare lämnade bordet ett antal gånger under spelet men kom tillbaka varje gång och slutförde det hela men med en mycket sur min.
 
Igår gjorde vi ett nytt försök och denna gång hittade både Pyret och Lillebror en mängd ädelstenar. Det gick bra fram till dess att Pyret råkade ut för en rövare och förlorade alla sina pengar. Sura minen kom tillbaka men hon höll sig ganska lugn när Lillebror åter igen hittade diamanten och lyckades vinna.
 
Vi får väl se om det blir någon mer spelomgång eller om det blir någonting annat som är på önskelistan inför nästa veckas skärmfria dagar.

Våra matvanor

 
Efter semestern tröttnade jag på att barnen alltid äter samma saker och fnyser åt allt som är nytt och oftast nyttigt. Om jag ska vara riktigt ärlig tror jag däremot att mina barn äter mer hälsosam mat än många andras barn och de skriker NEJ i kör om jag frågar om vi ska till McDonalds (vilket vi brukar undvika men ibland när vi är på resande fot behövs någonting snabbt). Pyret vill inte heller äta lördagsgodis då hon tycker att det är kollosalt onyttigt medan Lillebror är tvärtom och går igång på allt som har socker i sig.
 
Nåväl, för några veckor sedan blev det lite förändring här hemma. Maken och jag försöker hålla ner intaget av snabba kolhydrater och äter därför en hel del sallader och grönsaker till kött, fågel eller fisk. Det nya hemma hos oss är nu att barnen måste prova allt det som vi bjuder på till middag. Tycker de inte att det är gott behöver de inte äta upp men de ska i alla fall prova. För Pyrets del har det resulterat i att hon har kommit på att quinoa, gröna ärtor och kokt broccoli är riktigt gott. Lillebror är lite mer svårövertalad men han smakar i alla fall utan att knorra.

Snart balett

 
Redan från tre års ålder har Pyret tjatat om att få dansa balett. Det har inte blivit så utan hon har gått på vanlig dans och även gymnastik. Senaste åren har hon dansat på BASE23 som bl.a. drivs av Anneli Alhanko och vi har även försökt att få in Pyret på deras balettkurser men inte lyckats. Visst, hon kan få en tid på vardagar klockan 14.00 men vem har möjlighet att komma loss vid den tiden?
 
 
Nu är det alltså äntligen dags. Nu ska Pyret under 14 söndagar dansa balett på BASE23. Det är strikta krav på klädseln och därför fick jag och Pyret åka in till dance&gymshopen (finns även på nätet). Vi köpte en rosa balettdräkt, rosa trikåer och rosa skor. Skorna avskydde Pyret från första stund men det är helt enkelt bara att lära sig. Det är inte bekvämt att dansa balett helt enkelt.

Smurfar

 
När jag rensade i källaren hittade jag också någonting som jag trodde hade försvunnit under alla flyttar jag gjort. När jag var liten reste min pappa mycket i jobbet och när han kom hem hade han ofta köpt en smurf till mig. Det blev en ordentlig samling och när Pyret föddes började jag leta efter dem så att hon skulle kunna leka med dem när hon blev större.
 
 
Trots att jag gått igenom alla kartonger hittade jag dem inte förrän igår. På botten inlindade i en plastpåse låg dem. Nu ska de få bo inne hos Lillebror men det är faktiskt Pyret som har visat mest intresse för dem.
 
 
 
 

Veckans fynd - i källaren

 
Den som spar han har brukar det heta och stämmer alldeles utmärkt på min man. Han sparar nämligen på allt från gamla kartonger till kassettband. Själv har jag kommit in i en rensa och slänga period vilket har resulterat i åtta pappkassar med kläder, skor och leksaker som ska skänkas till Lettland. Nästa projekt är att rensa ur garderoberna som vi har i hallen. De är nämligen som lägenhetens svarta hål. Det går att stoppa in en massa där och ingen har någon aning om vad som finns där inne. Totalt kaos med andra ord.
 
Vissa saker måste då ner från garderoben till källaren och där spenderade jag några timmar igår kväll. Resultatet är nu att jag har 3 1/2 flyttkartong där nere och maken ligger nog på närmare femton. Dags att skicka ner honom i helgen kanske?
 
 
Döm om min förvåning när jag rotade igenom en kartong och hittade en jättefin flaska från Kungsholms-Bryggeriet. Den är verkligen gigantiskt stor och jag skulle tro att det varit öl i den en gång i tiden. Nu ska jag bara hitta något bra ställe att ha den på.
 
 
 
 

Första julklappen är inköpt

 
Jag vet att det låter galet men samtidigt är det faktiskt riktigt skönt att första julklappen redan är fixad. Varje sommar när de har rea brukar jag göra en beställning från Monsoon i England då de har så jättefina saker till flickor. Pyrets absoluta favoritklänning kommer därifrån och den har hon på sig så fort det vankas kalas eller fest.
 
 
 
Den här gången blev det en ny klänning, två kjolar och två väskor. Hälften ska hon få i julklapp och resten i födelsedagspresent (det är inte så långt mellan jul och hennes födelsedag).
 
 
 
Igår var det första dagen för Pyret i skolan och hennes snälla fröknar tog så bra hand om barnen att vi föräldrar inte behövde vara med. Jag spenderade därför förmiddagen med att rensa barnens garderober och gå igenom höst och vinterkläder. Tyvärr är jag helt värdelös på att sitta still och läsa en bok eller liknande nu när jag faktiskt har tid och kan inte känna mig lugn förrän jag har fixat en massa här hemma. Alla vinterkläder till Pyret är redan inhandlade på rean i våras och nu är det bara en vinterjacka till Lillebror som saknas. Sedan är vi redo för vad som komma skall.

Att bli av med bananflugor

 
Senaste veckan har vi haft en invasion av bananflugor (fruktflugor) här hemma. Så fort jag slänger någonting i soporna stiger en liten svärm upp och jag tycker verkligen att de är äckliga små varelser. Vi har även ett fruktfat framme vilket vi inte borde om vi vill slippa bananflugorna men det är ju hopplöst att få persikor, meloner och annat att mogna i kylen.
 
Igår fick jag nog och ställde ner en liten espressokopp mitt på fruktfatet. I det hällde jag en matsked vinäger och en halv matsked honung. Sedan toppade jag det hela med några droppar diskmedel.
 
Idag har vi bara någon enstaka fluga kvar då de andra helt enkelt har drunknat i min coctail.

En dag på lekplatsen

 
Då jag inte har någon bil denna vecka har jag och barnen roat oss på ön där det går att ta sig till de flesta ställen genom att åka buss. Vi tog faktiskt en tur till Tekniska Museet i tisdags då det var så dåligt väder att vi ville vara inomhus. Vi fick ta tre olika busslinjer för att ta oss dit men barnen tycker att det är ett litet äventyr i sig att få åka buss.
 
 
 
Idag tog vi i oss till den nya lekplatsen som ligger i närheten av golfbanan (vet inte om jag ska kalla området för Sticklinge eller Näset). Det var bara vi och ett annat barn med sin pappa där och barnen kunde röja runt precis som de ville.
 
 
 
Jag passade på att lufta mina sandaler som jag glömt bort under hela sommaren. Anar att det är sista riktiga sommardagen idag.
 
 
 
Idag är sista semesterdagen då Lillebror börjar på dagis i morgon och Pyret ska skolas in i förskoleklass.

Löpning app 5 km och 10 km

Jag har alltid tyckt att löpning är dötrist. I skolan var jag duktig på korta distanser och fick ofta tävla för min skola på 60 meter, 200 meter och staffet. Att springa långt var däremot ingen höjdare. Jag kommer ihåg att jag en gång var tvungen att springa 1 mil på gymnastiken i högstadiet vilket gick riktigt bra men det var fortfarande urtrist.
 
Av en ren händelse köpte jag Sofi Farmans bok Bodylicious förra året och när jag läste den insåg jag att det var dags att både ändra mina kostvanor och att jag även måste börja träna. Det började med övningar för mage, lår och rumpa flera gånger i veckan och sedan blev det dags för löpträning. Det är dock inte så lätt att gå från en soffpotatis till att bli en löpare. Här kommer några tips på appar som jag använt mig av för att nu kunna springa några längre sträckor tre gånger i veckan:
 
 
Get running 5K
Detta är verkligen en toppen app. När jag började sa den åt mig att springa 1 minut åt gången och sedan gå 1 1/2 minut och det skulle upprepas ett antal gånger. Första gången trodde jag att jag skulle dö men jag höll ut och gjorde precis som appen ville och tro det eller ej men efter ett antal veckor kunde jag utan problem springa 5 km.
 
Det går att ha appen igång samtidigt som du lyssnar på spellistor via exempelvis Spotify. Den talar även om för dig vilka dagar du ska springa och missar du någon dag så räknar den om när du börjar springa igen. Helt klart en riktigt bra app som fungerade toppen för mig. Det tar 9 veckor att kunna springa 5 km.
 
 
10K Runner
Tyvärr hade Get Running inte någon variant för 10 km. Jag började då använda mig av 10K Runner istället men jag måste säga att den inte alls är lika bra. Visst, den fungerar för att få mig att lyckas springa 10 km men är inte alls lika användarvänlig som appen för 5 km.
 
Början av appen är för de som inte har sprungit alls tidigare. Jag började från vecka 9 då jag redan innan kunde springa 5 km och då tog det 5 veckor för att nå 10 km.
 
 
RunKeeper
När jag nu kan springa 10 km har jag använt mig av RunKeeper för att hålla koll på hur långt jag springer och även vad tiden är per kilometer. Jag tycker att den fungerar riktigt bra.
 
 
iSmoothRun
Detta är en app som maken tipsade mig om. Den är ungefär som RunKeeper men har lite fler finesser. När en löprunda är avklarad talar den bl.a. om hur många grader det var under löpturen, hur mycket det blåste och vad luftfuktigheten var. Det går även att jämföra en löprunda men en gammal som man sparat och appen ska då tydligen tala om för mig om jag måste springa snabbare eller långsammare för att hålla samma tempo som tidigare. Denna har jag inte provat ännu men det ska jag göra.
 
Alla appar går att använda tillsammans med min spellista som jag har via Spotify.
 
 
 

Poolhäng

 
Idag spelar maken KM på golfklubben och jag tog barnen med mig för att åka till min syster. Där blev det poolhäng och en massa badande. Pyret har alltid haft mycket respekt för vatten men idag hoppade hon faktiskt från poolkanten och det nya är att hon ska ha simglasögon för att titta under vattnet. Det går framåt kan man säga. Hon simmade även riktigt bra idag men vägrar att ta av armpuffarna även om jag lovar att hålla henne under magen när hon simmar.
 
 
Lillebror däremot är helt galen i vattnet. Idag dök han från kanten, rullade i från kanten och gjorde kullerbyttor från kanten. Ju galnare desto bättre enligt honom. Temperaturen i poolen var hela 28,6 grader vilket passar mig och Pyret utmärkt. Vi är riktiga fryslortar som tycker att allt under 25 är obadbart.
 
 
Jag är så sugen på att ta en sista minuten till medelhavet i september så att barnen kan få lite mer sol och bad. Vi har ju jobbat på taket nästan hela semestern och det skulle vara skönt med en slapparvecka för att ladda batterierna inför hösten.
 
 

Sleepover

 
Barnens kusin som i vanliga fall bor i USA är här med sina föräldrar för att hälsa på. Idag skulle hon stanna på en sleepover och vi introducerade henne för ordet fredagsmys. Barnen fick själva välja vad de ville ha och det blev två sorters chips med dipp, chokladpudding och jordgubbar.
 
När det började närma sig sängläggning blev saknaden efter mamma och pappa för stor för kusinen och min svägerska fick komma och hämta henne. De resulterade i att Pyret började gråta då hon inte ville att hon skulle åka. Nu har jag och Pyret bestämt att vi ska börja spara pengar så att vi kan ta några veckors semester i USA så småningom.
 
 
Själv fick jag nöja mig med en Barcardi Breezer vattenmelon och en vanlijpannacotta med passionsfruktsgelé.

Trött

 
Nu har jag snart jobbat en vecka efter semestern och är helt slut på kvällarna. Det har inte varit helt lätt att sova på nätterna då det varit antingen för varmt eller världens oväder med regn, åska och blixtrar. Jissus vilket oväder det var tidigt i morse.
 
De senaste kvällarna har vi spenderat tillsammans med vänner då vi både ätit och druckit gott. Underbart att det är fredag i morgon och nästa vecka är jag hemma med barnen och maken börjar jobba.
 
 
Har tyvärr ingenting intressant att visar er bildmässigt idag så ni får håll tillgodo med några bilder då jag och barnen plockar blåbär i Jämtland sista dagen på semestern.
 
 
 
 

Älskade lilla kisse

 
Pyret har varit tokig i grannarnas husdjur under semestern. Den ena grannen på landet har en kritvit katt och en häst och den andra grannen har en katt som är en fena på att fånga möss som han gärna visar upp för oss.
 
 
Sista kvällen innan vi reste hem tog vi en sväng till hagen för att säga hej då till hästen och på vägen hem stötte vi ihop med den vita katten. Jag har aldrig varit med om en mer kelsjuk katt än den. Bara vi klappar på den spinner den högt och gosar som bara den. Pyret och katten satt länge och gosade ute på åkern och sedan när barnen gick och lade sig för kvällen satt katten kvar på altanen utanför vårt hus.
 
 
Maken och jag gick och lade oss vid 2-tiden på morgonen och katten satt fortfarande kvar. Jag blev aningen snopen när jag öppnade dörren på morgonen och katten fortfarande satt utanför dörren. När vi packade bilen gick hon runt och ville bli klappad och lommade iväg när vi startade bilen och åkte.
 
När vi pratade med min pappa två dagar senare sa han att katten fortfarande satt på vår altan. Nu är det så att hennes husse och lillhusse är bortresta och det är farfar i huset som är kattvakt och hon kanske tycker att det blir mer gos hos Pyret än hos honom. Jag hoppas att hon nu har slutat att sitta på altanen, måste kolla det med pappa.
 
 

Himlabadet - ett äventyrsbad i Sundsvall

 
I fredags packade vi ihop oss i bilen och började resan hem till Stockholm. Precis som på vägen upp stannade vi hos våra vänner i Sundsvall och sov över. När vi kom fram strax efter lunch åkte vi tillsammans till äventyrsbadet Himlabadet för att roa oss lite.
 
 
Jissus vilket bra bad det är. Det finns verkligen massor att göra både inomhus och utomhus. Det finns tre olika vattenrutschbanor (en där man åker i stora ringar och som var barnens klara favorit). En jättestor cirkelformad pool där vattnet är strömt och där man åker igenom vattenfall, under broar och sprutande vatten. Det finns flera bubbelpooler samt ett jättebra barnpoolsområde. Det finns även en klättervägg där det går att släppa taget och man hamnar i vattnet. Sedan finns det även rutschkanor och surfstream.
 
 
Detta är helt klart det bästa äventyrsbad som jag någonsin varit på. Tänk om vi skulle kunna ha någonting liknande här på ön, det skulle vara kanon. Idag har vi en liten och sliten inomhusanläggning och en lika sliten utomhusanläggning.
 
 
 
 

En nyfiken ekorre

 
Mina föräldrar har en väldigt nyfiken liten ekorre hemma på tomten. Flera gånger har han tagit sig in på den inglasade altanen och pappa har haft den bara några decimeter ifrån fötterna och försökt att schasa iväg den men den bryr sig föga.
 
 
Jag måste ju säga att jag förstår varför den gillar att vara hemma hos just mina föräldrar. När vi var där i torsdags fick jag se den lilla rackaren sittandes på gräsmattan ätandes bullar. Jodå, det är min mamma som matar den med diverse saker och det är inte konstigt att den gjort sig hemastadd.
 
 
När jag nu fick se den lånade jag pappas födelsedagspresent (ett Nikon Nikkor AF-S DX 55-300 GEDVR objektiv) för att ta några bilder. Jag tycker faktiskt att de blev riktigt bra trots att jag inte ens hade ett stativ.
 
 

RSS 2.0