Mot varmare väder

Det börjar bli lite "höstlikt" väder här hemma. Igår var det barnens dag i Lidingö Centrum och jag och Pyret (plus alla andra på ön) var givetvis på plats. Det var ordentliga köer till både skansentåget, popcornen och ballongprinsen. Vi stod snällt i kö och frös som alla andra och tänk om det hade varit varmt och soligt. Då hade det varit riktigt mysigt. Nåja, Pyret var hur nöjd som helst. Andra bullar är det i USA dit vi snart ska åka. Vädret har varit upp mot en 32 grader för att sedan bli lite kallare men enligt väderprognosen kommer det snart att bli varmt och skönt igen. Det ska bli så härligt att kunna klä på barnen sommarkläder.

Väderkarta för Sacramento
Bild: www.smhi.se

Studenttårtor

De sista dagarna har jag på kvällstid roat mig med att förbereda inför de två studenttårtor som jag skulle ha gjort klart tills idag. Den ena tårtan har gått under benämningen "tårtan från helvetet". Det har bara varit strul med den från första början. Förhoppningsvis kommer gästerna inte att märka någonting men jag har nog fått några grå hårstrån på kuppen. I den ena tårtan har jag hallonmousse och vitchokladmousse. Den är spacklad med vitchokladsmörkräm och dekorationerna har jag gjort i sockerpasta. Den eländiga tårtan är fylld med mjölkchokladfluff och en passionsfruktsmousse. Den är sedan spacklad med mjölksmörkräm och dekorerad med sockerpasta. Efter bilderna följer några av recepten. Jag delar inte med mig av passionsfruktmoussen för den var en riktig katastrof. När jag gjorde dessa tårtor insåg jag att jag måste köpa mig en ny utstickare till bokstäver och siffror. Den jag har nu är hopplös och det går inte att få ut någonting utan att de går sönder. I USA ska det minsann shoppas prylar till tårtorna.

Studenttårta med hallonmousse och vitchokladmousse

Studenttårta med hallonmousse och vitchokladmousse

Studenttårta med hallonmousse och vitchokladmousse

Studenttårta med mjölkchokladfluff och passionsfruktmousse

Studenttårta med mjölkchokladfluff och passionsfruktmousse

Studenttårta med mjölkchokladfluff och passionsfruktmousse

Vitchokladsmörkräm

100gr vit choklad
100gr färskost
100gr rumstempererat smör (helst saltfrit)

Smält chokladen och vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Mjölksmörkräm

1 burk söt kondenserad mjölk
400 gr rumstepererat smör (helst saltfri)

Vispa ihop till en jämn smet.

Hallonmousse

ca 250gr frysta hallon eller färska
3dl grädde
1-2 msk marsán snabb vaniljsås

Vispa grädden och tillsätt avrunna hallon. Ha i marsánpulver och rör runt.

Mjölkchokladfluff

200gr mjölkchoklad
3dl grädde

Smält mjölkchoklad tillsammans med grädde i vattenbad eller direkt i en kastrull.
Det viktiga är att grädden inte kokar. Låt stå kallt minst 4 timmar men gärna över
natten. Vispa sedan upp för att få en "fluffig" konsistens.

Georg Jensen elefant

Är det bara jag som tycker att flasköppnaren Elephant från Georg Jensen är så otroligt enkel, stilren och snygg? Varför inte ge bort den som en present till en nyexaminerad student eller till någon annan som behöver en liten present. Jag skulle inte ha någonting emot att ha en men då måste jag nog kassera någon av de andra. Annars kommer kökslådorna att svämma över (vilket de tyvärr redan gör).

Elephant flasköppnare från Georg Jensen

Däremot har jag helt missat att det finns en sparbössa i samma modell nämligen kallad Moneyphant. Den skulle passa perfekt som en dopgåva tycker jag. Visst, priset är runt 850kr men man kan ju alltid gå ihop med någon annan gäst. Det blir en hit speciellt om någon av föräldrarna är lite inredningsintresserade.

Sparbössa Moneyphant från Georg Jensen
Bilder: www.georgjensen.com

Världen på väggen

Pyret börjar bli intresserad av världen och älskar att titta på Discovery Channel när de visar filmer om jorden och hur den blev till. Hon är även ganska berest och vi brukar titta i kartböcker för att se var i världen vi har varit och var vi planerar att resa. Då jag helt har tappat sugen gällande gulliga barntapeter till hennes rum har jag börjat titta på tapeter med världen som tema. Pyret är inte gammal nog för att veta vilken som är hennes drömresa men för min del vill jag resa till Galapagos och Seychellerna. Nästa resa blir till Kalifornien och det är inte många dagar kvar innan vi åker. Håll tummarna för att vulkanaskan inte ställer till en massa besvär för flygtrafiken.

Världskarta fototapet från photowall

Världskarta fototapet från photowall i svart och vitt

Världskarta fototapet från photowall i grått

Bilder: www.photowall.se

Världskarta fototapet

Bild: www.resebokhandeln.com

Rosor och annat av sockerpasta

Jag har fått i uppdrag av min systerson att göra två tårtor till hans student. Igår kväll började jag testa lite olika färger och former. Tro det eller ej men skärmen till studentmössan tycker jag var det svåraste att göra. Den blev inte speciellt bra men detta är bara en prototyp. Rosen blev jag riktigt nöjd med och det är första gången jag försöker mig på det. Nästa gång ska jag dock göra konen i mitten lite smalare. Ni får se slutresultaten om några veckor.

Rosor gjorda av sugarpaste sockerpasta

Prästkrage gjord av sugarpaste sockerpasta

Studentmössa av sugarpaste sockerpasta

Foton: Privata

Maze hängare/krokar

För att hinna träffa alla våra vänner brukar vi vara uppbokade varje helg. Denna helg var det "bara" fredagen och lördagen som var fulltecknade. Pyret var riktigt förvånad i morse när hon sade -Mamma, ska vi inte träffa någon idag? Det betyder alltså att vi inte hade någonting inplanerat idag. Däremot hade vi massor som vi skulle göra. Med två barn som springer omkring (lillebror fyllde 11mån idag och går omkring här hemma och jagar sin syrra) blir det inte alltid tid att göra det som vi planerat. Vi rotade i alla fall fram alla våra tavlor (visste inte att vi hade så många) och maken fick upp de flesta på väggarna. Dessutom hittade vi krokarna från Maze som jag köpte för ganska länge sedan. Nu när vi har fått lite ordning i Pyrets rum gällande förvaring av leksaker var det lika bra att sätta upp krokarna för att bli av med lite andra saker från golvet.

Hängare krokar från Maze i form av en val och en bil med husvagn

Hängare krokar från Maze i form av en val och en bil med husvagn

Foton: Privata

Frozzypack matlåda

Nu är det verkligen picknicktider här hemma. Varje dag efter dagis är det picknick i parken med mellis och smoothie. Om Pyret fick välja skulle hon inte göra någonting annat på dagarna än att ha just picknick. Däremot tycker jag att maten alltid måste anpassas med tanke på att allt inte mår så bra av att vara ute i solen. Nu har jag hittat denna matlåda från Frozzypack som bevarar maten sval. I locket finns en giftfri kylbevarande gelé som ser till att maten hålls sval. Locket måste ligga i frysen innan det sätts på lådan och då ska maten hållas kyld i upp till 7 timmar. Ett stort plus tycker jag även är att det går att både micra och diska lådan i diskmaskin. Locket kan däremot inte stoppas i micron men det har jag heller inget behov av. Då vi är fyra i familjen kan alla få var sin färg på locket och detta kommer att bli en riktig hit. Jag vet redan vem som kommer att lägga beslag på den rosa färgen.

Frozzypack matlåda som håller maten kyld upp till 7 timmar
Frozzypack matlåda som håller maten kyld upp till 7 timmar


Bilder: www.mikadesign.se

White shell bord

Jag skulle behöva ett gigantiskt hem för att kunna fylla det med alla underbara saker som jag skulle vilja ha. Tyvärr behöver jag även en välfylld plånbok (varför kan aldrig lottoraden slå in) och därför får jag som de flesta andra drömma och sitta och sukta efter mina favoritsaker. Detta lilla bord som heter White shell tycker jag är jättefin. Det är nog meningen att det ska vara ett sidobord eller ett nattduksbord. Jag skulle däremot tänka mig att ha det som ett litet krypin för en katt eller en liten hund. Inte för att jag har några husdjur alls men med en fin filt eller kudde tror jag att det skulle bli en favvisplats.

White shell bord går att köpa på Nordiska Galleriet

White shell bord finns att köpa på Nordiska Galleriet
Bilder: www.nordiskagalleriet.se

Pyrets nya säng

Jag har nästan letat ihjäl mig efter en sängstomme till Pyret. Tidigare har vi haft en resårmadrass utan fötter och utan stomme som legat på golvet. Nu är det så att hela hennes rum formligen svämmar över av leksaker och en säng med lådor under blev ett måste. Min absoluta favorit bland sådana sängar är den från Micki. Däremot tycker jag att 4000kr är lite väl mycket för en barnsäng. Nästa alternativ jag hade var sängen Odda från IKEA. Priset är kanon (1495kr) men lådorna finns bara i svart. Om jag ska vara riktigt ärlig förstår jag inte hur de tänker ibland. Då sängen är vit vore det väl smart om det fanns vita lådor. De borde kunna sälja dubbelt så många om lådorna hade en neutral färg. Jag vill inte ha svart i Pyrets rum så denna säng funkade inte heller.

När jag sedan tittade runt på nätet hittade jag en säng hos Mio som heter Jubee (2390kr). Jag var lite skeptisk och trodde att lådorna var lite små men maken ringde till MIO i Barkarby och de lade undan en säng till oss. Vi åkte i alla fall och tittade och den var riktigt bra. Lådorna under sängen är verkligen gigantiska. Jag har tagit en bild så att ni kan se hur mycket det går att få ner i dem.

Säng Jubee från MIO med stora sänglådor

Säng Jubee från MIO med stora sänglådor

Foton: Privata

Blommor på balkongen

I helgen tog vi tag i några "måste göra" saker och där ingick att köpa blommor och krukor till balkongen. Jag har länge suktat efter de krukor som hängs gränsle över räcket (har skrivit om dem tidigare). Vi tog nu en sväng till Plantagen ute i Barkarby och hittade faktiskt krukorna. Visst, de är inte lika snygga som vissa andra modeller men de kostade bara 99kr styck. Två vita fick följa med hem och även några blommor och kryddor. Jag har fotograferat krukan både framifrån och från sidan så att ni ska kunna se hur den hänger på räcket. En mindre rolig sak var att jag i helgen fick säsongens första getingstick. Den rackaren stack mig genom tröjan och rakt i magen.

Blommor på balkongen

Kruka som hänger gränsle på räcket finns att köpa på PlantagenKruka som hänger gränsle på räcket

Foton: Privata

Tapetprover

Jag har tidigare skrivit om att jag våndas lite över vilka tapeter (till en fondvägg) jag ska välja till Pyrets rum. Hon tjatar nästan varje dag på att vi ska göra om inne hos henne. Mitt mål var att få hjälp av mamma och pappa med tapetseringen nu när de kommer ner för att hälsa på i maj. Tyvärr lär det inte blir någonting med tanke på att jag inte kan bestämma mig för vilken tapet jag vill ha. Idag fick jag hem fem tapetprover från inreda.com men jag är inte så förtjust i någon av dem. Den med fjärilarna var min favorit till dess jag såg färgen på trycket. Bakgrundsfärgen är för mörk för min smak och även färgen på fjärilarna. Pyrets favorit är den lila med blå och vita cirklar. Där tyckte jag att trycket var lite för slarvigt gjort och den lila färgen lyser igenom lite väl mycket på vissa ställen. Den som jag nu tycker är allra snyggast är den randiga men Pyret gav den en ordentlig tummen ner.

Tapetprover från inreda.com

Foto: Privat


myBalconia - roliga saker för en liten balkong

Vilka underbara prylar jag har hittat. I alla fall för oss som har små balkonger men som vill göra dem så mysiga som möjligt och kunna spendera många sköna stunder där. Jag har varit på jakt efter de blomkrukor som hänger med halva delen på insidan och halva på utsidan av balkongräcket. Detta göra att de inte tar så stor plats innåt på balkongen men ändå hänger de inte helt utanför vilket brukar vara förbjudet enligt relgerna hos många bostadsrättsföreningar (detta gäller även för vår förening).

myBalconia har dessa krukor men även massor av andra härliga saker och det mesta är gjort så att de hänger på balkongräcket. En av mina favoriter är den hängande grillen. Bilderna nedan är bara ett axplock av allt kul som finns. För min del skapar det ett kraftigt habegär att gå in på företagets hemsida.

my Balconia dekorationsfjärilar som går att fästa på balkongspjälorna

my Balconia vattenkanna som kan hängas på balkongräcket

my Balconia blomkruka som går att fästa uppe på balkongräcket

my Balconia ljushållare som går att hänga på balkongräcket

Bilder: www.mybalconia.se

my Balconia grill som hängs på balkongräcket

Bild: www.husohem.se

Åre drickchoklad

Vart tog våren (sommaren) vägen? Jag har blivit bortskämd med fint och varmt väder fram till igår. Maken och jag gick med barnen till lekparken och det var verkligen svinkallt. Efter det gick vi hem och drack varm choklad. Normalt brukar vi använda O´boy (den mörka varianten med mindre socker) men vi har fått en annan lite lyxigare variant i present. Det är nämligen Åre drickchoklad. Den kommer i en snygg förpackning och det smakar chokladkaka om chokladen. För min del är smaken lite mesig men helt ok. Drickchokladen finns även som mörk choklad och det tror jag nog skulle passa mig lite bättre. Det är riktigt smart av Åre Chokladfabrik att komma på denna produkt då chokladen är spill från deras chokladtillverkning. Det betyder att det är små bitar av choklad som läggs i den varma mjölken.

Åre drickchoklad. Ljus choklad som blandas med varm mjölk

Åre drickchoklad. Ljus choklad som blandas med varm mjölkÅre drickchoklad. Ljus choklad som blandas med varm mjölk

Foton: Privata

RSS 2.0